Vad Är Glutenfritt Mjöl Gjort Av
Glutenfria mjölsorter

 • Potatismjöl. Ren potatisstärkelse med neutral smak.
 • Majsmjöl. Majsmjöl är ett lättsmält mjöl som är snällt mot känsliga magar, både för vuxna och barn.
 • Majsstärkelse.
 • Durramjöl.
 • Bovetemjöl.
 • Kokosmjöl.
 • Kikärtsmjöl.
 • Mandelmjöl.

Meer items

Hur gör man glutenfritt mjöl?

31 11 Under 15 min 4 ingredienser Enkel Det är lätt som en plätt att blanda egen glutenfri mjölmix. Du gör den med majsmjöl, havremjöl, rismjöl och potatismjöl. Förvara den glutenfria mjölmixen i en lufttät burk. Använd sedan mjölmixen till bröd, kakor, pannkakor, pajdeg med mera.

Vad är glutenfritt gjort av?

Det finns en hel del spannmål som är naturligt glutenfria. Följande kan användas i stället för vete, råg och korn: ris, samt risflingor, rismjöl och risgryn. havre, samt havregryn, havreflingor, havremjöl och havredryck.

Vilket glutenfritt mjöl är mest likt vetemjöl?

Lär dig konsten att baka glutenfritt februari 2016. Att baka glutenfritt är en utmaning. Degen beter sig annorlunda, och det kan kännas svårt att få till den smak och konsistens man vill ha. Men det går! När människor inte märker att det hon bakat är glutenfritt är kokboksförfattaren Ulrika Davidsson nöjd med resultatet– men vägen dit har varit fylld av experimenterande i köket, och misslyckandena har varit många: – Om du visste hur många degar och smetar jag slängt! säger hon.

Okboksförfattaren och kostrådgivaren Ulrika Davidsson började äta naturligt glutenfritt 2002, när hon gick över till lågkolhydratkost. Att hitta alternativ i matlagningen tyckte hon gick ganska fort, men när det gällde bakningen var det svårt att få bra resultat. Dels fanns inte de råvaror som finns idag, men det var också ett problem att det är svårare att baka glutenfritt.

Glutenfritt mjöl beter sig helt enkelt inte som vi är vana vid, och man måste veta hur man ska göra för att lyckas med bakverken. Det är ett helt annat utbud än för bara tre år sedan – Jag är bra på att laga mat, men var tidigare inte särskilt bra på att baka.

Hade någon bett mig baka ett gott glutenfritt bröd för några år sedan hade jag blivit nervös. Jag hade inte erfarenheten som krävs, säger hon. Många nya produkter Att allt fler även utan celiaki börjat äta glutenfritt har lett till en ökning av glutenfria produkter i butikerna. Det som tidigare stod på hälsokosthyllan längst in i butiken framhävs nu i hälsomedvetna butiker.

– Det är ett helt annat utbud än för bara tre år sedan. Det har kommit så många nya glutenfria produkter som ger likadant resultat som vetemjöl, men man måste ju veta hur man gör, så jag bestämde mig för att göra en bakbok, säger Ulrika Davidsson.
Hon lägger mycket pengar på att köpa glutenfria råvaror, eftersom hon inte använder några färdiga mjölmixer, utan föredrar att köpa naturligt glutenfria mjölsorter för att maximera näringsinnehållet.

– Jag är nog lite freak där. Jag tycker att mixerna innehåller för många tillsatser, och dessutom har högt GI- värde*, vilket påverkar blodsockret. Jag försöker hela tiden att tänka på att göra det jag bakar hälsosamt. Jag lägger i lite extra linfrön och solrosfrön till exempel, för att det sänker det glykemiska indexet* och mättar bättre.

En del av mina recept innehåller nötter också, och tål man inte det utesluter man förstås dem. Vilket är ditt favoritmjöl? – Det glutenfria havremjölet! Det blir alltid saftigt och bra. Kombinerar man det med psylliumhusk får man nästan “glutentrådar”, och det vill man komma åt när man bakar.

Det blir luftiga, lite håliga bröd. Havremjöl går att använda till bröd, pizza, muffins och mjuka kakor. Dessutom har det fantastiska egenskaper eftersom det är kolesterolsänkande och har högst proteininnehåll av de fyra vanligaste svenska sädesslagen, säger Ulrika. Först var utmaningen att lyckas med den glutenfria bakningen, men idag tycker Ulrika snarare att den största utmaningen är att det är dyrare än bakning med gluten.

– Jag tycker att det är viktigt att tänka på att jag investerar i det för att det gör mig gott. Att jag köper det för att kunna baka näringsrikt, istället för att köpa påspackat bröd med tomma kalorier. En annan utmaning för hemmabagaren är att man inte kan hålla på och experimentera själv, tycker hon.

– Det säger jag aldrig när det gäller matlagning, men när det gäller glutenfritt måste du följa recepten. Börjar du byta ut kommer du att få slänga degen och bli arg – i alla fall de första hundra gångerna Hur ska man tänka då om man vill göra om ett “vanligt” recept? – Jag skulle använda havremjöl, det är mest likt vetemjöl.

Men jag skulle ta lite mindre mängd. Står det fem deciliter skulle jag kanske ta fyra. Man ska alltid ha lite mindre mjöl i glutenfri bakning, degen ska vara kladdig. Efter tio minuter kan den ha en helt annan karaktär, så den får inte bli för kompakt. Kokos istället för mandel Du gör en del recept med mandelmjöl.

Om man inte tål mandel, men ändå vill baka utifrån dina recept, går det att byta ut det mot något annat mjöl då? – Jag har tänkt på att det inte ska vara det i varje recept. Man kan försöka byta ut det, men man är ute på lite farligt vatten– det är just när man börjar experimentera man riskerar att misslyckas.

Men det beror på vilket recept det är också. Mandelmjöl finns i de söta bakverken. När det gäller till exempel en mjuk kaka med mandelmjöl då skulle man kunna ha kokosmjöl eller rismjöl kombinerat med psylliumhusk. Det gäller att inte laborera för mycket, men om det står tre deciliter mandelmjöl skulle jag nog prova att ta två deciliter kokosmjöl och en deciliter psylliumhusk, det funkar nog i de allra flesta fallen.

 • Okosmjöl är väldigt kompakt och då behöver man fluffa upp det lite med psylliumhusk.
 • Det är viktigt också att veta att psylliumhusk och fiberhusk inte är samma sak.
 • Fiberhusk är finmalt pulver, och psylliumhusk är flingor.
 • Jag tycker att psylliumhusk ger bättre resultat, säger Ulrika.
 • Glutenfria mjölsorter Bovete är en ört, som namnet till trots inte alls är släkt med vete eller andra sädesslag, utan hör till samma familj som rabarber.

Havremjöl Havre är näringsrikt, och innehålller bland annat en sorts fibrer som heter betaglukaner, som minskar risken för hjärt-kärlsjukdom genom att de kan påverka kolesterolvärdet. Vid glutenintolerans krävs att man köper havre som är märkt med att den är ren från gluten.

Skrädmjöl görs av havre som rostats, vilket ger en lätt mandelsmak. Durra är ett sädesslag som ursprungligen kommer från Afrika, men numera också odlas i andra delar av världen, och ger ett fullkornsmjöl med högt järninnehåll. Kokosmjöl framställs av fruktköttet från kokosnöten som mals till ett fint mjöl.

Det är fiberrikt och har en hög andel protein. Majsmjöl består av mald majs, och är snällt mot känsliga magar, både för vuxna och barn. Polenta är en grövre malen variant av majsmjöl. Mandelmjöl görs av skalade mandlar som malts till mjöl, har högt fett- och proteininnehåll och ett lågt kolhydratinnehåll.

Har bra bakegenskaper, men ska helst förvaras i kylen för att inte härskna. Det gäller att inte laborera för mycket Rismjöl görs av skalat, torkat och malt långkornigt ris, är lättsmält, och innehåller mycket stärkelse. Det finns också fullkornsmjöl av ris där skalet tagits med. Sojamjöl görs av sojabönor, och har därför ett relativt högt näringsinnehåll, och innehåller till exempel nyttiga omättade fetter, vitaminer och mineraler.

Teff är ett etiopiskt sädesslag som har ett högt näringsvärde. Ser ut som rågmjöl, smakar fullkorn, och passar till exempel till grövre bröd. Potatismjöl är ren potatisstärkelse med neutral smak. Ger luftiga bakverk, spröda småkakor och fin yta åt mjuka kakor.

Po-fiber består av torkade fibrer från potatis, Psylliumhusk består av skalet från psylliumfrön, utan kärna. Tack vare det höga fiberinnehållet och att det binder mycket vätska gör det bakverk saftigare. Fibrex består av torkade fibrer från sockerbetor. Det har ingen smak och används för att göra brödet saftigare och ge längre hållbarhet.
Fiberhusk består av pulveriserat psylliumfröskal, suger upp mycket vätska, och hjälper degar att svälla och bli fastare.

Det fungerar också som bindmedel, och kan därför ersätta ägg i vissa recept. Glykemiskt index (GI) är när man på ett standardiserat sätt mäter hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett visst livsmedel jämfört med vitt bröd eller glukos.

 1. Man brukar tala om “snabba” och “långsamma” livsmedel.
 2. Ett högt GI innebär att blodsockret stiger snabbt och det gör att man behöver äta oftare.
 3. Ett långsamt upptag av kolhydrater leder till en långsammare blodsockerhöjning, vilket dämpar insulinpåslaget efter en måltid.
 4. Det bidrar till att hålla blodsockret på en jämn nivå mellan måltider och till hälsosammare fettomsättning och blodfettsnivåer.

(Källa: Livsmedelsverket) : Lär dig konsten att baka glutenfritt

Är glutenfritt mjöl nyttigt?

Det hälsosamma mjölet – vilken mjölsort ska du välja? Det hälsosamma mjölet Baka nyttigt Mjölhyllan i butiken blir allt bredare. Vilka mjölsorter ska du välja om du gillar att leva nyttigt och månar om din hälsa? Och vilka sorter bör du dra ner på? Vi på ICA dyker ner i den hälsosamma mjölpåsen! Tips! Se alla våra Det vita, siktade vetemjölet är fortfarande det mjöl som säljer absolut bäst i Sverige.

 1. Men på senare år har mjölsortimentet vuxit markant, med en rad mjölsorter som faller den hälsomedvetne i smaken.
 2. Den tydligaste hälsotrenden är att folk vill ha glutenfritt mjöl.
 3. Det har gett ett uppsving för mjöl gjort på exempelvis ris, kikärtor, mandlar eller kokos.
 4. Vill man äta glutenfritt ska man undvika mjöl gjort på vete, korn eller råg.

Däremot kan man äta mjöl gjort på havre, ett sädesslag som är naturligt fritt från gluten, säger Hanna Banica, nordisk marknads- och innovationschef för kategori Bakning hos Lantmännen.

Är havregryn naturligt glutenfritt?

Havre är naturligt glutenfritt och dessa havregryn är särskilt hanterade för att inte riskera sammanblandning med andra spannmål.

Kan man äta havregryn om man är gluten?

Havre (Avena sativa) – Havre är det sjunde största sädesslaget i världen och odlas över hela världen, även om havren är störst i Europa och Nordamerika. Havre var inte känd som odlad växt av de gamla kulturfolken, de första odlingarna har upptäckts i Medelhavsområdet för cirka 2 000 år sen.

 1. Först på 1700-talet blev det allmänt odlat i Norden och har använts flitigt som foder.
 2. På senare år har havrens nyttiga egenskaper upptäckts alltmer och intresset för havreprodukter har stadigt ökat.
 3. Jämfört med andra spannmålsväxter kräver havreodling färre behandlingar med insekticider, svampmedel eller gödningsmedel.

Havre äts som fullkorn och är en hälsosam källa till antioxidanter, fleromättade fettsyror, proteiner och kostfibrer. Havre är i sig själv glutenfri, men kan kontamineras av andra sädesslag vid skörd, transport eller malning, så endast havre som hanteras inte kommer i kontakt med andra sädesslag får anges vara glutenfri.

You might be interested:  Hur Gör Man Choklad Av Kakaobönor?

Är det bättre att äta glutenfritt?

“Ta reda på om du är glutenintolerant” – Det är en betydande skillnad mellan celiaki och glutenkänslighet. Vid celiaki bildas antikroppar som skadar tarmen och tillståndet upptäcks genom blodprov. Glutenkänslighet finns det däremot inga blodprover som kan påvisa.

 • Har man gjort ett glutentest som visar att man inte har celiaki får man börja nysta själv i vad som bör uteslutas eller anpassas i kosten, förklarar Sofia.
 • Innan man börjar laborera är det viktigt att ta reda på om man har celiaki.
 • Har man det så ska man givetvis utesluta gluten ur kosten.
 • Men har man inte celiaki så kan det mycket väl vara så att man är glutenkänslig eller har någon form av IBS.

När vi behandlar våra patienter med FODMAP har vi alltid som grundförutsättning att man ska ha gjort en glutentest. Då är det viktigt att man har ätit gluten när man gör en sådan test, så att resultatet blir korrekt.

Vad händer med kroppen när man slutar äta gluten?

Funderar du på att gå över till en glutenfri kost? Då bör du vara förberedd på att de här sakerna kan inträffa. Har du problem med magen och misstänker att du lider av glutenintolerans? Även vissa personer som inte har uttalad glutenintolerans – eller celiaki, som är sjukdomens medicinska term – kan vara extra känsliga för gluten.

Många som inte är glutenintoleranta märker att magen ändå mår bättre när de drar ner på eller utesluter vitt mjöl. Men vad kan du då förvänta dig ska hända om du bestämmer dig för att gå över till att äta glutenfritt? Här är 8 vanliga saker som kan inträffa: 1. Du kan få abstinenssymtom Du uppleva besvär som huvudvärk och utmattning medan din kropp vänjer sig av vid att få i sig gluten.

Dessa försvinner oftast inom ett fåtal dagar, men kan ibland hålla i sig i några veckor. Res dig upp på jobbet och gå ner i viket! 2. Du kan uppleva starka matsug Är du van att äta mackor på morgonen, pasta till lunch och bullar till eftermiddagsfikat är det inte underligt att din kropp reagerar med cravings efter denna typ av mat när du helt plötsligt utesluter den ur din kost.

 1. Även suget efter gluten går över efter ett tag, när du vant dig vid dina nya matvanor.3.
 2. Du kan känna dig gladare Ett symtom av glutenöverkänslighet är nedstämdhet, så livet utan gluten kan ibland upplevas som att komma ut ur en depression.
 3. En svensk studie har visat att så många som var tredje person med glutenintolerans också upplever depressionssymptom – och att de upplever att humöret höjs när gluten plockas bort ur kosten.4.

Du kan gå ner i vikt Att ta bort det vita mjölet ur kosten kan hjälpa dig att tappa överskottskilon, eftersom vetemjöl tenderar att höja blodsockret snabbt, vilket dels får kroppen att lagra mer fett och dels gör att du snabbt blir hungrig igen. Om du istället börja äta mer grönsaker, rotfrukter och magert protein, byter ut mackor mot riktig mat och slutar med fikabrödet kan du gå ner i vikt av den glutenfria kosten.

Blir jag smal av intervallträning! 5. eller upp i vikt Glutenfri mat kan dock minst lika gärna få dig att gå upp i vikt. Det handlar nämligen om vad du väljer att byta ut mjölet mot. Många livsmedel som marknadsförs som glutenfria innehåller istället mycket socker, salt och fett, för att kompensera för den förändrade konsistensen och smaken.

Många tror dessutom att glutenfri mat automatiskt är nyttigare och att de därför kan äta mer av den med gott samvete – vilket alltså inte stämmer. Försök att i första hand välja naturligt glutenfri mat, snarare än produkter som vanligtvis innehåller gluten men har tillverkats i en glutenfri version.6.

Du kan få mindre pengar kvar i plånboken Mjöl, bröd och pasta är generellt sett billig mat, så när du börjar äta glutenfritt kan det bli dyrare att handla. Detta gäller särskilt om du köper mycket produkter från den glutenfria hyllan i mataffären – såsom glutenfritt bröd, glutenfri spagetti, och så vidare.

Sådan mat kan ofta kosta två eller tre gånger så mycket som “vanlig” mat. Här gäller samma råd som för dig som vill undvika viktuppgång: satsa på naturligt glutenfri mat istället, såsom rotfrukter, grönsaker och baljväxter. Räcker tre minuter träning i veckan? 7.

Du kan få näringsbrist När du utesluter gluten från din kost kan du också gå miste om viktiga näringsämnen som finns naturligt eller tillsatt i många livsmedel som innehåller gluten. Du kan till exempel få i dig mindre järn, kostfibrer, folsyra, zink och D-vitamin, vilket kan ge upphov till symtom såsom trötthet, håravfall och försämrad muskelstyrka.8.

Du kan få i dig mer arsenik Ris är ett naturligt glutenfritt gryn som används flitigt i glutenfri matlagning. Men eftersom det visat sig innehålla höga halter av det giftiga ämnet arsenik har många blivit oroliga över negativa hälsoeffekter av att äta ris.

Är glutenfritt bra för viktnedgång?

Glutenfritt, bra för alla eller inte? — Utbildning – Licensierad Kostrådgivare på Distans Många väljer att äta glutenfritt för hälsans skull, oavsett om de är intoleranta eller ej. Man uppskattar att ca 1-3% av Sveriges befolkning lider av celiaki, det vill säga glutenintolerans. Trots det verkar betydligt fler än så välja glutenfritt, så i detta inlägg ska jag försöka reda ut huruvida det är en hälsofördel eller ej. Vad är gluten? Gluten är ett protein som finns naturligt i bland annat vete, råg, havre, kamut, spelt, enkornsvete och korn. I livsmedel kan vi hitta det i bland annat bröd, pasta, bakelser, kex, snacks, pizzor, müsli och mjöl för att bara nämna några. Ordet kommer från engelskans “glue”, alltså klister, vilket beskriver glutens funktion i livsmedel. Det ger exempelvis bröd och bakverk dess elastiska konsistens. Är glutenfritt bättre för hälsan? Som tidigare nämnt är det många som idag väljer att äta glutenfritt i tron om att det är bättre för hälsan, och detta stämmer såklart för personer med celiaki, glutenintolerans. En vanlig missuppfattning är att glutenfritt leder till viktnedgång, vilket inte stämmer. Det som kan leda till en viktminskning när man byter till glutenfritt är att det dagliga kaloriintaget blir lägre då man tenderar att skära ner på exempelvis skräpmat och bakelser, men det är inte det glutenfria i sig som leder till viktnedgången utan det minskade kaloriintaget. En portion glutenfri pasta och en portion vetepasta har i princip samma mängd kalorier, den glutenfri tenderar ha mindre protein och lite mer kolhydrater än vetepastan. Det finns dock en liten hake med glutenfria bakverk; tar man bort något från receptet (i detta fall gluten som ger bakverket en viss konsistens) lägger man ofta till något annat. När det kommer till bakverk lägger man ofta till stärkelse, extra fett och socker för att få till samma konsistens som gluten, vilket alltså inte ger några nya positiva hälsoeffekter. En vanlig tro är också att gluten i kosten triggar igång glutenintolerans, vilken till viss del är sant och till viss del inte. Forskare vid Lunds Universitet har sett att barn med förhöjd genetisk risk för glutenintolerans, löper större risk att drabbas om de äter mycket gluten i tidig ålder. Det gällde >5g gluten per dag för barn upp till 2 års ålder. Om högt intag av gluten triggar igång glutenintolerans hos personer utan genetiska anlag för det finns det ännu ingen forskning som stödjer. Många uppger att de får olika typer av magbesvär i samband med att de äter gluten. Då handlar det troligtvis om att de har celiaki, glutenöverkänslighet, en inflammatorisk tarmsjukdom eller IBS. När det gäller IBS är det väldigt individuellt om gluten orsakar magproblem eller ej, det är endast vid celiaki som man drar kopplingen mellan magproblem och gluten. Det är inte alltid det är just gluten som orsakar magproblemen, studier har visat att glutenöverkänsliga blev bättre när de åt en kost låg på fodmaps. Fodmap är ett samlingsnamn för jäsbara kolhydrater som finns i exempelvis mjölk, lök, råg, vissa frukter, honung och mango. När är det nödvändigt att äta glutenfritt? Om man lider av celiaki så behöver man äta glutenfritt. Vissa med IBS eller IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) kan också minska symptomen genom att äta glutenfritt. Symptomen innefattar bland annat diarré, trötthet och nedstämdhet, ledvärk, förstoppning, illamående och kräkningar. Upplever man dessa symptom i samband med konsumtion av gluten kan man själv utesluta gluten ur kosten, men det är också bra att söka hjälp hos vården varigenom man kan få hjälp av en dietist om man är osäker på vad man kan och inte kan äta. Celiaki är ett kroniskt tillstånd och ingenting som kan botas, man får äta glutenfritt hela livet.

Glutenfritt är alltså ingenting som ger några hälsofördelar för en fullt frisk person, och det ökar inte heller risken att drabbas av glutenintolerans om man äter mycket gluten och inte har genetiska anlag för intolerans.Mvh, Ellen Nielsen

Ps. På pratar vi en del om maghälsan och går bland annat i genom olika allergier, intoleranser, IBS och IBD. : Glutenfritt, bra för alla eller inte? — Utbildning – Licensierad Kostrådgivare på Distans

Kan man bara byta ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl?

Hur gör jag om jag vill byta ut vanligt vetemjöl i ett recept till glutenfri mix? – Svar: Du byter ut vetemjölet mot glutenfri mix motsvarande samma vikt.

Är havre mjöl glutenfritt?

Man kan äta havremjöl märkt ‘glutenfri’ om man har celiaki. ‘Vanligt’ havremjöl, utan märkningen ‘glutenfri’, kan dock vara kontaminerat med vete, råg och/eller korn. Man ska inte äta ‘vanligt’ havremjöl om man har celiaki.

Varför ska man undvika vetemjöl?

Är vetemjöl farligt? Publicerad: 23 mars 2010 Uppdaterad: 11 mars 2011 Är vetemjöl farligt, var en av många frågor jag fick när jag jobbade som personlig hälsoshopper i butik. Svaret är att vitt mjöl eller vetemjöl inte är farligt, men att vi inte bör äta så mycket av det eftersom vitt mjöl saknar skaldelar där mycket av näring och kostfiber finns. Maria Nygårds, matspanare på Viktklubb.se. Foto: ANNIKA AF KLERCKER Att ryktet gått om det vita mjölet och att bröd har uppmärksammats mycket den sista tiden är debatten kring Glykemiskt index, GI. GI är enkelt uttryckt ett mått på hur lång tid det tar för kolhydrater i maten att brytas ned till blodsocker.

Är glutenfritt bättre för magen?

Gluten ger inte ballongmage Eftersom både gluten och fibrerna oftast försvinner i glutenfria produkter är det därför många med IBS som också känner att magen blir bättre av glutenfritt. Skillnaden är bara att det oftast räcker med att minska intaget av sädesslag för att magen ska lugna ner sig.

Är glutenfritt bra för magen?

Glutenfritt, inte för alla DU HITTAR MER UPPDATERAD INFORMATION I ÄMNET PÅ 10 /Glutenfritt har för många blivit vägen till vad man tror är en hälsosammare livsstil. Många hänger på trenden, men är inte alltid medvetna om konsekvenserna till exempel att det är svårare att ställa diagnos, mindre fibrer och ett dyrare matkonto.

 1. Varför väljer man glutenfritt? För de allra flesta är det helt onödigt att välja glutenfritt men många väljer den vägen i tron att det leder till en hälsosammare livsstil.
 2. Idag framställs gluten som ett av de största hoten till vår hälsa och sägs orsaka ett antal besvär och sjukdomar, bland annat uppsvälld mage, diabets och till och med cancer.

Problem som vi vet avhjälps med fiberrika matvanor där fullkornsbröd och andra fullkornsproukter ingår. Få är intoleranta! Idag uppskattas att två, möjligen För de som är glutenintoleranta, 2-3 procent av den svenska befolkningen, är det viktigt att strikt utesluta gluten.

 • Viktigt med diagnos Har man celiaki/glutenintolerans är man drabbad av en livslång kronisk sjukdom som kommer av att glutenproteinet ger inflammation i tunntarmen.
 • Om inflammationen inte behandlas kan tillståndet bland annat leda till undernäring.
 • Risken, hos den stora grupp konsumenter som driver trenden, är att de utesluter gluten utan att veta om de faktiskt är intoleranta och behöver hålla en strikt glutenfri diet.
You might be interested:  Vad Är Det För Skillnad På Råsocker Och Vanligt Socker?

Det är därför viktigt att få en diagnos innan man utesluter gluten. Gluten, inte alltid orsaken Andra som upplever att de mår bättre av att utesluta gluten är de som lider av IBS, en betydligt större grupp, 10-15 procent av befolkningen. Symtomen som IBS (Irritable Bowel Syndrom) orsakar är ungefär de samma som för glutenintolerans dvs diarré, förstoppning, gasbildning och magont som ofta minskar eller avtar helt när gluten utesluts.

Men det är inte gluten som är orsaken till besvären utan de fermenterbara kolhydraterna. Har man IBS kan Fodmap hjälpa. Det är en kostbehandling där man tar bort de kolhydrater som jäser i tarmen, såsom fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. Behandling handlar här inte om en lågkolhydratkost utan om att välja rätt kolhydrater.

För personer med IBS kan därför en glutenfri diet initialt vara till hjälp, eftersom den snabbt minskar kolhydratintaget. Glutenfritt är dyrare Ett glutenfritt val ger en dyrare matkasse då de glutenfria produkterna genrellt kostar mer. Trots att produktutbudet ökat.

Om magen krånglar, ta först reda på om du har celiaki eller inte genom att lämna in ett blodprov. Visar det att det finns antikroppar mot gluten görs en tunntarmsbiopsi. Personer som har IBS klarar ofta av att äta bröd bakat av dinkel. I USA visar flertalet undersökningar att cirka 30 procent av den vuxna befolkningen äter glutenfritt. I Sverige är det enligt United Minds undersökning 9 procent som undviker att äta gluten. Och 20 procent planerar att äta mindre gluten det kommande året. En intressant jämförelse är att 25 procent undviker laktos och att 35 procent vill äta mindre andel animaliska produkter det kommande året.

: Glutenfritt, inte för alla

Kan man få ont i kroppen av gluten?

Ledvärk – Vid celiaki kan du också få, Celiaki kan dessutom ibland göra att du får, det vill säga att skelettet blir skörare. Benskörhet brukar inte ge några symtom. Risken att du bryter ett ben på grund av benskörheten är liten. Skelettet stärks igen när du börjar äta glutenfri mat.

Är det gluten i potatis?

Det här kan du välja istället: –

Rena råvaror som kött, fisk ägg, frukt, grönsaker och potatis går bra. Produkter av ris, majs, quinoa, teff, lupin, bovete och hirs innehåller heller inte gluten. ICA har ett brett sortiment av glutenfria produkter som är särskilt avpassade för personer med celiaki. Det finns flera sorters mjukt och hårt bröd, pasta, mjölmixer, kex, kakor, färdigrätter och charkvaror i sortimentet. Lämpligheten framgår av förpackningens märkning, s k särnär. Charkvaror, varmkorvar, grillkorvar, falukorvar, chorizo etc finns utan gluten från många stora tillverkare. Vetestärkelse (i särnär produkter), sojasåser (där spår av gluten finns, ligger de långt under gränsvärdet för glutenfritt) och glutamat är glutenfria. Must (julmust och påskmust) och de flesta ölsorter (dock inte alla) är också glutenfria. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se Glutenfri kost blir gärna fiberfattig. Det är bra att tillsätta fibrer vid brödbakning. Använd gärna psylliumfröskal t ex. fiberHusk som också gör den glutenfria degen smidigare och mer lätthanterlig. Andra fibrer som kan tillsättas är Pofiber, Fibrex och linfrö.

Lathund för glutenintoleranta

Vilket bröd har minst gluten?

En mer nyanserad bild av gluten En hel del missförstånd florerar kring gluten och hälsa. Det finns många olika typer av gluten och olika mängd av gluten i olika sorter av spannmål. Det är främst senare tiders förädling av vetesorter som förändrat vårt glutenintag, både mängden och typen av gluten.

Vill man som konsument minimera gluten kan man bland annat välja olika sorter av kulturveten och baka med surdeg, och även använda andra spannmål som råg, korn och havre. Det menar allmänläkaren Kerstin Fredlund som också forskar och produktutvecklar på området. Kerstin är något så ovanligt som en aktiv läkare som även doktorerat i Livsmedelsvetenskap – den första som fick en medicinsk doktorsgrad på Chalmers.

Hon vill förena medicin och teknik och anser att tekniken ofta har utvecklats utan större hänsyn till människans biologiska processer och behov. På livsmedelsområdet är växtförädlingen av vete ett exempel på detta, och även utvecklingen av torrmjölk och margarin.

Hur ser gluten utslag ut?

Hudceliaki Hudceliaki Hudceliaki (Dermatitis herpetiformis, DH) är en ovanligare form av celiaki. Sjukdomen visar sig med starkt kliande blåsor på rodnad hud. Tecken på hudceliaki är irriterad hud med kliande blåsor främst på armbågar, knän och skinkor.

 • Orsaken till DH är likartad den vid klassisk celiaki på så sätt att samma delar av immunsystemet är aktiverade.
 • I hudprov kan läkaren hitta inlagring av ett speciellt immunoglobulin (IgA).
 • I blodprov finns cirkulerande antikroppar mot samma typ av protein som vid celiaki.
 • För att ställa diagnos tas en hudbiopsi, vanligtvis från skinkan, och undersöks i mikroskop.

Även om gluten sannolikt bidrar även till DH kan man ha denna hudsjukdom utan att vara drabbad av magproblem. Glutenfri kost botar trots detta i de flesta fall hudsymtomen och normaliserar även tarmslemhinnan om den skulle vara påverkad. Hur allvarliga hudsymtom man har varierar från person till person.

Är det gluten i potatismjöl?

Potatismjöl Recept med Potatismjöl Näringsvärden Vikt-Volym Potatismjöl är potatisstärkelse. Det ser ut som ett vitt pulver som kan användas som redning till såser, soppor och kräm. Det används också för att strö över bär och frukt i paj för att suga upp fruktsaften. En redning med potatismjöl gör man genom att röra ut potatismjöl i lite vatten och hälla i det under vispning i t.ex.

Är det gluten i vin?

Gluten – Öl görs på spannmål och de som är känsliga för gluten kan reagera på det. Det finns “glutenfri öl” att köpa. Sådan öl får inte hålla en högre glutenhalt än 20 mg/l. Viner och starkviner är glutenfria. Inte heller destillerade spritsorter som whisky, gin och vodka innehåller gluten, då spannmålet som det görs på försvinner i destilleringen.

Hur får man glutenfritt?

Baka glutenfritt – Ankarsrum Sweden Att baka glutenfritt innebär att utesluta sädesslagen vete, råg och korn som innehåller gluten i bakningen. Att baka glutenfritt innebär att utesluta sädesslagen vete, råg och korn som innehåller gluten i bakningen. Gluten är ett protein med egenskaper som bland annat stabiliserar brödet, gör degen elastisk och bidrar till att degen jäser upp och att brödet blir luftigt och saftigt.

När man bakar glutenfritt bröd behöver man därför hitta en ersättning till gluten, annars blir brödet torrt, platt och smuligt. Fiberhusk är en sådan ingrediens som är bra att använda i glutenfria degar. Fiberhusk binder mycket vätska och gör därför att degen håller ihop och blir mer elastisk så att den går att forma samt bidrar till att brödet blir saftigt och luftigt.

Även xantangummi och pofiber är exempel på andra så kallade konsistensgivare som ersätter glutens egenskaper.

Kan bli mjöl utan gluten?

Att följa en glutenfri kost oavsett om det är relaterat till matallergier, hälsan eller någon annan anledning, kan i början kännas svår och komplicerat. Men det behöver det inte vara. Här följer om några bra alternativ för när du vill baka glutenfritt. Du hittar alla våra glutenfria mjöl som vi säljer här. Havremjöl Havremjöl är rikt på vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Det är även en bra källa till hälsosamma fibrer som betaglukaner som har en positiv effekt på blodockret och kolesterolet. Det är ett uppskattat mjöl för bakning och bjuder på en mild och angenäm smak.

 • Havremjöl har även förmågan att binda vätska bra, vilket ger bakverk en fin konsistens.
 • Se dock till att du väljer ett havremjöl från “rent havre” som inte hanterats i samma miljö som sädesslag innehållande gluten.
 • Passar till både bröd, pannkakor och söta bakverk.
 • An ofta bytas ut mot durramjöl eller teffmjöl och vice versa.

Rismjöl Rismjöl är skalat och torkat långkornigt ris som malts till mjöl. Det är lättsmält, vilket gör det bra för känsliga magar. Smaken är neutral och innehåller mycket stärkelse som gör att det binder bra. Passar till exempel till bröd, kakor, bullar, pannkakor, våfflor och ett mycket bra mjöl för frasiga bakverk.

 1. An även användas för att reda soppor och såser.
 2. An ofta bytas ut mot majsmjöl eller rårismjöl.
 3. Rårismjöl/fullkornsrismjöl Rårismjöl eller fullkornsrismjöl är torkat och oskalat långkornigt ris som malts till mjöl.
 4. Smaken är fylligare än vitt rismjöl och ger en något mörkare färg.
 5. Innehåller en hel del mineraler och är rikt på stärkelse precis som vitt rismjöl.

Passar bra till bröd, söta bakverk och riktigt gott i pannkaks- eller våffelsmeten. Kan ofta bytas ut mot rismjöl, durramjöl, teffmjöl eller hirsmjöl. Quinoamjöl Quinoamjöl är ångat och torkat quinoa som malts till mjöl. Quiona är en ört som ingår i samma växtfamilj som spenat och rödbeta.

Det är rikt på protein och näringsämnen som folat, fosfor, jod och magnesium. Smaken är något nötaktig och passar bra i bland annat bröd, matpannkakor och söta bakverk. Kan ofta bytas ut mot bovetemjöl eller kikärtsmjöl. Mandelmjöl Mandelmjöl är rikt på protein och fleromättat fett och innehåller en väldigt låg andel kolhydrater, cirka 5 g per 100 g mandelmjöl.

Dessutom är det rikt på fibrer, vitaminer som folat, E, B1, B2, B3 och mineraler som fosfor, magnesium, järn, kalcium, kalium och zink. Passar speciellt bra i kakor, pannkakor och rawfoodbollar, men fungerar även för vissa typer av bröd. Kan bytas ut mot annat nötmjöl Majsmjöl Majsmjöl är torkade majskorn som malts till ett fint mjöl.

 • Det innehåller en hög andel kolhydrater och är rikt på stärkelse.
 • Det ger en fin gul färg och naturlig sötma.
 • Majsmjöl gör sig lika bra i knäckebröd och kakor som i mjuka bröd och såklart tortillas.
 • Observera att majsmjöl inte är samma sak som majsstärkelse så dessa två kan alltså inte ersätta varandra.

Kan ofta bytas mot rismjöl, kikärtsmjöl eller hirsmjöl. Lila Majsmjöl / Purpel Corn Lila majsmjöl används av befolkningen i Anderna där de gör en uppfriskande drink av detta mjöl som kallas chicha morada. Denna drink anses numera vara en superdrink på grund av sitt höga innehåll av fenoler och antocyaniner.

 1. Fenoler är känt för att vara bioaktivt och funktionellt.
 2. Forskning visar att grödor med högt innehåll av fenoler och antocyaniner är starka antioxidanter.
 3. Antocyaniner är typer av komplexa flavonoider som producerar blå, lila och röda färger.
 4. Lila majs innehåller starkare antioxidanter och antiradikala kinetiker än blåbär och högre eller lika hög halt antocyaniner och fenoler som blåbär.

Pulvret innehåller 6% antocyaniner i koncentrerad form. Det finns väldigt få lila ätbara plantor i växtriket så denna produkt är perfekt för den som exempelvis följer rainbow dieten. Denna produkt utvinns genom att de lila majskornen mals ner till pulver.

Pulvret passar utmärkt som ersättning för vete och andra mjölsorter. Ersätt 2/3 mjöl med 1/3 lila majsmjöl. Den passar också bra i rå choklad, rå bröd och linfrö kex. Durramjöl Durra är ett glutenfritt sädesslag med ursprung i Afrika, men odlas idag på flera håll i världen. Det är rikt på fibrer och innehåller en betydande mängd av vitaminerna folat, B1, B2 och B6, samt mineralerna fosfor, järn, kalium, magnesium och zink.

Durramjöl har en nötaktig mild smak som är mycket uppskattad. Kan användas för bröd, scones, pajskal, pannkakor och kakor. Kan ofta bytas ut mot bovetemjöl, havremjöl, rårismjöl och kikärtsmjöl. Teffmjöl Teff är ett glutenfritt sädesslag som odlas flitigt i Afrika, främst Etiopien, men även i andra delar av världen.

Teff innehåller en betydande mängd av näringsämnena B1, B3, B6, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium och zink. Teffmjöl har en angenäm och fyllig smak som passar utmärkt till bröd, matpannkakor och kakor. Mjölet finns både som ljust och mörkt, där skalet är avlägsnat i det ljusa. Kan ofta bytas ut mot till exempel durramjöl, bovetemjöl eller rårismjöl.

You might be interested:  När Ska Man Plantera Om Gurka?

Bovetemjöl Bovete är en naturligt glutenfri ört som ingår i samma växtfamilj som ängsyra och rabarber. Bovete är lättsmält för magen och har en god smak som är lätt att uppskatta. Det är rikt på B-vitaminer, mineraler som kalium, järn, magnesium och flavonoiden rutin.

Bovete har dessutom ett lågt GI-värde, vilket betyder att blodsockret höjs långsamt. Bovete används klassiskt för matpannkakor/plättar som galetter och blinier. Passar även mycket bra till bröd och kakor. Kan ofta byta ut mot quinoamjöl, rårismjöl eller durramjöl. Kokosmjöl Kokosmjöl är torkat fruktkött från kokosnöten som malts till ett mjöl, vilket ger det en mild kokossmak.

Mjölet är rikt på kostfibrer, protein, nyttiga MCT- fettsyror och mineraler. Passar bäst i mindre mängd i kombination med andra mjölsorter för att öka innehållet av fibrer och protein. Prova att använda det i pannkakor, kakor och muffins eller tillsätt i gröt eller smoothies.

Hirsmjöl Hirs är ett naturligt glutenfritt sädeslag rikt på B-vitaminer som folat, B1, B2, B3 och B6, samt mineraler som magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirsmjölet är ljust och har en lite nötaktig smak som passar bra till både bröd och söta bakverk. Ofta kombineras mjölet med andra mjölsorter för att undvika att bakverket blir smuligt.

Kan ofta bytas ut mot till exempel rismjöl. Kikärtsmjöl Kikärtsmjöl görs av kikärtor som torkats och malts till ett mjöl. Det är rikt på fibrer, protein och bidrar med långsamma kolhydrater. Man hittar även en betydande mängd B1, B2, B3, B6, fosfor, magnesium, kalium, kalcium och järn.

 1. Ikärtsmjölet har en nötaktig smak som passar bra i bröd, pajskal, matpannkakor, vegobiffar och mjuka kakor.
 2. An ofta bytas ut mot rårismjöl, quinoamjöl, amaranthmjöl eller bovetemjöl.
 3. Att få rätt konsistens vid glutenfri bakning För att få en riktig bra konsistens och smak på glutenfria bakverk så brukar man många gånger blanda olika glutenfria mjölsorter.

Ofta behöver man även använda sig av någon typ av konsistensgivare som ersätter glutens egenskaper som ger bakverken en luftig, saftig och elastisk konsistens. Cassavamjöl Cassavamjöl är ett stärkelserikt och glutenfritt mjöl. Det har en smak och konsistens som påminner om vetemjöl och fungerar som ett 1:1 substitut i många av dina favoritrecept, utan tråkiga förändringar. Det kan ersätta vetemjöl i många bakverk och rätter, framför allt vid redning av såser mm.

Även känd som Maniok (Manihot Esculenta), är Cassava en läcker rotfrukt som blir perfekt alternativ för vete när det torkas och mals. Vårt cassavamjöl är ett naturligt livsmedel som du kan må bra av. Tillverkat av hela, skalade rotknölar från cassavabusken. Tapiokamjöl Tapiokamjöl kommer från maniokbusken.

Det utvinns från rotknölarna och är rikt på stärkelse men fattigt på protein. Mjölet används som förtjockningsmedel eller i bakning som alternativ till tex potatismjöl. Tigernötmjöl Tigernöt (jordmandel) är egentligen ingen nöt utan rotknölar från ett gräs.

 1. Tigernötmjöl är glutenfritt kan användas som ersättning för mandlar och andra nötter i bakning och matlagning.
 2. Är rik på protein, mineraler och fibrer och har en nötaktig smak.
 3. Astanjemjöl Kastanjen var utbredd i centrala och södra Europa redan för tusentals år sedan men vi tror att det var romarna som förde trädet till norra Europa.

Under medeltiden hade kastanjer en viktig roll i hushållet, i synnerhet under de kalla vintermånaderna. Mjölet från kastanjer användes å andra sidan under hela året. Bananmjöl Vårt ekologiska bananmjöl tillverkas av gröna omogna matbananer som även kallas Plantain.

Bananmjölet innehåller Resistent Stärkelse 2 (RS2) -en typ av stärkelse som inte tas upp i tunntarmen, utan når tjocktarmen oförändrat, där det smälter och omvandlas till näring åt de goda tarmbakterierna. Sojamjöl Sojamjöl är ett mycket näringstätt livsmedel. Brett användningsområde, kan både ersätta andra mjölsorter vid bakning eller användas som proteinpulver vid träning.

Du kan använda sojamjöl istället för ägg när du exempelvis ska baka muffins eller steka pannkakor. Detta sojamjöl är rostat.Sojamjöl har ett högt innehåll av högvärdigt protein. Halten av vitaminer och mineraler är hög, särskilt B-vitaminer, kalcium, järn, fosfor och karoten.

 1. Chiamjöl Chiamjöl passar utmärt i glutenfri bakning då chiafrön är naturligt glutenfria.
 2. Chiafrön binder vatten hela 12 gånger sin vikt i vatten och fungerar därför utmärkt till att göra puddingar, gröt eller använda som naturligt förtjockningsmedel i smoothies.
 3. Chiafrön är naturligt rikt på proteiner och omega-fetter som är bra att få i sig, samt är naturligt lågt i kolhydrater och passar därför även dig som lever efter dieter som exempelvis LCHF.

Linfrömjöl Linfrömjöl har en hög halt av kostfibrer och Omega-3 fettsyror och används med fördel inom bakning eller i müsli. Mjölet binder vätska och passar utmärkt tex vid bakning av kex. Vi säljer linfrömjöl från både gula och bruna linfrön. Sötpotatismjöl Använd istället för vanligt mjöl i bröd, kakor, muffins, pannkakor eller redning i soppor, såser och grytor.

 1. Mjölet kan även användas för att göra sötpotatismos.
 2. Sötpotatismjöl är en källa till långsamma kolhydrater, vilket är utmärkt för dig som tränar och vill ha långvarig energi.
 3. Hampafrömjöl Ekologiskt med nötaktig smak.
 4. Rikt på vitaminer och mineraler.
 5. Högt protein innehåll och lågt antal kolhydrater.
 6. Används med fördel i brödbakning, musli och desserter.

Johannesbrödmjöl Johannesbrödkärnmjöl (Carobmjöl) kan användas till LCHF bakning och som stabiliseringsmedel i matlagning. Johannesbröd innehåller lika mycket vitamin B1 som sparris och jordgubbar, lika mycket niacin som bönor, linser och ärtor och mer vitamin A än aubergine, sparris och rödbetor.

Den innehåller också vitamin B2, kalcium, magnesium, kalium, järn, mangan, krom och koppar. Johannesbröd innehåller i genomsnitt 8% protein och är en utmärkt källa till fibrer. Potex/ Pofiber Pofiber Potex produceras genom en speciell tillverkningsmetod, utan kemiska tillsatser, där potatisens fruktkött renas och torkas.

Resultatet är en produkt som innehåller 70% kostfiber av vilka två tredjedelar utgörs av pektin och hemicellulosa, resten är cellulosa och lignin. Ungefär en tredjedel av kostfibrerna är vattenlösliga. Pofiber är således en kombination av olösliga tarmfibrer och lösliga ämnesomsättningsfibrer.

 1. Tarmfibrer (t ex cellulosa) ökar tarminnehållets volym och påskyndar passagen genom tarmen.
 2. Ämnesomsättningsfibrer däremot medför att näringen tas upp långsammare.
 3. Detta förhindrar en alltför kraftig höljning av blodsockerhalten, vilket har stor betydelse för bl a diabetiker.
 4. Pektin är en typisk ämnesomsättningsfiber.

Hasselnötsmjöl Rostat hasselnötsmjöl är ett delikat och smuligt mjöl som bidrar med en intensiv rikedom till pajskal, scones, kakor och bakverk. Och det bästa av allt: om ditt recept kräver malda rostade hasselnötter så behöver du inte göra något förarbete.

Rostningen lyfter fram nötternas söta och nötiga smak.Hasselnötsmjöl ger en smörig smak som passar både salta och söta rätter. Produkten är naturligt glutenfri, mycket rik på fibrer och innehåller ytterst lite kolhydrater. Mjölet innehåller också mycket antioxidanter och vitaminer, och är en utmärkt källa till järn och fosfor.

Genom att tillsätta olika typer av stärkelse och/eller fibrer som till exempelpsylliumhusk, pofiber, xantangummi och guargummi kan man få en bra konsistens till sina glutenfria bakverk.

Varför jäser inte glutenfritt mjöl?

Lyckas med glutenfritt bröd – tips och felsökning När jag hör följare säga att man ofta misslyckas med glutenfri bakning så är min uppfattning att det är för att man har missförstått några saker. Att baka glutenfritt är lätt! Lättare än att baka “vanligt” bröd skulle jag säga när man väl har lärt sig de mest grundläggande principerna.

 • Flera bloggare och även bakböcker med glutenfria recept har gett fel eller ibland självmotsägande råd.
 • Tyvärr är det så och jag ser det hända hela tiden i mitt flöde på instagram.
 • Jag har t.ex.
 • Ingen aning om varför vissa säger att det går att byta ut mjöler hur som helst.
 • Det gör det verkligen inte! Det går heller inte att utesluta ingredienser om man saknar något hemma Alltså, att baka glutenfritt är hur lätt som helst (verkligen!), när man följer bra recept och inte är för flexibel 🙂 Flexibilitet tränar man upp när man lärt sig mer om ingrediensernas olika egenskaper.

Man kan likna glutenfri bakning mer vid kak-bak – än traditionellt bröd-bak – eftersom när man bakar dessertbak eller kakor så är det också viktigt med exakta proportioner och och rätt ingredienser.

 1. Följ måttanvisningarna extra noga och använd helst våg när det anges. Använd måttsatser och undvik att “höfta”. Proportionerna är extra viktiga i glutenfri bakning.
 2. Ersätt inte mjöler och ingredienser om du inte har koll på att de har liknande egenskaper. Som ex. rårismjöl kan ofta bytas mot durramjöl men det blir helt annan effekt om man byter mot mandelmjöl eller kikärtsmjöl.
 3. Olika konsistensgivare som psylliumhusk/fiberhusk/psylliufröskal, xathan, pofiber osv kan inte ersätta varandra. Olika psylliumfiberprodukter kan ersätta varandra i vikt, inte alltid i volym.
 4. Tänk på att inte överjäsa degen: glutenfria degar jäser inte upp lika mycket som vanlig vetedeg. Ofta inte mer än 20–30 procent, inte till dubbel storlek som är vanligt med vetedegar.
 5. Många gånger blir glutenfri bakning bättre med bara en jäsning istället för två. Anledningen är att utan gluten i degen så “orkar” inte degen jäsa upp en andra gång, i alla fall inte lika bra. Man ska åtminstone undvika att arbeta degen mellan jäsningar eftersom att det tar bort luftighet i brödet.
 6. Mät upp och blanda torra ingredienser för sig om inget annat anges. Konsistensgivaren, ofta psyllium av något slag, är bra att blanda upp med mjölet för att undvika klumpar.
 7. Det är viktigt att sätta igång att vispa/blanda så fort man tillsatt de torra ingredienserna till degvätskan för att det inte ska bildas klumpar i degen. Deg som innehåller xantangummi kan behöva köras i degblandare med insats för kaksmet eller med elvisp för att få ihop en jämn deg utan klumpar. Om degen bara innehåller psylliumhusk eller fiberhusk kan man använda slev eller ballongvisp.
 8. De flesta glutenfria bröddegar är kladdigare än vanliga vetedegar. Några liknar grötig smet och trots att degen känns kletig ska du inte tillsätta mer mjöl. Andra degar har mer stuns och är formbara. Läs noggrant hur konsistensen beskrivs i receptet.
 9. Du behöver inte knåda glutenfria degar. Knådning handlar om att aktivera gluten i degar – i glutenfria degar behövs alltså inte det. Om en glutenfri deg innehåller mycket stärkelse (vilket inte mina recept gör) som när man använder glutenfri mjölmix så kan vispning ge lite fluffigare bröd.
 10. Skär inte upp brödet innan det svalnat helt, många glutenfria bröd behöver stå ett tag för att koagulera och sätta sig, brödet fortsätter att bakas ända tills det är helt svalt.
 11. Behandla alltid nygräddade bröd varsamt, annars kan de sjunka ihop om man råkar stöta till dem hårt.
 12. Ofta behöver man grädda glutenfria bröd längre än vanligt bröd för att de ska få färg och skorpa. Det går oftast inte att känna av med sticka när de är klara eftersom bröden fortfarande är kladdiga när de tas ur ugnen.
 13. Blir det ett misslyckat bak, försök igen! Läs på ordentligt, det är kanske helt nya tekniker du håller på att lära dig.

Vilken glutenfri mjölmix är bäst?

Vilken är den bästa mjölmixen? |

Vilken tycker ni är den bästa soja-vete och mjölkfria mjölmixen för kakbak?? Har bara provat Sempers Finmix och tycker att det inte blev sådär jättebra.

 • Vilken är den bästa mjölmixen? skrevs januari 2005
Håller med att sempers mix inte är bra, men jag har testat att ha i majsmjöl i kladdkaka. Den blev god, fick stå inne lite längre och ta bort lite av sockret i recpetet för kakan blev lite sötare än normalt. lYCKA TIL! Skrevs januari 2005
Hej! Jag bakar uteslutande med Finax mjölmixer. Har provat Sempers med men jag tycker att Finax är betydligt bättre. Blir som “fluffigare” när man tex bakar sockerkakor och andra mjuka kakor och jag tycker att bullarna håller sig mjuka längre med finax än med semper. MVH/ Nina Skrevs januari 2005