Vad Händer I Kroppen När Man Äter Choklad
Smarrigt – och nyttigt! Publicerad: 20 augusti 2015 Syndigt gott och bra för hälsan Foto: Thinkstock

Grattis alla chokladälskare.Ni kan fortsätta att gotta er.Nu har forskarna hittat ännu fler nyttiga skäl att ta en extra bit.

Att choklad kan vara bra för hälsan har varit känt sedan länge. Och nu adderas listan med ännu fler positiva skäl. Enligt en tolvårig studie kan det vara bra att äta choklad varje dag. Hela 21 000 personers vanor kartlades och då visade det sig bland annat att risken för hjärtinfarkt och stroke minskade hos chokladätarna, skriver Daily Mail.

 1. Så njut! Här är vår guide med alla hälsofördelar.1.
 2. Ger ett friskare hjärta Människor som äter upp till 100 gram choklad per dag har 11 procents mindre risk att få en hjärtinfarkt eller en stroke jämfört med personer som inte äter någon choklad alls.
 3. Det visar en studie från universiteten i Aberdeen, Manchester, Cambridge och East Anglia.

Anledningen heter flavonoider, en antioxidant som suger upp skadliga ämnen som kan orsaka sjukdomar.2. Ökar hjärnfunktionen Choklad innehåller magnesium som är viktigt för hjärnans hälsa. Även koffein finns i choklad. Att äta bara en liten mängd, en till två rutor per dag, kan därför hjälpa till att öka koncentrationen och vakenheten.3.

 • Bekämpar förkylningar En studie i British Journal of Cancer från 2009 fann att antioxidanten fenoler i choklad ger ett ökat immunförsvar.
 • Även förekomsten av epikatekin bidrar till att befria dig från hosta och förkylningar.4.
 • Förebygger karies Du kanske inte tror att det är sant, men choklad är faktiskt bra för tänderna.

I alla fall om man ska tro några amerikanska forskare som har funnit att teobromin, som finns i choklad, är mer effektivt än fluor. Det skyddar tänderna mot erosion av syror och ska kunna förebygga karies.5. Sänker blodtrycket Forskare fann att Kunaindianerna utanför Panama hade mycket lågt blodtryck.

 • Hemligheten? Fem koppar mörk choklad om dagen.
 • Forskare vid Harvard University bekräftade att flavonoid-rik kakao ökade mängden kväveoxid i deras blod som vidgade blodkärlen och minskade blodtrycket.6.
 • Minskar stressen Amerikanska forskare visar att 40 gram choklad varje dag i två veckor minskar stressen hos dem med måttlig till hög ångest.

Choklad stimulerar också produktionen av serotonin som får oss att känna lycka.7. Gör dig smartare Genom att äta 85 gram choklad per dag, så förbättrades ett gäng personers poäng i en serie av minnes- och problemlösningstester, visar en studie i USA. En del av de flavonoider som finns i chokladen tros kunna påverka den kognitiva förmågan.8.

Håller dig i form En studie vid University of California, gjord på 1 000 vuxna, visade att de som åt choklad upp till två gånger i veckan hade ett lägre body mass index (BMI) än de som inte gjorde det. Författaren Dr Beatrice Golomb tydliggjorde att lågt BMI nog var kopplat till regelbundenheten i chokladkonsumtionen, inte till mängden.9.

Gör dig vackrare Choklad- och kakaobaserade produkter används ofta i skönhetsartiklar. Dess vårdande effekt beror på antioxidanter, som minskar hudskador som orsakats av till exempel sol, föroreningar och alkohol.10. Ger ett tjockare hår En hårinpackning i choklad kan göra ditt torra hår glänsande igen.

Ett annat alternativ är att lägga till kakaopulver till ditt favoritbalsam. Ytterligare ett tips är att äta en liten mängd choklad då och då, vilket ska främja blodcirkulationen i din hårbotten och ge dig tjockare hår.11. Förbättrar konditionen I en studie från Detroit upptäcktes att möss som åt små doser choklad kombinerat med regelbunden motion höjde sina prestationer med 50 procent.

Likadana resultat gick att se på människor. De som åt 50 gram per dag visade upp en sjuprocentig ökning i handen vad gäller greppstyrka.12. Förebygger blodbrist Blodbrist orsakas av brist på röda blodkroppar och kan förebyggas genom att ta järntillskott.

Mörk chokladkaka kan ge upp till cirka sju procent av det rekommenderade dagliga intaget av järn.13. Kan hjälpa mot cancer Flavonoider kan ha en kraftfull effekt i kampen mot cancer. Två nya studier visar på positiva resultat. En, vid University of Hawaii, fann att de som åt största mängden flavonoider också visade en minskad risk för att drabbas av lungcancer.

En annan 24-årig studie i Finland, utförd på på 10 000 personer, visar att flavonoider kan vara effektivt mot uppkomsten av alla typer av cancer.14. Underlättar för dig som har astma Trots att choklad har rapporterats utlösa astma kan det också ha en lugnande effekt på vissa drabbade.

Det är proanthocyanidin som har visats sig kunna blockera kroppens frisättning av histaminer som kan minska svårighetsgraden och varaktigheten av en astmaattack.15. Förbättrar matsmältningen Choklad innehåller massor av kostfibrer. Dessa håller tarmväggarna rena och underlättar matsmältningen. Studier visar att kakaoextrakt höjer nivåerna av bakterier som är bra för magen.16.

Ger ökad lust Choklad gör att blodkärlen vidgas, vilket också händer när du blir attraherad av någon. En studie i Journals of Sexual Medicine från 2006 fann att kvinnor som åt choklad dagligen hade högre sexlust. Men tyvärr är inte allt bara bra De flesta av chokladens fördelar är förknippade med mörk choklad, med 50 procents innehåll av kakao eller mer.

 1. Mjölkchoklad har bara en femtedel så mycket kakao som mörk choklad.
 2. Dessutom har den ofta högre halt av tillsatt socker och fett.
 3. Vit choklad är ännu värre.
 4. Den visar nästan inga hälsoökande egenskaper alls i form av antioxidanter.
 5. Många experter rekommenderar därför att du väljer mörk choklad för att maximera mängden flavonoider.

Jonas Andersson : Smarrigt – och nyttigt!

Vad händer om man äter choklad varje dag?

7 anledningar till varför du bör äta mer choklad varje dag Blir du också “pirr i magen”-glad av bara tanken på choklad? Men känner att du bör hålla dig borta från det goda i större utsträckning? Sluta med det, menar forskare som faktiskt förespråkar ett par bitar choklad – varje dag! Här listar vi 7 orsaker till varför du bör unna dig mer choklad! Foto: Unsplash 1. Tanken att choklad gör dig lycklig har nog slagit dig förr och där har du rätt. Choklad innehåller nämligen serotonin – som påverkar ditt humör positivt! 2. Choklad gör dig inte bara lyckligare utan även snyggare. Jo, det är faktiskt sant.

 1. Choklad är både bra mot lyster och förebygger åldrar hud.3.
 2. Änner du dig ofta trött och hängig? Ta en bit mörk choklad eller två.
 3. Det ger snabb energi och motverkar kronisk trötthet.4.
 4. Choklad är bra för hälsan samt motverkar hjärt och kärlsjukdomar.
 5. Här är det flavonoidernas förtjänst! 5.
 6. Choklad ökar ämnesomsättningen, sänker kolesterolet och blodtrycket.

Bara det? 6. Forskning har gjorts som visat att chokladälskare (som äter choklad flera gånger i veckan) har lägre BMI än de som inte gör det. High five på den! 7. Choklad innehåller mer antioxidanter än frukt och blåbär, visar en amerikansk studie. TIPS! Det är mörk choklad med en kakaohalt på över 65 % som gäller och rekommendationen ligger på cirka 1-3 bitar om dagen.

Varför man inte ska äta choklad?

4. Är mörk choklad den enda chokladen som är nyttig? – Nja. Att säga att choklad är nyttigt är att ta i även om det finns en del antioxidanter i den mörka chokladen, vilket oftast inte finna i ljus mjölkchoklad. Finns det nötter, lingon, tranbär eller andra liknande godsaker i chokladen så kan det förstås också förekomma en del bra näringsämnen därifrån.

Är det bra att äta choklad?

10 hälsofördelar med choklad – gott du får utöver smaken –

 1. Stärker ditt hjärta Choklad är bra för ditt hjärta – det sänker blodtrycket och stärker blodkärlen vilket förebygger både åderförkalkning och blodproppar. Dessutom slappnar blodkärlen av och får blodet att rinna lättare så att hjärtat inte behöver jobba lika hårt.
 2. Bra för huden Nu slår vi hål på den tidigare myten om att choklad skulle vara dåligt för hyn! Kakaobönornas höga innehåll av antioxidanter gör din hy mer elastisk och du blir mindre röd om du utsätts för UV-ljus.
 3. Du känner dig mätt Choklad innehåller mycket fibrer och fettsyror som ligger länge i magsäcken. Det gör att du snabbare känner dig mätt.
 4. Gör dig gladare Mörk choklad stimulerar frigör endorfiner. Känner du dig deprimerad eller stressad så är en chokladkaka på sin plats. Det får dig att slappna av och känna dig tillfreds.
 5. Förbättrar din syn Choklad förbättrar din blodcirkulation, särskilt för blodet som går till hjärnan, vilket gör att man tror att choklad faktiskt kan bidra till att förbättra din syn eftersom det förbättrar blodflödet till näthinnan.
 6. Förebygger järnbrist Får du brist på röda röda blodkroppar behöver du fylla på med järntillskott. Mörk choklad kan ge upp till cirka sju procent av det rekommenderade dagliga intaget av järn.
 7. Förbättrar din träning Äter du 40 gram mörk choklad innan träning så förbrukas mindre syre. Liksom rödbetan ökar choklad produktionen av nitrat som hjälper till att vidga blodkärlen.
 8. Du slipper förkylningar En studie i British Journal of Cancer såg att antioxidanten fenoler i choklad ökar ditt immunförsvar. Även förekomsten av epikatekin bidrar till att befria dig från hosta och förkylningar.
 9. Underlättar för dig som har astma Det är proanthocyanidin som är ett polyfenol, som har visats sig kunna blockera kroppens frisättning av histaminer som kan minska varaktigheten av en astmaattack.
 10. Ger ökad lust Choklad gör att blodkärlen vidgas, vilket också händer när du blir attraherad av någon. En studie från Journals of Sexual Medicine visade att personer som dagligen åt en bit choklad fick högre sexlust.

Ät och njut!

Hur påverkar kakao kroppen?

Varför är kakao nyttigt? – Alla kvällstidningar och hälsomagasin har någon gång försökt att sälja lösnummer med påståendet att helgens choklad är nyttigare än du tror. Nog hoppas vi att det ska stämma, men hur sant är det egentligen? Svaret är att det helt och hållet beror på vilken sorts choklad du väljer.

Akaon i grund och botten är faktiskt rik på flera intressanta näringsämnen. Först och främst är kakao rikt på antioxidanter, så kallade flavonoler och polyfenoler. Den antioxidanta effekten medverkar till att fria radikaler bekämpas i kroppen, som annars börjar slita ut och förstöra våra celler. Polyfenoler främjar även nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att kunna slappna av och i och med det minska blodtrycket.

Kakao innehåller teobromin, ett ämne som verkar aktivt för att vidga luftrören, så att blodet kan syresättas. Likaså innehåller kakaobönan koffein, och båda dessa ämnen bidrar till att vi känner oss pigga och alerta. Om du någon gång har ätit mycket mörk choklad sent på kvällen, har du säkert känt att det varit svårare att sova! Sist men inte minst tror man att choklad kan påverka vårt humör och vår lust till det bättre.

Vad år giftigt i choklad?

Chokladförgiftning – Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som hundar och katter inte tål. Symptom : Kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig saliverig och hjärtklappning är vanligt.

 1. Vid större mängder kan allvarligare symptom eller dödsfall inträffa.
 2. Farlig mängd: Att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner är svårt.
 3. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i råvaran, kakaobönan varierar.
 4. Det är dessutom så att olika patienter har olika känslighet för teobromin.

Uppskattningsvis brukar man säga att mer än 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund. Mörk choklad innehåller ca 5-15 mg teobromin per gram choklad. Ljus choklad innehåller ca 2 mg teobromin per gram choklad. Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

Exempel för en hund som väger 10 kg : En hund kan äta 12 – 40 g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas. OBS! Ju mörkare choklad desto mer kakao (och teobromin) och därmed större förgiftningsrisk. Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den klara upp till ca 100 g.

Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då kanske klara att äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer. Behandling: Om du misstänker att din hund ätit en farlig mängd choklad eller har symptom, kontakta djursjukhuset genast ! Man kan genom att ge hunden kräkningsframkallande injektioner få den att kräkas upp chokladen om det sker inom 1-2 timmar.

You might be interested:  Hur Mycket Varm Sås Per Person?

År choklad bra för magen?

Smarrigt – och nyttigt! Publicerad: 20 augusti 2015 Syndigt gott och bra för hälsan Foto: Thinkstock

Grattis alla chokladälskare.Ni kan fortsätta att gotta er.Nu har forskarna hittat ännu fler nyttiga skäl att ta en extra bit.

Att choklad kan vara bra för hälsan har varit känt sedan länge. Och nu adderas listan med ännu fler positiva skäl. Enligt en tolvårig studie kan det vara bra att äta choklad varje dag. Hela 21 000 personers vanor kartlades och då visade det sig bland annat att risken för hjärtinfarkt och stroke minskade hos chokladätarna, skriver Daily Mail.

Så njut! Här är vår guide med alla hälsofördelar.1. Ger ett friskare hjärta Människor som äter upp till 100 gram choklad per dag har 11 procents mindre risk att få en hjärtinfarkt eller en stroke jämfört med personer som inte äter någon choklad alls. Det visar en studie från universiteten i Aberdeen, Manchester, Cambridge och East Anglia.

Anledningen heter flavonoider, en antioxidant som suger upp skadliga ämnen som kan orsaka sjukdomar.2. Ökar hjärnfunktionen Choklad innehåller magnesium som är viktigt för hjärnans hälsa. Även koffein finns i choklad. Att äta bara en liten mängd, en till två rutor per dag, kan därför hjälpa till att öka koncentrationen och vakenheten.3.

Bekämpar förkylningar En studie i British Journal of Cancer från 2009 fann att antioxidanten fenoler i choklad ger ett ökat immunförsvar. Även förekomsten av epikatekin bidrar till att befria dig från hosta och förkylningar.4. Förebygger karies Du kanske inte tror att det är sant, men choklad är faktiskt bra för tänderna.

I alla fall om man ska tro några amerikanska forskare som har funnit att teobromin, som finns i choklad, är mer effektivt än fluor. Det skyddar tänderna mot erosion av syror och ska kunna förebygga karies.5. Sänker blodtrycket Forskare fann att Kunaindianerna utanför Panama hade mycket lågt blodtryck.

 1. Hemligheten? Fem koppar mörk choklad om dagen.
 2. Forskare vid Harvard University bekräftade att flavonoid-rik kakao ökade mängden kväveoxid i deras blod som vidgade blodkärlen och minskade blodtrycket.6.
 3. Minskar stressen Amerikanska forskare visar att 40 gram choklad varje dag i två veckor minskar stressen hos dem med måttlig till hög ångest.

Choklad stimulerar också produktionen av serotonin som får oss att känna lycka.7. Gör dig smartare Genom att äta 85 gram choklad per dag, så förbättrades ett gäng personers poäng i en serie av minnes- och problemlösningstester, visar en studie i USA. En del av de flavonoider som finns i chokladen tros kunna påverka den kognitiva förmågan.8.

 • Håller dig i form En studie vid University of California, gjord på 1 000 vuxna, visade att de som åt choklad upp till två gånger i veckan hade ett lägre body mass index (BMI) än de som inte gjorde det.
 • Författaren Dr Beatrice Golomb tydliggjorde att lågt BMI nog var kopplat till regelbundenheten i chokladkonsumtionen, inte till mängden.9.

Gör dig vackrare Choklad- och kakaobaserade produkter används ofta i skönhetsartiklar. Dess vårdande effekt beror på antioxidanter, som minskar hudskador som orsakats av till exempel sol, föroreningar och alkohol.10. Ger ett tjockare hår En hårinpackning i choklad kan göra ditt torra hår glänsande igen.

 • Ett annat alternativ är att lägga till kakaopulver till ditt favoritbalsam.
 • Ytterligare ett tips är att äta en liten mängd choklad då och då, vilket ska främja blodcirkulationen i din hårbotten och ge dig tjockare hår.11.
 • Förbättrar konditionen I en studie från Detroit upptäcktes att möss som åt små doser choklad kombinerat med regelbunden motion höjde sina prestationer med 50 procent.

Likadana resultat gick att se på människor. De som åt 50 gram per dag visade upp en sjuprocentig ökning i handen vad gäller greppstyrka.12. Förebygger blodbrist Blodbrist orsakas av brist på röda blodkroppar och kan förebyggas genom att ta järntillskott.

 • Mörk chokladkaka kan ge upp till cirka sju procent av det rekommenderade dagliga intaget av järn.13.
 • An hjälpa mot cancer Flavonoider kan ha en kraftfull effekt i kampen mot cancer.
 • Två nya studier visar på positiva resultat.
 • En, vid University of Hawaii, fann att de som åt största mängden flavonoider också visade en minskad risk för att drabbas av lungcancer.

En annan 24-årig studie i Finland, utförd på på 10 000 personer, visar att flavonoider kan vara effektivt mot uppkomsten av alla typer av cancer.14. Underlättar för dig som har astma Trots att choklad har rapporterats utlösa astma kan det också ha en lugnande effekt på vissa drabbade.

 • Det är proanthocyanidin som har visats sig kunna blockera kroppens frisättning av histaminer som kan minska svårighetsgraden och varaktigheten av en astmaattack.15.
 • Förbättrar matsmältningen Choklad innehåller massor av kostfibrer.
 • Dessa håller tarmväggarna rena och underlättar matsmältningen.
 • Studier visar att kakaoextrakt höjer nivåerna av bakterier som är bra för magen.16.

Ger ökad lust Choklad gör att blodkärlen vidgas, vilket också händer när du blir attraherad av någon. En studie i Journals of Sexual Medicine från 2006 fann att kvinnor som åt choklad dagligen hade högre sexlust. Men tyvärr är inte allt bara bra De flesta av chokladens fördelar är förknippade med mörk choklad, med 50 procents innehåll av kakao eller mer.

Mjölkchoklad har bara en femtedel så mycket kakao som mörk choklad. Dessutom har den ofta högre halt av tillsatt socker och fett. Vit choklad är ännu värre. Den visar nästan inga hälsoökande egenskaper alls i form av antioxidanter. Många experter rekommenderar därför att du väljer mörk choklad för att maximera mängden flavonoider.

Jonas Andersson : Smarrigt – och nyttigt!

Hur mycket choklad kan man äta per dag?

Svar: – Det är i alla fall sant, att en nyttig kost absolut kan innehålla choklad. Som du nämner beskrivs mörk choklad ibland som superfood, men det är alltså en överdrift. Ordet “superfood” är i många avseenden ett ord som inte ger någon mening, då ingen mat i sig själv har någon magisk verkan.

 1. Men det beror ju på hur man tolkar ordet.
 2. Mörk choklad har ett högt innehåll av antioxidanter, och intag av choklad (och ämnen som finns i chokladen, som flavonoider) är i några observerande studier ihopkopplat med en lägre risk för hjärtsjukdomar.
 3. Men det är alltså inte det samma som att det finns ett orsakssamband, och det är inte ett bevis på att mörk choklad har en positiv effekt på hjärthälsan.

Om så är fallet kan det dock vara genom ämnet epikatekin, som finns i stora mängder i mörk choklad, och som uppenbart har en expanderande effekt på blodkärlen. Detta beror på att epikatekin är involverat i bildandet av NO, en signalsubstans som orsakar vasodilatation och avslappning av muskelcellerna i blodkärlsväggen.

 • Det är samma ämne som ökar genom intag av rödbetsjuice, som också anses har en prestationshöjande effekt i samband med kretslöpsträning.
 • Hur mycket mörk choklad du kan äta, skulle jag normalt säga beror på ditt totala kaloriintag.
 • Det är inte sockerinnehållet i chokladen som är problemet (socker är nämligen inte i sig onyttigt), utan kaloriinnehållet (som huvudsakligen kommer från fett) är ganska högt.

Detta kan komma att leda till att du äter ett för högt totalt kaloriintag, om man bara går lös på chokladen, och då går man upp i vikt. I förhållande till mörk choklad är det dock viktigt att vara uppmärksam på innehållet av tungmetallen kadmium, ska vi inte få i oss i för stora mängder av, kadmium finns i kakaobönor, och det betyder faktiskt att ju mörkare och “nyttigare” choklad, desto högre kadmiuminnehåll.

 1. Det betyder att en 70 % chokladkaka på 100 g vanligtvis innehåller 20 mikrogram kadmium – alltså den mängd som en vuxen person kan klara att få i sig på en dag.
 2. Därför rekommenderar livsmedelsverket att man inte äter för mycket choklad.
 3. Vi får i oss i genomsnitt hälften av den mängden kadmium som vi klarar av genom vår grundläggande kost, och det betyder att man i alla fall inte ska äta mer än 50 g choklad per dag, och gärna lite under det – särskilt om man också äter kakaopulver, linfrön eller solrosfrön som också har ett högt kadmiuminnehåll.

Källor: (1) Monica Galleano, Ph.D.,1 Patricia I. Oteiza, Ph.D.,2,3 and Cesar G. Fraga, Ph.D.1,2. Cocoa, chocolate and cardiovascular disease. J Cardiovasc Pharmacol.2009 Dec; 54(6): 483–490. doi: 10.1097/FJC.0b013e3181b76787 PMCID: PMC2797556 NIHMSID: NIHMS139474(2) Eric L Ding1,2 Susan M Hutfless,1 Xin Ding,1 and Saket Girotra3, Chocolate and Prevention of Cardiovascular Disease: A Systematic Review Nutr Metab.

Lond).2006; 3: 2. Published online 2006 Jan 3. doi: 10.1186/1743-7075-3-2 PMCID: PMC1360667(3) Murphy M, Eliot K, Heuertz RM, Weiss E. Whole beetroot consumption acutely improves running performance. J Acad Nutr Diet.2012 Apr;112(4):548-52. doi: 10.1016/j.jand.2011.12.002.(4) Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J.

West, and Emma J. Stevenson. The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients.2015 Apr; 7(4): 2801–2822. doi: 10.3390/nu7042801. (5) Fødevarestyrelsen. Vær opmærksom på cadmium i solsikkefrø, hørfrø, skaldyr, chokolade og.

Är choklad bra för hjärtat?

Hjärtat mår bra av choklad Den mesta köpechokladen innehåller mängder av fett och socker som leder till andra hälsoproblem om man äter för mycket, så det är ändå inte fritt fram, varnar forskarna. Arkivbild: Colourbox Den som äter mycket choklad minskar rejält sin risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

 1. Det visar en färsk studie publicerad i veckans nummer av den medicinska tidskriften British medical journal.
 2. Tanken var att studera vilka eventuella hälsoeffekter chokladkonsumtion har på hjärt-kärl-rubbningar.
 3. Bland 4 576 studier valde forskarna från England och Colombia ut sju relevanta internationella studier.

Över 114 000 deltagare ingick i de sju studierna. Metod, mått på konsumtion och utvärdering skilde sig mellan studierna men fem av de sju visade att choklad hade en gynnsam effekt. Bland dem som åt mest choklad minskade risken för hjärt-kärl-sjukdomar med 37 procent och risken för stroke med 29 procent jämfört med dem som åt minst choklad.

Kan man äta choklad på kvällen?

hälsa 01 november 2016 Ibland går vi helt enkelt och lägger oss för sent, men vissa gånger är det svårt att förstå varför vi inte kan sova. I de fallen skulle det kunna bero på att du ätit något av följande. Det är ganska givet att vi bör hålla oss ifrån kaffe och stora mängder socker sent på kvällen om vi vill undvika att störa sömnen. Lee McCoy. ” alt=”choklad sova”> Kakao innehåller små mängder koffein, men det är främst teobrominet, ett koffeinbesläktat ämne, som gör att choklad kan påverka din sömn. Eftersom ämnet finns i kakaon är det just mörk choklad som påverkar dig mest, även om ämnena finns i all choklad. Viss mörk choklad innehåller motsvarande 25-40 procent av koffeinmängden i en kopp kaffe, så om du vill sova gott kan det vara klokt att inte välja den mörkaste chokladen just till sena filmkvällar.2. Biff Jeremy Keith. ” alt=”Via Jeremy Keith.”> Fettrik mat med mycket protein, som en ordentlig köttbit, är svårsmält. Därför riskerar du att störa dygnsrytmen om du äter den typen av mat för sent på kvällen. Den typen av mat har också länkats till sömnapné.3. Alkohol Michael Korcuska. ” alt=”Via Michael Korcuska.”> Va!? Vad hände med sängfösaren? Jo, visst kan alkohol hjälpa oss att somna, men inte lika mycket att sova gott. Många studier har bevisat att vår djupsömn störs nämnvärt av alkohol vilket i praktiken innebär att vi inte alls blir lika utvilade som vi hade blivit utan alkohol i kroppen.4. Kryddstark mat Jessica Spengler. ” alt=”kryddor sova”> Det har påståtts att kryddstark mat kan ge oss mardrömmar – det stämmer inte. Däremot har studier visat att det kan störa vår sömn och faktiskt göra att vi sover kortare, dels eftersom det kan orsaka halsbränna och öka vår kroppstemperatur.5. Blomkål och broccoli ella. ” alt=”Via ella.”> Båda dessa grönsaker är supernyttiga och hjälper bland annat till att producera ämnet serotonin, vilket hjälper till att reglera vår sömn. Men eftersom de är så rika på fibrer är de också svårsmälta, så om vi äter dem för nära läggdags sätter vi igång kroppen på ett sätt som kan göra det svårare att sova.6. Pommes frites Martin Jordan. ” alt=”Via Martin Jordan.”> Det är förmodligen ett av de vanligaste kvällsmålen bland nattvandrande festprissar, men de kolhydratsrika, fettdrypande potatispinnarna är inte snälla mot matsmältningssystemet och kan dessutom ge oss en ordentlig halsbränna, och det gör det garanterat svårare att somna.7. Koffeinfritt kaffe Angie Born. ” alt=”Via Angie Born.”> Koffeinfritt kaffe är egentligen inte helt koffeinfritt. Så om du verkligen är känslig bör du hålla dig ifrån även denna variant sent på kvällen.8. Kyckling Stu Spivack. ” alt=”Via Stu Spivack.”> Precis som en stor biff innehåller kyckling och annat kött mycket protein, och protein tar tid för kroppen att bryta ner. Om du äter exempelvis kyckling innan du ska sova kommer din kropp börja arbeta för att bryta ner proteinet och du kan inte varva ner och somna lika enkelt. Källor: Huffington post, Health.com

You might be interested:  Hur Många Gram Är En Gurka?

Är choklad laxerande?

Ät fiberrik mat så får avföringen en smidigare konsistens. Ta det lugnt med te och choklad, de kan verka förstoppande. Stressa mindre, särskilt när du äter. Och ät regelbundet.

Kan man leva på choklad?

Epidemiologiskt så verkar chokladätare må lite bättre – Så interventionsstudier som finns på choklad och olika hälsomarkörer är inte särskilt övertygande idag. Tittar man däremot på ren epidemiologi så är där ett ganska konsekvent samband som visar att personer med en måttlig chokladkonsumtion lever lite längre och är i generellt sett lite bättre hälsa än personer som inte äter choklad ( 9 ).

Vilken är den bästa chokladen?

Testet i korthet –

Överlag får chokladsorterna höga betyg i både labb- och smaktestet. Marabou Premium Fin har höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, PAH, dock under gränsvärdena. Bäst i test är Valrhonas choklad, som smakpanelen gillade mest.J.D Gross från Lidl, testets billigaste choklad, utnämns till Bra köp.

Kan man bli beroende av choklad?

Choklad kan förklara beroende Med användning av PET-kamera för att mäta hjärnaktivitet hos personer som äter choklad har forskare i USA identifierat områden i hjärnan som kan ha samband med beroende och ätstörningar. De kunde se att personer som uppskattade intag av choklad fick ökat blodflöde i de områden av hjärnan som även aktiveras av beroendeframkallande droger som kokain.

 • Enligt studien, som publicerades i septembernumret av Brain, var det helt andra områden i hjärnan som aktiverades när chokladätandet inte längre upplevdes positivt – som när man har ätit för mycket.
 • Forskarna är inriktade på områden i hjärnan som har med belöning att göra, främst “primära förstärkare” som man inte behöver lära sig att tycka om – i det här fallet choklad.

: Choklad kan förklara beroende

Är choklad bra för halsen?

En läkare i Norrköping rekommenderar sina patienter att äta choklad i stället för att ta hostmedicin om de besväras av rethosta. Detta uppskattas inte av Läkarförbundet. Sedan ett år tillbaka rekommenderar läkaren Laszlo Sinkvist på vårdcentralen Östertull i Norrköping choklad i stället för medicin till sina hostande patienter.

Det rapporterar Folkbladet. – Enligt amerikanska studier är varken de receptfria eller de receptbelagda hostmedicinerna särskilt effektiva. Och jag vill inte rekommendera mediciner som ger mer biverkningar än hjälp, säger han till tidningen. Laszlo Sinkvist hänvisar också till en engelsk studie, där det hävdas att ämnet teobromin, som förekommer rikligt i kakaopulver, är tre gånger så effektivt mot hosta som kodein, det verksamma ämnet i många hostmediciner.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm reagerar starkt på Laszlo Sinkvists ovanliga rekommendationer till patienterna. – Så får man inte lov att göra som läkare. För att få ta till alternativa metoder måste de ha sin grund i forskning som stöds av flera vetenskapliga rapporter, det räcker inte med att en enstaka rapport visar det, säger hon till Folkbladet.

Laszlo Sinkvist avfärdar dock Läkarförbundets kritik. – Vad ska de hugga på härnäst? Att många använder koksalt vid nästäppa istället för de näsdroppar som säljs på apoteket? Han understryker att han alltid gör en ordentlig undersökning av patienterna och att den som har lunginflammation eller annan allvarlig hosta får medicin.

Men för rethosta tänker han fortsätta med sin rekommendation: Två koppar drickchoklad eller 50 till 100 gram mörk choklad. – Jag letar ständigt efter nya rön som kan förenkla livet och mina rekommendationer om choklad har enbart fått positiv respons hos mina patienter.

Vilka vitaminer finns i choklad?

Njut med gott samvete – Mjölkchoklad och mörk choklad har egna specifika effekter som främjar välbefinnandet. Mörk choklad innehåller fibrer, kalium och magnesium, medan mjölkchoklad innehåller näringsämnen från mjölken, till exempel kalcium och B2-vitamin.

Kan choklad ge diarré?

Vilka är de vanligaste symtomen på chokladförgiftning? – Symtom på chokladförgiftning är ökad salivering, kräkning, diarré, magsmärtor och oro. Vid allvarlig förgiftning kan hunden drabbas av hjärtklappning, skakningar, kramper och kollaps. Tecken på chokladförgiftning kan uppkomma från 2 till 24 timmar efter att hunden ätit choklad.

Är Nutella farligt för hundar?

Choklad är farligt för din hund då det innehåller teobromin som har en stimulerande effekt på nervsystemet. Hundar är mycket känsligare för teobromin än vad människor är på grund av att de bryter ner teobromin långsammare.

Varför ska hunden inte äta vindruvor?

Ny lag: ID-märkning och registrering av katt, läs mer, Updated 2021-10-05 Både russin och vindruvor kan vara giftigt för hundens njurar och orsaka akuta njurskador, vilket är livshotande. Det saknar betydelse vilken färg druvorna har och om de är kärnfria eller inte.

Vilken år den nyttigaste chokladen?

Supermat: Mörk choklad Kakaohalten är en bra indikator för hur bra chokladen är för hälsan. Välj gärna mörk choklad som innehåller mer än 70 procent kakao. Det är dock bara en av flera faktorer som påverkar om chokladen är nyttig eller inte. Många billiga chokladsorter innehåller växtoljor eller animaliskt fett och dessa innehåller betydligt färre hälsosamma fettsyror.

Varför år choklad så gott?

Smart och lycklig – Det är inte bara hjärtat och smaklökarna som mår bra av en bit choklad, även hjärnan kan dra fördel av den. Kakao är rikt på tryptofan vilket är viktig vid bildandet av serotonin som i sin tur är en signalsubstans som gör oss lugna, välmående och lyckliga.

Visst verkar det vara helt rationellt att äta choklad när livet känns grått? Det finns även undersökningar som visar att mörk choklad kan förbättra den kognitiva förmågan. Hjärnan hjälper oss att inte överkonsumera särskilt mörk choklad. Den bittra smaken förknippas med giftighet, en kvarleva från när vi plockade maten direkt från naturen.

Mötet mellan det söta och det beska gör att vi (oftast) nöjer oss med några bitar choklad. Är du en av dem som ändå inte nöjer dig med lite choklad kan du trösta dig med att chokladen är bland de bättre godisvalen. Choklad leder till mindre sötsug och blodsockersvängningar än vanligt godis.

Vem äter mest choklad?

Visste du att – Majoriteten av all världens kakao odlas i Västafrika, främst i Ghana och Elfenbenskusten. Odlarna där tjänar ofta mindre än en dollar per dag, vilket är under den internationella fattigdomsgränsen. Svenskar äter mest godis i världen och mängden har bara ökat.

Kan inte sluta äta choklad?

Fångad i sockerfällan? Är du orolig över att du inte kan låta bli godis och kakor, trots att du vet att du inte mår bra av att äta allt för mycket sött? Har du svårt att sluta äta, när du stoppat första biten godis eller choklad i munnen? Det kan vara ett tecken på att din kropp har blivit beroende av socker och att du upplever abstinens om din kropp inte får sin regelbundna dos av sött.

 • Många av oss har redan som barn vant sig vid att äta stora mängder så kallade tomma kalorier.
 • Stoppa i dig massor av choklad, chips, godis, kakor och du märker snart att du blir trött och tappar lusten att göra saker.
 • För alltför många har det blivit en vana att dagligen stoppa i sig mängder av tomma kalorier och det leder till trötthet, orkeslöshet och ofta till sämre sömn.

Lätt hamnar man in i en ond cirkel av stress, dålig sömn och dåliga matvanor, och lockas igen att äta sött och fett. Socker kan ge upphov till samma beroende som alkohol. – Socker påverkar hjärnan på samma sätt som rökning och alkohol. Sötsaker kan aktivera belöningssystemet och göra dig beroende, menar Kerstin Brismar, överläkare vid Diabetescenter, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

 • Har väl belöningssystemet i hjärnan aktiverats, är personen fast i sitt beroende på samma sätt som en alkoholist.
 • De som blir beroende känner sig deprimerade, rastlösa och kan även få kroppsliga symtom som magbesvär och huvudvärk.
 • I tre steg Ett beroende utvecklas i tre steg.
 • Först vänjer man sig vid ämnet, sedan vill man ha mer för att uppnå samma effekt och till slut får man abstinens om man inte får tag i ämnet.

Samma skulle kunna gälla för att utveckla ett beroende av socker. Istället för att ta genvägen via snabbmat, borde dagens människa i allt större utsträckning få i sig samma slags mat som människan på stenåldern. Då skulle vi förmodligen må bättre. Våra kroppar är inte så annorlunda uppbyggda än de var på stenåldern, och allt fler forskare menar att den kost vi mår allra bäst av är just den som våra förfäder åt.

 • Stenålderskosten bestod av frukt och grönsaker, nötter, baljväxter, magert viltkött, fågel, ägg, fisk och skaldjur.
 • I dag består en stor del vår kost av raffinerade produkter med mycket socker och mycket fett.
 • Men visst skiljer sig våra liv också på många andra sätt radikalt från stenåldersmänniskans liv.

Nu för tiden behöver vi inte ägna de flesta av dygnets timmar åt att leta efter mat och skydda flocken från faror. Men bråttom har vi och njutning söker vi. Inte minst från matbordet, genom mysstunden framför teven eller så är vi så stressade att vi kastar i oss ett snabbt mål mat mellan alla uppdrag vi fyller vår vardag med.

Söt och sockerrik föda blir ett naturligt inslag, redan från barndomen. Det är inte skamligt att gilla söta smaker. Tvärtom, det är helt naturligt och det gör alla människor, eftersom det hör till våra nedärvda instinkter. För våra förfäder på stenåldern ökade förkärleken för söta smaker deras chanser att överleva.

Det söta i deras värld var energirika frukter och bär. De som gillade sött hade därför större chans att överleva och föra sina gener vidare. Finns det alltså något i våra gener, som gör att vi reagerar extra starkt på det höga sockerinnehållet i vår tids mat? Ja, forskare i USA tror att majoriteten av oss är födda med en överkänslighet för socker som gör att man snabbt utvecklar ett beroende.

Sociala konventioner och begär Endast en liten del av vårt dagliga energiintag borde utgöras av socker – för kvinnor är det fråga om drygt femtio gram om dagen. Istället stoppar vi i oss mängder av socker. Socker finns dolt i halvfabrikat, färdigmat, sötade mejeriprodukter och charkuterivaror. Den renaste formen av raffinerat socker finns förstås i det där “lilla extra”; snacks, godis, läsk, kakor, vitt bröd och alkohol.

Av just det här vräker vi i oss allt mer – särskilt bland barn, ungdomar och unga vuxna ökar konsumtionen. “Fetma och övervikt är en beroendesjukdom. Man är beroende av lustfylld mat”, säger Bitten Jonsson, författare till Sockerbomben. Bli fri från ditt sockerberoende.

Vad är det då som händer i kroppen när man har vant den vid socker tillräckligt länge och skapat ett beroende? Ja, egentligen händer det i hjärnan. Sockret frisätter kroppens egna endorfiner och ökningen av endorfiner ger en kick. Det här visar försök som man gjort på djur, men det fungerar hos människan på samma sätt.

Men läkare och forskare är inte eniga om att socker, liksom alkohol, kan fungera som en beroendeframkallande drog för vissa människor. Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning på Huddinge sjukhus, tror inte att socker i sig framkallar ett beroende.

Olhydrater i kombination med fett – som i bullar, kakor och godis – är det som eftersträvas, menar Strössner. Få vuxna äter sockerbitar direkt ur skålen, även om vi som barn gärna gjorde det. Rent fett är äckligt, och det är näst intill omöjligt att äta ren kakao. Men blanda socker, fett och kakao och kombinationen blir något mera smaklig.

You might be interested:  Hur Mycket Socker Innehåller Blossa Vinglögg?

Tillvänjningen av socker och kolhydrater handlar mer om beendeutlösta förändringar än äkta beroende, tror Stephan Rössner. Våra kostvanor är så överlagrade av sociala konventioner och begär, säger han. Enkelt men svårt I och med att man började tala om sockerberoende var det många människor som upplevde att de för första gången fått en beskrivning av just deras egna problem och sitt eget beteende, och därmed en möjlighet att tillfriskna.

Lösningen är enkel, men samtidigt svår. Man måste lägga om sina matvanor helt och hållet. Först måste man reda ut om man är beroende av sockret som en drog, eller om dåliga matvanor leder till att man äter allt för sockerrik mat. Är du sockerberoende, måste du börja med att ta bort drogen – sockret. Men det är ju socker i allting? Vitt bröd, pasta – många helt vanliga livsmedel i vår vardagliga meny innehåller socker som för en sockerberoende person kan utlösa behovet av att genast få mera socker.

Hjälp, vad ska man äta? Det finns alternativ, men det krävs kunskap och medvetenhet. Slutkonklusionen är i alla fall något som de flesta av oss känner igen: Ät regelbundna måltider utgående från tallriksmodellen, det vill säga en del potatis, ris eller pasta och bröd, en del grönsaker, rotfrukter, frukt och bär samt en liten del kött, fisk och ägg.

 1. Det är A och O för den som vill tillfriskna från sockerberoende eller minska sin sockeranvändning.
 2. Text: Helén Kurri Källor: Jonsson, Bitten & Nordström, Pia: Sockerbomben.
 3. Bli fri från ditt sockerberoende.
 4. Bokförlag Forum 2004, 304 s.
 5. ISBN 9137122975 Carlsson, Pia: Intervju i Vårdfacket 6.10.2003.
 6. Testa dig för ett eventuellt sockerberoende • Har du under det senaste året någon gång ätit mer sötsaker än du tänkt dig och/eller fortsatt att använda sötsaker när du inte tänkt dig det? • Har du under det senaste året försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du har ätit för mycket sötsaker? • Har du under det senaste året känt att du vill och behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med sötsaker? • Har någon under det senaste året, till exempel din familj eller vänner, klagat på hur mycket sötsaker du äter? • Har du under det senaste året någon gång varit helt upptagen av tankar på när du ska få äta eller köpa sötsaker? • Har du under det senaste året någon gång använt sötsaker för att lindra känslomässigt obehag såsom nedstämdhet, ilska eller stress? Svarar du ja på två eller flera frågor är risken stor att du utvecklat ett missbruk eller beroende av socker.

Källa: Sockerbomben. Bli fri från ditt sockerberoende av Bitten Jonsson och Pia Nordström. – Så minskar du på sockret i maten • Dra ner på eller sluta med söta drycker och socker i te och kaffe. • Ät frukt och drick vatten istället för att dricka juice, så får du i dig fibrer. : Fångad i sockerfällan?

Kan man äta choklad på kvällen?

hälsa 01 november 2016 Ibland går vi helt enkelt och lägger oss för sent, men vissa gånger är det svårt att förstå varför vi inte kan sova. I de fallen skulle det kunna bero på att du ätit något av följande. Det är ganska givet att vi bör hålla oss ifrån kaffe och stora mängder socker sent på kvällen om vi vill undvika att störa sömnen. Lee McCoy. ” alt=”choklad sova”> Kakao innehåller små mängder koffein, men det är främst teobrominet, ett koffeinbesläktat ämne, som gör att choklad kan påverka din sömn. Eftersom ämnet finns i kakaon är det just mörk choklad som påverkar dig mest, även om ämnena finns i all choklad. Viss mörk choklad innehåller motsvarande 25-40 procent av koffeinmängden i en kopp kaffe, så om du vill sova gott kan det vara klokt att inte välja den mörkaste chokladen just till sena filmkvällar.2. Biff Jeremy Keith. ” alt=”Via Jeremy Keith.”> Fettrik mat med mycket protein, som en ordentlig köttbit, är svårsmält. Därför riskerar du att störa dygnsrytmen om du äter den typen av mat för sent på kvällen. Den typen av mat har också länkats till sömnapné.3. Alkohol Michael Korcuska. ” alt=”Via Michael Korcuska.”> Va!? Vad hände med sängfösaren? Jo, visst kan alkohol hjälpa oss att somna, men inte lika mycket att sova gott. Många studier har bevisat att vår djupsömn störs nämnvärt av alkohol vilket i praktiken innebär att vi inte alls blir lika utvilade som vi hade blivit utan alkohol i kroppen.4. Kryddstark mat Jessica Spengler. ” alt=”kryddor sova”> Det har påståtts att kryddstark mat kan ge oss mardrömmar – det stämmer inte. Däremot har studier visat att det kan störa vår sömn och faktiskt göra att vi sover kortare, dels eftersom det kan orsaka halsbränna och öka vår kroppstemperatur.5. Blomkål och broccoli ella. ” alt=”Via ella.”> Båda dessa grönsaker är supernyttiga och hjälper bland annat till att producera ämnet serotonin, vilket hjälper till att reglera vår sömn. Men eftersom de är så rika på fibrer är de också svårsmälta, så om vi äter dem för nära läggdags sätter vi igång kroppen på ett sätt som kan göra det svårare att sova.6. Pommes frites Martin Jordan. ” alt=”Via Martin Jordan.”> Det är förmodligen ett av de vanligaste kvällsmålen bland nattvandrande festprissar, men de kolhydratsrika, fettdrypande potatispinnarna är inte snälla mot matsmältningssystemet och kan dessutom ge oss en ordentlig halsbränna, och det gör det garanterat svårare att somna.7. Koffeinfritt kaffe Angie Born. ” alt=”Via Angie Born.”> Koffeinfritt kaffe är egentligen inte helt koffeinfritt. Så om du verkligen är känslig bör du hålla dig ifrån även denna variant sent på kvällen.8. Kyckling Stu Spivack. ” alt=”Via Stu Spivack.”> Precis som en stor biff innehåller kyckling och annat kött mycket protein, och protein tar tid för kroppen att bryta ner. Om du äter exempelvis kyckling innan du ska sova kommer din kropp börja arbeta för att bryta ner proteinet och du kan inte varva ner och somna lika enkelt. Källor: Huffington post, Health.com

År choklad beroendeframkallande?

Choklad kan förklara beroende – LäkemedelsVärlden Med användning av PET-kamera för att mäta hjärnaktivitet hos personer som äter choklad har forskare i USA identifierat områden i hjärnan som kan ha samband med beroende och ätstörningar. De kunde se att personer som uppskattade intag av choklad fick ökat blodflöde i de områden av hjärnan som även aktiveras av beroendeframkallande droger som kokain.

Enligt studien, som publicerades i septembernumret av Brain, var det helt andra områden i hjärnan som aktiverades när chokladätandet inte längre upplevdes positivt – som när man har ätit för mycket. Forskarna är inriktade på områden i hjärnan som har med belöning att göra, främst “primära förstärkare” som man inte behöver lära sig att tycka om – i det här fallet choklad.

: Choklad kan förklara beroende – LäkemedelsVärlden

Kan man äta för mycket mörk choklad?

MÖRK CHOKLAD – är nyttigare än ljus choklad. Men hur nyttigt är det egentligen? Det har vi undersökt. © iStock Det sägs att det inte finns några problem i världen som choklad inte kan fixa. Påståendet kanske är aningen vidlyftigt men det målar inte desto mindre upp bilden av en universell kärlek till den bruna läckerbiten.

 1. Choklad är populär i desserter eller som en söt godisbit, men den är också ingrediens i såser och grytor.
 2. Vi har satt den söta godsaken under lupp och undersökt hur man gör choklad, vad det innehåller och hur nyttigt det egentligen är.
 3. Ja, mörk choklad är nyttigt i små mängder.
 4. Chokladens näringsmässiga kvaliteter ligger på nivå med nötter, dadlar och andra nyttiga snacks – och om du väljer en mörk variant och njuter av den i måttliga mängder, så har den mörka varianten flera gynnsamma effekter.

Det är dock inte ett giltigt skäl att ohämmat frossa i den bittersöta godsaken. Visst innehåller mörk choklad massor av stärkande antioxidanter precis som frukt och grönsaker, men i motsats till frukt och grönt är choklad en förarbe- tad produkt, med både tillsatt fett och socker, och det drar ner hälsovärdet.

 1. Fler studier visar att många chokladprodukter bland annat innehåller tungmetallen kadmium, som på sikt kan ge njurskador.
 2. Håller du dig under 100 gram mörk choklad om dagen borde det dock inte vara något problem.
 3. Hälsoeffekten av att äta mörk choklad beror dessutom på vad du fyller din tallrik med i övrigt.

Får du i dig rikligt med frukt och grönsaker, kommer det inte ha någon nämnvärd hälsoeffekt om du äter mörk choklad varje dag. Men den mörka varianten har en hel del fördelar som är värda att räkna in: Mängden kalorier skiljer sig inte mycket åt i de olika varianterna – skillnaden hittar du istället i det hälsomässiga värdet.

Choklad-variant Antal kalorier per 100 g
Mörk choklad 549 kalorier
Mjölkchoklad 545 kalorier
Vit choklad 539 kalorier
Källa: DTU

Läs också: Hur många kalorier är det i en tomat? Sett till energiinnehållet är det ungefär lika många kalorier i mörk choklad som i mjölkchoklad. Om du väljer den mörka varianten finns det dock en del som tyder på att du äter färre kalorier efteråt, visar en undersökning. Få koll på vad ditt dagliga kaloribehov är med I FORMs kaloriräknare, Läs också: Enkel och nyttig chokladkaka, VISSTE DU ATT. om kakaoinnehållet överstiger 43 procent kan chokladen definieras som mörk. Benämningen kan därför även innefatta choklad där mer än hälften består av smör, socker och andra tillsatsämnen. © iStock En bra mörk choklad består inte av något annat än kakaobönor, kakaofett, socker och ev vanilj och emulgatorer. INDHOLD – Diagrammet viser indholdet i 100 gram mørk chokolade med 70 procent kakao. © Martin Kreutzer Bägge fettkällorna är rika på mättat fett, men har mycket olika sammansättning. Kakaosmör innehåller t ex stearinsyra, som i motsats till fettsyran i smör har visat sig vara oskadlig för bl a kolesterolvärdet,

Därför kan kakaosmör sägas vara nyttigare än vanligt smör. Mayafolket och de gamla aztekerna odlade choklad som något heligt, och redan från kakaoböna till chokladkaka är lång. Följ processen nedanför. Vit choklad består huvudsakligen av kakaosmör, mjölk, socker och ofta också vanilj. Den vita färgen är resultatet av bristen på kakao, eftersom vit choklad inte innehåller kakaotorrämne.

Mörk choklad innehåller ibland upp mot 80 – 90 procent kakao, medan den vita varianten är kakaofri. Nej, en ren kaka choklad innehåller i regel inte gluten, men väljer du chokladkakor eller barer som innehåller t ex kex, krisp eller nötter så ska du kanske läsa innehållsförteckningen en gång till.

De här varianterna kan nämligen innehålla gluten.10 procent färre kalorier åt deltagarna i en studie, efter att de hade ätit 100 gram mörk choklad. Efter studien kände de sig både mer mätta och var också mindre sugna på sötsaker jämfört med de testpersoner som hade ätit 100 gram mjölkchoklad. Ja, om du väljer den mörka varianten så gör du också ett bra klimatval.

Inte nog med att den är nyttigare för dig – den är också snällare mot klimatet. Orsaken är innehållet av kakao och mjölkpulver. I mörk choklad med t ex 80 % kakao finns det inte plats för så mycket annat än kakao. I den ljusa, som ofta har ett kakaoinnehåll på 30-40 % finns det däremot plats för mjölkpulver och socker.

Mörk choklad: 3,74 kg Ljus choklad: 5,18 kg

Källa: Den stora klimatdatabasen, Concito Läs också: Är hallon klimatvänliga? VISSTE DU ATT. precis som med vin är det en mycket stor variation när det kommer till smaken, men också hälsovärdet på den slutliga produkten. Nya studier visar att det finns över 1000 olika kakaotyper. © iStock Precis som med kaffebönor är frukten från kakaoträdet en naturlig källa till koffein,

 1. Störst är koncentrationen i mörk choklad, då innehållet ökar med kakaoprocenten.
 2. Mängden av det uppiggande ämnet är dock väsentligt lägre i kakaobönor än i kaffebönor.
 3. Visst kan smaken av en bit kraftfull mörk choklad frigöra dopamin, som lyfter humöret, och som en följdeffekt av detta potentiellt också öka sexlusten.

De få studier som är gjorda på området har dock inte resulterat i någon mätbar effekt.