Hur äter du gurka? – DE gurka ja kan användas i olika preparat. Du kan äta dem råa och bara lägga till salt och olja, eller lägga till dem i en sallad rik på säsongens grönsaker, frön och torkad frukt. Slutligen kan du använda dem tillsammans med andra grönsaker eller frukt för att göra smakrika juicer.
Contents
Kan man frysa in färsk gurka?
Jag pratade med en trädgårdsvän och beklagade vår dåliga gurkskörd i år. Vi har tillräckligt mycket för att äta färska men inte tillräckligt för att frysa in. Hon frågade: “Kan man frysa in gurkor?”. Ja, man kan absolut frysa in gurkor och det är superenkelt och användbart. Så här är det med att frysa in gurkor: konsistensen blir annorlunda när de tinas upp. Om du är ok med det så går det finfint att frysa in gurkor. Jag har läst om människor som lägger gurkorna i antingen vinäger eller saltlake och sedan fryser dem nedsänkta i vätskan.
Hur ska man förvara gurka?
Förvaring av nyskördade grönsaker – Tomat : Rumstemperatur. Tomater som förvaras i kylskåp tappar sin smak och ruttnar snabbare. Gurka och squash: Vi förvarar gurkor och zucchini framgångsrikt i rumstemperatur i några dagar upp till en vecka. Ibland stoppar vi in dem i kylen men där kan de lätt frysa sönder om det är för kallt.
Rotfrukter: Helst kyligt i en plastburk med lite vatten i botten och ett tefat ovanpå vattnet, med locket på glänt för att förhindra uttorkning. Eller i en papperspåse på balkongen i någon vecka när det är frostfritt. Lök och vitlök : Torrt i rumstemperatur Purjolök : Lämna kvar dem i odlingarna om du inte ska äta dem direkt.
De klarar att stå kvar under vintern upp till odlingszon 4 och håller spänsten och smaken ända fram till maj. Annars kan du förvaras svalt i +2–4 grader. Potatis: Torrt och kyligt, gärna +5–10 grader Kål : Trivs bäst i kylen men håller sig i rumstemperatur i 10–15 dagar.
Kan gurka bli giftig?
Uppdaterad 30 september 2014 Publicerad 30 september 2014 Flera konsumenter har i september blivit matförgiftade av anguriagurka. Odlarna har köpt frön på distans via internet men frön för sorten West India Gherkin har blandats ihop med potentiellt giftiga frön för en vildform av gurkan.
- Vildformen har hög halt av det giftiga ämnet cucurbitacin, som smakar bittert.
- Ämnet kan ge illamående, magont och kräkningar men symptomen är övergående och ger ingen långsiktig risk för friska människor, skriver Jordbruksverket.
- Myndighetens råd är att inte äta bittert smakande gurka – eller squash och melon som också kan innehålla ämnet.
Anguriagurka är en oreglerad art, vilket innebär att den inte omfattas av statlig kontroll av frönas kvalitet eller äkthet. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.
Hur länge kan man ha gurka i kylen?
Hur är bästa sättet att förvara olika färska grönsaker i kylen? Ta bort plasten på gurkan, paprikan? Ha alla i samma låda, utan plast? Eller skilja på dem med och utan plast? Ingegerd Kära grönsakshamstrare, När jag en kort tid jobbade hos den underbara människan Katalin i Uppsala, fick jag se en grönsaksaktivist av stora mått.
- Det första hon gjorde när veckans leverans av gurkor var att befria dem.
- Hon krängde av de plastiga tvångsjackorna från gurkorna så att de fick andas frisk luft.
- Det är naturligtvis en vacker tanke men faktum är att gurkorna trivs bäst i sitt plasthölje, nakna förlorar de nämligen snabbt sin spänst och skrumpnar.
Dessutom förlorar de sitt skydd mot andra grönsakers lömska kemiska stridsvapen. Fruktgrönsaker som tomater och aubergine (och även gurkan själv) utsöndrar nämligen eten (tidigare kallad etylen), en mognadsgas som påverkar gröna grönsaker negativt. De blir både beska och gulnar snabbt i närheten av gasen.
- Gurkan är på det hela taget en mycket besvärlig sommargäst, de trivs nämligen bäst vid temperaturer mellan 10 och 13 grader.
- Och var har man det i ett kök under värmeböljor? Ett skafferi eller en jordkällare är optimala platsen.
- Om du planerar att använda gurkan inom tre dagar kan du ha dem i kylen, allra helst i en sval eller i kylskåpets varmaste del.
Förvaras de för kallt i kylen (under 5 grader) bestraffar de dig genom att bli vattniga och mosiga, men först efter tre dagar. Om du som jag älskar gurkan sval behöver du alltså bara tänka på att snabba dig på med att äta upp den. Jag måste passa på att tillägga att zucchinin klarar något lägre temperaturer och mår bäst mellan 5 och 10 grader, men inte lägre än 5.
Paprika trivs i samma temperatur som sin smakkamrat zucchinin, men kan gärna ligga framme om den bara ska sparas något dygn. Och båda trivs i plastpåsar för att bevara stunsen. Däremot producerar paprikan till skillnad från andra fruktgrönsaker knappt någon etengas. Det har jag alltid trott, tänk så fel man kan ha och ändå kalla sig matexpert! Vad gäller tomater räknar jag med att nedkomma med en rejäl artikel på en nära blogg och framtid.
Som du förstår skulle vetenskapen om grönsaksförvaring kunna fylla en hel tidning, men det är kanske bara du och jag som skulle köpa den PS. Har för första gången skrivit en text om gurka utan sexanspelningar. Det känns verkligen inte bra. Åtgärdar det på en gång: kuken!
Är fryst gurka bra för huden?
Hudvård och gurka – hur hör de ihop? Gurka är en klassisk ingrediens i sallader, men också i våra hudvårdsprodukter. Hur kommer det sig? Vi har svaren; Här är 5 förklaringar till varför gurka är så fantastiskt för din hy.1. ÅTERFUKTNINGSBOOST Goda nyheter för alla med torr hy: gurka har en extremt hög nivå av H2O och innehåller 95 procent vatten, vilket gör den till en perfekt ingrediens för att ge hyn återfuktning på djupet.
Den ger också härlig lyster till hyn, och det vill vi väl alla ha? 2. NÄRINGSVÄRDE OCH ANTIOXIDANTER Gurkor är små gröna underverk fulla av godsaker! De innehåller näringsämnen som magnesium, kalium, biotin, Vitamin A och B1 som återfuktar, ger tjockare hår, skyddar mot UV-strålar och bibehåller hyns fasthet.
Dessutom kan de ha en avslappnande effekt på våra sinnen! Vätskan från gurka har förmågan att ljusa upp och förnya hyn och till och med ljusa upp ärr och pigmentförändringar. Gurkans skal innehåller kiseldioxid som är bra för att återskapa hyns fasthet.
- Gurka innehåller också koffeinsyra, en antioxidant känd för dess anti-ageing-egenskaper som hjälper till att reducera fina linjer.3.
- VITAMIN C Också känd som mirakel-vitaminen själv! Gurkor är packade av vitamin C vilket har en naturlig energigivande effekt på hyn och kan på sikt gradvis jämna ut din hudton.
När din hy känns extra glåmig, pröva en för att få tillbaka lystern! 4. SNÄLL MOT ÖGONEN Att lägga gurkskivor på ögonen är förmodligen den mest kända hemmakuren mot svullna ögon, och det är inte så konstigt! Eftersom gurkan är rik på antioxidanter och kiseldioxid bidrar den till att göra hyn ungdomligare och till och med ljusa upp mörka ringar.
Lägg två gurkskivor på dina ögonlock, låt verka i ungefär 20 minuter och voila; dina ögon är som nya. För extra vård och full effekt, använd även en,5. LÄKANDE KRAFTER Varmt väder är en humörhöjare, men vi är inte lika förtjusta i att bränna oss och att få irriterad hy. Gurka har en svalkande effekt och är därför skön att använda på solbränd hy och kan hjälpa till med läkningsprocessen.
Du kan också applicera en på ett specifikt område för att lindra rodnad och inflammationer. Gurka är verkligen den perfekta gröna medhjälparen. : Hudvård och gurka – hur hör de ihop?
Kan man äta gurka som varit fryst?
Gurka och bladsallad – Alla grönsaker som innehåller mycket vatten är bäst att äta upp på en gång. Om du fryser ner den blir strukturen svampig, sladdrig och vattnig när du tinar den. Smaken blir mildare än normalt. Samma sak gäller sallad. Frys inte in gurka. Foto: iStockphoto
Hur länge håller gurka i 1 2 3 lag?
Recept på inläggningar som inlagda rödbetor, inlagd gurka, inlagd sill mm. Vidare pickles och inlagda grönsaker som picklad rödlök osv. Viktigt vad gäller hållbarhet på inläggningar och speciellt sill och strömming: Clostridium botulinum är en baktiere som kan bilda gift om man inte lägger in med tillräcklig syra som ättika (ska vara under ph 4,5 minst).
- I korthet är det vikigt att inläggningslagen har tillräckligt med ättika, socker och salt då bildas ej bakterier (och gift) som annars kan växa till.
- I fallet med Clostridium så kan det växa till från sporer även utan syre och i kyl om den är över 4 grader.
- Följder du beprövade recept med salt och ättikslag som 1-2-3 lag (1 del ättika 12%, 2 delar socker samt tre delar vatten) samt steriliserar burkar samt lock så håller en klar oöppnad burk inläggning flera månader mörkt och svalt.
Var noga med hygienen och skölj noga grönsaker innan inläggning. Grönsaker kan gärna kokas hastigt eller läggas i skållhet lag för att få extra sterilisering innan inläggningen.
Måste man binda upp gurkor?
Tänk på att inte sätta plantorna för tätt, gärna 40-50 cm mellan plantorna. Gurka behöver bindas upp för att kunna klättra så var beredd med en spaljé redan tidigt.
Kan man äta gurka som blivit gul?
Hej Jag har odlat västeråsgurkor i vårt växthus nu i sommar. De har blivit jättestora och fina, men de var först gröna när de var små, sen när de var lagom stora så blev de gulorangea. Vad kan detta bero på och går det att äta dem ändå? Har haft i kogödsel och vattnat regelbundet.
- Har även en annan fråga: går det att frysa in potatis, morötter och gul lök? Är det i så fall något speciellt man ska tänka på? MVH Åsa Odla svarar: Gula gurkor brukar vara bittra, så låt smaken avgöra om du kan äta dem.
- Att frysa dessa grönsaker kan man ju göra på olika sätt.
- Dels kan man skala och koka morötter i bitar och frysa dem sedan.
Lök kan man t.ex. steka i smör och frysa. Rå potatis blir sällan bra som fryst, men färdiga potatisrätter går däremot bra att frysa. Googla mer på olika matsajter, där kan de bättre sådant här än jag, som bara har gjort lite egna försök.
Hur länge kan man förvara inlagd gurka?
Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk smörgåsgurka förvaras i kylen.
Varför ska man inte blanda gurka och tomat?
2. Gurka – Foto: Shutterstock Gurka trivs inte i varmare temperatur än plus 10 grader. Förvara gurkan i en plastpåse i kylen och låt den undvika närkontakt med tomat eller avokado, eftersom dessa kan göra gurkan mjuk och gulaktig.
Hur håller man gurka fräsch?
Så bör våra vanligaste grönsaker förvaras – Potatis: 6-8 °C. Bör förvaras mörkt. Morot: 0-5 °C i påse Lök: Vanlig lök håller länge oavsett temperatur. Färsk lök (salladslök ) bör däremot förvaras kallt. Tomat: Håller längre i kylskåp men kan få köldskador och försämrad smak om de förvaras under 13 °C.
- Gurka: Bör förvaras vid 10-12 °C för att undvika köldskador och kvalitetsförsämringar.
- Sallad: Både blad och huvuden bör förvaras vid 0-2 °C i påse.
- Paprika: Förvaras i påse och gärna i kylskåp.
- Paprika kan få köldskador efter två veckor i kylskåp vid 5 °C.
- Grön paprika är känsligare för köldskador än andra färger.
Avokado: Förvaringen beror på mognadsgrad. Omogen avokado kan vara känslig för kyla och förvaras optimalt vid 5-13 °C. Mogen avokado kan förvaras vid 0-2 °C. Svamp: Förvaras kallt vid 0-1 °C. Svamp är känslig för fukt och bör helst förvaras i papperspåse istället för plastpåse för att undvika kondens.
- Broccoli: Förvaras i kylskåp i påse.
- Banan: Förvaras vid 12-14 °C.
- Citrus: Håller bra i rumstemperatur men förvaras gärna i påse.
- Vissa citrusfrukter kan få köldskador i kylskåp.
- Äpplen: Håller bra i rumstemperatur men ännu bättre i kylskåp och påse.
- Päron: Mognar snabbt i rumstemperatur och hållbarheten kan förlängas mycket i kylskåp.
I rumstempatur bör päronen ligga i påse för minskad vattenavgång. Bär: Har generellt dålig lagringstålighet och bör förvaras vid 0 °C i påse. Melon: Olika beroende på sort. Nätmelon 2-7 °C och honungsmelon 7-10 °C. Vattenmelon kan få kölskador om den förvaras under 10 °C.
Varför fryser gurkan i kylen?
Frukt och grönsaker – Eftersom grönsaker och frukt naturligt avger fukt behöver de förvaras i en låda för att de inte ska frysa inne i kylen. Viktigt att tänka på är att grönsaker fortsätter att leva även efter att de skördats och att förvara dem svalt och mörkt ger dem bästa förutsättningar för att överleva längre och fortsätta att smaka bra.
I lådan skyddas grönsaker och frukt och de viktiga näringsämnena bibehålls och de klarar av att hålla sig fräscha länge. Men ofta är grönsakslådan placerad i botten av kylen, vilket inte är helt optimalt eftersom det är kallast där. Bäst är om grönsakerna placeras i mitten av kylskåpet där det inte är lika kallt.
Om du dessutom har dem placerade mer i ögonhöjd kommer ni inte missa att äta upp grönsakerna innan de hinner bli dåliga. Har du lyxen att ha två lådor för grönsaker i ditt kylskåp kan du med fördel separera dina grönsaker så att du förvarar rotfrukter och potatis i en låda, och andra grönsaker i en annan.
- Dels för att de mår bra i olika luftfuktighet, och dels för att de också avger olika fukt och rotfrukterna ofta har jordbakterier på sig.
- TIPS: Kolla om det finns möjlighet att ställa in luftfuktigheten i dina lådor.
- Grönsaker mår bra vid ca 80-90 % luftfuktighet, medan rotfrukter mår bättre vid ca 90-95 % luftfuktighet.
I en del kylskåp kan man också reglera temperaturen – perfekt för just grönsaker som inte behöver lika kalla temperaturer! Frukt och grönsaker som inte mår bra i kylskåp: Det finns vissa grönsaker som inte trivs i för kalla temperaturer som det är i kylskåp, alltså ca 4-6 grader kallt.
Varför är gurka bra för kroppen?
Varför är gurka bra för huden? – Du visste säkert redan att gurkan innehåller en hel del vatten, 97% för att vara exakt. Förutom den stora mängden vatten är gurkan även rik på bland annat C-vitamin (askorbinsyra), kalium, kalcium, järn och fosfor men det är framförallt den höga halten av C-vitamin som gör att gurkan lämpar sig bra att använda i hudvård.
Vad är dåligt med svensk gurka?
Med en förkortad säsong komprimeras utbudet, det finns för lite gurka i början och i slutet av säsongen och alldeles för mycket under sommaren. Risken för överproduktion är stor och med det låga priser och dålig lönsamhet. Ju kortare den svenska säsongen blir, desto mer släpps importen in.
Hur mycket gurka kan man äta?
Gurka – Alla känner nog till att gurka innehåller väldigt mycket vatten. Kanske är det också därför gurkan är relativt näringsfattig, i alla fall i jämförelse med broccoli och sparris.100 g gurka innehåller ynka 13 kcal och en genomsnittsgurka väger 400 gram. För att uppnå sina dagsbehov behöver kvinnor respektive män därför äta:
Kvinnor = 42 gurkor, motsvarande 16,8 kg. Män = 54 gurkor, motsvarande 21,6 kg.
Hur ser dålig gurka ut?
Slanggurka är den vanligaste sortens gurka som finns året runt i grönsaksdisken. Recept med Gurka Näringsvärden Gurka finns i många former och storlekar, de vanligaste är den långa slanggurkan och den korta västeråsgurkan, även kallad inläggningsgurka. Gurka består till cirka 96% vatten. Gurka används ofta i sallader eller som tillbehör. Gurka är huvudingrediens i saltgurka, bostongurka och inlagd gurka.
Vilka grönsaker ska man inte förvara tillsammans?
Inte potatis tillsammans med lök. Rotselleri Förvaras i plastpåse i kylskåpet. Rädisor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp. Rödbetor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.
Hur länge kan man spara inlagd gurka?
Vid servering så plockar man upp gurkan ur lagen och lägger på tallriken. Vänd i och garnera med hackad persilja. Eller hackad dill om den är till fisk. Inlagd gurka håller sig i kylen någon vecka.
Hur beskär man gurka?
5. Beskära gurka? – När du planterat en gurka och den börjar växa till sig kommer den att utveckla sidoskott från huvudplantan. Dessa ska beskäras till andra bladparet för att gurkplantan ska ge dig gurkor och inte bara växa sig större. Knipsa också bort ungefär vartannat gurkämne för bästa resultat.
Måste man binda upp gurka?
Gurkor är roliga. Det tycker nästan alla. De växer fort, får många frukter och slingrar sig som lianer. Sen att egenodlade gurkor smakar så mycket mer gurka än de man köper i matbutiken är bara bonus. Att odla gurka i kruka är ett enkelt sätt för alla att kunna få egna gurkor hemma.
Man kan till och med odla dem inomhus om man inte har balkong eller trädgård. Text och bild: Anna Theorin Gurka, som till 96% består av vatten är en ettårig slingerväxt som kommer i många former och storlekar. De vanligaste är den avlånga slanggurkan och den korta, knubbiga inläggningsgurkan. Gurkor kräver mycket värme och näring och självklart vatten.
Den behöver mycket av allt kan man säga. Jag har varken växthus eller uterum så jag odlar mina gurkor på altanen. Man får inte lika mycket gurkor om man odlar på friland och i kruka, men det räcker gott och väl. När ni väljer era gurksorter, se till att ni väljer en anpassad efter hur ni kommer att odla.
Monoecious
“Vanlig” gurka med både han och honblommor. Kräver pollinering av dig eller insekter, används inte för inomhusodling.
Gynoecious
“Kvinnlig gurka” med 100 % honblommor som ger frukt, men behöver fortfarande pollineras av en hanblomma för att få frukt. Det brukar finnas med i påsen med fröer men inget för den som bara ska så ett fåtal gurkor. Man måste nästan så hela påsen för att vara säker på att man får med en gurkväxt med mycket hanblommor. Inget för inomhusodlaren.
Parthenocarp
Förädlad gurka som sätter frukt utan befruktning. Vill helst odlas i växthus men det går utomhus i ett varmt läge. Perfekt för inomhusodlaren.
Gurkor ska förodlas inomhus, men så dem inte för tidigt. De gror snabbt vid rätt temperatur och växer väldigt fort. Jag sår mina någon gång i april, zon 2. (Om man ska odla dem inomhus så spelar det ingen roll när man sår.) Plantera varje gurkfrö i varsin kruka med såjord, de är känsliga för förflyttning och omplantering så ett frö per kruka blir bra.
Ni kan ta små krukor eller pluggar till detta. Ställ sådden vid ca 25 grader. När de kommit upp ska de stå svalare, ca 15-20 gr, och ha mycket ljus. Om ni sår tidigare än april så använd växtbelysning, annars brukar ljuset från fönstren räcka i slutet på april. När plantorna har kommit upp och fått ett till två riktiga blad så ska ni plantera om dem i gödslad jord.
Här måste man vara försiktig, gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken och hela växten dör snabbt. Plantera alltid era gurkor som på en liten kulle i mitten och vattna alltid runt om kullen så det inte kommer vatten på rothalsen. Utomhusodling i kruka När frostrisken är helt över kan ni börja avhärda era plantor för utplantering och det är dags att förbereda deras permanenta krukor. Välj stora krukor på minst 10 L. Varje gurka ska ha en egen kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse som jord i mina krukor.
De fungerar utmärkt. Gurkor har ett stort kaliumbehov och om man bara gödslar med kväve får man istället mycket blad och lite gurkor. Kalium är fruktfrämjande när det gäller grönsaker och blommor och kväve är tillväxtfrämjande när det gäller bladmassa. Glöm inte att plantera dem som på en kulle för att förhindra rothalsröta.
Gurkor kräver någon form av uppbindning. Sätt ner störar eller pinnar vid plantering i de permanenta krukorna. Se till att binda upp gurkan ordentligt allt eftersom den växer. Man kan låta gurkorna växa fritt utan beskärning om man vill. Det gör jag. Men om man vill kan man toppa plantan efter ca 6 blad och sen binda upp sidoskotten.
- Då får man lite mer kontroll på alla skott och gurkor.
- Inomhusodling i kruka Använd en parthenocarp sort av gurka och så dem precis som i stegen ovan.
- Använd stora krukor och plantera varje gurka i varsin kruka.
- Jag använder mig av kogödsel på påse även till mina gurkor inomhus.
- Det som är skillnaden är att ni som odlar inomhus måste hitta en bra plats med mycket ljus eller använda er av växtbelysning.
Använd gärna en luftfuktare i rummet så trivs gurkorna ännu mer. Här kan det även vara på plats med att man beskär gurkorna som i steget ovan för att få lite mer kontroll på dem. De behöver också någon form av uppbindning, man kan dra snören från taget eller gardinstången istället för att använda störar eller pinnar om man vill.
- Skötsel Gurkor kräver mycket vatten och mycket närning.
- Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar fort.
- Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt.
- Gurkor är känsliga för klor, om ni har klorrikt vatten försök använda regnvatten istället om det går.
Täck gärna jorden med gräsklipp för att hålla fukten. Efter några veckor i den nya jorden kan man börja gödsla. Använd ett gödsel som innehåller mycket kalium och gödsla enligt anvisningarna. Sen är det bara att börja skörda gurkorna! Lycka till!
Hur många gurkor blir det på en planta?
GURKA I SANDBÄDD GER STÖRST SKÖRD – Sand perfekt för gurkor Vill man få en riklig skörd av gurka bör man absolut odla den i sand. Eftersom gurkplantorna vill ha hög jordtemperatur är det en stor fördel att jorden är lucker. Då värms den upp bättre, och luckrare material än sand att odla i kan man knappast hitta.
- Eftersom sanden dessutom håller värmen länge passar den utmärkt som odlingssubstrat i gurkbädden.
- Jord måste bytas oftare än sand Odlar man gurka i jordbädd bör jorden bytas med högst två års mellanrum.
- Och odlar man i sandbädd bör man även byta sanden efter 3–4 års odlande i samma sand.
- Vid byte av jord och sand i gurkbädden bör det gamla materialet tas bort till cirka 40 cm djup.
Det är en stor fördel ur värmesynpunkt om odlingsbädden ligger 20–30 cm högre än omgivande mark. Så inte för tidigt Det vanligaste felet som den ovane gurkodlaren gör är att sådden sker alldeles för tidigt på våren. Tidigare än 6 veckor före det datum då man kan sätta ut plantorna i växthuset skall man inte så gurka.4 veckor före är oftast tillräckligt tidigt för att plantorna skall få lämplig storlek.
Såtemperatur Sådden måste ske inomhus eftersom 25–30 °C är den idealiska groningstemperaturen. Att värma upp växthuset för några gurkplantor är naturligtvis mycket oekonomiskt och även svårt när det gäller så hög temperatur tidigt på våren. Ett frö i varje kruka Det är lämpligt att så ett frö i varje kruka, som fylls med såjord.
Krukorna behöver inte vara större än 6–7 cm eftersom plantorna ska planteras om i kraftigare jord när de har fått sitt första karaktärsbladblad. Grundblandningen med 40 % sand, 40 % gräsklipp och 20% torvmull kan användas direkt till de små plantorna.
Mycket ljus och daglig dusch Gurkplantorna vill ha fuktig luft och därför bör man duscha dem dagligen om de skall må bra. De skall stå så ljust som möjligt, gärna med tilläggsbelysning. Temperaturen bör vara mellan 18–20° C. Så fort plantorna blivit 15–20 cm långa bör de bindas upp vid en blompinne. Annars riskerar de att brytas av när de flyttas.
AVHÄRDNING När det går att hålla så varmt i växthuset att temperaturen inte går under 15 °C på nättema är det dags att plantera ut gurkplantorna, men man skall gå försiktigt tillväga så att plantorna får vänja sig vid växthusmiljön. För snabb avhärdning kan ge brännskador Ett stort fel som många gör är att sätta ut plantorna i växthuset utan att först låta dem vänja sig vid det starkare ljuset och den annorlunda luften med några timmars växthusvistelse åt gången.
Även om miljön i växthuset är bättre för plantorna än vad den är i rumsfönstret, så tål inte gurkplantorna en alltför snabb omställning. Resultatet vid för snabb omställning är oftast att bladen blir vita eller vitfläckiga och ramlar av, det är endast de yngsta bladen som kan ställa om till den nya miljön.
Avhärda så här Det behövs minst en veckas försiktig tillvänjning till det starkare ljuset. Låt plantorna stå i växthuset 2–3 timmar första dagen och öka sedan en timma om dagen, därefter klarar plantorna utflyttningen utan problem. Plantera på kulle Även om gurkbädden ligger högre än omgivande mark bör man plantera varje gurkplanta så att det bildas en liten kulle där den står, 10–15 cm högre än den övriga bädden är lämpligt.
- Eftersom plantförsäljare ibland ger rådet att göra som yrkesodlarna och ställa krukan, som gurkplantan står i, direkt ovanpå bädden vill jag på det bestämdaste avråda från denna “planteringsmetod”.
- Om den skall lyckas krävs dels att plantorna får droppbevattning i krukan och dels att plantorna får sin näring i form av gödselvatten genom samma slang.
För den som vill odla miljövänligt och få goda gurkor och friska plantor passar inte yrkesodlarnas metoder. Gurkor behöver rikligt med näring Gurkplantorna kräver rikligt med näring och därför bör man så snabbt som möjligt efter planteringen lägga färskt eller lagrat gräsklipp på bädden mellan plantorna.
- Till gurkbädden bör man inte lägga tjockare lager än 5 cm oavsett om det är färskt eller lagrat gräsklipp man använder.
- Dessutom bör gräsklippet blandas upp med lite sand därför att det är mycket viktigt att det kommer luft igenom täckmaterialet ner till rötterna.
- Gurkbädden skall täckas med ett nytt lager grönmassa efter ca 3 veckor och under hela sommaren lägger man på nya lager 3–5 cm tjockt med 3–4 veckors mellanrum.
Varje gång skall lite sand blandas in i denna grönmassa. Täck och vattna inte intill rothalsen Eftersom gurkplantor lätt drabbas av rothalsröta om det är för låg temperatur, för fuktigt eller något annat fel på miljön bör man undvika att lägga täckmaterialet alldeles intill rothalsen.
Om man lämnar ett område på ca 5 cm fritt från organiskt material och i stället lägger ett par nävar sand mot rothalsen är risken för rothalsröta mycket liten. Vattna aldrig intill rothalsen. Vattning och duschning Vattningen av gurkplantorna skall göras var eller varannan dag. Till en början med endast ett par liter per planta och så småningom, när plantorna är ett par månader gamla, ca 5 liter per planta.
Men det är viktigt att hela bädden vattnas så att allt täckmaterial hålls fuktigt. Även gångar och väggar bör hållas fuktiga när det är soligt och varmt. Den första tiden, 2–3 veckor efter plantering på bädden, måste man vattna direkt på jordklumpen också, därför att så länge som inte rötterna har nått ut i den omgivande sanden eller jorden förbrukar rötterna i jordklumpen mera vatten än det som kommer in i jordklumpen enbart genom att sanden intill är våt.
Genom att lyfta försiktigt på täckmaterialet intill plantorna ser man ganska snart hur rötterna har växt ut i sanden och då behöver man inte längre vattna intill plantorna. Ja, man bör helst inte vattna intill dem därför att rothalsen på gurkorna är mycket känslig för diverse svampangrepp och desto fuktigare det är intill rothalsen desto större risk är det för angrepp.
Gurkplantor skall ha fuktig luft och därför skall de duschas ofta när det är sol och varmt. Var noga med att även duscha undersidan på bladen, så är det mindre risk för spinnangrepp. När det ibland blir mulet och kallt skall man däremot inte duscha plantorna såvida man inte har värme påkopplad i växthuset.
- Gallring och toppning Även om det är frestande att låta alla gurkämnen som kommer på stammen få gå fram bör man skära bort vartannat på ett tidigt stadium.
- De skall skäras bort alldeles intill stammen.
- Gallrar man inte bort en del gurkämnen är det stor risk för att en hel del gulnar så att det under 2-3 veckors tid inte finns några på gång, men sedan växer det fram nya igen.
Låter man bli att gallra fruktämnen blir man visserligen inte utan gurkor, men det blir en ojämn tillväxt så att man tidvis blir helt utan färdiga gurkor. Varje planta ger tillräckligt stora mängder även när många gurkämnen gallras bort. En skörd på 40-50 gurkor per planta är normalt när de odlas i sandbädd och får gräsklipp som näring.
När plantorna har nått taket toppas de och sedan växer det snabbt fram sidogrenar vid varje blad. Dessa sidogrenar skall sedan toppas över 1-2 blad beroende på vilket avstånd det är till närmaste gurkplanta eller andra växter. Mera än 2 blad bör man inte låta det växa ut på varje sidogren. Vid varje bladfäste på sidogrenen växer det ut ett gurkämne, och har man inte för många gurkämnen på gång på huvudstammen brukar dessa sidogrenar gå fram fint.
Skörd Gurkorna bör skördas på ett tidigt stadium innan de blivit helt släta. Dels smakar de bättre innan de blivit “mogna”, och dels får man flera färdiga gurkor vid tidig skörd. Ta bort gulnande blad Efterhand som några blad börjar gulna, oftast nerifrån om plantorna är friska, skär man bort bladen intill stammen med en vass kniv.
- Det bör inte finnas någonting kvar av bladskaftet.
- Får de gulnande bladen sitta kvar tills de ramlar av är det stor risk för att diverse skadedjur som bladlöss, spinn och trips lockas dit.
- Risken för svampangrepp ökar också.
- Sorter Det lönar sig att försöka med några olika sorter därför att smaken på dem kan variera rätt mycket och därför är det bra att försöka med flera olika sorter tills man hittat den man gillar bäst.
Men det råder ingen tvekan om att man bör välja feminina sorter, de har endast honblommor och är bitterfria. Min favoritsort är Bella, eftersom den är både välsmakande och rikgivande utan att kräva alltför hög nattemperatur.