Vad Är Skillnaden På Japansk Och Kinesisk Soja
Skilj på soja och soja – Den långa tillagningsprocessen är vad som skiljer den mer lättflytande japanska sojasåsen från den något mer viskösa kinesiska sojasåsen. Kinesisk soja är mörkare i färgen och har också vanligtvis en högre salthalt. Kinesisk soja har även ofta tillsatser, är utdrygade med kemiskt tillverkad soja samt har kortare tillverkningstid än den japanska. En smakfull klassiker.

Kan man använda kinesisk soja istället för japansk?

1. Kinesisk sojasås – Den kinesiska sojasåsen har must och sälta och den färgsätter maten markant. Den har lite tjockare konsistens än japansk soja och används bland annat i såser, grytor eller som bordskrydda. Recept : Köttgryta med kinesisk soja

Vilken soja är bäst?

Soja räknas som världens äldsta smaksättare. Först var kineserna som började använda den i sin matlagning för över två tusen år sedan. Långt senare, under 600-talet, lär den ha dykt upp i de japanska köken. I dag ger den bruna såsen sedan länge karaktär åt maträtter i många asiatiska länder.

 1. Först på 60-talet spred sig användningen av kinesisk soja till svensk matlagning.
 2. Två årtionden senare var det dags för den japanska.
 3. Numera finns det soja från flera asiatiska länder på våra butikshyllor, exempelvis Thailand, Korea och Indonesien.
 4. Onsumentredaktionen undersökte utbudet av den japanska varianten och gav Konsumentpanelen i uppdrag att smaktesta åtta av de produkter vi fann på butikshyllorna.

Under introduktionen ställde vi frågan: Hur noga brukar ni välja soja? Flera förklarade att de försöker ha en kinesisk och en japansk variant hemma i kylskåpet men att de i princip köper första flaska som dyker upp framför dem på butikshyllan. – Jag tror att svenskarna i allmänhet är ganska dåliga på att utnyttja sojans olika karaktärer.

Men i takt med vårt ökade intresse för asiatisk mat bör ju också noggrannheten öka när vi väljer soja, sade Markus Carlsson. Uppdraget att smaktesta och ge sojasåserna enskilda omdömen var ganska knivig, ansåg panelen. Att ange den bästa och sämsta var dock inget större problem. Hälften tyckte klart bäst om Mrs Cheng’s Japanese soy.

En av testets billigaste såser och som dessutom är ganska vanlig på flera livsmedelsbutikers hyllor. – Den har en god klassisk smak, lagom sälta och är min klara favorit, förklarade Juan Estrada. Andra påpekade att doften var tilltalande, att sojan hade bra sälta och var en aning ljusare än övriga. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,

Kan man ha kinesisk soja till sushi?

Den soja som mest liknar kinesisk, ljus soja, och som du kan få tag på i vanliga svenska mataffärer, är japansk soja. Det vanligaste märket är Kikkoman, Det är den soja du har till sushi. Den är inte likadan som den ljusa kinesiska sojan men är tillräckligt lik för att passa i recepten på den här sajten.

Är Kikkoman japansk soja?

Framställer Kikkoman produkterna i Japan? – För den europeiska marknaden produceras Kikkoman Naturligt bryggd sojasås i Sappemeer i Nederländerna. Vid framställningen av den naturligt bryggda sojan används endast fyra rena ingredienser. Sojabönor köps i Brasilien, Kanada eller USA, vete odlas i Tyskland och salt och vatten kommer från Nederländerna.

Är Kikkoman soja nyttigt?

5. Särskilt hög halt av protein och kväve – På den japanska marknaden klassificeras sojasåser i enlighet med Japanese Agricultural Standard (JAS) efter sin totala halt av kväve och protein. Denna klassning visar hur pass rik en sojasås är på umami. Kikkoman sojasås innehåller 10 g protein per 100 ml. Därmed tillhör den helt klart kategorin “särskilt hög halt”.

Kategori Kväve totalt Protein
Särskilt hög halt > 1.50 > 9.38
Hög halt > 1.35 > 8.44
Standardhalt > 1.20 > 7.50

Är det japansk soja till sushi?

Japanska soja används med fördel till fisk, ljust kött, grönsaker och soppa. Till sushi och sashimi skall det vara japansk soja, ej kinesisk. Det finns även vetefri japansk soja för glutenallergiker.

När använder man japansk soja?

5 oväntade sojatips – Japansk soja är självklar till sushi och är en mångsidig smaksättare i grytor, såser, sallader och marinader. Här är Smakas tips på lite mer udda användning.

Majonnäs. Det börjar kanske bli old news att blanda färdig eller hemslagen majonnäs med sojasås, men för dig som ännu inte har gjort det – testa genast! Resultatet är en enkel, snabb och riktigt god sås till fisk, fågel, kött och inte minst vegetariska rätter. Den som vill imponera lite extra provar Jennie Walldéns reducerade sojamajonnäs, Brynt smör. Flitiga krogbesökare kan knappast ha missat kockarnas feta favorit – det brynta sojasmöret. Kort och gott blandar du brynt smör med sojasås. Vad du ska ha det till? Det mesta, men denna ultimate lobster roll är verkligen to die for. I kokvattnet. Byt ut salt mot japansk sojasås när du kokar potatis, nudlar eller grönsaker. Det ger det du kokar ett fylligare sting. Ett annat tips är att koka basmati- eller jasminris med hälften kokosmjölk, hälften vatten och “salta” med sojasås. Suveränt gott till en bit ugnsbakad lax eller kyckling och en klick mango chutney. Till efterrätten. Små doser av sojasås i kolasåsen, madeleinekakorna eller chokladsufflén förhöjer och balanserar den söta smaken. Testa också, som Kikkomans ambassadör Frida Ronge, att smaksätta crème brûlée och glass med sojasås – du kommer att tacka oss! Som “fejkon”. Rosta naturella kokoschips i en torr, het stekpanna och häll sedan på en skvätt japansk sojasås eller tamarisoja. Låt sojan koka in under omrörning. Vòila, nu har du ett veganalternativ till knaperstekt bacon, eller ett salt drinktilltugg.

Vad är negativt med soja?

Vad kan det finnas för nackdelar med att äta sojaprotein?

 • Soja innehåller en del oxalater och fytinsyra som kan störa mineralupptaget samt öka risken för gall- och njurbesvär.
 • Råa sojabönor innehåller proteashämmare som kan öka risken för bland annat cancer,
 • Det finns inga klara bevis på att små mängder av dessa proteashämmare är farligt för människan, men vissa forskare hävdar att det kan vara hälsovådligt med intag av dessa substanser.
 • Värmebehandling kan förstöra proteashämmare; kokning av sojabönor eller bearbetning av soja, såsom värmebehandling för tillverkning av isolerat sojaprotein, förändrar delvis proteinet och minskar på så vis proteashämmarnas verkan.
 • Värmebehandling av sojaprotein ökar dessutom kroppens upptagningsförmåga.
 • Det finns höga halter aluminium, fluor och även MSG i vissa sojaprodukter av sämre kvalitet – framställningsmetoderna för många sojaprodukter är skadliga, de kan till exempel använda för höga temperaturer samt använda lösningsmedel vid extraktion från sojabönan.
 • Toxiner bildas vid felaktiga tillverkningsmetoder.

Sojabönor innehåller upp till 6,5 % lektiner. Lektiner är en mycket viktig grupp av bioaktiva proteiner som återfinns hos nästan alla organismer.

 1. Lektiner har förmågan att passera genom tarmväggen och om proteinnedbrytningen är ofullständig kan proteinrester följa efter och orsaka allergiska reaktioner.
 2. Lektinerna hämmar liksom fytinsyran också upptaget av mineraler.
 3. Dessutom hämmas upptaget av, vilket gör att det är svårt att veta hur mycket protein man tillgodogör sig.

: Vad kan det finnas för nackdelar med att äta sojaprotein?

Är soja cancerframkallande?

1. Ökar soja risken för bröstcancer? – Nej, Soja och sojaprodukter innehåller så kallad fytoöstrogener, ämnen som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen men är betydligt svagare än de kroppsegna. Tidigare trodde man att intag av soja skulle kunna öka risken för bröstcancer men istället visar de flesta studier att det är tvärtom, alltså att sojaintag skulle kunna minska risken för bröstcancer.

Vilken soja är Saltast?

Kinesisk soja är saltare och tjockare i konsistensen än japansk soja.

Vad kan man använda istället för kinesisk soja?

8. Ostronsås – Ostronsås är en annan populär asiatisk krydda. Den görs på samma sätt som fisksås, förutom med ostron. Till skillnad från fisksås har den dock ingen stark skaldjurssmak. Det är också mindre salt än fisksås och sojasås. Ostronsås används bäst som ersättning för sojasås i rätter där man vill ha en mer komplex smakprofil med lite sötma.

Kan kinesisk soja bli gammal?

Här är maten som håller riktigt länge: – 1. Vitt ris Forskare från Utah State University har studerat hur länge vitt ris kan behålla sin näringsnivå och smak – och resultatet var häpnadsväckande. Vitt ris kan hålla i 30 år om det förvaras i en lufttät behållare i ca.4,5 grader.

Så innan du slänger ditt vita ris överväg först om det verkligen är nödvändigt. Brunt ris håller å andra sidan inte länge, på grund av sina naturliga oljor håller det bara i sex månader.2. Torkade baljväxter Baljväxter som torkade bönor, ärtor, linser och liknande, kan faktiskt hålla dubbelt så länge som anges på förpackningen.

Även om du till exempel har haft en påse med torkade kikärter stående i några år, kan den alltså fortfarande gå bra att äta.3. Konserverad mat Konserver kan hålla dubbelt så länge som det står på burken, det vill säga upp till flera år extra. Konserverna kan visserligen förlora lite smak över tiden, men de går att äta utan problem.

Du måste dock vara försiktig med hur du lagrar dem. De får inte lämnas i direkt solljus utan måste förvaras mörkt och svalt, men i köksskåpet går bra.4. Godis Produkter med hög sockerhalt kan ofta hålla i flera år, eftersom sockret har en konserverande effekt. Så du kan äta vingummi och lakrits, även om utgångsdatumet har överskridits, så länge det smakar gott.

Choklad håller inte så länge som vingummi och liknande godis, men går ofta att äta efter utgångsdatum om det förvarats svalt.

 • 5. Marmelad
 • Även syltad mat kan hålla längre på grund av den höga sockerhalten, men det gäller bara oöppnade förpackningar.
 • 6. Honung

Honung är ett av de livsmedel som håller allra längst. Den kemiska blandningen i ren honung skapar en mikromiljö där bakterier inte kan leva. Men, honungen du köper i snabbköpet har bearbetats och placerats i en ny behållare, vilket förändrar mikromiljön.

För att den behandlade honungen ska hålla är det viktigt att behållaren är lufttät. Så snart luft kommer in i den kommer bakterietillväxt att ske och nedbrytningsprocessen starta.7. Salt Det är knappast någon överraskning att salt är en produkt som kan hålla länge. Under många år användes salt för att bevara hållbarheten för andra livsmedel.

Saltets långa hållbarhet berodde till stor del på den höga halten natriumklorid i produkten. Men i ditt bordssalt hemma har det också tillsatts jod, vilket förkortar saltets livslängd. Salt med jod håller i cirka fem år.8. Socker Socker måste förvaras i lufttäta behållare för att skyddas mot fukt och bakterier.

 1. 10. Ren lönnsirap
 2. Som med honung kan ren lönnsirap nästan inte bli för gammal, så utgångsdatumet på lönnsirap är inte så viktigt att ta hänsyn till.
 3. 11. Alkoholhaltiga drycker
You might be interested:  Vad Kan Man Rulla Chokladbollar I?

Alkohol är hemmets bästa bakteriedödare och ju högre procentandel desto färre bakterier. Dina drycker i baren kan därför hålla länge. Men när du öppnar en flaska kommer innehållet att utsättas för luft och bakterier, vilket påverkar både smak och hållbarhet. Källa:, TV2.dk : 11 livsmedel som nästan aldrig blir för gamla

Vad är skillnaden på Tamarisoja och japansk soja?

Hem / Lära / Det här är / Tamari Tamari är ett måste i skafferiet. Tamari, som är glutenfri, liknar soja men har en kraftigare och fylligare smak än vanlig soja som innehåller vete. Tamari är istället gjord på sojabönor, vatten, salt och koji. Det sistnämnda är ett ris med mögelsporer som sätter igång fermenteringen.

Samtliga ingredienser blandas och sedan så får tamarin fermenteras i allt ifrån ett par månader till flera år. Ju längre fermenteringsprocess desto högre kvalitet och djupare smak. När tamarin fermenteras bryts proteinerna i sojabönorna ner till korta aminosyrekedjor och fria aminosyror som ger den umamirika smaken.

Kolhydraterna bryts ner till enklare sockerarter som ger en subtil sötma. Över 300 smakämnen bildas under fermenteringen. Slutligen silas och pastöriseras tamarin och tappas på flaska. Tamarin kommer från Japan och upptäcktes genom tillverkning och framställning av miso.

 1. Miso görs traditionellt genom att salt och sojabönor blandas som därefter fermenteras.
 2. Det visade sig då att vätskan som lade sig uppepå ytan smakade gott och tamarin var född! Man kan testa tamari på ungefär samma sätt som man testar vin.
 3. När du letar efter kvalitetstamari ska du lägga märke till färg, arom och smak.

En bra tamari ska ha en rik arom och en välbalanserad, mjuk och umamirik smak. Och vi är sannerligen inte oroliga – vår tamari tål att jämföras!

Är ljus soja och japansk soja samma sak?

Ljus soja (japansk) – Finns med både normal och låg salthalt och brukar ofta vara lite tunnare. Det är den här sojan som du brukar få till sushin. Använd den till:

Ljust kött Kyckling Fisk Skaldjur Marinad Dressing Sushi

Vad kostar japansk soja?

Soja Japansk Jfr-pris 71.9kr/lit.

Kan man äta soja varje dag?

Positivt om soja och mina rekommendationer – Det finns en hel del forskning om soja och nästan alla resultat visar att konsumtion av sojaprodukter* är positivt för hälsan. Bl.a. finns forskning som visar att soja skyddar mot bröstcancer, prostatacancer och kan vara verka lindrande av PMS-besvär.

Sammanfattningsvis anser jag inte att det finns några risker med att konsumera sojaprodukter i en annars varierad kost. Man kan äta något innehållande soja 1-2 ggr per dag utan problem. Som exempel sojayoghurt till frukost och tofu till middag. Välj ekologiskt. *Förtydligande av vad jag tycker ska gå under rubriken sojaprodukter Det kommer hela tiden nya köttimitationer ut på marknaden tillverkade av sojaprotein.

Dessa framställs genom kemiska processer och denna typer av produkter har det inte forskats lika mycket på som till exempel sojabönor och traditionell japansk tofu. Generellt gäller: så lite processat som möjligt. När vi ska välja råvaror med positiv påverkan på kroppen.

Ekologiska sojabönorEdamemebönor (gröna, ofta frysta sojabönor)Ekologiska bönnudlar/pastaEkologisk TofuEkologisk TempheEkologisk sojayoghurt och mjölkTamarisås/tamarisoja (glutenfri fermenterad sojasås av japansk typ)

Undvik andra sojaprodukter så som sojafärs, sojakorv och även andra köttimitationer gjort av andra proteinkällor. Läs recepttips här Mer läsning:

https://www.drweil.com/diet-nutrition/nutrition/is-soy-milk-safe/ http://drhyman.com/blog/2010/08/06/how-soy-can-kill-you-and-save-your-life/ https://foodpharmacy.se/2016/10/sanningen-om-soja/ http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

Är soja antiinflammatorisk?

7 sorters mat som bör ingå i en antiinflammatorisk kost – Har du lust att prova på en antiinflammatorisk kost, kan du med fördel välja råvaror från de 7 kategorierna här under. Hitta läckra antiinflammatoriska recept här. Antiinflammatorisk kost: Grönsaker och bär Här gäller det att äta så varierat som möjligt – och i alla regnbågens färger.

Smaka dig igenom hela frukt- och gröntavdelningen när du börjar med en antiinflammatorisk kost istället för att alltid äta samma fyra–fem saker. Många grönsaker och bär är fyllda med antioxidanter, som fungerar som kroppens inre rostskydd och därmed motverkar inflammation. Dessutom är de grova och fiberrika grönsakerna nyckeln till att hålla ditt blodsocker stabilt.

Ät inte för mycket frukt på bekostnad av de grova grönsakerna. Frukt med högt sockerinnehåll riskerar att få blodsockret att åka upp och ner, och det ökar risken för inflammation. Totalt ska du äta minst 600 g frukt och grönt om dagen som en del av en antiinflammatorisk kost, varav minst 450 g grönt.

Bästa valen för en antiinflammatorisk kost: Kål – sparris – lök – spenat – broccoli – aubergine – paprika – blåbär – granatäpple – plommon – svarta vinbär – körsbär – äpplen – päron. Antiinflammatorisk kost: Fet fisk Nordiska kallvattensfiskar är de ultimata hjältarna i en antiinflammatorisk kost, och ju fetare, desto bättre.

Det är innehållet av omega-3-fett du ska fokusera på. Variera arterna och även var de kommer ifrån geografiskt. Fisk som har levt vilt, rymmer mycket mer omega-3 än odlad fisk, som ofta matas med majsprodukter och växtoljor och innehåller för lite omega-3-fiskolja i förhållande till omega-6-växtolja.

Se gärna till att få omkring 2,4 g omega-3-fiskolja om dagen som en del av en antiinflammatorisk kost. Det motsvarar ca 100 g lax, sill eller makrill. Eller fyra vanliga fiskoljekapslar. Bästa valen för en antiinflammatorisk kost: Lax – makrill – öring – sill – ål – fiskoljekapslar. Många av oss äter för lite fisk.

Här kan fiskoljetillskott vara bra. Antiinflammatorisk kost: Fullkorn Hela kärnor och lösliga fibrer är en viktig del av en antiinflammatorisk kost. Bland annat är det viktigt att få i sig fibrer av den typ som kallas betaglukaner, som speciellt finns i korn och havre.

 1. De sänker kolesterolvärdet och håller blodsockret stabilt.
 2. Detsamma gör rågkärnor, som enligt studier skyddar mot vissa cancerformer.
 3. Som del av en antiinflammatorisk kost ska du idealiskt äta minst 75 g fullkorn och fibrer om dagen.
 4. Det motsvarar t ex en portion havregrynsgröt och två skivor rågbröd.
 5. I kombination med probiotiska mejeriprodukter som t ex Cultura verkar fullkorn extra bra, då mjölksyrabakterierna ombildar en del av dem till cancerförebyggande ämnen.

Bästa valen för en antiinflammatorisk kost: Grovt bröd med t ex råg och korn – gröt med fullkorn, t ex råg, korn eller havre – kokta fullkorn, t ex matdinkel, pärldinkel, quinoa och amarantfrön – rågfras – havredryck. Antiinflammatorisk kost: Sojaprodukter Naturliga sojaprodukter som tofu, sojabönor och misosoppa innehåller fermenterad soja, som har varit en del av traditionell antiinflammatorisk kost i Japan i en evighet.

 • I måttliga mängder ingår de i våra rekommendationer för en antiinflammatorisk kost.
 • Men håll igen med halvfabrikat, de är fulla av tillsatt sojaprotein som en billig proteinkälla.
 • Bästa valen för en antiinflammatorisk kost: Sojabönor – sojagroddar – tofu – sojadryck.
 • Antiinflammatorisk kost: Kryddor och örter Många starka smakgivare är idealiska för en antiinflammatorisk kost.

De innehåller nämligen kraftfulla antioxidanter, och vissa, t ex kanel, kan bidra till att hålla blodsockret stabilt. även vinäger och pressad citron håller blodsockret i schack. Det är viktigt, för ett blodsocker som svänger upp och ner verkar inflammatoriskt.

Bästa valen för en antiinflammatorisk kost: Kanel – gurkmeja – vitlök – ingefära – chili – vinäger – pressad citron – timjan – mejram – oregano. Antiinflammatorisk kost: Nyttiga oljor Vissa växter innehåller alfa-linolensyra, varav ca 15 procent ombildas till fiskolja i och med vår ämnesomsättning. Mandlar och flera typer av nötter sänker kolesterolvärdet och bidrar till att hålla blodsockret stabilt, när du äter bröd och andra kolhydrater.

Bästa valen för en antiinflammatorisk kost: Avokado – rapsolja – linfrön – linfröolja – valnötter – mandlar. Antiinflammatorisk kost: Funktionella livsmedel I den svenska studien om antiinflammatorisk kost ingick en del berikade livsmedel, bl a med växtsteroler och växtstanoler, som sänker mängden farligt LDL-kolesterol i blodet.

 • Dessa får man t ex i produkter som Becel.
 • Även probiotika var en del av studien om antiinflammatorisk kost.
 • Dessa aktiva bakteriekulturer, som t ex finns i Verum och Arla Dofilus, påverkar tarmfloran på ett fördelaktigt sätt som motverkar inflammation – speciellt tillsammans med kostfibrer från t ex fullkorn.

Bästa valen för en antiinflammatorisk kost: Växtsteroler och -stanoler – mejeriprodukter med probiotisk effekt – fiberdryck – vassleprotein. Artikeln är publicerad i I FORM 13/2011.

Hur mycket soja ska man äta per dag?

Soja Författare: Pernilla Berg, PhD. Nutritionist och toxikolog Fytoöstrogener Soja innehåller fytoöstrogener, men det inte är samma typ av östrogen som vi har i kroppen. Fytoöstrogener ger endast en svag östrogen och ger i regel en antiöstrogen effekt i kroppen 1,

Det finns många olika typer av fytoöstrogener, varav de vanligaste är isoflavonider, flavonoider och coumariner. Fytoöstrogenerna genistein och daidzein som finns i soja tillhör gruppen isoflavoinoider och är bland de mest studerade fytoöstrogenera. Strukturen på genistein och daidzein påminner om humant östrogen och många drar lite förhastat slutsatsen att fytoöstrogener ger samma effekt som humant östrogen i kroppen.

Andra typer av fytoöstrogener finns i nötter, oljeväxter, broccoli, linfrön och brysselkål 2 och i tarmen bildas även fytoöstrogenmetaboliter när bakteriefloran bryter maten vi äter 3, I kroppen finns två olika typer av östrogenreceptorer (ER-alfa och ER-beta) som har olika affinitet för olika typer av östrogen.

Humant östrogen binder till ER-alfa och fytoöstrogener binder i huvudsak till ER-beta. Vid normal sojakonsumtion binder sojafytoöstrogenerna mestadels till ER-beta vilket ger en dominerande antiöstrogen effekt 2,4,5, Det är endast vid extremt högt sojaintag som östrogen effekt fås 6,7 Genistein och daidzein och dess metaboliter har troligen också ha en skyddande effekt i kroppen, t.ex.

i tarmen där de fungerar som antioxidanter 2,4,8,9, Hormonbalansen Fytoöstrogener är inte lika potenta som humant östrogen och det är väldigt osannolikt att fytoöstrogener skulle ge en starkare effekt än kroppens riktiga östrogen 2,4, Vid normal konsumtion av soja får man endast en svag östrogen effekt då fytoöstrogenerna huvudsakligen binder till östrogenreceptor ER-beta.2-3 portioner per dag beaktas som normal konsumtion.

 1. En portion motsvarar ca 2,5 dl sojamjölk eller 1,25 dl tofu och ger 8-10 g sojaprotein och 25 mg isoflavonider.
 2. En annan intressant aspekt är att det finns studier som visar att östrogennivåerna i blodet är högre hos allätare än hos vegetarianer.
 3. Ött innehåller nämligen både östrogen av samma typ som vi har i kroppen och fytoöstrogener från fodret som djuren har ätit 10,

Utomlands hormonbehandlas köttdjur för att tillväxten ska öka, vilket också ökar risken för hormonpåverkan hos slutkonsumenten. En hög konsumtion av kött borde därför utgöra en större risk för hormonpåverkan än om man äter en växtbaserad kost. Fytoöstrogener finns i de flesta grönsaker, inte bara i soja.

Daidzein och genistein från soja är de mest potenta fytoöstrogenerna, men det totala intaget av fytoöstrogener från andra vegetabiliska livsmedel är mycket högre. Fermenterade sojaprodukter innehåller lägre nivåer av fytoöstrogener, medan isolerat sojaprotein som ingår i TVP (texturated vegetable protein) har relativt högt innehåll 11,

Äter man en varierad kost med frukt, grönsaker och spannmål är det i princip omöjligt att helt undgå att få i sig fytoöstrogener. Soja till män Det finns två fallstudier där män har ätit 12 respektive 14 portioner soja per dag (motsvarar 30-35 dl sojamjölk per dag) under lång tid och då utvecklat förstorade bröst respektive erektionsproblem 6,7,

 1. När sojakonsumtionen drogs ner till normal nivå upphörde symptomen.
 2. Dessa fall är unika och väldigt ovanliga.
 3. Liniska studier med soja och höga koncentrationer av isolerade isoflavoinoider har inte visat några negativa hälsoeffekter hos män 12–14,
 4. Tvärtom, ett ökat intag av sojaprodukter som tofu och sojamjölk minskar troligen risken för prostatacancer 15,

Äter man en varierad kost och med ett normalt sojaintag behöver man inte oroa sig för hormonpåverkan. Det är väldigt svårt att komma upp i skadliga nivåer enbart genom kosten. Man ska dock alltid vara försiktig med specifika kosttillskott som innehåller höga koncentrationer av isoflavoinoider.

Då kan man eventuellt komma upp i nivåer som kan ge en skadlig östrogeneffekt i kroppen. Soja ökar inte risken för tidig pubertet Ett vanligt argument mot soja är att det ökar risken för tidig pubertet. Studien som ligger till grund för detta rykte är från Puerto Rico och visade en ökning av tidig pubertet och bröstutveckling hos unga flickor i ett område med hög sojakonsumtion 16,

You might be interested:  Hur Mycket Sirap Motsvarar 1 Dl Socker?

Slutsatsen från studien var att man inte kunde identifiera orsaken till den tidiga bröstutvecklingen, den tidiga puberteten kunde inte kopplas till sojaintaget. En uppföljande studie visade att pubertetsförändringarna troligen berodde på höga ftalathalter i blodet (mjukgörare i plast) 17,

 1. Det finns idag inga studier som indikerar att soja ger för tidig pubertet.
 2. Bröstcancer Tidigare misstänkte man att en hög sojakonsumtion vid diagnostiserad bröstcancer kunde öka tillväxt och spridning av bröstcancerceller, men det finns idag inga belägg för att en hög sojakonsumtion leder till en ökad risk för bröstcancerpatienter 18,

Djurstudier visar motstridiga resultat för soja. Ett extremt högt intag av protein från komjölk kan ge en förhöjd nivå av IGF-I, vilket kan öka risken för cancer 19,20 Denna teori har direkt överförts till soja, och vissa är därför oroliga för att ett högt intag av sojaisolat kan innebära en ökad cancerrisk.

Majoriteten av studier inom området visar tvärtom att soja minskar risken för cancer 18,21–24 Sannolikheten för att fermenterade sojaprodukter som tempeh och miso skulle orsaka någon höjning alls av IGF-I är väldigt låg. Ett högt sojaintag innan puberteten skyddar troligen mot bröstcancer senare i livet, det har konstaterats i asiatiska länder där konsumtionen av soja är hög i alla ålderskategorier 18,21,22,

När fytoöstrogen binder till östrogenreceptorn hindras kroppens eget östrogen från att binda in till receptorn och därmed försvagas troligen östrogenets cancerpåskyndande effekt. Normal sojakonsumtion för bröstcancerpatienter och friska individer är helt säkert och minskar troligen risken för bröstcancer och återfall av bröstcancer 24,25,

Däremot bör man undvika kosttillskott med isolerade sojafytoöstrogener tills mer forskning har utförts inom området. Isolerade och koncentrerade ämnen ska man alltid vara försiktig med då koncentrationerna kan bli extremt höga jämfört med de nivåer man kan få i sig genom naturlig mat. Kognitiv förmåga En studie från Honolulu på Hawaii har påvisat ett samband mellan hög tofukonsumtion och hjärnans åldrande, men studien är starkt kritiserad och resultatet är svårtolkat på grund av bristande studiemetodik och troligen fusk med data 26,27,

I en studie från Indonesien identifierade man ett samband mellan hög tofukonsumtion och sämre minne, men när studien upprepades vid ett senare tillfälle fick man motsatt resultat 28,29, Efterföljande analyser visade att den sämre minnesförmågan orsakades av formaldehyd som är ett känt toxiskt ämne.

 • I de fattiga delarna i Indonesien är det vanligt att tofu produceras med hjälp av formaldehyd.
 • Nyare studier visar att tofu eller isolerade sojaisoflavonider varken påskyndar hjärnans åldrande eller försämrar den kognitiva funktionen 30,
 • Soja till små barn Det finns inget stöd i litteraturen att soja är skadligt för små barn eller vuxna 31,

Livsmedelsverket har gjort bedömningen att det inte finns någon anledning att undvika soja till barn 32, Man ska dock aldrig ersätta bröstmjölk eller bröstmjölksersättning med sojamjölk eller annan vegetabilisk dryck då sammansättningen skiljer sig markant 33,

 • Dricker man växtmjölk (eller komjölk) finns det risk att det tar för stor andel av det totala energiintaget per dag och att järnintaget blir för lågt.
 • Sojalivsmedel går bra att ge till små barn under ett år om det ingår i mat, men har man konstaterad sojaallergi ska man naturligtvis undvika det.
 • Det går dock inte att förebygga sojaallergi eller annan allergi genom att undvika livsmedel 34,

Det finns studier som indikerar att flickor som under sin tidiga barndom äter soja får ett skydd mot bröstcancer senare i livet.21 I USA har man använt sojabaserad bröstmjölksersättning sedan 1970-talet och trots oro över höga nivåer av fytoöstrogen har inga negativa effekter kunnat påvisas däremot bör man undvika sojabaserad bröstmjölksersättning till prematura barn 35 prematura barn.

 1. Prematura barn har särskilda näringsbehov och behöver specialanpassad ersättning med extra järn och lättupptagligt protein 36,
 2. Vissa sojabaserade ersättningar kan ha höga nivåer av aluminium vilket inte lämpar sig för för tidigt födda barn 37,
 3. Antinutrienter Soja innehåller antinutrienterna fytinsyra, trypsininhibitorer och lektiner som kan hämma näringsupptaget.

Se även avsnitt om lektiner nedan. Fytinsyra (även kallat fytat) binder mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn. Livsmedel som är rika på fytinsyra medför därför att dessa mineraler inte blir tillgängliga i tarmen. Fytinsyra finns i de flesta vegetabiliska livsmedel och höga nivåer finns i soja, spannmål, nötter och frön.

Fermenterade livsmedel som tempeh, surkål, surdegsbröd innehåller lägre nivåer av fytinsyra och tillgängligheten av mineraler blir därmed bättre. Trots innehållet av fytinsyra i ofermenterade sojaprodukter blir nettoupptag av mineraler bra då soja innehåller relativt höga nivåer av mineraler 38, Det finns inga studier som visar att ett högt sojaintag har en negativ inverkan på benmineraldensiteten.

Däremot finns det studier som indikerar att sojafytoöstrogenen genistein ökar benmineraldensiteten hos äldre kvinnor 39, Fytinsyra har också hälsofördelar då det kan fungera som antioxidant i tarmen och eventuellt sänka kolesterol och triglyceridnivåer i blodet och motverka cancer.

 • Soja innehåller även trypsininhibitorer som är en typ av proteashämmare som hämmar nedbrytningen av protein i magsäcken.
 • Trypsininhibitorer är dock värmekänsliga och förstörs vid upphettning 40,
 • De flesta sojaprodukterna som finns på marknaden är tillverkade av blötlagda och kokade sojabönor och dessa innehåller mindre aktiva trypsininhibitorer.

Trypsininhibitorer finns även i andra vanliga livsmedel, tex ärtor, jordnötter, potatis och sötpotatis 41, Lektiner Det finns många olika typer av lektiner varav vissa kan vara skadliga, men de som finns i baljväxter är dock relativt harmlösa och ofarliga.

Lektiner finns i växter som ett skydd mot angripande parasiter och klassificerats ofta som en antinutrient som hindrar näringsupptaget. Mängden lektiner minskar radikalt vid tillagning och blötläggning, grillning och långkok är de effektivaste metoderna.42 Det sura pH-värdet i magsäcken och tarmen gör också att många lektiner förstörs.

Lektiner kan även ha hälsofrämjande effekter som att stabilisera blodsockret, minska upptaget av stärkelse och kan eventuellt motverka cancer 43, Att lektiner skulle vara skadliga och orsaka mikroinflammationer i kroppen spreds initialt av blodtypsdietens förespråkare.

 • Blodtypsdietens anhängare anser att en felaktig kost leder till tarmläckage och spridning av sjukdomsframkallande lektiner i blodbanan.
 • Det är ganska troligt att lektiner kan påverka vår hälsa, men det finns inga studier som visar att blodtypsdieten har någon vetenskaplig förankring eller att alla lektiner är skadliga 44,

Lektiner kan tvärtom ha potentiella hälsofrämjande egenskaper 45, Sköldkörteln Friska individer behöver inte oroa sig för att sköldkörtelfunktionen ska rubbas när man äter soja. Patienter med ämnesomsättningsstörning är däremot mer känsliga för soja då ett högt sojaintag teoretiskt kan öka behovet av jod 46,47,

Det är därför viktigt att ha en dialog med sin läkare om sojaintaget. Vid ett högt sojaintag kan omvandlingen av jod till aktivt hormon minska då soja hämmar ett av omvandlingsenzymen 48,49, Isoflavoiniderna i soja kan också binda till jod och göra jod mindre tillgängligt i kroppen 48, Detsamma gäller för andra fibrertillskott som kan binda till jod.

Resultatet blir att man kan behöva mer jod 49, Fermenterade sojaprodukter I Asien har man i flera tusen år använt alla typer av sojaprodukter, både fermenterade (mjölksyrajästa) och ofermenterade sojaprodukter. Vilka sojaprodukter som används skiljer sig markant mellan olika asiatiska länder och även inom olika regioner i länderna 50,51,

Troligen utgör intaget av ofermenterade sojaprodukter cirka hälften av det totala sojaintaget. Allergener Soja innehåller sojaprotein som är en allergen, men sojaallergi är relativt ovanligt och förkommer hos mindre än en procent av befolkningen. Laktosintollerans och allergi mot komjölksprotein är betydligt vanligare 52,

Är man allergisk mot soja ska man naturligtvis undvika alla produkter som innehåller soja eller spår av soja, men det går inte att i förebyggande syfte undvika soja och på så sätt minska risken för att utveckla allergi 34, Förr rekommenderade man alla komjölksproteinallergiker att också undvika soja i förebyggande syfte då dessa allergener liknar varandra och kan korsreagera, men idag vet man att det endast är en liten andel som reagerar på båda allergenerna och det finns inget mervärde i att försöka undvika allergener.

 • Soja leder till sjukdom Soja är ett av de mest studerade livsmedlen och majoriteten av studierna inom området visar att soja har en hälsofrämjande effekt.
 • Soja skyddar troligen mot bröstcancer och prostacancer och har en kolesterolsänkande effekt 15,53,54,
 • För kvinnor efter menopaus stärker soja troligen bentätheten i skelettet 55,

Det är osäkert om soja lindrar PMS symptom eller klimateriebesvär 56,57, Skövling av regnskog Sydamerika och USA är två av de största sojaproducenterna i världen. Runt 95% av all soja som odlas i världen används till att framställa djurfoder 58, I Brasilien är regnskogsskövling till förmån för sojaodling ett stort problem 59,

På den svenska marknaden är dock de flesta sojaprodukterna tillverkade av europeisk GMO-fri soja, vilket inte medför någon ökad risk för skövling av regnskog. Vill man minska skövlingen av regnskog bör man undvika sydamerikansk soja och framför allt undvika att äta kött som är producerat från djur uppfödda på sojafoder.

GMO-soja Nej, all soja är inte genmodifierad, men upp till 85% av all odlad soja i USA är det. GMO-soja medför stora miljömässiga risker då det bl.a. har lett till en ökad användning av bekämpningsmedel 60, Majoriteten av all GMO-soja används dock till djurfoder.

 1. I USA behöver livsmedelsproducenter inte märka sina produkter om de innehåller GMO-ingredienser, men inom EU har vi världens strängaste lagstiftning när det gäller genmodiferade grödor.
 2. GMO-soja får odlas inom EU, men det färdiga livsmedlet måste då märkas tydligt 61,
 3. I Sverige är det än så länge ovanligt med GMO-innehållande livsmedel.

Ekologiska livsmedel som är KRAV-märkta får aldrig innehålla GMO 62, Hur GMO-soja påverkar hälsan vet man inte med säkerhet. Vill man undvika GMO bör man välja ekologiska produkter i första hand.1. Messina, M., McCaskill-Stevens, W. & Lampe, J.W. Addressing the soy and breast cancer relationship: review, commentary, and workshop proceedings.J.

Natl. Cancer Inst.98, 1275–1284 (2006).2. Valachovicova, T., Slivova, V. & Sliva, D. Cellular and physiological effects of soy flavonoids. Mini Rev. Med. Chem.4, 881–887 (2004).3. Sok, D.-E., Cui, H.S. & Kim, M.R. Isolation and bioactivities of furfuran type lignan compounds from edible plants. Recent Pat. Food Nutr.

Agric.1, 87–95 (2009).4. Oseni, T., Patel, R., Pyle, J. & Jordan, V.C. Selective estrogen receptor modulators and phytoestrogens. Planta Med.74, 1656–1665 (2008).5. Chighizola, C. & Meroni, P.L. The role of environmental estrogens and autoimmunity. Autoimmun.

 1. Rev.11, A493–501 (2012).6.
 2. Martinez, J.
 3. Lewi, J.E.
 4. An unusual case of gynecomastia associated with soy product consumption. Endocr. Pract. Off.J. Am. Coll.
 5. Endocrinol. Am. Assoc. Clin.
 6. Endocrinol.14, 415–418 (2008).7.
 7. Siepmann, T., Roofeh, J., Kiefer, F.W.
 8. Edelson, D.G.
 9. Hypogonadism and erectile dysfunction associated with soy product consumption.

Nutr. Burbank Los Angel. Cty. Calif 27, 859–862 (2011).8. Rimbach, G. et al. Antioxidant and free radical scavenging activity of isoflavone metabolites. Xenobiotica Fate Foreign Compd. Biol. Syst.33, 913–925 (2003).9. Choi, E.J. & Kim, G.-H. The antioxidant activity of daidzein metabolites, O‑desmethylangolensin and equol, in HepG2 cells.

 1. Mol. Med.
 2. Rep.9, 328–332 (2014).10. Gatta, D. et al.
 3. Influence of partial replacement of soya bean meal by faba beans or peas in heavy pigs diet on meat quality, residual anti-nutritional factors and phytoestrogen content. Arch. Anim.
 4. Nutr.67, 235–247 (2013).11.
 5. Patisaul, H.B.
 6. Jefferson, W.
 7. The pros and cons of phytoestrogens.

Front. Neuroendocrinol.31, 400–419 (2010).12. Fischer, L. et al. Clinical characteristics and pharmacokinetics of purified soy isoflavones: multiple-dose administration to men with prostate neoplasia. Nutr. Cancer 48, 160–170 (2004).13. Beaton, L.K., McVeigh, B.L., Dillingham, B.L., Lampe, J.W.

You might be interested:  Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat?

Duncan, A.M. Soy protein isolates of varying isoflavone content do not adversely affect semen quality in healthy young men. Fertil. Steril.94, 1717–1722 (2010).14. Messina, M., Watanabe, S. & Setchell, K.D.R. Report on the 8th International Symposium on the Role of Soy in Health Promotion and Chronic Disease Prevention and Treatment.J.

Nutr.139, 796S–802S (2009).15. Yan, L. & Spitznagel, E.L. Soy consumption and prostate cancer risk in men: a revisit of a meta-analysis. Am.J. Clin. Nutr.89, 1155–1163 (2009).16. Freni-Titulaer, L.W. et al. Premature thelarche in Puerto Rico. A search for environmental factors.

 • Am.J. Dis.
 • Child.1960 140, 1263–1267 (1986).17.
 • Colón, I., Caro, D., Bourdony, C.J.
 • Rosario, O.
 • Identification of phthalate esters in the serum of young Puerto Rican girls with premature breast development. Environ.
 • Health Perspect.108, 895–900 (2000).18.
 • Wu, A.H., Yu, M.C., Tseng, C.-C.
 • Pike, M.C.
 • Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk.

Br.J. Cancer 98, 9–14 (2008).19. Dewell, A. et al. Relationship of dietary protein and soy isoflavones to serum IGF-1 and IGF binding proteins in the Prostate Cancer Lifestyle Trial. Nutr. Cancer 58, 35–42 (2007).20. Heaney, R.P. et al. Dietary changes favorably affect bone remodeling in older adults.J.

Am. Diet. Assoc.99, 1228–1233 (1999).21. Korde, L.A. et al. Childhood soy intake and breast cancer risk in Asian American women. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. Publ. Am. Assoc. Cancer Res. Cosponsored Am. Soc. Prev. Oncol.18, 1050–1059 (2009).22. Shu, X.O. et al. Soyfood intake during adolescence and subsequent risk of breast cancer among Chinese women.

Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. Publ. Am. Assoc. Cancer Res. Cosponsored Am. Soc. Prev. Oncol.10, 483–488 (2001).23. Lee, S.-A. et al. Adolescent and adult soy food intake and breast cancer risk: results from the Shanghai Women’s Health Study. Am.J. Clin. Nutr.89, 1920–1926 (2009).24.

 • Shu, X.O. et al.
 • Soy food intake and breast cancer survival. JAMA J. Am. Med.
 • Assoc.302, 2437–2443 (2009).25.
 • Mccoullough, M.
 • The Bottom Line on Soy and Breast Cancer Risk.
 • Cancer.org (2012). at 26.
 • White, L.R. et al.
 • Brain aging and midlife tofu consumption.J. Am. Coll.
 • Nutr.19, 242–255 (2000).27.
 • Guo, C., Wilkens, L.R., Maskarinec, G.

& Murphy, S. Examining associations of brain aging with midlife tofu consumption.J. Am. Coll. Nutr.19, 467–468 (2000).28. Hogervorst, E., Sadjimim, T., Yesufu, A., Kreager, P. & Rahardjo, T.B. High tofu intake is associated with worse memory in elderly Indonesian men and women.

 • Dement. Geriatr. Cogn.
 • Disord.26, 50–57 (2008).29.
 • Hogervorst, E. et al.
 • Borobudur revisited: soy consumption may be associated with better recall in younger, but not in older, rural Indonesian elderly.
 • Brain Res.1379, 206–212 (2011).30. Zhao, L.
 • Brinton, R.D.
 • WHI and WHIMS follow-up and human studies of soy isoflavones on cognition.

Expert Rev. Neurother.7, 1549–1564 (2007).31. Klein, K.O. Isoflavones, soy-based infant formulas, and relevance to endocrine function. Nutr. Rev.56, 193–204 (1998).32. Bra mat för barn 0-5 år – handledning för barnhälsovården. (2014). at 33. Mat och näringsråd spädbarn.

Livsmedelsverket (2014). at 34. De Silva, D. et al. Primary prevention of food allergy in children and adults: systematic review. Allergy (2014). doi:10.1111/all.12334 35. Miniello, V.L. et al. Soy-based formulas and phyto-oestrogens: a safety profile. Acta Paediatr. Oslo Nor.1992 Suppl.91, 93–100 (2003).36. Working Group Of Pediatrics Chinese Society Of Parenteral And Enteral Nutrition, Working Group Of Neonatology Chinese Society Of Pediatrics & Working Group Of Neonatal Surgery Chinese Society Of Pediatric Surgery.

CSPEN guidelines for nutrition support in neonates. Asia Pac.J. Clin. Nutr.22, 655–663 (2013).37. Hawkins, N.M., Coffey, S., Lawson, M.S. & Delves, H.T. Potential aluminium toxicity in infants fed special infant formula.J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr.19, 377–381 (1994).38.

Lopez, H.W., Leenhardt, F., Coudray, C. & Remesy, C. Minerals and phytic acid interactions: is it a real problem for human nutrition? Int.J. Food Sci. Technol.37, 727–739 (2002).39. Wei, P., Liu, M., Chen, Y. & Chen, D.-C. Systematic review of soy isoflavone supplements on osteoporosis in women. Asian Pac.J.

Trop. Med.5, 243–248 (2012).40. Liener, I.E. Implications of antinutritional components in soybean foods. Crit. Rev. Food Sci. Nutr.34, 31–67 (1994).41. Hatcock, J. & Rader. in Mod. Nutr. Health Dis.1998, 1851 (Wwilkins).42. Friedman, M. & Brandon, D.L. Nutritional and health benefits of soy proteins.J.

Agric. Food Chem.49, 1069–1086 (2001).43. De Mejía, E.G. & Prisecaru, V.I. Lectins as bioactive plant proteins: a potential in cancer treatment. Crit. Rev. Food Sci. Nutr.45, 425–445 (2005).44. Nylund, K., Sjölin, K., Can Der Ster, G. & Larhammar, D. Blodgruppsdieten: fantasier och kvacksalveri. Läkartidningen 2004, 3168–72 45.

Champ, M.M.-J. Non-nutrient bioactive substances of pulses. Br.J. Nutr.88 Suppl 3, S307–319 (2002).46. Sathyapalan, T. et al. The effect of soy phytoestrogen supplementation on thyroid status and cardiovascular risk markers in patients with subclinical hypothyroidism: a randomized, double-blind, crossover study.J.

 1. Clin. Endocrinol.
 2. Metab.96, 1442–1449 (2011).47.
 3. Messina, M.
 4. Redmond, G.
 5. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature.
 6. Thyroid Off.J. Am.
 7. Thyroid Assoc.16, 249–258 (2006).48.
 8. Divi, R.L., Chang, H.C.
 9. Doerge, D.R.

Anti-thyroid isoflavones from soybean: isolation, characterization, and mechanisms of action. Biochem. Pharmacol.54, 1087–1096 (1997).49. Doerge, D.R. & Sheehan, D.M. Goitrogenic and estrogenic activity of soy isoflavones. Environ. Health Perspect.110 Suppl 3, 349–353 (2002).50.

Messina, M. Investigating the optimal soy protein and isoflavone intakes for women: a perspective. Womens Health Lond. Engl.4, 337–356 (2008).51. Messina, M., Nagata, C. & Wu, A.H. Estimated Asian adult soy protein and isoflavone intakes. Nutr. Cancer 55, 1–12 (2006).52. Cordle, C.T. Soy protein allergy: incidence and relative severity.J.

Nutr.134, 1213S–1219S (2004).53. Cassidy, A. & Hooper, L. Phytoestrogens and cardiovascular disease.J. Br. Menopause Soc.12, 49–56 (2006).54. Hilakivi-Clarke, L., Andrade, J.E. & Helferich, W. Is soy consumption good or bad for the breast? J. Nutr.140, 2326S–2334S (2010).55.

Ho, S.C. et al. Soy protein consumption and bone mass in early postmenopausal Chinese women. Osteoporos. Int.J. Establ. Result Coop. Eur. Found. Osteoporos. Natl. Osteoporos. Found. USA 14, 835–842 (2003).56. Bryant, M. et al. Effect of consumption of soy isoflavones on behavioural, somatic and affective symptoms in women with premenstrual syndrome.

Br.J. Nutr.93, 731–739 (2005).57. Kim, H.W., Kwon, M.K., Kim, N.S. & Reame, N.E. Intake of dietary soy isoflavones in relation to perimenstrual symptoms of Korean women living in the USA. Nurs. Health Sci.8, 108–113 (2006).58. Livestock’s long shadow: environmental issues and options.

(2006). at 59. Karstensen, J., Peters, G.P. & Andrew, R.M. Attribution of CO 2 emissions from Brazilian deforestation to consumers between 1990 and 2010. Environ. Res. Lett.8, 024005 (2013).60. Benbrook, C. Impacts of Genetically Engineered Crops on Pesticide Use in the United States: The First Thirteen Years.

(2009). at 61. GMO. Livsmedelsverket at 62. Är KRAV-Certifierad Mat Fri Från GMO at : Soja

Är sushi japanskt eller kinesiskt?

Sushi – Wikipedia För den kinesiske ämbetsmannen, se, Nigiri Sushi ( 寿司, 鮨, 鮓 eller すし) är en maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning och kombineras med andra ingredienser, vanligen (rå eller tillagad), rom och/eller,

 1. Vanligtvis äts sushi med tillbehör som (山葵), inlagd (gari) och japansk,
 2. Exempel på ingredienser i sushi är, (oftast större sorter, exempelvis ),,,,, och,
 3. Annat man kan ha i sin sushi är olika sorters, och,
 4. Ordet sushi kommer från en böjning av adjektivet 酸い (sui) vilket betyder sur.
 5. Det japanska uttalet är ( /ɯ/ ligger nära det rikssvenska uttalet av långt u, men utan rundade läppar; /ɕ/ är identiskt med det svenska ).

En vanlig missuppfattning är att sushi är liktydigt med rå, vilket inte stämmer, då rå fisk på japanska restauranger kallas,

Vad ska man ha för soja till sushi?

Kikkoman Sushi & Sashimi sojasås är speciellt utformad för att passa till just sushi och sashimi. Med sina otroliga egenskaper tar den fram den goda smaken i rå fisk. Den är något mildare och lättare i smaken, har mindre sälta och lite högre syra än Kikkoman Original.

Vilken soja är söt?

Asiatisk mat är poppis och sojan har en stor roll i det asiatiska köket. – Soja kommer från Kina där den har tillverkats i över 3 500 år. Soja framställs av sojabönor, vete, vatten och salt som fermenteras. Soja är god till ljusa marinader, såser till ljust kött, grönsaker och soppa.

 1. Men vilken soja ska du välja? Och vad är skillnaden? Japansk soya (shuyo) är, liksom den koreanska, tunn, klar och ljusbrun.
 2. Den är mindre fyllig än den kinesiska som oftast är saltare.
 3. Japansk soja delas upp i två varianter ♥ Koikuchi mörkare, och absolut vanligast, poppis runt Tokyo ♥ Usukuchi – ljusare och vanlig runt Kyoto Tamari är Kaijas favorit, och används till sushi och sashami.

Tamari påminner mest om sojan som började tillverkades i Japan på 600 talet. Indonesisk soja kallas för ketjap och är betydligt tjockare i konsistens. Ketjap Manis är en söt soja och den salta heter ketjap asin.

 • Infused soja, smaksatt soja
 • Vit soja, shiro shoyu är tillverkad med vete som huvudingrediens och bara lite sojabönor.
 • Collorit är tillverkad av färgämne, vatten och salt.

Är ljus soja och japansk soja samma sak?

Ljus soja (japansk) – Finns med både normal och låg salthalt och brukar ofta vara lite tunnare. Det är den här sojan som du brukar få till sushin. Använd den till:

Ljust kött Kyckling Fisk Skaldjur Marinad Dressing Sushi

Vad är skillnaden på Tamarisoja och japansk soja?

Hem / Lära / Det här är / Tamari Tamari är ett måste i skafferiet. Tamari, som är glutenfri, liknar soja men har en kraftigare och fylligare smak än vanlig soja som innehåller vete. Tamari är istället gjord på sojabönor, vatten, salt och koji. Det sistnämnda är ett ris med mögelsporer som sätter igång fermenteringen.

 1. Samtliga ingredienser blandas och sedan så får tamarin fermenteras i allt ifrån ett par månader till flera år.
 2. Ju längre fermenteringsprocess desto högre kvalitet och djupare smak.
 3. När tamarin fermenteras bryts proteinerna i sojabönorna ner till korta aminosyrekedjor och fria aminosyror som ger den umamirika smaken.

Kolhydraterna bryts ner till enklare sockerarter som ger en subtil sötma. Över 300 smakämnen bildas under fermenteringen. Slutligen silas och pastöriseras tamarin och tappas på flaska. Tamarin kommer från Japan och upptäcktes genom tillverkning och framställning av miso.

Miso görs traditionellt genom att salt och sojabönor blandas som därefter fermenteras. Det visade sig då att vätskan som lade sig uppepå ytan smakade gott och tamarin var född! Man kan testa tamari på ungefär samma sätt som man testar vin. När du letar efter kvalitetstamari ska du lägga märke till färg, arom och smak.

En bra tamari ska ha en rik arom och en välbalanserad, mjuk och umamirik smak. Och vi är sannerligen inte oroliga – vår tamari tål att jämföras!

Vilken soja är Saltast?

Kinesisk soja är saltare och tjockare i konsistensen än japansk soja.

Vad kan man använda istället för sojasås?

Hur använder man Coconut Aminos? – Använd Coconut Aminos på samma sätt som du skulle använda en sojasås. Alltså i marinader, tillsammans med sushi, till sås, till wokgrönsaker, i en salladsdressing eller en gryta. Ett riktigt bra alternativ om man önskar utesluta soja, ger konsistens och färg samt en fin och saltsyrlig god smak.

 • sallad
 • kött
 • grönsaker
 • soppor
 • grytor
 • som dipsås

Tips: Läcker att ringla över en skål med frukt! Det är en ren och naturlig produkt helt fri från tillsatser, gluten och soja. Kan beskrivas som en glutenfri sojasås utan soja. Att den är glutenfri är en stor fördel och gör den användbar inom olika kosthållningar samt för personer med överkänslighet och glutenintolerans eller matallergi.