NÄSSLOR 600 GRAM – Rikt på vitaminer och mineraler, ess.186 kr
Rena vitaminbomben Nässlor är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de karotin, vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler. Använd gärna nässlan i ditt fotbad om du har trötta och svullna fötter. Strö lite torkad nässla över gröten, filen eller blanda med vatten och drick, om du har tendens till tarmproblem.
Nässlan är bra för att basa upp kroppen, då den är alkalisk. Nässla innehåller mycket järn Mage – Brännässlan stödjer även en god mage och tarmfunktion och bidrar till normalt fungerande matsmältning. Du kan plocka nässlor mellan juli och september. Var försiktig när du plockar nässlor så att du inte bränner dig.
Använd gärna handskar och kökssax när du plockar dem det gör det hela enkelt och smärtfritt. Köpa färdigt nässelpulver Om man inte har tillgång att plocka egna nässlor, eller helt enkelt föredrar att inte, så finns där ekologiskt nässelpulver att köpa som du hittar här.
- Brännässlor är landbackens alger.
- Nässlan är rik på mineraler, vitaminer, klorofyll flavonoider, essentiella aminosyror, proteiner, acetylkolin etc.
- Nässlans höga innehåll av järn och klorofyll ger ett bra och blodåterskapande tillskott.
- Brännässla är också ett utomordentligt tillskott åt hår, hud och naglar.
Nässelpulver är alkaliskt och därför basgörande vilket hjälper kroppen vid överskott på syra och mot kroppsförsurning. Brännässlor bränns inte efter torkning, kvar blir dess näringsrikedom och dess smak av vild skog. Nässlan är det mest kompletta och snabbverkande vitamin, mineral, klorofyll, antioxidantmedlet som finns! Den är vår mineralrikaste grönsak och ersätter alla vitamin- och mineraltillskott! Torkat nässelpulver är allra mest effektivt men även nässelte har goda effekter.
Contents
Vad är brännässla bra mot?
Traditionellt har brännässlor använts som läkeväxt, bland annat vid influensa, för att underlätta matsmältning och som vätskedrivande medel. Även idag används nässlor flitigt för sina hälsosamma egenskaper. Nässlor innehåller rikligt med vitamin B, C och K samt mineraler som kisel, kalium, magnesium och järn.
Är brännässla nyttigt?
Näringsinnehåll i nässlan – Nässlor är extremt näringsrika och innehåller betydande mängder av en lång rad vitaminer, mineraler och aminosyror. Speciellt är nässlor en bra källa för C-vitamin, järn, folsyra och kalcium, Nässlan är därmed ett suveränt livsmedel för att öka näringstätheten i maten och för att höja energin och orken.
Varför dricka Nässelte?
Brännässla ger ork & energi Brännässla tillhör de bästa medicinalväxter vi har. Om vi människor visste vilken läkande kraft den har skulle vi ta vara på den mycket bättre. Nässlan innehåller över 70 vitala ämnen! Läkekraften har den i roten, stjälken, bladen och i blommorna.
Nässlan innehåller rikligt med järn, vitaminer och mineraler. Den är vår bästa blodrenande och samtidigt blodbildande medicinalväxt. Eftersom den även har god verkan på bukspottkörteln sänks blodsockret genom nässelte. Vid en viss ålder börjar en minskning av järnhalten i blodet, man känner sig trött och utmattad, då kan det vara bra med en kur av den järnrika färska nässlan.
Brännässlan kan även minska mottagligheten för förkylningar, bota eksem och huvudvärk. Om du behöver ork och energi, ge din kropp en uppiggande nässeltekur. Brygg 2 tsk torkad nässla till en kopp kokande vatten, låt dra 5-7 minuter. Drick gärna klunkvis 2-3 koppar per dag i ca 4 veckor.
I förebyggande syfte kan man dricka en kopp nässelte per dag under hela året, med ca tre veckors uppehåll två gånger per år. Naturligtvis är de färska nässlorna bäst, ju fräschare de används desto större blir läkeffekten. Torkade nässlor går också alldeles utmärkt att använda. Torkad nässla kan man också blanda med müsli, i bröddeg, när man gör paj kan man blanda nässlan i äggsmeten.
Om du har möjlighet, passa på till våren när nässlorna kommer med sina första skott, förse dig med sax och handskar och ta vara på denna förnämliga medicinalväxt. Lycka till! } : Brännässla ger ork & energi
Vad händer om man äter brännässla?
Rena vitaminbomben – Nässlor är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de karotin, vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler. Nässla innehåller även mycket järn, vilket är bra för kvinnor, inte minst under den period i livet som kvinnan är fertil. Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
Hur länge bränner brännässla?
Nässlan slutar bränna om den är ordentligt förvälld.
Hur ser det ut när man bränner sig på brännässla?
Hur får man utslag från brännässlor? – Brännässlan bränns med små luddiga hår som finns på växten och som kan orsaka nässelutslag på kroppen när du kommer i kontakt med dem. Utslagen blir ofta ljusröda men kan också ha samma färg som huden. De varierar i form från små enstaka utslag till stora områden med utslag. De kan klia och svida rejält men går oftast över av sig själv.
Är brännässla vätskedrivande?
Traditionell medicin – Nässla nämns som en medicinalväxt i gammal litteratur. Bladen har renande, vätskedrivande, antiinflammatoriska, antioxidanta, antireumatiska, cirkulations- och närande egenskaper. Vid extern användning används de som smärtstillande.
- Nässlans rot är också vätskedrivande och antiinflammatorisk, särskilt för prostatan.
- Den anges som behandling av urinvägsinfektioner och för symtom på godartad prostatahyperplasi.
- I Sverige användes nässla som blodstillande, mot reumatism och för att rena blodet.
- Andra användningsområden inkluderar behandling av mag-tarmkatarr, hudsjukdomar och sjukdomar i andningsorganen.
Den har även använts som ansiktsvatten. På Malta användes den ofta tidigare för att bota olika sjukdomar, allt från köldknölar till anemi och matsmältningsproblem. Både de kokta bladen och vattnet som användes för att koka bladen i användes för behandling.
Är nässlor blodförtunnande?
När bör man vara försiktigt med nässla? – Jo, vid graviditet, vid diabetes, ifall man intar blodförtunnande och vid njurproblem. Konsultera alltid en specialist om du är osäker.
Kan man äta Etternässla?
Brännässla kan även förväxlas med etternässla, vilken inte heller är giftig utan kan användas på samma sätt som brännässlan. Etternässlan är dock ettårig och kommer därför först senare på sommaren. Plocka inte brännässlor på kvävegödslad mark eller nära gödselhagar.
Är Nässelfrön nyttigt?
Nässelfröna är den nyttigaste delen av nässlan. De innehåller allt det goda från nässlan: vitamin A och C, järn, kalcium, kalium och magnesium. Därutöver innehåller fröna viktiga aminosyror och vitamin E som är extra bra för huden och hjärnan. OBSERVERA att nässelfröna också innehåller ett östrogenliknande ämne så ät dem inte om du ska undvika östrogen. I gengäld kan fröna lindra klimakteriebesvär hos kvinnor på grund av fytoöstrogenet 1) VILKA: Innan du skördar är det bra att kolla lite på nässlorna.
- Plantan är nämligen en tvåbyggare och han- och honblommorna sitter på två olika plantor.
- Det är bara honplantans blommor som bildar frön (egentligen är det små nötter) och det är därför dessa du vil skörda.
- På bilden ser du honplantans uppsvällda, tunga frön till vänster (de hänger av tyngden) och hanplantans ljusare, lättare blommor till höger (de står mera rakt ut).2) SKÖRDA: Honplantans frön (nötterna) kan skördas från det att de är gröna och fram tills de är mera mogna.
Bäst är att låta dem mogna lite, men ju längre de sitter kvar på nässlan, ju större är risken att de faller till marken eller äts upp av fåglarna (eller hönsen). Oftast bildas fröna under juli/ augusti, men exakt när du kan skörda beror på dina omständigheter.3) TORKA: Om inte fröna ska ätas direkt kan de med fördel torkas.
I så fall är det viktigt att skörda i torrt väder annars kan de börja mögla. Det absolut enklaste sättet att torka dem på är att klippa av nässlorna och ställa dem uppochner i en papperspåse som fångar upp fröna när de ramlar av. Men du kan också repa av dem från nässlan och lägga dem på en tidning. Om du (som jag) skördar mycket nässlor blir du immun mot deras brännhår, annars går det bra att använda handskar så du inte bränner dig.
Torka fröna MÖRKT, LUFTIGT och VARMT i upp till 2 veckor – men se upp – mössen älskar de näringsrika fröna. Jag hänger helt enkelt upp papperspåsarna på vinden under vårt plåttak. Där är det lagom varmt, luftigt och mörkt.4) FÖRVARING: Förvara de torkade fröna i lufttäta burkar på ett mörkt och lite svalare ställa.5) ANVÄNDNING: Nässelfröna är ganska neutrala i smaken, men mycket näringsrika och kallas därför ibland Nordens ginseng.
Är brännässlor farliga?
Växter och grönska hör sommaren till, men allt som är grönt är inte skönt; inte på sommarängen, inte i skogen, inte ens hemma i trädgården. Torbjörn Tyler, växtekolog vid Lunds universitets naturvetenskapliga fakultet, listar här sju växter som kan vara farliga.
Antingen genom kontakt med huden eller genom att man får i sig växtens gift. Jätteloka (Heracleum mantegazzianum) är fytotoxisk, vilket innebär att då växtsaften utsätts för solljus skapas ett ämne som kraftigt irriterar huden. Hos människor kan det leda till kraftiga brännblåsor som kvarstår i flera veckor och som i värsta fall lämnar efter sig svårläkta ärr eller eksem.
Växtsaften hos jättelokans mer sällsynta släktingar, tromsöloka och hörsneloka, är också fytotoxisk och ger upphov till samma besvär och skador. Samtliga tre lokor har ursprungligen importerats till Sverige som prydnadsväxter. Idag finns jättelokan i hela södra Sverige och längs Norrlandskusten.
- Jätteloka är den största örten i Sverige.
- Fullvuxna plantor är 2-4 meter höga med 5-10 centimeter bred stjälk och vasst flikiga, blanka, mörkgröna blad mer än metern långa.
- Hörsnelokan förekommer på Gotland och tromsölokan i inre Norrland.
- Lokorna växer ofta kring bondgårdar, längs åkerkanter och övergödda vattendrag samt i stadsmiljöer.
Allra vanligast är de vid reningsverk och kloakbrunnar. Palsternacka (Pastinaca sativa) växer vilt i södra Sverige där den är relativt vanlig. Palsternacka är fytotoxisk på samma sätt som jätteloka. Kombinationen växtsaft från palsternacka och solljus ger upphov till kraftiga brännblåsor som kan kvarstå i flera veckor och i värsta fall lämna efter sig svårläkta ärr eller eksem.
- Palsternacka växer ofta i gräsmattor och vid badstränder.
- Eftersom den är vanlig på platser där människor vistas barfota är det troligt att fler drabbas av hudproblem efter kontakt med palsternackans växtsaft än av jättelokan.
- Palsternacka påträffas ofta längs landsvägar och åkerrenar samt i gräsmattor, på stränder och i städer i hela södra Sverige.
Mose brinnande buske (Dictamus albus) odlas som prydnadsväxt i många trädgårdar i södra Sverige. Den är kraftigt fytotoxisk, det vill säga växtens saft i kombination med solljus kan leda till kraftiga brännblåsor på huden. Blåsorna kan kvarstå i flera veckor och kan lämna efter sig svårläkta ärr eller eksem.
- Mose brinnande buske är en trädgårdsväxt och påträffas ytterst sällan som vildväxande i naturen.
- Malörtsambrosia (Ambrosia artemisiifolia) och i synnerhet dess pollen är extremt allergiframkallande.
- Många pollenallergiker är mycket känsliga och människor som inte är allergiska riskerar att bli allergiska om de regelbundet kommer i kontakt med malörtsambrosia och dess pollen.
Malörtsambrosians frön är mycket vanliga i fågelfröblandningar och ibland även i blomster- eller gräsfröer som importerats från varmare länder. Därför påträffas malörtsambrosia ofta under fågelbord eller på andra platser i trädgårdar. I Sverige blommar den på senhösten och hinner troligen aldrig bilda mogna frön.
De giftiga stormhattarna finns både vilda och som prydnadsväxter i trädgårdar. Foto: Torbjörn Tyler Stormhattar (Aconitum spp). Många växter omgärdas av rykten om sin giftighet, oftast är ryktena starkt överdrivna. Vad gäller stormhattar, både den vilda nordiska och den odlade trädgårdsstormhatten, motsvarar ryktet verkligheten.
Båda arterna är så giftiga att det kan vara farligt att slicka på fingrarna om man har tagit i växten. Den som hanterar växten bör definitivt aldrig äta något utan att först ha tvättat händerna grundligt. Själva beröringen av växten är emellertid inte farlig eftersom giftet inte tränger genom huden.
- Nordisk stormhatt växer vilt i norra och mellersta Sverige.
- Ofta hittas den längs fjällbäckar och på stränder i Norrlands skogsland.
- På övergiven odlingsmark kan den bilda mycket stora bestånd.
- Trädgårdsstormhatt odlas som prydnadsväxt i trädgårdar.
- Den kan även påträffas förvildad i anslutning till gamla trädgårdar.
Stormhattarna är perenna och 1-3 meter höga. Blommorna är vita eller blå och har formen av hjälmar eller upp och nedvända krukor. Odört och sprängört (Conium maculatum och Cicuta virosa) är två besläktade växter som (liksom stormhattarna) är så pass giftiga att man måste vara försiktig efter att ha hanterat dem.
- Enbart kontakt är inte farligt eftersom giftet inte tränger genom huden, däremot kan det vara farligt att slicka på fingrarna eller hantera matvaror efter kontakt med odört eller sprängört.
- Båda arterna liknar, och kan därmed förväxlas med, vissa ätliga växter (morot, palsternacka, hundkex) och även arter som används som kryddor (körvel, koriander).
Förväxlingsrisken ökar också eftersom vare sig odört eller sprängört sägs smaka illa. Odört är relativt ovanlig i södra Sverige men förekommer längs kusterna. Den hittas främst vid bondgårdar och i trädgårdar. Sprängört är ganska vanlig i nästan hela landet.
- Sprängört växer bara på blöt och sumpig mark.
- Brännässlor är vanliga i hela landet.
- Foto: Torbjörn Tyler Brännässla (Urtica dioica) har brännhår på stam och blad.
- Vid beröring avger brännhåren ett nervgift som ger upphov till sveda som efter några timmar övergår i klåda.
- Besvären varar sällan mer än ett dygn.
Mängden brännhår på brännässlorna varierar kraftigt mellan olika bestånd. Plantor som blivit plockade eller betade brukar efteråt producera fler brännhår som försvar. Det innebär att brännässlor i trädgårdar ofta är obehagligare att komma i kontakt med än brännässlor i skogen.
Kan man äta för mycket nässlor?
Nässlan I början på våren är det dags att gå på jakt efter de första nässelskotten. Spröda och gröna sticker de upp ur myllan. Ju tidigare man plockar dem, desto godare och näringsrikare är de. Toppar man av sitt nässelbestånd, till exempel slår dem med lie, kan man skörda toppskott av nässlor hela växtsäsongen.
- Brännässlan är en kulturväxt som växer i hela Sverige.
- Urtica dioica, som den heter på latin, är ett flerårigt ogräs som kan bli mellan 30 till 150 cm högt.
- Trots sina obehagliga brännande egenskaper (som försvinner vid torkning eller kokning) är den på många sätt en hälsosam ört.
- Brännässlan är en riktig vårkur för vintertrötta, och innehåller flera vitaminer, som till exempel A-, B-, C- och E-vitaminer.
Det finns också gott om mineraler som kalcium, järn, selen, mangan och zink. Nässlan har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under flera århundraden. Litteraturen vittnar om hur den används mot trötthet, tarm- och matspjälkningsproblem, urinvägsinfektioner med mera.
I de gamla böckerna kan man även läsa att man kunde piska sig med brännässlor för att hindra reumatisk värk. I grönsakslandet har man använt avkok av nässlor både för att utrota ohyra och som gödningsmedel. Gemensamt för nässelsläktet är att plantorna lagrar små mängder nitrater. Vid till exempel varmhållning kan dessa omvandlas till nitrit.
I stora mängder kan detta vara skadligt för kroppen, undvik därför att återuppvärma rester av nässelrätter. Eftersom vi inte äter nässlor varje dag har vi, enligt Livsmedelsverket, inget att oroa oss för. På kväverika platser som vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar ska man inte plocka nässlor.
- Där tar de upp kväve ur jorden som de omvandlar till nitrit.
- Plocka istället nyutslagna skott i skogslundar och på ängar.
- Visserligen är nässlan ett besvärligt ogräs i våra odlingar, men samtidigt är den ett fantastiskt tillskott i matlagningen.
- Förvällda och hackade är nässlorna goda i soppor, stuvningar, såser eller blanda ner lite i pannkakas- eller våffelsmeten! Torkade kan de användas i potatismos, i frukostflingorna, som te eller i brödbaket.
| |
Hur mycket järn innehåller nässlor?
Att torka brännässlor och mala dem till pulver är ett härligt sätt att förvandla ett besvärligt ogräs till något väldigt nyttigt. Nässlorna innehåller stora mängder vitaminer och mineraler och kan användas som kosttillskott. Torkade nässlor mixade till pulver kan användas som kosttillskott och är särskilt bra att ta om man tränar mycket, är gravid eller blöder mycket under menstruationen.100 g torkade nässlor kan innehålla upp till 169 mg kalcium, 228 mg järn, 75 mg fosfor och dessutom kalium, magnesium, zink, A-vitamin, B-vitaminkomplexet, C-vitamin och klorofyll. Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,brännässlor Så här torkar du nässlor:
Plocka nässlor en torr och solig dag. Ta inte nässlor från gödselstackar eller komposthögar eftersom de innehåller mycket nitrater och smakar gödsel. Häng upp eller bred ut nässlorna på tork i rumstemperatur inomhus där solen inte kommer åt dem. När nässlorna är torra, repa av bladen och lägg dem i en mixer. Mixa tills bladen blivit ett fint pulver. Häll upp på en glasburk och förvara mörkt. Pulvret håller i ungefär ett år.
Nässelpulver är ett bra alternativ till järntabletter, eftersom man inte blir förstoppad av det. Ta en tesked nässelpulver om dagen på smörgåsen eller i maten, eller blanda ner det i en smoothie. Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,brännässlor Tips! Bred smör på knäckebrödet. Lägg på skivad tomat och strö över nässelpulver och örtsalt.
Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,brännässlor
Hur mycket Nässelpulver per dag?
Användning – Ta gärna 1-2 msk/dag. Värm inte upp produkten. Du kan med fördel blanda nässelpulvret med till exempel grapefruktjuice eller annan dryck för att dämpa dess framträdande smak. En god smoothie gör du av nässla och våra pulver av blåbär och nypon. Tillsätt gärna kallpressad linfröolja!
Vilka djur bränner sig på brännässla?
Brännässlor är sällan ett problem för hunden. Det beror på att de allra flesta hundar är skyddade av tät päls och tjocka trampdynor. Hundar med tunnare päls, som nakenhundar, har dock lättare att drabbas. Även hundar med päls kan om de har otur bli irriterade i huden av nässlan.
Kan man äta råa nässlor?
6. Nässlor – Brännässlor är laddade med nyttigheter – bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium. Använd nässlorna i soppor, paj och gratänger. Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, skippa den grova stjälken. Prova något av våra recept med nässlor ! För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna. Koka nässlorna på medelhög värme i mellan 3 till 5 minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt.
- Skölj alltid alla blad innan du använder dem.
- Plocka minst 50 meter bort från trafikerade vägar.
- Rådfråga en dietist eller läkare innan du äter okända växter ifall du har någon sjukdom eller är känslig mot viss föda.
- Skörda ditt ogräs när det är torrt ute, särskilt om du ska torka bladen. Lägg dem i en korg eller i en papperspåse. Förvaring i plastpåsar gör att bladen “svettas”, vilket kan skada dem.
Skapa din drömburgare!
Är brännässlor bra för håret?
Älskade brännässla. En omtalad medicinalväxt som glömdes bort? I allmogeträdgården hittades ofta nässelodlingar och örten odlades som en viktig grönsak. Nässelodling, en så kallad nättelgård. Nässlan användes även för sina hälsoegenskaper och vid spinning till nässeltyg, garn och fisknät.
Förr trodde man att nässlan kunde skydda mot trolldom. Man strödde ut nässlor runt gårdarna. Nässlan har använts enligt tradition vid gallbesvär, järnbrist, klimakteriebesvär (inta nässelfrö), vid stress (innehåller magnesium som stärker, lugnar och ger förbättrad sömn) Den ansågs stärkande för immunförsvaret, bra för minnet (tack vare innehåll av omega-3 fettsyra alfa-linolensyra)samt att den gör oss gladare (tack vare att nässlan innehåller signalsubstansen serotonin).
Nässlan är en fantastisk C-vitaminkälla. Dessutom är den rik på järn. Nässlan är så nyttig att den jämförs med alger, vilket beror på att vi kan finna upp mot ett 70-tal viktiga näringsämnen. Alltifrån olika mineraler till vitaminer. Den har använts vid olika sjukdomsåkommor, men viktigt att notera att den även stärker det redan friska.
- Att äta nässlor regelbundet är ett bra sätt att förbättra och samtidigt bibehålla sin hälsa.
- Den är basisk vilket är gynnsamt om man besväras av att kroppen är försurad.
- Genom regelbundet intag klarar kroppen att lösa upp och göra sig kvitt urinsyra som samlats i bindväven.
- Kommor kan bero på obalans i kroppens pH-värde vilket ger hudbesvär, belastning på njurar, ödem (vätskeansamlingar) och reumatiska besvär.
Brännässlan innehåller även fytonäringsämnen som indoler, sulforafan, flavanoider, klorofyll och olika sorters antioxidanter. Nässelfrön innehåller naturligt östrogen. Nässlan ökar blodgenomströmningen vilket minskar risken för håravfall. Den är rik på B-vitaminer och kiselsyra vilket hjälper att förbättra styrkan på hår och naglar.
Hårrötterna stärks, mjällbildning motverkas, minskning av fettutsöndring och håret får fin glans och lyster. Grön Lycka använder nässlan genom att tillreda infusion (starkt te), som tillsätts i örtschampot Herbal Heaven. Nässlor ska inte plockas nära gödselstackar eller utedass då de innehåller höga halter av nitrater och eventuella tungmetaller.
Bäst är att plocka toppskotten på våren. Då innehåller de mest näringsämnen. Hela växten kan användas. Nässlor kan tillredas på olika sätt. Grön Lycka tipsar om en härlig nässelsmoothie som vi njuter av varje vår. Här delar vi med oss av receptet: Grön Lyckas Vårkur 1 dl mogen mango 0,5 dl gurka 1/2 lime, pressa ur saften 1 näve nässla 1/2 näve kirskål 1 tsk färsk ingefära 1 dl vatten 1 msk alfa alfa groddar.
Vilka djur bränner sig på brännässla?
Brännässlor är sällan ett problem för hunden. Det beror på att de allra flesta hundar är skyddade av tät päls och tjocka trampdynor. Hundar med tunnare päls, som nakenhundar, har dock lättare att drabbas. Även hundar med päls kan om de har otur bli irriterade i huden av nässlan.
Kan man äta Etternässla?
Brännässla kan även förväxlas med etternässla, vilken inte heller är giftig utan kan användas på samma sätt som brännässlan. Etternässlan är dock ettårig och kommer därför först senare på sommaren. Plocka inte brännässlor på kvävegödslad mark eller nära gödselhagar.
Är brännässla vätskedrivande?
Traditionell medicin – Nässla nämns som en medicinalväxt i gammal litteratur. Bladen har renande, vätskedrivande, antiinflammatoriska, antioxidanta, antireumatiska, cirkulations- och närande egenskaper. Vid extern användning används de som smärtstillande.
Nässlans rot är också vätskedrivande och antiinflammatorisk, särskilt för prostatan. Den anges som behandling av urinvägsinfektioner och för symtom på godartad prostatahyperplasi. I Sverige användes nässla som blodstillande, mot reumatism och för att rena blodet. Andra användningsområden inkluderar behandling av mag-tarmkatarr, hudsjukdomar och sjukdomar i andningsorganen.
Den har även använts som ansiktsvatten. På Malta användes den ofta tidigare för att bota olika sjukdomar, allt från köldknölar till anemi och matsmältningsproblem. Både de kokta bladen och vattnet som användes för att koka bladen i användes för behandling.
Hur mycket Nässelpulver per dag?
Användning – Ta gärna 1-2 msk/dag. Värm inte upp produkten. Du kan med fördel blanda nässelpulvret med till exempel grapefruktjuice eller annan dryck för att dämpa dess framträdande smak. En god smoothie gör du av nässla och våra pulver av blåbär och nypon. Tillsätt gärna kallpressad linfröolja!