Varför Blir Man Sugen På Choklad Vid Mens
Därför blir du sugen på choklad när du har PMS Är ett enormt sug efter choklad det första tecknet på att din mens närmar sig? För många kvinnor är suget efter choklad starkt förknippat med PMS, och oftast är det som allra starkast när mensvärken har kickat in. Det finns massor av studier på området; är suget efter choklad något som vi själva har skapat, eller är det faktiskt något som kroppen helt naturligt suktar efter? Enligt Lisa Eberly, legitimerad dietist, är det kroppen som skapar suget eftersom choklad innehåller ämnen som lindrar smärtan vid mens.

 • Våra kroppar suktar efter magnesium när vi drabbas av muskelkramper och genom att äta choklad lindras smärtan”.
 • Eftersom choklad lindrar kramperna och får oss att må bättre så skapar kvinnokroppen även ett känslomässigt band till choklad, det blir som en slags tröst.
 • Roppen suktar dock inte enbart efter choklad när du har mensvärk, även under andra muskelkramper kan ett sug efter magnesium och choklad skapas.

Inte för att vi egentligen behöver fler anledningar, men det finns faktiskt ytterligare en bonus med att äta choklad som kvinna. Koffeinet som finns i den kan nämligen lindra huvudvärk som många kan drabbas av under PMS:en. Ditt chokladsug kan alltså backas upp av vetenskapen (och det är ju faktiskt typ det enda du behöver veta)! Foto: All Over Press : Därför blir du sugen på choklad när du har PMS

Varför vill man ha choklad under mens?

Lista råvaror bra vid PMS och hormonbesvär innan och under mens – Det finns många fler råvaror som är bra men jag har valt ut några självklara att fokusera på som kan göra vardagsmatlagningen lättare. Fokusera på dessa så har du en bra grund att stå på.

Kakao innehåller kalium, järn, magnesium och zink som alla är viktiga för att lindra och förebygga olika PMS-besvär. Kakao innehåller också aminosyran tryptofan som hjälper kroppen skapa må-bra-hormoner. Välj gärna att äta kakao och choklad på ett sunt sätt! Ät tex lite 80-90% mörk choklad eller kakaonibs under perioden innan mens. Smaksätt bananglass med kakao eller riv lite mörk choklad över bananpannkakor. Svarta bönor innehåller järn och antioxidanter, fibrer för maghälsa och proteiner för hormonuppbygnad och blodsockerbalans Grönkål är rikt på järn, C-vitamin (som hjälper järnupptaget), A-vitamin och kalium Broccoli, är rikt på järn, C-vitamin (som hjälper järnupptaget), B6 och kalium Banan innehåller kalium, magnesium, B-vitaminer och trytpofan – en riktig må-bra-boost. Havre innehåller höga värden trytofan (mycket bra källa till just tryptofan), magnesium, B-vitaminer Nötter, mandel och frön innehåller trytofan, magnesium, B-vitaminer Torkad frukt särskilt katrinplommon och torkade aprikoser innehåller järn, magnesium och zink Kalkon (men även annat kött) är proteinrikt och särskilt bra källa till aminosyran tryptofan som hjälper kroppen med må-bra-hormoner. Även B-vitaminer. Tonfisk (men även annat kött) är proteinrikt och särskilt bra källa till aminosyran tryptofan som hjälper kroppen med må-bra-hormoner. Fet fisk som lax och makrill är proteinrikt och innehåller mer D-vitamin och Omega3 Ägg är proteinrikt och innehåller D-vitamin, B-vitaminer och selen Proteiner generellt – välj att äta extra proteinrikt särskilt under perioden efter ägglossning (fram till avslutad mens) eftersom att det hjälper med blodsockerbalans och att bygga upp hormoner. Aminosyror (proteiner) är byggstenar för belöningsmolekyler som serotonin, dopamin, GABA osv. och våra hormoner. Genom att äta proteinrik kost och variera källorna (!) så kan vi alltså börja må bättre, dämpa stress, balansera hormoner och må bättre känslomässigt. Äter man vegan/100% växtbaserat kan det vara svårare att tillgodose behovet och bredden av aminosyror.

Tips : L-tryptofan är en aminosyra (protein) som bl.a. bygger upp melatonin och serotonin. Får du i dig tillräckligt med L-tryptofan så kan du känna dig glad eller jämnare i humöret och kan börja sova bättre, I listan ovan hittar du flera bra källor. Fokusera gärna på proteinkällor rika på tryptofan tiden innan och under mens.

Varför blir man Godissugen när man här mens?

Vad signalerar egentligen sötsuget innan mens? – När vi får de här sugen är frågan vad det egentligen signalerar? De sug vi upplever under månaden kan vara viktig information från kroppen att vi behöver tillföra någon form av näring. Att ha ett stort sötsug i fas 3 innan mens kan vara ett tecken på att kroppen saknar energi eller näring i någon form.

För att minska risken för sötsug är vårt bästa tips att se till att äta ordentligt med protein och fett i dina måltider. Protein och fett bidrar med mättnad under längre tid, samt hjälper blodsockret att hålla sig stabilt. Det är viktigt att också se till att äta näringsrikt så du får i dig all den näring kroppen behöver så du inte har näringsbrister.

Att ständigt känna hunger eller sug kan vara en indikation på att du inte får i dig ordentligt av något så testa att tillföra mer protein och fett i dina måltider och se om du märker någon skillnad. Kom ihåg att det också är naturligt att känna en ökad hunger under fas 3 ( här kan du kan läsa mer om ökad hunger innan mens ) så var inte rädd att äta dig ordentligt mätt även om det kanske innebär “mer” mat än under tidigare faser av menscykeln!

Varför är jag så sugen på choklad?

5 vanliga cravings och varför vi har dem Att ha cravings efter sötsaker, chips eller choklad kan kännas vanligt men kan tyda på att du har brist på något i kroppen. Ditt sötsug kan vara ett sätt för din kropp att säga att den vill ha vissa näringsämnen och inte just choklad eller godis. Foto: / Unsplash Anledningen till att du får cravings på viss mat är oftast på grund av att den maten innehåller vissa näringsämnen som du har brist på. Godis, chips och choklad är några av de vanligaste sakerna vi blir sugna på och här nedan har vi listat varför du blir sugen och vad du kan äta istället. Följ – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar. Källa: Brist på: Tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom. Ditt sötsug kan bero på att du har på mineralämnena tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom. För att få i oss alla de här mineralerna behöver vi en mer varierad kost än godis. Försök äta en ordentlig lunch med mat som innehåller alla de här mineralerna så borde du slippa sötsuget som ofta kommer på eftermiddagen. Brist på: Magnesium Ett vanligt symptom när du har är att du blir sugen på choklad eftersom det innehåller magnesium. Vill du undvika att äta för mycket choklad finns de många andra livsmedel som innehåller magnesium som du kan välja i stället. Saker att äta istället: Banan, råa nötter, frön och potatis. Brist på: Kväve Om du känner dig på bröd kan det tyda på att du har, Bröd innehåller nämligen mycket kväve. Försök att äta proteinrik mat istället så borde du bli av med ditt brödsug. Saker att äta istället: Kött, fisk, bönor och nötter. Brist på: Vatten och klorid En anledning till ditt saltsug kan vara att du är uttorkad. Eftersom salt hjälper din kropp att behålla vatten kan ditt sug komma därifrån. En annan anledning kan vara att innehåller klorid och om du har brist på klorid kan det vara det din kropp vill ha. Brist på: Kalcium Fet och oljig mat är ofta väldigt rik på och det är det din kropp vill ha när ditt sug uppstår. Om du är ute efter ett annat alternativ kan du istället äta ost eller broccoli. Saker att äta istället: Nötter, ost och broccoli. : 5 vanliga cravings och varför vi har dem

Varför vill man äta mer när man här mens?

Därför kan du äta mer choklad än vanligt dagarna innan mens Dagarna innan mens kan vara rejält påfrestande. Många säger att humöret dalar, orken sinar och sötsuget tar en rejäl fart. Godishyllan lockar mer än vanligt och det verkar inte finnas något stopp på hungern.

 1. För de som kämpar med en diet kan det vara extra svårt att hålla sig inom ramarna.
 2. Änner du igen dig? Nu finns det all anledning att unna sig en bit choklad efter maten dagarna innan mens.
 3. Dessa dagar utsöndrar du nämligen mer av progesteron, ett könshormon som får din förbränning att stiga med 5-10 procent i vila.

Det innebär att om du har en basalförbränning* på 1500 kalorier förbränner du mellan 75-150 kalorier extra per dag – utan extra ansträngning. Passa på att träna högintensivt veckan innan mens för att utnyttja den höga förbränningen maximalt! Så här ligger det till: Under mensen har vi låga nivåer av båda könshormonen östrogen och progesteron. Därefter, i en period på cirka två veckor, ökar östrogennivåerna fram till nästa ägglossning.

 • Därefter är det progesteron som dominerar fram tills nästa menscykel och det är under denna period som vår förbränning ökar, enligt studien,
 • Hur kan det vara så här? Med största sannolikhet handlar det om att progesteronhormonet triggar lipolysprocessen, den process som frigör fett från fettcellerna.

Med andra ord: njut av den där chokladbiten! *Basalförbränning: Ett uttryck för hur mycket energi (kcal eller kJ) kroppen gör av med i viloläge, det vill säga hur mycket energi som kroppens organ behöver för att fungera på ett korrekt sätt. : Därför kan du äta mer choklad än vanligt dagarna innan mens

Är det sant att man blir kåt av choklad?

När det är chokladens dag vill man kanske unna sig något extra. Men stämmer det att man blir kåt av choklad? I dag är det chokladens dag och då finns det ingen annan dag det passar bättre att unna sig en eller tre extra chokladkakor. För visst har man hört många gånger att man blir kåt av choklad – men stämmer det verkligen? – Det finns inga vetenskapliga bevis för det, men choklad har den unika egenskapen att både smälta i munnen och smaka gott, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, till Nyheter24, Bildkälla Att choklad gör en kåt är alltså svårbevisat och om alla hade blivit upphetsade så fort de åt choklad hade vi garanterat hört om det oftare. Det finns förvisso egenskaper hos choklad som skulle kunna ge sådana förutsättningar. Man har bland annat sett att sydamerikanska urinvånare som ätit mycket kakao har väldigt fina blodkärl – friare från åderförkalkning.

 • Det beror på att kakao innehåller ämnen som ökar blodcirkulationen, vilket behövs för att öka lusten,
 • Men då måste man dricka 12 koppar choklad om dagen, och det blir kanske lite väl mycket.
 • Folk blir belönande ändå, så det kan inte vara förklaringen.
 • Det är själva upplevelsen.
 • Erlanson-Albertsson menar att det choklad snarare är en sensuell smakupplevelse som kan verka förförisk.

Människor gillar nämligen sättet som choklad smälter på. När man har bytt ut det mättade fettet i choklad mot olja har man upplevt att chokladen smälter för snabbt – och hade inte alls samma belönande effekt. – Jag tror det är smakupplevelsen som är det viktigaste. Bildkälla Så ja, du kan bli kåt när du äter choklad. Beror det på innehållet i choklad? Nej, inte direkt. Snarare hur bra det känns att äta den – lite som att dricka champagne med andra ord, Så grattis på chokladens dag, passa på att njuta! Läs gärna vidare om annan mat som kan göra dig kåt och vad du kan äta för att din vagina ska smaka gott.

You might be interested:  Hur Gör Man Te På Sprängticka?

Vad kan killar om mens?

Ylvar är en man i 30-årsåldern som menstruerar. Själva mensen är inte särskilt laddad för honom. Han jobbar i vården och har ganska lätt för att prata om det över huvud taget. – På min arbetsplats är det en rätt så rå jargong, Det är sjuksköterskor och läkare som ofta drar olika historier om kroppsvätskor vid lunchen fastän andra sitter och äter. Och det är samma sak med mens. Det är inte något tabu att prata om. Folk lånar tamponger av varandra och alla vet vilka som har ett lager.

Det är väldigt öppet på det sättet. Ylvar ser sin mens som en självklar del av kroppen. Han tänker på mens ungefär som smuts under naglarna och tycker att det kan kännas bra. – Jag tycker att det känns skönt när det känns smutsigt, fast smutsigt på ett positivt sätt. Inte smutsigt som i skamligt eller känslomässigt smutsigt utan som en del av att få vara otvättad.

Att låta saker få gå som det går med kroppen. Att få vara grabbig på det sättet. Nästan alla mina minnen från att ha mens i tonåren är kopplade till sport och träning. Till att kämpa. Vi fick näsblod, rev upp handflator och allt möjligt, det var liksom samma blod.

Ylvar När han först fick mens var det förknippat med ansträngning, sport och kamp. Han var 13 år och spelade basket med några killar när han plötsligt fick en boll i huvudet och föll omkull. Han blev snurrig och gick hem. Då upptäckte han att mensen hade kommit. – Jag minns att jag tänkte att bollen hade tryckt till min kropp och stött ut blod eller att blodet hade lossnat från huvudet.

Men det var mer kopplat till kamp än till att vara tjej. – Nästan alla mina minnen från att ha mens i tonåren är kopplade till sport och träning. Till att kämpa. Vi fick näsblod, rev upp handflator och allt möjligt, det var liksom samma blod. – Jag minns att folk brukade säga “nu när du har fått mens så har du blivit kvinna”.

 • Men jag kände inte så.Och man lärde sig tidigt att man behövde gömma det för att inte bli skrattad åt.
 • Men allt det handlade ju om omgivningen, inte om min kropp och hur jag såg mig själv.
 • Det kan kännas otryggt att söka vård för sådant som är förknippat med att vara kvinna, när man inte själv är det.

För en del transkillar kan det handla om en oro för att bli ifrågasatt eller tillsagd att man är på fel ställe. Som icke-binär transperson kanske man varit med om att inte bli tagen på allvar. Ylvar, som inte har något genomgått någon könsbekräftande behandling, har en del erfarenhet av att inte passera som kille i kontakt med vården.

Jag minns att folk brukade säga “nu när du har fått mens så har du blivit kvinna”. Men jag kände inte så. Ylvar – Sämst bemötande fick jag en gång när jag gick på snabbkoll och tog cellprov. De hade till och med en liten regnbågsflagga på dörren, ändå lyckades hon som jag gick till börja prata om “vi kvinnor” utan att veta någonting om mig.” – Sådant är lite väl chockartat när man ligger där med benen i vädret.

“Det är skönt för oss kvinnor att vi får ta det här provet” sa hon. “Ja, men det är skönt för mig också” tänkte jag. Det var en chock. Jag ville bara komma därifrån. Det är viktigt att man lyssnar på sin kropp och uppsöker vården när man behöver det. Men att säga ifrån i möte med en läkare kan vara svårt.

 1. Det kan underlätta att be en vän eller någon närstående följa med.
 2. Ibland kan man också behöva hjälpa vårdpersonalen genom att berätta vilka ord man föredrar eller om man har ett annat namn än vad som står i ens journal.
 3. I mötet med läkare som han ska träffa flera gånger brukar Ylvar alltid ta upp sådant.

– Det är förstås lättare när det rör sig om en längre kontakt. När det är en läkare som jag vet att jag ska träffa flera gånger ser jag alltid till att ta upp det och be dem skriva det namn och pronomen jag önskar i journalen, Då förutsätter jag inte att de ska ta rätt utan tänker att det är bäst både för min skull och deras skull, så de slipper känna i efterhand att de gjort fel.

Det är förstås inte bara upp till en själv. Har man tagit upp sådant är det vårdpersonalens ansvar att bemöta en därefter. Det finns inget som hindrar vårdpersonal att använda det namn och pronomen en besökare ber om. Tvärtom är ett sådant gott bemötande en del av jobbet. Ens kön ska inte spela någon roll om man behöver söka vård för mensrelaterade problem.

Vare sig man har endometrios, myom eller PMDS ska det viktiga för vården vara att hitta rätt åtgärder för de symptom man har. Inte vilket kön man har. “Det är skönt för oss kvinnor att vi får ta det här provet” sa hon. “Ja, men det är skönt för mig också” tänkte jag.

Ylvar Ylvar har behövt söka vård för premenstruella besvär som ångest och depression. Han har i perioder mått mycket dåligt psykiskt av det. Det har även varit svårare för honom att prata om än själva mensen. – Jag har alltid varit irriterad på att ha PMS eftersom jag mår mycket sämre då. Att prata om PMS känns också jobbigt.

Det är mer kopplat till att vara en biologiskt kvinnlig varelse för mig. Men jag har ändå varit tvungen att prata om det, eftersom jag behövt medicin för det. – Jag tar antidepressiva i allmänhet, men jag skulle nog kunna ta det bara vid PMS. Jag var sjukskriven för en utmattnings-depression ett tag, och då blev det här ännu mer aktuellt.

 • Jag sa till läkaren att jag mådde mycket sämre när jag hade PMS, men han verkade inte veta något om att anpassa behandling efter humörsvängningarna kopplat till menscykeln.
 • Det kan ju bli ett ännu större problem, när man tycker det är svårt att prata om det till att börja med.
 • En del killar och icke-binära transpersoner kan ha samma behov av vård som många cis-kvinnor, beroende på hur ens kropp ser ut och fungerar.

Det har man också lika rätt till. Många vårdgivare har blivit mer transkompetenta, men det finns fortfarande stora problem. Ylvar tycker att vården behöver bli bättre på att anpassa sig efter person. Inte efter kön. – Jag skulle bara önska att de var transkompetenta.

Kan man tvinga fram mens?

Stimulerad ägglossning

Du är här:

För att det ska bli en graviditet måste ett ägg lossna från äggstocken och komma in i äggledaren. Där kan det bli befruktat av en spermie. Det går inte att få till en graviditet om inte ägglossningen fungerar. Det kan vara svårt om mensen är väldigt oregelbunden.

Då kan du få hormonbehandling som stimulerar äggen att mogna och lossna. Du kan få behandling med tabletter eller sprutor. Ungefär hälften av alla som får behandling blir gravida. Stimulerad ägglossning kallas även ovulationsstimulering. En utredning om barnlöshet kan visa om du har problem med ägglossningen.

Kanske har du oregelbunden ägglossning eller ingen ägglossning alls. Då kan stimulerad ägglossning hjälpa. Stimuleringen kan gå till på olika sätt. Det vanligaste är att du får ta tabletter. Tabletterna ska stimulera dina egna hormoner som sedan stimulerar äggstockarna.

 1. Du tar läkemedlet i fem dagar.
 2. Efter ungefär tio dagar gör läkaren en undersökning med ultraljud för att avgöra effekten av behandlingen.
 3. Om äggblåsorna har vuxit syns de på ultraljudet.
 4. Du kan få hormonsprutor om tabletterna inte fungerar.
 5. Sprutorna ska tas varje dag i ungefär två veckor.
 6. Du behöver inte komma in till kliniken, utan kan ta dem själv.

Personalen visar dig hur du ska göra. Det är vanligt att ta sprutorna i magen eller låret. Det verksamma ämnet i sprutorna är ett hormon som heter FSH.

Hur mycket mer väger man under mens?

4. Veckan innan mens – 1–2 kg kan du lätt gå upp veckan innan din mens. Det är de hormonella förändringarna i kroppen som kan leda till vätskeansamlingar. Vänta därför med att väga dig till ett par dagar efter mensens första dag, då vikten normalt går ner igen. : Vid de här tiderna bör du inte väga dig

Hur påverkar mensen vikten?

Bra att veta om vikt

Du är här:

Det finns ingen särskild vikt som alla borde ha eftersom olika personer har olika kroppar. Det viktiga är att du mår bra, äter bra mat och rör på dig lagom mycket. Det går inte att säga exakt hur många kilon som är lagom eller rätt att väga. När du växer och blir längre ökar din vikt. Efter ett tag slutar du att växa på längden, men kroppen fortsätter att växa på andra sätt. Till exempel kan brösten, bröstkorgen, musklerna eller höfterna bli större i,

 • Roppen fortsätter att förändras även när du är vuxen, och vikten kan förändras under olika perioder i livet.
 • Det som väger mest i kroppen är vätska, muskler, fett och skelett.
 • De flesta väger inte lika mycket hela tiden.
 • För vissa kan det ändra sig lite från dag till dag beroende på hur mycket vätska som finns i kroppen.

Du som har mens kan väga lite mer dagarna kring mensen, och mindre de andra dagarna i månaden.

Vad ska man inte äta när man har mens?

Så bör du äta under din menscykel Oavsett var du är i din menscykel är det viktigt att lyssna på kroppens matbehov. © iStock Dag 1-5 Menstruationen kommer och betyder normalt en mindre aptit. Så lyssna till din kropp och ät mindre portioner och lätta snacks.

Se till att få i dig de näringsämnen som kroppen behöver när den förlorar blod. Speciellt massor av järn från till exempel kött, skaldjur, sesamfrön och baljväxter. Ät också mycket C-vitamin från frukt och grönt, då det hjälper kroppen att ta upp järnet. Dag 5-13 En bra period där de flesta känner sig fulla av energi.

Det ger mer ork att träna och du känner ett naturligt sug efter att äta större portioner och kanske tillföra extra energikällor. Du kan med fördel äta extra B12-vitamin från magert kött, mejeriprodukter och fisk, då det förbereder din kropp för motion.

Dag 14 Du har ägglossning och din energinivå är nu på topp. Därför är det avgörande att äta mycket fisk, frukt, grönt, potatis och liknande, som håller igång dig hela dagen. Se också till att äta sunda snacks. Dag 15-28 Ajdå. Nu kommer den svåra fasen där du mot slutet kan känna dig trött, få ont i huvudet och uppleva smärtor och dåligt humör.

Din aptit går i taket och du kan känna dig extra sugen på en massa kolhydrater. Det är helt okej men försök att välja fullkorn, sötpotatis och liknande. Istället för sötsaker, som du också är sugen på nu, kan du välja mörk choklad, jordnötssmör och frukt.

Varför ökad aptit innan mens?

4. PMS – För de allra flesta kvinnor börjar menscykeln med ett av symtomen för PMS (premenstrual syndrome) upp till en vecka innan du ska ha mens och minskar eller försvinner helt när mensen kommer. börjar (ibland kan PMS pågå hela perioden från ägglossningen fram till mensens start).

 1. Uppsvälldhet, sötsug och viktökning är de vanligaste symtomen.
 2. En studie med 259 hälsosamma kvinnor med regelbundna menscyklar visade signifikant ökning av aptiten, proteinintag och matsug inklusive choklad, godis och salta smaker under fasen innan menstruationen börjar.
 3. Att uppleva depression och oro är också vanliga symtom för PMS, vilket tros orsakas av cykliska förändringar i hjärnans serotonin.

Dessa humörsvängningar kan även göra att vissa kvinnor äter mer under den perioden. Ungefär 3-5 procent av kvinnorna upplever en svår form av PMS, även känt som PMDS och står för premenstruellt dysforiskt syndrom. På engelska heter det PMDD och står för Premenstrual Dysphoric Disorder.

You might be interested:  Hur Mycket Socker Är Det I Oboy?

Vad ska man äta om man är sugen på choklad?

Jag är sugen på choklad – Är du sugen på choklad vill du egentligen ha magnesium. Speciellt mörk choklad och kakao innehåller magnesium. Och vet du vad? Det är helt okej att äta lite mörk choklad. Tjohej! Vill du spara på chokladen kan du äta mörka bladgrönsaker, nötter, frön, fisk, bönor, avokado, yoghurt och bananer.

Kan man dricka mens?

Maxinne Björk dricker sin egen mens: “Det är rena rama superpillret” Influencern, 28 öppnar upp om sin nya passion tantra i ett uppmärksammat blogginlägg. “Jag förbereder mig på en hel del delade åsikter på detta inlägg, men gillar att dela med mig av min nya livsstil.” I inlägget skriver Maxinne bland annat att tantran fått henne att göra någonting hon aldrig trodde hon skulle göra – nämligen dricka sin egen mens. “Min första kurs inom tantra gick till Indien tidigare detta år. En av de mest chockerande delarna för mig handlade just om kvinnans menstruation. Vilka har inte känt sig trötta, hängiga och helt miserabla under tiden då vi har vår mens? Jag tror att i princip alla kvinnor i världen kan känna igen sig i det.

 1. Som tantrisk kvinna så lever man efter en livsstil som gör att vi vill blöda så lite som möjligt för att slippa förlora så mycket energi som möjligt.” Maxinne menar att det går att påverka sin blödning genom en viss typ av kost, träning och mind set.
 2. Målet är inte att sluta blöda helt men att försöka minska blödningen så mycket som möjligt.

Innan jag började leva efter den här livsstilen så hade jag mens i kanske sex – sju dagar. Nu efter några månader så blöder jag i ca tre dagar, ibland endast två. Jag såg en stor skillnad förra gången jag hade mens då jag struntade i alla riktlinjer och drack vin alla dagarna under mensen – då blödde jag som aldrig förr.” Nu till rubriken.

“När de på min första kurs berättade att tantriska kvinnor även dricker sin mens var min reaktion inte alls så öppen. Jag kände väl att tantra absolut var för mig, men att det där kanske var att dra det lite för långt. Men nu står jag här, ca åtta månader senare och även jag dricker min mens. Det är 30 gånger mer järn i mensblodet än i blodet i venerna, ca sju gånger med calcium och en hög koncentration av kvinnliga hormoner.

Även kolesterol, lipider och stora mängder lecitin, alkaliska laktater, natriumbikarbonat, vitamin. Ni hör ju – en kvinnas mens är rena rama superpillret.” Maxinne skriver att det är ett måste att använda en menskopp och att det endast går att dricka blodet färskt, under de första dagarna av mensen.

Hur många kalorier bränner man under mens?

Om du bryr dig om kalorier spelar det ingen roll att äta en chokladbit under din PMS. Nu visar det sig nämligen att förbränningen ökar under just denna period. Dagarna innan mens kan vara rejält påfrestande. Många känner av att humöret dalar, orken sinar och sötsuget tar en rejäl fart.

Godishyllan lockar mer än vanligt och det verkar inte finnas något stopp på hungern. För de som kämpar med en diet kan det vara extra svårt att hålla sig inom ramarna. Men nu finns det all anledning att unna sig en bit choklad efter maten dagarna innan mens. Dessa dagar utsöndrar du nämligen mer av progesteron, ett könshormon som får din förbränning att stiga med mellan 5 och 10 procent i vila.

Det innebär att om du har en basalförbränning* på 1500 kalorier förbränner du mellan 75 och 150 kalorier extra per dag, utan att göra något speciellt. Så här ligger det till: Under mensen har vi låga nivåer av båda könshormonen östrogen och progesteron. Därefter, i en period på cirka två veckor, ökar östrogennivåerna fram till nästa ägglossning. Därefter är det progesteron som dominerar fram tills nästa menscykel och det är under denna period som vår förbränning ökar, enligt studien Effects of the menstrual cycle on excess postexercise oxygen consumption in healthy young women,

 • Hur kan det vara så här? Med största sannolikhet handlar det om att progesteronhormonet triggar lipolysprocessen, den process som frigör fett från fettcellerna.
 • Med andra ord: njut av den där chokladbiten! *Basalförbränning: Ett uttryck för hur mycket energi (kcal eller kJ) kroppen gör av med i viloläge, det vill säga hur mycket energi som kroppens organ behöver för att fungera på ett korrekt sätt.

Av Thowe Wagner Larsson

Hur mycket mer bränner man när man har mens?

Ger menstruation en högre förbränning? Ja, det är rätt att du kan äta lite “gratis” choklad de dagar då kroppen gör sig beredd för att få menstruation. Kanske är det naturens sätt att säga förlåt för att den gör oss irriterade och trötta, men fenomenet har även en mer vetenskaplig förklaring.

Dagarna fram till din menstruation utsöndrar du mer av könshormonet progesteron, som får förbränningen i vila att stiga med 5-10 procent. Det sker redan från mitten av din menstruationscykel och ända fram till nästa mens. Den högsta nivån märks 5–7 dagar efter ägglossningen, då förbränningen vanligen är ungefär 100 kcal mer per dygn än under den lägsta perioden.

Du kan faktiskt använda dessa extra kalorier till att lindra en del av dina PMS-besvär med hjälp av antingen nötter eller mjölkprodukter. Bägge delarna har i olika studier visat sig kunna påverka humöret positivt de dagar du lider av menstruation.

Hur vet man vad som gör en kåt?

Vad händer rent fysiskt i kroppen när du blir kåt? Baaam har koll på vad kåtheten gör med dig – och vilka fördelar du kan dra av att bli upphetsad. Större fokus En förälskad hjärna producerar massor av dopamin, en signalsubstans som gör oss kreativa, lyckliga och fokuserade.

 • Ärleksögon Dina pupiller tenderar att bli större när du tittar på någon du är kär i.
 • Naturens rouge Uppmärksamhet från objektet för din kärlek får kapillärerna under huden i ansiktet att expandera.
 • Du blir naturligt rosig.
 • Du blir varm Det finns inget som säger att du verkligen blir varmare rent bilogiskt, men många beskriver ändå förälskelse och kärlek som en varm känsla i hela kroppen.

Brösten växer När du är sexuellt upphetsad sväller dina bröst, hos vissa kvinnor mer än andra. Bröstvårtorna blir styva och hårda. Hejdå, huvudvärk Kärlek kan distrahera dig från att känna smärta – tacka hjärnans belöningssystem som jobbar för högtryck när du är kär.

Ditt hjärta mår bra Kärlek kan sänka ditt blodtryck och reducera risken för hjärtinfarkt. Fjärilar fladdrar i magen Bara åsynen av någon du är kär i skickar nervsignaler från hjärnan till magen – japp, det fungerar faktiskt så och det är det som ger dig det där pirret. Klitoris blir större När du blir sugen på sex växer klitoris, ofta blir den dubbelt så stor.

Stressnivån sjunker Kärlek reducerar stressnivån i din kropp och sänker din puls och andningsfrekvens. Bara ett kärleksfullt sms eller en beröring från din älskling kan sänka kortisolnivån (kortisol = stresshormon). Missa absolut inte: Baaam testar sexleksaker (de blev bäst i test!) 8 sexiga ställningar att testa helt själv Tre vanliga misstag du gör när du onanerar 21 saker du kanske inte visste om orgasm Sexställningar: Det säger din favoritposition om dig Foto: Thinkstock

Vilka hormoner gör dig kåt?

11 orsaker till bristande lust – 1. Inre/yttre stress Långvarig inre eller yttre stress sliter på kroppen och resulterar ofta i brist på sexuell brist. ► 2. Alkohol Något glas vin kan öppna sinnena och skapa avslappning. Men för mycket är enligt många avtändande och leder inte sällan till nedsatt sexuell förmåga.

 • 3. Att vara/bli förälder Man förlorar inte sexlusten genom att bli eller vara förälder.
 • Däremot finns inte längre all den tid som fanns innan barnet/barnen kom.
 • En bra regel är att se till att få fem timmar i veckan där ni bara är till för varandra, och någon timme till att bara vara med sig själv.4.

Depression Att vara eller känna sig deprimerad blockerar den sexuella lusten. Dessutom är en av de mest centrala bieffekterna av antidepressiva läkemedel just en kraftfullt minskad lust. ► 5. Dåligt självförtroende Om man trivs med sig själv, både med den man är och ens kropp, är det lättare att få lust.6.

 • För lite motion och rörelse Motion och rörelse ökar blodcirkulationen och ger mer lust och vilja till att ha sex.
 • Plus en kropp som är van att röra på sig tillhör ofta en person som är mer tillfreds med sin kropp.7.
 • Sexuella problem Erektionsproblem och orgasmsvårigheter leder lätt till brist på lust.

Tankarna på att erektionen eller orgasmen ska utebli gör att man ofta avstår från sex för man vill undvika att “misslyckas”. Problem av detta slag kan vara något man bör söka hjälp för. ► 8. Brist på hormoner Testosteron är det viktigaste lusthormonet för både män och kvinnor.

Brist på hormonet testosteron (samt för kvinnor även på hormonet östrogen) kan ge sämre lust. ► 9, Relationsproblem Ständiga gräl och brist på uppskattning skadar lusten. ► 10. Menopaus Minskningen av östrogen i övergångsåren leder ofta till torra slemhinnor och samlagssvårigheter.11. Slentrian Att ta varandra för givna och sluta att överraska varandra leder ofta till ett uteblivet sexliv.

Att dela med sig av sina känslor och att ta ansvar, det vill säga inte skylla på sin partner för det man själv känner, leder däremot till verklig intimitet som är grunden för både tillit och lust.

Hur smakar mens?

Svar: –

Inte värst mycket egentligen. Kvinnor har rätt lågt (5)pH i underlivet och det kan man märka av när hon börjar bli lite våt. / Kille, 22 Det är äckligt men värt det för att se henne njuta /Svara till nyfiken Hejj! Är själv en tjej dock har jag haft sex med flera tjejer (är bi) så jag kan nog svara på din fråga:) Det beror faktiskt på hur en fitta smakar. Det finns flera anledningar till det, såsom när det var senaste gången hon duschade eller om hon nyligen svettats. Om det var flera dagar sen hon duschade kan det smaka och lukta illa, precis som kukar. Det bildas även smegma med tiden som inte heller är toppen. Men om vi tänker att personen med fittan är renlig och så, så smakar det inte så mycket, lite saltigt tycker jag. Lubrikationen som kommer från slidan när en person är upphetsat smakar oftast inget alls. Hoppas detta hjälpte 🙂 /erfaren tjej lol Inte så farligt, ganska salt. /14 årig kille Gott. /Frank Jag har en fitta eller snippa men jag har inte slickat någon nån gång. /Petra Fisk. /håkan 17 Jag undrar faktiskt samma sak. /👍 Alla har olika hudtyper, hudlukter och sånt, hudkräm kan göra så att det luktar och smakar som hudkrämen, hudtyper kan vara len, hård och mer. /Elvira Alla smakar olika. Men jag tycker att det smakar lite sött/salt (märklig kombo att tänka sig kanske haha) men annars ganska neutralt. Jag tycker om det. Smakar det illa kan de bero på svett eller kanske dåligt ph-värde. /Kille, 21 år Som att käka för gammal tonfisk. /Noah P 17 år En kvinnas (eller någon som är född som kvinna) underliv blir oftast lite fuktigare om hen är kåt. Vilket är avgörande av upplevelsen att slicka någon. Sammanfattningsvis: Det känns fuktigt. /Kommunist-tjejen och nörden Det smakar ganska mycket järn. Det är ju olika från person till person men oftest så smakar det mest järn. /anonym tjej Olika tjejer smakar olika enligt min erfarenhet men oftast smakar det inte så mycket alls, lite salt typ. /Liam, 15 Det kvinnliga könsorganet smakar lite som “föreställ dig Paris, du sitter på en vit/röd picnic-filt och tittar upp mot toppen av tornet, då kommer det en fransman med baguetter och ett dragspel, bredvid honom står det en kille som mimar” exakt den känslan översatt i smak skulle jag vilja säga att en vagina smakar. /Mr.snysk Min flickvän smakar både sött och salt på samma gång, han skickat henne många gånger och hon kan smaka lite olika varje gång men jag tycker faktiskt att det är gott /👅 Alla är olika men oftast smakar det absolut ingenting /Någon Har aldrig slickat någon annans fitta men har, uhh, smakat på min egen 🙂 Jag borde säga att smaken varierar beroende på min diet. Har jag ätit mycket dåligt så smakar jag salt och inte direkt gott. Men har jag en bra eller vanlig diet så smakar jag inte direkt något. Asså det är inte äckligt men inte jättegott. /Tjej, 16

You might be interested:  Hur Många Koppar Kaffe Är Farligt?

Egna berättelser Första gången jag slickade Hon viskade att hon inte va redo att ge oral sex men jag frågade om jag fick, hon stönade lätt “o ja” och blev mera tänd. Artikel UMO frågar: Vad tycker du är skönt när du har sex? Olika personer njuter av olika saker.

Kan killen komma i en när man har mens?

Går det att bli gravid under mensen?

Du är här:

Jag hade oskyddat samlag precis i slutet av min mens. Visst är det liten risk att bli gravid under mensen? Ja, det är mindre risk att bli gravid under mensen. Det är vid ägglossning som det är lättast att bli gravid. Oftast sker ägglossningen ungefär 14 dagar före nästa mens startar.

Men spermier kan överleva upp till en vecka i äggledarna eller i livmodern. Om du har samlag under mensen och har en kort menscykel, kan spermierna ibland finnas kvar och befrukta ett ägg vid nästa ägglossning. Även om det är ovanligt. Du kan ta ett receptfritt akut-p-piller om det oskyddade samlaget var för mindre än fem dagar sen.

De finns att köpa på apotek. Du kan också få det gratis på en ungdomsmottagning. Det är säkrast är att alltid skydda sig mot graviditet i förväg. På en ungdomsmottagning kan du få hjälp med att skaffa ett bra skydd mot graviditet. Där kan du också testa dig för könssjukdomar och göra ett graviditetstest.

 1. Du ska alltid göra ett graviditetstest när det gått tre veckor efter att du tagit ett akut-p-piller eller satt in en kopparspiral som akut skydd.
 2. Med vänliga hälsningar Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska Artikel Hitta din närmsta ungdomsmottagning.
 3. Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Artikel Kopparspiral är ett sätt skydda sig mot graviditet. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Det går bra att använda kopparspiral även om du inte har varit gravid eller fött barn.

Vad är det för klumpar i mensen?

Rikliga blödningar – Många får klumpar i blodet de dagar de blöder som mest, då mensen är klar- eller mörkröd. – Vid kraftiga blödningar är blodflödet snabbare och rikligare än vad kroppen kan hantera. Därför klumpar sig blodet, förklarar Elisabeth. – Klumpar i mensblodet är ganska vanligt och kan vara ett tecken på att du har väldigt rikliga menstruationer (menorragi).

Vad händer om man inte äter under sin mens?

Försvann mensen för att jag gick ner i vikt?

Du är här:

Jag har inte haft mens på flera månader. Under förra våren började jag träna ganska intensivt och jag gick ner ganska mycket i vikt. Under den perioden var jag samtidigt noga med vad jag åt eftersom jag inte ville gå upp i vikt. Numera känner jag mig mer tillfreds med min kropp och i dag motionerar jag endast genom att ta promenader.

Tidigare har min mens uteblivit på grund av stress, men aldrig under så här lång tid. Jag har inte haft sex så jag är inte gravid. Finns det någonting jag kan göra för att mensen ska komma tillbaka? Vad beror det på att det blir så här? Vad starkt av dig att du har tagit dig ur din fixering vid mat och vikt.

Det låter som om du är väldigt mån om din egen hälsa och att du har den viktiga förmågan att kunna förändra ditt liv och dina vanor. Jag kan inte säga helt säkert varför du inte haft mens på länge. Stress och oregelbunden dygnsrytm kan påverka mensen. Men den främsta orsaken till att du inte har regelbunden mens är förmodligen din viktnedgång.

För att du ska kunna ha mens och ägglossning behövs könshormonet östrogen. Kroppen kan inte bilda östrogen om du går ner för mycket i vikt. Mensen uteblir därför om du äter för lite eller får i dig för lite fett. Om mensen slutar komma på grund av viktnedgång kommer mensen tillbaka så småningom, om du börjar äta bra och går upp till normalvikt igen.

Men ibland kan det ta några månader. För att få tillbaka din mens är det viktigt att du äter frukost, lunch och middag varje dag. Ät tillräckligt med fett, framförallt nyttigt fett som finns i oljor, nötter, avokado och fet fisk. Och se till att du får i dig alla andra näringsämnen som du behöver.

Använd gärna den så kallade tallriksmodellen som ett sätt att få rätt proportioner på tallriken. Du behöver också äta och dricka någonting till mellanmål och kvällsmål, två till tre gånger per dag. Till exempel ett glas mjölk, en frukt och en smörgås med bordsmargarin och pålägg. Om mensen har uteblivit sex månader eller mer behöver du kontakta en läkare för att ta reda på orsaken och kanske få behandling.

Du kan då kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning. Med vänliga hälsningar Anna Karlsson, dietist Artikel Hitta din närmsta ungdomsmottagning. Artikel En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar.

Kan man äta sötsaker när man har mens?

Under menstruationens olika faser kan vi må annorlunda och känna olika behov. – I början känner många sig fulla med energi för att sedan följas av en period då humöret dalar. Under den perioden uppstår dessutom ofta ett ökat sug efter sötsaker. Att då äta en banan eller annan frukt är ingen dålig idé.

Vad är bra att äta när man har mens?

Så bör du äta under din menscykel Oavsett var du är i din menscykel är det viktigt att lyssna på kroppens matbehov. © iStock Dag 1-5 Menstruationen kommer och betyder normalt en mindre aptit. Så lyssna till din kropp och ät mindre portioner och lätta snacks.

Se till att få i dig de näringsämnen som kroppen behöver när den förlorar blod. Speciellt massor av järn från till exempel kött, skaldjur, sesamfrön och baljväxter. Ät också mycket C-vitamin från frukt och grönt, då det hjälper kroppen att ta upp järnet. Dag 5-13 En bra period där de flesta känner sig fulla av energi.

Det ger mer ork att träna och du känner ett naturligt sug efter att äta större portioner och kanske tillföra extra energikällor. Du kan med fördel äta extra B12-vitamin från magert kött, mejeriprodukter och fisk, då det förbereder din kropp för motion.

Dag 14 Du har ägglossning och din energinivå är nu på topp. Därför är det avgörande att äta mycket fisk, frukt, grönt, potatis och liknande, som håller igång dig hela dagen. Se också till att äta sunda snacks. Dag 15-28 Ajdå. Nu kommer den svåra fasen där du mot slutet kan känna dig trött, få ont i huvudet och uppleva smärtor och dåligt humör.

Din aptit går i taket och du kan känna dig extra sugen på en massa kolhydrater. Det är helt okej men försök att välja fullkorn, sötpotatis och liknande. Istället för sötsaker, som du också är sugen på nu, kan du välja mörk choklad, jordnötssmör och frukt.

Vad är inte bra att äta när man har mens?

Kostråd från Vulverine – nerkokat: – Detta är min lista över vad jag som hormonhälsorådgivare finner hjälper för att ha en fungerande menscykel utan en uppsjö av jobbiga symptom vad gäller humör och blödningar, känna sig frisk och energisk samt uppnå graviditet om så önskas.

 1. Jag har satt ihop den utifrån min erfarenhet och tillgänglig forskning, men hade jag suttit i personligt möte med en klient så hade de förstås anpassats efter individens situation, konstitution och önskemål.
 2. Jag är helt medveten om att många kommer tycka denna lista är frustrerande ospecifik; vill du ha recept, tabeller och gram så kontaktar du en funktionsmedicinskt tränad näringsterapeut.

Håller du inte med mig eller av personliga skäl inte kan eller vill följa denna lista, så är det absolut ingen som tvingar dig! Att skriva ut detta betyder inte heller automatiskt att du är dömd till sjukdom och sterilitet om du inte följer den till punkt och pricka.

 • Om nedan lista ger dig en enorm hälsostress, så vill jag föreslå följande strategier för att hantera allt du “ska”: 1.
 • Om ihåg att ingenting någonsin handlar om att vara perfekt eller följa alla regler; allt handlar om förståelse för vad du mår bäst av och hur du påverkas av olika saker.
 • Det finns inget “lyckas”, bara ett oändligt lärande.

Var rimlig med dig själv, du är inte övermänsklig.2. Bryt ner det. Innan du gör någon våldsam koständring, undersök kärnan i dina problem. Vad tror du själv är centralt, och vad är rotorsaken till det? Vad kommer ge dig bäst resultat utan att du känner att du måste ändra allt ? T.ex.: Om du känner att “du inte får äta någonting”, eliminera bara det du tror är den största boven.

Om du t.ex. tycker att du äter bra men du samtidigt dricker en massa kaffe som kanske hämmar näringsupptaget, eliminera bara kaffet och ät som vanligt i övrigt. Om du t.ex. absolut inte kan tänka dig att lägga till några animalier, ta reda på vad du har störst brist på och ta det som kosttillskott ett tag.

Alltså: testa EN grej i taget, och vänta på resultaten i 1-2 menscykler. Lova dig själv att hålla i just DEN grejen, men vara liberal med resten. Sen kan du ut- och omvärdera ifall det funkade eller inte, ifall du vill bli ännu striktare eller testa något helt annat.3.

Om du ska börja på en diet som du vet är restriktiv och det triggar en massa känslor och eventuella ätstörda beteenden hos dig: skriv upp allt du FÅR äta på sagd diet och sätt upp på kylen. Sätt dig eventuellt in i varför du kanske inte borde äta det som dieten säger att du ska undvika, men släpp det sen och fokusera på det som är tillåtet, gott, bra och funkar för dig.4.

Tänk på dig själv som ett litet barn. Om du sätter för starka förbud, kommer du att trotsa. Om du däremot förstår för- och nackdelar med något, så kan du kärleksfullt välja det din kropp vill ha, dag för dag. Hur ofta ska ditt barn få äta, och vilken näring vill du ge det? Med det sagt, här är vad jag föreslår:

Ät en till stor del växtbaserad kost och tänk på att tillaga/förbereda grönsakerna så att du kan tillgodogöra dig näringen. Titta på hur gamla kulturer fermenterar och tillagar vegetabilier och lär dig av dem. Uteslut soja och gluten, samt sådant som du själv märker att du inte tål. Minimera alla baljväxter. Bannlys alla proteinpulver, shakes m.m. Ät kött, fisk och skaldjur av god kvalitet. Ju mer näringsrika delar (gärna organ), desto bättre. Gräsbetat, lokalt ekokött i måttliga mängder är hälsosamt. Benmärgsbuljong är helt enkelt superbt. Var inte rädd för animaliskt mättat fett! Undvik upphettade eller processade vegetabiliska fetter, d.v.s. stek ej i varmpressad solrosolja, undvik allting friterat och ät inte margarin. Njut gärna av färska (kallpressade) vegetabiliska oljor med måtta. Om du tål komjölk, ät gärna ekologiska feta mjölkprodukter, allra helst ohomogeniserade, med måtta. Håll nere på kolhydrater. Ät tillräckliga mängder! Få i dig ordentligt med vätska, helst inte alltid iskall. Undvik vitt raffinerat socker, glukos-fruktossirap och alla syntetiska sötningsmedel. Ät gärna färsk frukt, men lev inte på frukt- eller grönsaksjuicer. Undvik alkohol. Lägg ner koffein. Ät inte mitt i natten, då ska du och dina tarmar sova. Sitt ner när du äter, och andas mellan tuggorna. Tugga ordentligt. Kolla dina näringsvärden och lägg om din kost/komplettera med kosttillskott om du ligger under mitten av referensvärdena – efter att ha konsulterat med en kunnig praktiker.