Vad Använde Aztekerna Som Krydda I Sin Choklad
Kakao – Kakao hade ett högt symboliskt värde och var en lyxprodukt som importerades från långt utanför det aztekiska rikets gränser. Det finns inga detaljerade beskrivningar av framställning av fasta former av choklad, men det finns ett antal antydningar som pekar på att det kunde intas i annat än flytande form.

 1. Akaobönor var en av de mest värdefulla handelsvarorna och kunde användas som valuta, även om det var av relativt lågt värde; 80-100 bönor var värt en mindre mantel eller en kanot full med färskvatten om man bodde i de saltare delarna av sjöarna runt huvudstaden Tenochtitlan,
 2. Trots det så var det vanligt att bönor förfalskades genom att man fyllde tomma skal med jord eller lera.

Kakao konsumerades främst som xocolatl (“bittert vatten”, ursprunget till ordet choklad ) och var en dryck för krigare och adelsmän. Den ansågs vara ett potent berusningsmedel som man drack med stort allvar och beskrevs av spanjoren Sahagun som något man “inte drack obetänksamt”.

Choklad fanns i många olika varianter varav de flesta innebar att man blandade varmt eller ljummet vatten med rostade och malda kakaobönor, majs och en eller flera av en lång rad av smaksättare som chili, honung, vanilj och en rad olika kryddor. Ingredienserna blandades och vispades med en särskild pinne eller luftades genom att man hällde chokladen mellan två kärl upprepade gånger.

Om kakaon var av hög kvalitet fick man en skumkrona. Kronan kunde skrapas av och läggas åt sidan så att man kunde få mer skum som sedan placerades ovanpå dryckeskärlet innan det serverades.

Vilket land kommer ordet choklad ifrån?

4.12.2016 För många innebär december att chokladkonsumtionen skjuter i höjden, ofta i form av chokladkonfekter av alla slag, både köpta och hemlagade. Ordet choklad kommer från aztekernas xocolatl, en dryck gjord på kakao som är huvudingrediensen i choklad.

 • Bland aztekerna och andra indianstammar var det bara aristokratin som fick dricka den ädla drycken.
 • Aristokratin jämställde sig med gudar och därför gav Carl von Linné kakaon namnet theobroma cacao.
 • Theobroma betyder gudaspis eller gudaföda.
 • Chokladen har genom tiderna påståtts ha olika effekter på hälsan och kroppen.

Enligt en del undersökningar motverkar antioxidanterna i kakaon en rad sjukdomar. Chokladen har också påståtts vara ett så kallat afrodisiakum, ett ämne som påverkar sexlusten. Bland annat den kände kvinnokarlen Giovanni Giacomo Casanova, som levde på 1700-talet, lär ska ha använt choklad när han förförde kvinnor. Foto: Pixabay Tillbaka till rubrikerna

Vad finns i choklad?

Vilka är huvudråvarorna i choklad? – Huvudråvarorna i choklad är kakao, kakaomassa och kakaosmör samt färsk mjölk/mjölkpulver och socker. Dessutom kan choklad smaksättas med nästan vad som helst.

Vad finns i vit choklad?

Vit choklad är gjord av kakaosmör från kakaobönan precis som alla andra chokladsorter. Den vita chokladens härliga krämighet gör den perfekt att kombinera med glass.

Hur man tillverkar choklad?

Choklad – Det första steget vid framställning av själva chokladen är att blanda socker, kakaomassa och kakaosmör, Det ger mörk choklad, som vid tillsättning av mjölkpulver ger mjölkchoklad, Vit choklad innehåller ingen kakaomassa, utan socker, kakaosmör och mjölkpulver.

 1. Denna blandning ger en deg, som valsas mellan valsar.
 2. Det görs för att man inte skall kunna känna några korn när man äter chokladen samt att degen skall pulveriseras fint.
 3. Därefter genomgår chokladen så kallad conchning,
 4. Under 12 till 48 timmar, hos vissa lyxchoklads-tillverkare som Valrhona upp till 60 timmar, av intensiv mekanisk behandling utsätts pulvret för värme.

Detta medför att pulvrets fukt ökar i volym, aromer utvecklas, på grund av kontakten mellan socker och kakaosmör, och sura smaker försvinner, samt att chokladen blir flytande. Conchningen består av två steg, så kallad torrconchning och flytande conchning.

 1. Vid torrconchningen fördelas aromämnena och pulvret blir trögflytande, och vid den flytande conchningen tillsätts resten av kakaosmöret.
 2. Då är chokladen flytande, varpå den tempereras och gjuts.
 3. Tempereringen görs för att rätta egenskaper skall erhållas.
 4. Det är enbart fettet som påverkas av denna del.

Chokladen kyls ner och förkristalliseras. Det gör att den stelnar på rätt sätt. Temperaturen sänks gradvis från 40 till 33°C, varefter kristallerna uppbyggs. Tempereringen bidrar till att chokladen glänser, förändrar färgen, ökar hårdheten men även den smältande förmågan, samt dess förmåga att släppa från formarna.

 1. Det är dock viktigt att denna process görs på rätt sätt.
 2. En felaktig temperering kan erhålla egenskaper som gråaktig choklad, grynig struktur, låg smältpunkt och att den fastnar i formen.
 3. Vid processen bildas fem olika sorters kristaller; alfa -, gamma -, och beta kristaller samt beta2- och primkristaller.

Efter processen kyls den i en speciell kylbana på cirka sju minuter som gör att massan stelnar utan att bli grå.

I vilket land äter man mest choklad?

Visste du att – Majoriteten av all världens kakao odlas i Västafrika, främst i Ghana och Elfenbenskusten. Odlarna där tjänar ofta mindre än en dollar per dag, vilket är under den internationella fattigdomsgränsen. Svenskar äter mest godis i världen och mängden har bara ökat.

Vilket land har bäst choklad?

Finsmakarna – Är Belgien världens bästa chokladtillverkare? Världsberömd choklad – Idag är den belgiska chokladen berömd i hela världen. Över 2000 chokladtillverkare finns i landet och erbjuder både belgare och turister just sin egna smaksammansättning.

Är choklad bra för halsen?

En läkare i Norrköping rekommenderar sina patienter att äta choklad i stället för att ta hostmedicin om de besväras av rethosta. Detta uppskattas inte av Läkarförbundet. Sedan ett år tillbaka rekommenderar läkaren Laszlo Sinkvist på vårdcentralen Östertull i Norrköping choklad i stället för medicin till sina hostande patienter.

 1. Det rapporterar Folkbladet.
 2. Enligt amerikanska studier är varken de receptfria eller de receptbelagda hostmedicinerna särskilt effektiva.
 3. Och jag vill inte rekommendera mediciner som ger mer biverkningar än hjälp, säger han till tidningen.
 4. Laszlo Sinkvist hänvisar också till en engelsk studie, där det hävdas att ämnet teobromin, som förekommer rikligt i kakaopulver, är tre gånger så effektivt mot hosta som kodein, det verksamma ämnet i många hostmediciner.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm reagerar starkt på Laszlo Sinkvists ovanliga rekommendationer till patienterna. – Så får man inte lov att göra som läkare. För att få ta till alternativa metoder måste de ha sin grund i forskning som stöds av flera vetenskapliga rapporter, det räcker inte med att en enstaka rapport visar det, säger hon till Folkbladet.

 1. Laszlo Sinkvist avfärdar dock Läkarförbundets kritik.
 2. Vad ska de hugga på härnäst? Att många använder koksalt vid nästäppa istället för de näsdroppar som säljs på apoteket? Han understryker att han alltid gör en ordentlig undersökning av patienterna och att den som har lunginflammation eller annan allvarlig hosta får medicin.

Men för rethosta tänker han fortsätta med sin rekommendation: Två koppar drickchoklad eller 50 till 100 gram mörk choklad. – Jag letar ständigt efter nya rön som kan förenkla livet och mina rekommendationer om choklad har enbart fått positiv respons hos mina patienter.

Vad är det vita på choklad?

Vit choklad – Vit choklad består till största delen av kakaofett som smaksätts med socker och vanilj. När de rostade kakaobönorna malts pressas en del av fettet bort. Det ljusa fettet är råmaterialet till den vita chokladen.

Är choklad bra för hyn?

Choklad kan vara hälsosamt för hyn – Att äta för mycket socker kan vara en av de största orsakerna till acne, så många människor tror automatiskt att choklad och dålig hy hänger ihop. Men faktum är att choklad innehåller otroliga mängder antioxidanter, som är mycket bra för en frisk hy.

Man kan använda ansiktsskrubb med choklad, men att även äta lite varje dag kan göra stor skillnad; mörk choklad är så rik på antioxidanter att de kan göra storverk för att behålla en mjuk hud, läka blemmor, och skydda huden från väder och andra påfrestningar. Men precis som med chokladens fördelar inom andra områden så gäller även här att äta med måtta.

Det är inte heller bara mjuk hy som dessa mörka chokladantioxidanter kan främja. Enligt en artikel från den referentgranskade tidskriften Antioxidants and Redox Signaling, kan de här ämnena skydda huden mot UV-strålning och den skada det orsakar. Man skulle naturligtvis inte skippa solskyddskrämen innan man tillbringar en dag på stranden för att istället äta några bitar mörk choklad, men faktum är att det kan ha en stor påverkan på hur väl din hud klarar sig i solen.

Choklad kan dessutom vara antiinflammatorisk, vilket kan leda till mildrade hudproblem, men balansen är fortfarande viktig. Se alltid till att inte överäta med förhoppningen om att få ett bättre resultat, för även om man lyckas ta upp de antioxidanter man önskar, så kan det tillsatta sockret och överskottet av energi skada hälsan i det långa loppet.

Obs! Den här artikeln är endast för informativa syften och är inte en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik.

Är det nyttigt att äta choklad?

4. Är mörk choklad den enda chokladen som är nyttig? – Nja. Att säga att choklad är nyttigt är att ta i även om det finns en del antioxidanter i den mörka chokladen, vilket oftast inte finna i ljus mjölkchoklad. Finns det nötter, lingon, tranbär eller andra liknande godsaker i chokladen så kan det förstås också förekomma en del bra näringsämnen därifrån.

Hur görs Ruby choklad?

Chokladen är naturligt rosa till färgen och har en bäraktig smak, men den innehåller inga tillsatta färg- eller smakämnen. Ruby – chokladen tillverkas av 100% ansvarsfullt producerade kakaobönor som odlats i Elfenbenskusten, Brasilien och Ecuador.’

Vad är det för skillnad på blockchoklad och vanlig choklad?

Skillnad på blockchoklad och bakchoklad – Blockchoklad innehåller inte kakaosmör och håller sig därför bättre i rumstemperatur utan att smälta. Bakchoklad är mer likt vanlig choklad men lämpar sig bättre till bakning eftersom den tål upphettning. Bakchoklad har godare och “chokladigare” smak än blockchoklad.

Är det ägg i choklad?

Generellt om allergener och allergenmärkning Eftersom vissa vanliga ingredienser i livsmedel, som till exempel mjölk och nötter, kan ge allergiska reaktioner är det nödvändigt att kontrollera potentiella allergirisker mycket noggrant. I vårt kvalitetssystem har vi rutiner för att kontrollera allergener i hela produktionskedjan, från inköp av råvara till färdig produkt.

 • Då vi är väl medvetna om de problem den allergiske konsumenten möter i sitt livsmedelsval arbetar vi kontinuerligt med förbättringar för att minska antal allergena ingredienser och risken för kontaminering.
 • På den färdiga produkten finns alla ingredienser, ner till minsta delingrediens, alltid angiven i ingredienslistan på förpackningen.

Den ingrediens som ingår med störst mängd står alltid först i listan. Övriga ingredienser kommer sedan i fallande ordning så att den ingrediens som står sist ingår med minsta mängd. Om en allergen är ingrediens eller del av en ingrediens i en produkt finns allergenen alltid med i ingredienslistan helt enligt gällande lagstiftning.

På de flesta av våra produktionslinjer producerar vi produkter med olika smaksättning. När vi byter mellan olika produkter har vi rutiner som innefattar en mycket noggrann rengöring. Trots den mycket noggranna rengöringen kan vi inte utesluta att små mängder av en allergen blir kvar på linjen och kan överföras till nästa produkt eftersom delar av produktionen sker i ett slutet system där linjen inte kan tas isär vid rengöring.

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro?

I de fall det finns risk att spår av en allergen sporadiskt kan finnas i en produkt trots den noggranna rengöringen märker vi produkten med “Kan innehålla.”. Denna märkning innebär alltså inte att det alltid finns spår av allergenen utan är en information om att det vid enstaka tillfällen kan finnas risk för små mängder i produkten.

Vi följer de rekommendationer som finns i branschens allergiriktlinjer och märker i samförstånd med kontrollmyndigheten. Inom Mondelez International Norden pågår ett kontinuerligt arbete med att reducera antal riskallergen och minimera introduktion av nya. Genom att samordna produktion mellan våra olika fabriker har vi kunnat undvika jordnötter i vår Upplands Väsby-fabrik och tagit bort ägg både ifrån Maraboufabriken och Freiafabriken, vår systerfabrik i Oslo.

Genom ombyggnader och processförändringar har vi också minskat risken för kontamination mellan olika linjer. Detta arbete pågår alltid och vi följer även utvecklingen vad gäller riskanalyser och framtagandet av gränsvärden, för att ytterligare kunna minska spårmärkningsbehovet.

 • Vi rekommenderar att allergiska konsumenter alltid läser ingredienslistan och den eventuella spårmärkningen.
 • Ur allergisynpukt, vilka riktlinjer finns för produktion och hur följer ni dem? Livsmedelsverket, som är vår tillsynsmyndighet, har inspekterat våra linjer och rengöringsrutiner och funnit att vi gör vad som kan anses möjligt för att undvika överföring av allergener från en produkt till nästa.

Vi följer här branschens överenskommelse “allergiriktlinjerna”. För att informera extremt känsliga konsumenter rekommenderar Livsmedelsverket märkning med “kan innehålla spår av.”. Sådan märkning får endast användas efter överenskommelse med tillsynsmyndigheten.

 • Hur ser er allergenmärkning ut? Från 2012 har vi valt att succesivt ändra vår märkning av de allergen som kan förekomma i mycket små mängder från “Kan innehålla spår av,” till enbart “Kan innehålla,”.
 • Vi anser att det är ett mer korrekt uttryck då många av våra produkter innehåller nötter och att det ofta är nötter som kan förorena nästa produkt på linjen.

Det är då inte fråga om ett spår av nöten utan oftast en liten nötbit – eller kanske till och med en hel eller halv nöt. I december 2014 trädde nya märkningsreglerna inom EU i kraft och den nya märkningen finns på alla våra produkter sen dess. Dessa nya märkningsregler innebär att vi i de flesta fall anger de allergen som ingår i receptet med fetmarkerad text.

(Exempel: Socker, kakaomassa, mjölkpulver, kakaosmör, emulgeringsmedel ( sojalecitin ), arom.) Många är i dag allergiska mot nötter. Hur hanterar ni det? Vi inser att det är en svår situation att vara allergiker idag. Men majoriteten av våra konsumenter vill ha choklad där nötter ingår. Det antal konsumenter som är extremt allergiska är i minoritet.

Vår uppgift är att producera och sälja den choklad som våra svenska konsumenter vill ha, och för att vi ska vara konkurrenskraftiga på lång sikt måste vi ha den flexibla tillverkningsprocess vi har i dag, där flera likartade produkter tillverkas på samma linje.

 1. Vi är dock väl medvetna om det problem den här tillverkningsprocessen medför för just nötallergiker och har därför mycket stränga rutiner både för rengöring och i vilken ordning produkterna får tillverkas.
 2. Vi märker också våra produkter tydligt och följer de riktlinjer som tagits fram av branschen.
 3. Dessa riktlinjer är baserade på överenskommelse med Livsmedelverket att märka produkter med “kan innehålla spår av”, men förutsättningen för märkning är att produktionsutrustningen rengörs mycket noggrant.

Varför kan man inte rengöra efter varje produkt som tillverkas så att alla spår av nötter försvinner? Vid tillverkning av choklad arbetar vi med ett slutet processystem där vi inte kan skruva loss och diska rent på ett traditionellt sätt. Det vi kan plocka bort tar vi loss och diskar på vanligt sätt.

 1. Det är viktigt att alla delar är helt torra innan de monteras på plats igen i anläggningen.
 2. Andra delar av linjen görs rent på plats med chokladmassa.
 3. När vi då byter från en produkt till en annan kan det finnas en liten nötbit kvar.
 4. Om vi diskade med vatten skulle vi istället få ett bakteriologiskt problem med fukt i systemet.

Självklart är det sätt vi använder för att göra rent godkänt av Livsmedelsverket, Vår fabrik är också kvalitetscertifierad enligt ISO 9001 och ISO 14001. Jag är allergisk – kan jag äta er choklad? För att besvara frågan måste vi först veta vilka ingredienser du reagerar på.

 1. Vi uppmanar alla våra allergiska konsumenter att läsa ingrediensförteckningen noga för att se om det du är allergisk mot finns i just denna chokladprodukt.1.
 2. För produkter där nötter ingår i receptet finns nötter givetvis med i ingrediensförteckningen.
 3. Ju längre bak i listan desto lägre halt.2.
 4. När en produkt inte innehåller nötter, men produceras på samma linje som en nötprodukt, märker vi alltid produkten med “Kan innehålla”.

Vi är mycket noga med att deklarera alla ingredienser som ingår, men om du fortfarande är osäker kan du ringa vår Konsumenttjänst och få ytterligare besked om produkten. Om du är extremt allergisk mot nötter bör du dock generellt vara försiktig med choklad.

 • Vilken hänsyn tar ni till konsumenter som bara kan äta ren mjölkchoklad? Självklart bryr vi oss om alla våra konsumenter och deras åsikter.
 • Vi inser att det är en svår situation att vara allergiker idag.
 • Men majoriteten av våra konsumenter vill ha choklad där nötter ingår.
 • Det antal konsumenter som är extremt allergiska är mycket få.

Vår uppgift är att producera och sälja den choklad som våra svenska konsumenter vill ha, och för att vi ska vara konkurrenskraftiga på lång sikt måste vi ha den flexibla tillverkningsprocess vi har idag där flera likartade produkter tillverkas på samma linje.

 1. Vilka allergener kan förekomma i choklad? Choklad kan ofta innehålla t.ex.
 2. Hasselnötter eller jordnötter som är starka allergener.
 3. Chokladprodukter med fyllning eller kex kan också innehålla vetemjöl eller ägg.
 4. Vidare ingår mjölkprodukter i all mjölkchoklad.
 5. Vilka av era produkter kan allergiker äta? Allergikerna måste själva bedöma utifrån ingrediensförteckningen vad de kan äta eller inte, och undvika produkter med innehåll som de vet sedan tidigare att de reagerar på.

Hur informerar ni allergikerna? Vi tycker det är viktigt att det tydligt ska framgå vilka ingredienser som ingår så att allergiker vet att de kan lita på våra ingrediensförteckningar. Varför är det nötter i all choklad? Nötter, och då speciellt hasselnötter, är en mycket omtyckt och därför vanlig ingrediens i chokladprodukter.

 1. Det medför att en chokladfabrik varje dag tillverkar flera produkter med nötter, även på samma produktionslinje som tillverkar vanlig mjölkchoklad.
 2. Varför kan ni inte garantera att det inte finns nötter i chokladprodukter som inte naturligt ska innehålla nötter? Den moderna tillverkningsprocess vi har idag, med många olika varianter av produkter, innebär att vi producerar olika produkter på samma produktionslinje.

Trots rengöring kan det finnas små mängder av nötproteiner kvar i linjen, efter det att en nötprodukt har producerats. Vi kan alltså inte garantera helt nötfria produkter. Vad vi kan göra – och det gör vi också – är att rengöra enligt en fastställd procedur och märka produkten.1.

För produkter där nötter ingår i receptet finns nötter givetvis med i ingrediensförteckningen. Ju längre bak i listan desto lägre halt.2. När en produkt inte innehåller nötter, men produceras på samma linje som en nötprodukt, märker vi alltid produkten med “Kan innehålla “. Hur förtydligar ni en ändrad allergenprofil på era stycksaker? Vi är ytterst måna om våra konsumenters hälsa och välbefinnande.

Därför kan man alltid få korrekt information om innehållet i produkten från ingredienslistan. Då vi ibland måste ändra på en produkts allergenprofil, till exempel vid förändringar i produktionen och detta inte medför ändrat recept eller helt ny design, har vi beslutat att informera den allergiske konsumenten om detta genom att på emballagets framsida placera en symbol där det står “Ny allergeninformation – se ingrediensförteckningen”.

Symbolen är gemensam för Mondelēz International i Europa och därför lätt att identifiera. Vi uppmanar alla våra allergiska konsumenter att läsa ingredienslistan noga för att se om det man är allergisk mot finns i just denna chokladprodukt. För produkter där nötter ingår i receptet finns nötter givetvis med i ingrediensförteckningen.

Ju längre bak i listan desto lägre halt. I de fall där en produkt som naturligt inte innehåller nötter, men som produceras på samma linje som en nötprodukt, märker vi alltid produkten med “Kan innehålla”.

När kom choklad till Sverige?

Chokladens historia Den 15 augusti 1502 lät sina fyra karaveller kasta ankar vid ön Guanaja, en av Bahiaöarna några mil utanför Honduras nordkust. Den berömde upptäckaren var stadd på sin fjärde och sista seglats för att finna bakvägen till Indien. Medan en liten trupp steg iland för att rutinmässigt fråga efter närmaste vägen till Kina kom en stor “handelskanot”, kanske fyrtio meter lång och frampaddlad av slavar, förbi den spanska eskadern.

 1. Farkosten var på väg söderut.
 2. Den beslagtogs utan strid och visade sig komma från ett av mayafolken på Yucatánhalvön.
 3. Lasten var förnämlig, här fanns bland annat stridsklubbor, klockor och yxor av koppar samt bomullstyger.
 4. Allt detta togs ombord på de spanska skeppen, liksom en mängd av något skräp som spanjorerna uppfattade som en sorts mandlar.

Columbus unge son Fernando, som var med på resan, noterade, att när man under omlastningen tappade några av dessa mandlar kastade sig “indianerna” efter dem för att plocka upp dem – av allt att döma var de alltså mycket värdefulla. Men antagligen förstod aldrig Columbus på vilket sätt de motiverade ett sådant besvär.

 1. Än mindre begrep han var han egentligen befann sig, ty när han kort därpå skickade ett brev till sina kungliga uppdragsgivare meddelade han dem att han genom utfrågning av de infödda fått klart för sig att han hade högst tio dagsresor kvar till mynningen av Ganges,
 2. Att mandlarna i själva verket var kakaobönor är ingen särskilt djärv gissning, och Columbus blev i och med denna kapning den förste europé som gjorde bekantskap med chokladens råvara.

Att han dessutom skulle ha fått tillfälle att smaka på den dryck som bereddes av “mandlarna” anses dock föga sannolikt. Icke desto mindre förtjänar femhundraårsjubileet att uppmärksammas. Kakaon blev den första i den trio utomeuropeiska drycker som snart skulle erövra en god del av den västerländska marknaden med hjälp av andra stimulerande komponenter än alkohol (de båda andra var kaffe och te).

 1. Européernas dryckesvanor hade ju dittills helt dominerats av öl i norr och av vin i söder.
 2. Till en början fogade de transoceana handelsvägarnas rutter det så att nordvästeuropéerna blev tedrickare, medan SydvästEuropa erövrades av chokladen.
 3. Affet vandrade däremot in i Central- och Sydösteuropa tillsammans med de turkiska erövrarna.

De här pionjärländerna ligger fortfarande högt i respektive dryckers konsumtionsstatistik. Kakaon kommer från ett ganska lågvuxet träd (högst tio meter) med det av Linné givna artnamnet Theobróma cacáo. Theobroma är grekiska och betyder “gudaspis” – en fingervisning om blomsterkonungens uppskattning, om det nu inte är följden av att han fått nys om vilken roll som kakaon spelade i offer och religiösa ceremonier i Centralamerika.

Kakaoträdet hör till de så kallade kauliflora eller stamblommande växterna, det vill säga dess blommor och gurkliknande, tio till tjugo centimeter långa frukter sitter direkt på stammen (eller äldre grenar), vilket ser lite egendomligt ut. I frukterna ligger mellan femtio och sjuttio vita, mandelstora frön, ordnade i fem rader.

De består till hälften av fett men innehåller också en del alkaloider, främst ett par procent teobromin och lite koffein. Efter skörden får de jäsa, varpå de rostas och krossas, befrias från skal och mals till en massa, ur vilken man pressar “kakaosmör”.

Resten går skilda öden till mötes, beroende på om slutprodukten skall drickas eller tuggas. Även kakaomassa och kakaosmör används vid tillverkningen av choklad i fast form. Kakaoträdet växte ursprungligen i regnskogarna i tropiska Syd- och Centralamerika och är därför vid odling känsligt för både blåst och solsken.

Alltså har det brukat planteras tillsammans med andra träd som skydd. Numera odlas kakao i tropiska länder jorden runt, men särskilt stor ekonomisk roll spelar den i Elfenbenskusten, Brasilien, Ghana och Malaysia. Arkeologerna är numera inte främmande för tanken att kakao togs i odling redan i Mesoamerikas första högkultur, den som för 2 500 år sedan skapades av de alltjämt dåligt utforskade olmekerna, berömda för sina väldiga skulpturer av kroppslösa, surmulna stenhuvuden och sina ännu otolkade hieroglyfer.

You might be interested:  Vilken Sås Passar Till Kallrökt Lax?

Hur mycket olmekiskt arv som fördes vidare av nästa civilisation – det desto mer välkända mayafolket, som hade sin storhetstid under större delen av det första årtusendet av vår tideräkning – är omdiskuterat. Men hos maya är kakaoodlingen desto bättre belagd, inte minst i kungagravarnas målade keramik, och från dem övertogs den av aztekerna – 1300-talets erövrare från norr – och blev på många sätt ett väsentligt inslag även i deras rike.

Ordet kakao kommer av aztekiska cacáua, ett lånord från mayaspråket, övertaget och vidarebefordrat till Europa av spanjorerna. Hur de små bönorna skulle användas, därom blev dock Columbus aldrig underkunnig – han tog med sig några nävar hem till Spanien men där var ingen intresserad av dem.

Det skulle bli nästa upptäckargeneration i Nya Världen, de spanska conquistadorerna, som introducerade den exotiska drycken i sitt hemland. De färdigpreparerade bönorna maldes eller rättare valsades till mos på en metate, en sorts konkav handkvarn som kunde uppvärmas underifrån tack vare att den stod på fyra ben.

Detta redskap gjorde chokladen sällskap till Europa och användes faktiskt av traditionstrogna chocolatierer vid tillverkning av lyxchoklad ännu vid mitten av 1900-talet. För att av det myckna kakaosmöret skapa ett rikt skum på drycken brukade man före serveringen hälla den i en fin stråle från ett kärl till ett annat, från så hög höjd som möjligt.

 • Maya hade druckit den varm, aztekerna föredrog den vid rumstemperatur, vi européer har ju återupptagit den mayanska vanan.
 • Den dryck som framställdes på detta sätt kallades av aztekerna för xocolatl, vilket betyder “bittert vatten” och har gett oss ordet choklad.
 • Den gjorde sannolikt skäl för sitt namn – vi vet från flera källor att aztekerna tillredde den genom att smaksätta själva chokladröran med främst vanilj men även en rejäl dos chilipeppar, kryddpeppar, diverse starka kryddörter och blommor (bland annat den alkaloidrika mexikanska magnolian) samt majsmjöl och med tiden ibland även lite smakmildrande honung.

Slutligen redde man av chokladen med en röd växtsaft, numera internationellt känd som anatto, ett färgmedel för bland annat en del orangefärgade europeiska ostsorter. Detta gjorde att man, innan man läppjat på godiset, kunde tro sig vara i beråd att dricka blod, något som var helt i linje med aztekernas minst sagt bloddrypande livsstil.

 • Xocolatl hade så hög status hos maya, azteker och andra centralamerikanska kulturer att den förbehölls furstar och deras hov, men även serverades de män som höll dessa potentater vid makten, det vill säga arméns soldater.
 • Under fälttåg hade dessa som reservproviant med sig “xocolatlkakor” som de kunde lösa upp i varmt vatten.

Den berömde Montezuma, en av aztekernas sista monarker, bälgade i sig choklad dygnet runt – hans munskänk räckte honom dagligen femtio bägare, men han tog bara några smuttar och lämnade sedan resten till någon favorit i uppvaktningen. Mest drack man annars efter maten på kvällen, eftersom dekokten även ansågs ha afrodisiakisk effekt.

Den sistnämnda aspekten kom att följa med kakaon över Atlanten, och ansågs av aztekerna härröra från de rituella samlag varmed man förberedde sådden av kakaofrön. Folkets breda lager fick både i fest och vardag nöja sig med att dricka pulque, jäst agavesav, som ju vid sidan av de destillerade, starkare versionerna tequila och mezcal räknas som nutida mexikaners favoritdryck.

Kakaoträdets nyssnämnda krav på varm och fuktig miljö för sin trivsel medförde att det bara kunde odlas inom ganska begränsade områden av Centralamerika. Därav följde att kakaobönor i stora mängder måste transporteras från de vanligen kustnära odlingarna till huvudstaden Tenochtitlán, nutidens Ciudad de México, belägen långt inne på högplatån.

 • Där fanns det en raskt växande aristokrati och en chokladglad centralmakt.
 • Bönornas värde som handelsvara ledde till att de fick en ny roll, som valuta inom det vidsträckta aztekriket.
 • Skatter, tributer och tjänster liksom allehanda konsumtionsvaror betalades med kakaobönor.
 • Både Columbus bror Bartolomeo och conquistadoren Hernán Cortés samtida levnadstecknare, Bernal Díaz del Castillo, ger exempel på kakaomyntens värde.

En pumpa kostade fyra bönor, en kanin tio, lika mycket som en övernattning på en högklassig bordell. För en prima slav eller hustru av förstasortering måste man punga ut med hundra bönor. Vid betalningen klämde och luktade säljaren noga på mynten för att kolla att köparen inte hade ersatt en del av innehållet med till exempel jord.

Vad conquistadorerna i första hand var ute efter i Nya Världen var guld och silver, och den aztekiska kulturen var en av de mest guldrika som funnits. Så när Cortés gjort sig till herre över Tenochtitlán skyndade han sig iväg till den kungliga skattkammaren, säker på att den skulle vara fylld med ädla metaller.

Han blev nog inte så lite snopen när han där bara möttes av en oerhörd massa kakaobönor. En krönikör, Francisco Cervantes de Salazar, har meddelat att denna veritabla bönsilo innehöll mer än 40 000 “bördor”, den aztekiska handelns högsta valör med 25 000 bönor per börda.

 • Det blir drygt en miljard! Märkligt nog bibehöll bönorna i vissa gammaldags delar av Centralamerika sin funktion som alternativa handelsmynt ända till för hundra år sedan.
 • Men spanjorerna, som för övrigt kunde mätta sin guldhunger på många andra ställen i aztekernas tempel och palats, kom snart på andra tankar.

När Cortés och hans officerare fått smak för xocolatl insåg de snart den ekonomiska potential som fanns i den indianska drycken och lät skeppa åtskilliga laster bönor till Spanien, där chokladen snabbt slog igenom i de finaste kretsarna.1500-talets spanska chokladtillverkare använde samma redskap och processer som indianerna och lyckades under bortåt ett sekel hålla tillvägagångssättet hemligt och skapa ett spanskt kakaomonopol.

Man hoppade dock över aztekernas värsta utsvävningar i fråga om kryddning och struntade i rödfärgningen. Vidare övergav spanjorerna sättet att åstadkomma fradga genom att hälla drycken mellan två kärl och övergick till att i stället bearbeta den med en av spanjorerna uppfunnen molinillo, en liten “propeller” i nedre änden av en pinne, som upptill stack upp över kannans lock genom ett hål.

Genom att rulla pinnen mellan handflatorna fick man den åtråvärda fradgan att bildas. Den detaljen kom senare att följa chokladen på dess vandring ut över Europa. Sedan några nunnor kommit på att chokladen blev godare om den sötades blev den något av en spansk nationaldryck – särskilt bland damer – och började även tränga ut till andra länder.

Inte minst befrämjades denna spridning av Spaniens export av prinsessor till Frankrike. Ludvig XIII gifte sig med den spanske kungen Filip III:s dotter Anna, Ludvig XIV med hennes bror Filip IV:s dotter Maria Teresia. Ingendera var sinnad att sluta upp med sina chokladdrickningsvanor. Den sistnämnda medförde för säkerhets skull i boet en tränad chokladkokerska.

Därmed var det dags för chokladen att bli högsta mode i de finaste kretsarna i Frankrike, och sedan låg hela Europa öppet för den nya smaksensationen. Vid sidan av de redan etablerade kaffehusen växte det nu upp chokladhus i bland annat Paris, Amsterdam och London samt inte minst i de italienska storstäderna.

Redan 1569 hade påven Pius V druckit en kopp choklad för att avgöra om den skulle förbjudas under fastan. Han fann dock att den smakade så vedervärdigt att ett sådant förbud var överflödigt. Inom prästerskapet blev det även fortsättningsvis mycket bråk om chokladens lämplighet. Sedan kardinal Francesco Maria Brancaccio 1664 fastslagit att chokladen egentligen bara var en sorts amerikanskt vin, och inte vådligare för saligheten än europeiskt sådant, blev det dock fritt fram för chokladtillagning även i klosterköken.

Men chokladen mottogs inte med entusiasm överallt. Madame de Sévigné, berömd brevskriverska, var till en början passionerad chokladpimplerska men förvandlades med tiden till chokladofob. Som varning till sin dotter återgav hon i ett brev 1671 den i samtiden grasserande – och i sin sensmoral tidstypiska – berättelsen om markisinnan de Coëtlogon, som drack choklad varje dag, till och med under sin första graviditet, med resultat att hon framfödde en liten negerpojke! Det dröjde förvånansvärt länge innan chokladen började drickas i från Spanien något avlägsnare trakter av Europa, som Tyskland och Skandinavien.

 • Tidigt ute var däremot Flandern, som var en spansk provins.
 • En tidig chokladentusiast blev “den store kurfursten” Fredrik Vilhelm av Brandenburg, därtill animerad av sin nederländske livmedikus Bontekoe.
 • Inte minst inblandningen av vanilj blev ett starkt marknadsföringsargument.
 • Vanilj gällde nämligen på 1600- och 1700-talen som ett osvikligt afrodisiakum.

Ännu en bit in på 1800-talet tillredde man i Europa sin drickchoklad genom att riva massiv kakaomassa, där en stor andel utgjordes av kakaosmör. Därför blev resultatet den fettrika brygd ur vilken man med den lilla rotorn piskade upp ett lock av fettskum.

 1. Man försökte med olika knep få drycken mindre flottig, men med liten framgång.
 2. R 1828 var det emellertid en holländsk chokladfabrikant vid namn Coenraad Johannes van Houten som hittade på en metod att pressa ut en stor del av kakaosmöret och att mala den återstående kakan till ett torrt pulver, vilket han dessutom gjorde betydligt smakrikare och mera lättlösligt med hjälp av bland annat pottaska (kaliumkarbonat).

Därmed grundlades en långvarig holländsk dominans i chokladpulverbranschen. Kakaosmöret har en vidsträckt användning inom farmaci och kosmetik men framför allt är det en väsentlig råvara vid tillverkning av chokladkakor och praliner. Därtill dög inte 1700-talets block av kakaomassa, för om man tillsatte socker kunde man inte få den att hårdna.

 1. Det är möjligt att vår nutida sed att placera en klick vispgrädde överst i chokladkoppen tillkom som en sorts ersättning för det lager av kakaosmörfradga som försvann i och med att det holländska kakaopulvret slog igenom.) Så här långt har det bara handlat om kakao som dryck.
 2. Den moderna chokladkakan är ett barn av 1800-talets livsmedelstekniska utveckling och uppfanns 1847 i Bristol av företaget Joseph Fry & Sons.

Där blandade man kakaosmör, socker och kakao till en stelnande massa som även kunde ge upphov till en snabbt växande marknad av chokladpraliner. (Nu kanske någon invänder att pralinerna ju har fått sitt namn efter den 1675 ur tiden gångne marskalken och hertigen av Choiseul, greve Du Plessis-Praslin, vars kock Lassagne uppfann dem.

Det stämmer, men urpralinen bestod av en i sockermassa doppad mandel eller nöt. Chokladpralinen blev möjlig först vid 1800-talets mitt.) Slår man upp de kokböcker som under 1800-talet ersatte gamla Cajsa Warg, finner man förvisso recept på “chokladkonfekt” hos både Margaretha Nylander (1822), Gustafwa Björklund (1847) och Charles Emil Hagdahl (1879), men redan en snabbtitt på deras anvisningar avslöjar att det närmast rör sig om ett slags chokladkola, smaksatt med riven kakaomassa, ingalunda om chokladdoppade praliner.

En annan viktig nyhet kom 1875, då schweizaren Daniel Peter med hjälp av kondenserad mjölk (tillverkad av en viss herr Nestlé) skapade den första “mjölkchokladen”, som ju inte minst i Sverige blivit den dominerande, milda typen av ätchoklad. Första gången som choklad nämns i en text på svenska språket är, måhända typiskt för vårt land, i en förordning av 1688.

 1. Men två år senare möter vi ett första chokladrecept i fjortonde delen av Åke Rålambs berömda encyklopedi Adelig öfning.
 2. Han rekommenderar där att man vid bakandet av “såcker-brödh” ska smaksätta dessa småkakor med “sioccolade”, vars stavning antyder att han hämtat uppslaget från en italiensk källa – choklad var vid denna tid mycket populärt i Italien och italienska kokböcker välkända överallt.

Chokladens spridning i vårt land bromsades av att den figurerade i 1700-talets talrika “överflödsförordningar” och att chokladdrickarna periodvis måste betala en särskild skatt för sin njutningslystnad. Å andra sidan gjorde Carl von Linné rejäl reklam för chokladen i en av sina svenskspråkiga avhandlingar, Om chokladdrycken, där han noterar att “hos oss är chokladen älsklingsdrycken framför allt för förnäma damer, vilkas gommar ej är vana vid starkare drycker och som på barnens sätt, ledda av en naturlig instinkt, väljer mild och söt föda men undviker allt skarpt”.

Vid 1700-talets mitt började man i hantverksmässig omfattning tillverka choklad i Sverige, men ännu i Hagdahls kokbok får den ambitiösa husmodern veta att hon helst bör rosta, skala, krossa och mala sin choklad på egen hand med metoder som föga avvek från aztekernas. Fabriksmässig chokladframställning debuterade i vårt land 1872 i Malmö i och med de schweiziska bröderna Cloettas “Ång-Choklad-Fabrik”.

De marknadsförde gärna sina produkter som medel att minska svenska folkets öl-, kaffe- och brännvinssupande. Ett berömt inslag i deras reklam blev den chokladstaty i naturlig storlek av kungaparet och Sophia som prydde deras monter vid den stora Stockholmsutställningen 1897.

Även nästa etablissemang i branschen – Mazetti – grundades i Malmö (1888), och dess kakaopaket med två stirrande ögon var frukostsällskap för svenska barn under decennier, tills finska Fazer tog hand om ruljangsen 1975. På senare år har – efter internationell förebild – mörk choklad med hög och på omslaget noggrant specificerad procentuell kakaohalt blivit en njutning för kännares gommar, och småskaliga men ambitiösa chocolaterier växer som svampar ur åtminstone storstadsmarken.

: Chokladens historia

You might be interested:  Hur Mycket Är 100 Gram Socker I Dl?

Vilken år Sveriges mest sålda choklad?

Svenskarnas favoritchoklad i nytt matchställ tor, jun 14, 2012 13:31 CET – Marabou hejar på de svenska landslagen under sportåret 2012 Sedan 1919 har svenskar kunnat njuta av Marabou Mjölkchoklad, som under sin historia genomgått flera förändringar i förpackningsdesign.

Under sportåret 2012 med fotbolls-EM och de olympiska spelen får den klassiska Marabou-chokladkakan ett nytt matchställ där Mjölkchoklad byts ut mot Heja Sverige i den klassiska cirkeln. Stockholm, 2012-06-07 – Vi vill ta vara på det stora engagemanget som finns kring Sveriges idrottare och landslag.

Vi har sedan slutet av 1990-talet varit en partner till bland annat Svenska Fotbollsförbundet – engagemanget och glädjen som genomsyrar svensk idrott ligger i linje med vad Marabou står för. Vi vill därför skicka en hyllning till våra svenska hjältar och visa vilket stöd de har, säger Hilda Björkman, Marketing Manager Marabou Tablets and Nordic Premium.

Heja Sverige Samtidigt som Heja Sverige-chokladkakan kommer ut på marknaden går startskottet för Marabous nationella kampanj som ska samla svenska supporters i världen. Kampanjen – Heja Sverige – uppmärksammas förutom på förpackningen även i butik och på För ytterligare information, kontakta: Hilda Björkman, Marketing Manager Marabou Tablets and Nordic Premium +46 (0)730 87 16 54 Om Kraft Foods

Kraft Foods bygger ett kraftfullt, globalt företag med fokus på snacking, och med en oslagbar portfölj av varumärken, som människor älskar. Med en årlig omsättning på cirka 54 miljarder dollar är vi världens näst största livsmedelsföretag, och vi gör produkter som miljarder konsumenter kan njuta av i cirka 170 länder.

I Norden är vi ledande inom choklad, kaffe, färskost och chokladdryck. I vår produktportfölj har vi välkända varumärken som Marabou, Daim, Aladdin, Gevalia, V6, Stimorol, Philadelphia, O’boy, Oreo, Tassimo och TUC. Kraft Foods (, NYSE: KFT) är medlem av Dow Jones Industrial Average, Standards & Poor’s 500, Dow Jones Sustainability Index och Ethibel Sustainability Index.

Kraft Foods i Norden har cirka 1600 anställda. I Sverige finns vi i Upplands Väsby och Gävle. Läs mer på vår webbsida Kraft Foods, Smedbyv.8, 194 86 Upplands Väsby, Tfn: 46 8 627 10 00. Fax 46 8 98 61 00. Taggar: : Svenskarnas favoritchoklad i nytt matchställ

Vem äter mest godis i världen?

Svenskarna äter mest godis i världen Svenskarnas godisfrossande har ökat under de senaste 20 åren. På tre decennier har vi fördubblat vår godiskonsumtion. Och det är införandet av plockgodis i mitten av 80-talet som drivit på konsumtionsökningen. Det hävdar Thomas Hedlund och André Persson, författare till boken “Godis åt folket” som kommer ut i dagarna.

 • När jag växte upp på 70-talet fanns det plockgodis som man fick peka på i tobaksaffären och som handlaren plockade ner i små påsar.
 • På 80-talet, när plockgodiset kom med mellan femtio och hundra sorter som man fick plocka av själv, var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund.
 • Billigt godis – Att det finns så många sorter att välja mellan gör att vi plockar på oss ännu mer.

Eftersom vi får plocka själva finns det ingen som stoppar oss. Dessutom är det otroligt billigt med godis, säger André Persson. Inför Halloween lockar handlarna med godis från 3.90 kronor per hekto. Enligt Konsumentprisindex (KPI) har priset på godis faktiskt sjunkit, från att ha legat kring sju kronor per hekto vid mitten av 80-talet, enligt André Persson.

Befäst godiskultur Enbart plockgodis kan inte förklara svenskarnas kärlek till godis. Det fanns en befäst godiskultur i landet redan innan. Vid mitten av 1800-talet blev Sverige självförsörjande på sockerbetor. Det gjorde att sockret blev billigt och därmed tillgängligt – alla hade råd att köpa godis. Vid sekelskiftet hade Sverige över 100 karamellfabriker.

På 50-talet infördes lördagsgodis i Sverige, eftersom barnen hade för dåliga tänder. Myndigheterna ville förbättra det odontologiska hälsoläget och tyckte att man bara skulle äta godis en gång i veckan. – Det är naturligtvis ett lovvärt initiativ men det befäster ju godis som en kulturell faktor på något sätt.

 1. Det fick godiset att bli ännu mer populärt, säger André Persson.
 2. Handlar om instinkt Men hur kan det komma sig att svenskar, som är så hälsomedvetna, tränar och äter alger, stoppar i sig så mycket godis? Enligt Thomas Hedlund handlar det instinkt – och kognitiv dissonans.
 3. Det är som läkare som röker – de är medvetna om att det är farligt, ändå gör de det.

Man struntar helt enkelt i fakta. Att gilla sött är någonting genetiskt nedärvt, ett samlarbeteende från stenåldern. Sött signalerar att det är energirik mat. Det gäller att passa på – i morgon kanske vi svälter. Godis i rymden Sjutton kilo godis per person och år låter kanske mycket.

Men om du köper 300 gram godis i veckan kommer du på ett år upp i 15 kilo. Och de flesta köper mer godis vid födelsedagskalas, påsk eller Halloween. Dessutom slåss både barn och vuxna om godisskålen på lördagskvällen. – Det är intressant att det i Sverige är okej att vuxna äter godis. I många andra länder tycker man att det är lite barnsligt.

När Christer Fuglesang, som är doktor i teoretisk fysik och astronaut, åker upp i rymden, vad tar han med sig? Jo, Ahlgrens bilar. Och alla tycker att det är jättekul, det är väldigt folkligt. Det visar att alla gillar godis.

Är du beroende av socker? Så blir du av med Bearbetat av: Freja Salö

: Svenskarna äter mest godis i världen

Finns det 100% choklad?

Vivani grand cru 100% kakao, ekologisk – 80 g Ekologisk sockerfri choklad med 100% kakaohalt, kakaomassa, kakaosmör och krossade kakaobönor utgör hela ingredienslistan. Kakaobönor innehåller bland annat polyfenoler, tanniner, flavonoider, det vill säga antioxidanter.

Det finns inget kolesterol i kakao, och eftersom tannin minskar bakterietillväxten orsakar kakao inte karies. Kakaobönan innehåller de uppfriskande ämnena koffein och teobromin och även fenyletylamin, vilket har en positiv effekt på vårt humör och ger glädjesignaler till hjärnan. Trots det höga innehållet av kakao har chokladen en förvånansvärt fin smak, då kakaosmöret tillför en delikat smakupplevelse i den bitter-söta chokladen.

Denna choklad är också lämplig för bakning och desserter. : Vivani grand cru 100% kakao, ekologisk – 80 g

Vilken är världens dyraste choklad?

Har du ofta stått i butiken och inte kunnat bestämma dig för chokladkakan för 15 kr eller den för 30 kr? Då är du inte ensam och har du tagit den dyra har du förmodligen hållit kvar bitarna i munnen lite längre innan du svalt dem. Men vad sägs om en liten chokladkaka för 3000 spänn? Det är nämligen så mycket den dyraste chokladen kostar idag. kakaobönan odlas från de ursprungliga kakaoträden Nacional. Därför existerar chokladen i en mycket begränsad upplaga och det finns endast ca 500 chokladkakor över hela världen. Sättet man gör chokladen på är av gammalt traditionellt vis och de enda ingredienserna som kakan innehåller är kakao och rörsocker.

 • Inga tillsatser och inga konstigheter.
 • Dessutom fermenteras bönorna innan rostningen, vilket är något som de större tillverkarna hoppar över av ekonomiska skäl.
 • Hur smakar To´ak? Om någon choklad verkligen är värd 3000 kr kan diskuteras men konnässörerna menar att smaken är fantastisk.
 • Smaken brukar beskrivas som fyllig, djup och underbart bitter tillsammans med mycket fruktiga undertoner.

To´ak finns i tre olika kakaohalter och varianter. Några stora chokladtillverkare Förutom den fina, lyxiga chokladen, så finns det även godisjättar som specialiserat sig på choklad. Denna choklad är visserligen inte i det dyraste laget och kvaliteten är också ifrågasatt då och då.

 1. I Sverige är märkena Cloetta kexchoklad den vanligaste och den började tillverkas redan på 40-talet.
 2. Även namnet Marabou kan man se på många chokladkakor i butikerna.
 3. Anton Berg anses som ett lite finare märke i Sverige och Fazer ett annat.
 4. Lyxiga chokladtillverkare Om vi nu skulle höja oss till de lite högre nivåerna så är schweizisk och den belgisk choklad mycket populärt.

I Belgien finns en känd chokladkonnässör som heter Pierre Marcolini som gör choklad med guld, men även Valparys och Leonidas är två kända märken som tillverkar fina praliner. I Schweiz hittar du bland annat choklad från Lindt, Nestlé och Suchard som visserligen anses som finare choklad men inte till den grad att du behöver betala alltför stora summor för den.

Vilken choklad säljs mest i Sverige?

1957 fick Marabou Mjölkchoklad sin unika nya smak och är fortfarande svenskarnas favoritchoklad. Två av Marabous allra första riktigt populära chokladkakor hette Topsy och Siljan och tillkom i sortimentet 1924 respektive 1928.

Vem äter mest choklad?

Visste du att – Majoriteten av all världens kakao odlas i Västafrika, främst i Ghana och Elfenbenskusten. Odlarna där tjänar ofta mindre än en dollar per dag, vilket är under den internationella fattigdomsgränsen. Svenskar äter mest godis i världen och mängden har bara ökat.

Vart skapades choklad?

Chokladens Historia – Från Aztekerna till Columbus till Sverige Chokladen har en spännande historia. Aztekerna var de första som började odla kakao under ordnade former. De hade kakaobönan som valuta samtidigt som de mest privilegierade i samhället hade råd att göra en delikat dryck av kakaon, det vi idag kallar varm choklad.

 1. Det säger sig självt att det endast var de få rika som hade råd att dricka drycken som var tillverkat av pengar.
 2. Denna gudadryck kallades “xocolatl”.
 3. Ordets ursprung hörs tydligt i det svenska choklad och även i många andra språk: chocolate, schokolade och chocolat.
 4. Drycken var grötaktig och var gjort av kakao utblandad med majs, vanilj och chili.

En riktig delikatess på den tiden! På slutet av 1400-talet blev Columbus den första som tog med sig kakaobönan till Europa. Då förstod dock ingen vad man skulle göras med den. Därför hände inte så mycket i Europa med kakaon. Men 25 år senare när den spanska Cortez erövrade Mexiko tog han med sig kakaobönor och kunskapen om hur man gjorde den kryddiga kakaodrycken tillbaka till Europa.

När kom första choklad?

Om choklad – en chokladskola från chokladogram Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel baserat på kakaobönor. Bönan är gjord av kakaoträdet Theobroma cacaos frukt. Kakaoträdet har odlats i Centralamerika åtminstone sedan 600-talet av mayafolket. Bönorna tros ha använts i minst 2500 år.

Choklad fördes först till Europa av Christofer Columbus 1502, och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import. Först konsumeras chokladen i form av chokladdrycker, och chokladhus som sålde drycken öppnade på många platser i Europa.1828 upptäcktes hur man tillverkar pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan gjordes 1847.

Förutom kakao innehåller många typer av choklad också socker i form av kakaomassa eller kakaosmör. Mörk choklad innehåller främst kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör. Det kan vara flytande, pasta eller i block eller användas som smakämne i andra livsmedel.

Vad menas med choklad i orten?

1
11 8

en bruning, hasch, brunt. används av folk inom orten och som håller på med droger. du kan se mig varje dag, jag röker en choklad choklad bruning Hasch droger Av knarkomanen den 15 april 2018 0 kommentarer

Är choklad gott?

Vi fullkomligt älskar choklad, och så har det nästan alltid varit. Redan innan 1500-talet avnjöts chokladdryck av mayaindianerna. Till skillnad från vad en kan tro är choklad inte bara gott, det finns massor av hälsofördelar med att äta det också. Här hittar du fem anledningar till att springa till affären och köpa en chokladkaka nu på en gång!