Vilka Fröer Ska Sås I Februari
Så i februari – Mikrogrönt, även kallat babyleaf eller mikroblad, odlas enkelt på fönsterbrädan. Bredså (så tätt) frön av till exempel grönkål, bladrädisa, koriander eller sallat i en låg och bred kruka med blomjord. Håll jorden fuktig! När skotten är 5–10 cm höga och bladen har utvecklats skördar och äter du dem som lyxgrönt! I februari kan du börja så och förodla en del av sommarens grönsaker och blommor.

Vilka fröer ska sås i mars?

Vad är det som kan sås under mars? – Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.

Vilka frön kan sås tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.

Vilka frön kan kall sås?

Äntligen är det dags att börja smyga igång sådderna av fröerna som ska bli till sommarens maffiga blomsterbuketter! Att kallså blomsterfrön av tex klint, rosenskära och lejongap i godislådor är mitt absolut bästa odlingsknep. Det är plättlätt, tar ingen plats inomhus och sådden sköter sig nästan helt själv! Dessutom blir plantorna stadiga och fina och redan avhärdade när det är dags för utplantering i rabatt. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Rosenskära Purity och Collarette White. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Rosenskära Vilka Fröer Ska Sås I Februari Blåklint och slöjsila VARFÖR JAG FÖRODLAR Att kallså blomsterfröerna från mitten på mars är perfekt för mig i odlingszon 1, och kanske även för stora delar av vårt avlånga land. Jag förodlar mina sommarblommor av två anledningar, jag behöver ett försprång jämte mot mördarsniglarna som gillar späda små blomsterskott och jag vill ha blommor som ger skörd lite tidigare. Vilka Fröer Ska Sås I Februari ATT KALLSÅ FRÖER När man kallsår efterliknar man de naturliga omständigheterna med värme och solljus som gör att det lilla fröet vaknar. Det börjar gro och utvecklar sig till en knubbig, välmående planta under kontrollerade former i en godislåda med lock, vilket fungerar som ett litet drivhus för växterna. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Vilka Fröer Ska Sås I Februari GÖR HÅL I GODISLÅDAN Jag borrar hål i botten och i locket. Det är ingen skönhetstävling, dessa hål kan se ut lite hur som helst. Det är ingen fara om plastburken spricker lite, funktionen man vill åt är att det inte blir vatten stående utan att det rinner ut så det inte blir för vått om fötterna för plantan. Vilka Fröer Ska Sås I Februari FYLL MED JORD Godislådan fyller jag med Hasselfors Garden P-jord och packar jorden lätt genom att jag placerar flera askar i varandra och trycker till en aning. Sedan vattnar jag igenom ordentligt så jorden är riktigt fuktig. Därefter störsslar jag ut ett ca 1 cm tunt lager med Hasselfors Garden S-jord och fördelar fröna jämt (försöker i alla fall) över ytan och ser till så att de har god kontakt med jorden. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Vilka Fröer Ska Sås I Februari Vilka Fröer Ska Sås I Februari BÄSTA JORDEN Hasselfors Garden S-jord som omfamnar det lilla fröet är lätt och lucker och ger fröet de bästa förutsättningarna för en bra start i livet. När sedan det lilla fröet börjar utveckla rötter söker de sig ner till Hasselfors Garden P-jord som är mörk och myllig och ger fröna näring och växtkraft. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Vilka Fröer Ska Sås I Februari PLACERA GODISLÅDAN UTOMHUS Jag märker sedan både godislådan och en etikett med namnet på vad jag har sått och datum och sätter på locket. Sådden placerar jag sedan utomhus i skyddat läge, dvs en plats där solen inte gassar för hårt eller regn kan komma och dränka dem.

 • Lådorna kan vara bra att ha lite koll på, den första tiden kanske det räcker med att titta till dem en gång i veckan om det fortfarande är väldigt kallt ute.
 • Jag kan villigt erkänna att jag personligen går och kollar dessa sådder både morgon och kväll, man är ju så ivrig att få se det gro, men det fiffiga med detta sätt är att fröna vaknar först när det är rätt tid för dem.

När de första hjärtbladen har börjat kika upp, tar jag av locket, flyttar fram dem i solen och vattnar så att inte sådden torkar ut. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Vilka Fröer Ska Sås I Februari DET FIFFIGA MED ATT KALLSÅ! Lämpliga sommarblommor att kallså är tex blåklint, rosenskära, vallmo, lejongap, vädd för att nämna några. Så fort fröerna har börjat gro behöver man hålla lite koll på lådorna och temperaturen. De små plantorna kan vara lite känsliga för väldigt många minusgrader och då kan det vara bra att antingen ta in dem inomhus över natten eller täcka med en filt eller ett par lager väv. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Det fififiga är också att man kan dra upp väldigt många frön utan att belamra alla möjliga fönster och ljusinsläpp man har inomhus. Men mina absolut dyraste och käraste frön som jag kanske bara har ett fåtal av sår jag hellre i vindruvsaskar inomhus. Då fyller jag botten med Hasselfors Garden P-jord och lägger sedan ungefär en centimeter Hasselfors Garden S-jord som jag sedan sår fröna på. Vilka Fröer Ska Sås I Februari BREDSÅDD OCH SKOLNING När jag kallsår frön i godislådan har jag en tendens att så hela fröpåsen (man behöver inte göra det har jag hört från någon, men vem är måttfull när det kommer till blomster?) och då kan det bli olika trångt i godislådorna. Att så på detta vis kallas bredsådd och för att varje planta ska utvecklas optimalt mår de bra av att skolas, dvs planteras i en egen kruka, i ny näringsrik P-jord efter ett tag. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Vilka Fröer Ska Sås I Februari Vilka Fröer Ska Sås I Februari Då stjälper jag upp hela godisburkens innehåll på en bricka och petar försiktigt i sär plantorna och flyttar dem till ny näringsrik och mullrik jord genom att försiktig hålla dem i bladen och lyfta ner dem i sin nya kruka. Hos mig i odlingszon 1 planterar jag ut dessa plantor på sin växtplats i rabatt eller blomsterbädd i slutet på maj ungefär, då brukar den värsta frostfaran vara över och dessa blommor kan börja sin tillväxt mot ståtliga blomsterhav. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Jag hoppas att du ska känna dig inspirerad av detta blogginlägg om kallsådd och testa att odla några sommarblommor på detta vis. Berätta gärna för mig hur det går! Ännu en gång vill jag tacka Hasselfors Garden som gör det möjligt för mig att producera dessa långa och informativa blogginlägg.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Semla?

Vilka fröer växer snabbast?

Sorter att odla med barn – För att odlingen ska bli spännande och rolig är det bra att välja fröer som gror och växer snabbt. Solros, ringblomma, pumpa, blomsterböna, krasse och sockerärtor är bra alternativ för otåliga. När intresset väl har väckts kan ni gå vidare med mer tålamodsprövande sorter som tar lite längre tid.

Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Vattna med jämna mellanrum.

Ska ni så sockerärtor kan du visa barnen hur en först sköljer sockerärtorna i natten för att de ska gro ännu snabbare. Därefter sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller krukan ni vill odla dem i. Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra.

 1. Ett växtstöd kan ni göra själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen.
 2. Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen.
 3. Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum.

Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid. Vill ni ta odlingen ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av klättrande växter. Här får ni tips om hur ni går till väga, Vilka Fröer Ska Sås I Februari När ni väntar på att det ska växa kan ni göra fågelskrämmor, skyltar och dekorera pallkragar. Foto tv: Markus Danielsson

När kan man så fröer ute?

Så direkt på våren och skörda på sommaren – Det vanligaste är ju att så grönsaksfröer direkt i jorden på växtplatsen utomhus på våren och försommaren under april, maj och juni. Tidpunkten kan dock variera lite beroende på vilken växtzon du bor i. Så fort eventuell tjäle gått ur marken och jorden är tillräckligt varm går det att börja så.

Vilka fröer ska sås i januari?

Januari – Pelargonfrön kan sås redan i januari. Fröerna planteras i S-jord, de växer fort den ljusa tiden på året och kräver mycket näring. När våren börjar komma kan du med fördel plantera om pelargonerna i Mårbacka pelargonjord som innehåller rikligt med långtidsverkande näring.

Vad ska man plantera i mars?

Börja förodla – Nu kan du börja förså flera sommarblommor, Även tomater liksom vissa bladgrönsaker är bra att fördolda i mars, om du har plats för dem inomhus. Försådda blommor och grönsaksplantor klarar både snigelangrepp och starka vindar betydligt bättre än när du sår dem direkt ute i jorden. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Försådd av sommarblommor. Här är det zinnia som är på gång i en Pluggbox. Foto: Annika Christensen

You might be interested:  Hur Smälter Man Socker Till Pepparkakshus?

Kan man Vinterså i mars?

Om man inte hunnit så i början av mars? – Ibland kan det såklart hända att vi inte hinner med att vinterså i slutet av februari eller i början av mars. Det som kan vara bra att veta är att allt som man kan så i början av mars, kan man också så under hela mars och även senare.

 • Men i slutet av mars, då det brukar vara lite mer vår hos oss bör man nog kalla sådden för en kall tidig vårsådd, och inte en regelrätt vintersådd.
 • Men ur odlingssynpunkt är det skitsamma vad sådden heter, bara man gör den! Känner man sig det minsta orolig för om man ska våga kasta sig ut i kallsåddens äventyr, ja då kan man väl göra ett litet experiment.

Ta några frön av flera olika grönsaker som vi listat ovan och resten av fröna sår du på ditt vanliga sätt. Sedan kan du själv göra en utvärdering. Lycka till med utomhussådderna i mars! Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

När Kallså zinnia?

Vilka Fröer Ska Sås I Februari Nu för tiden sår vi zinnia kallt! Adjö till halvdöde gängliga plantor som ska avhärdas och grejas med. Enklare än så här kan det knappats bli. När man väl slår in på den enkla vägen med att kallså alla möjliga grönsaker, perenner och blommor har man valt den enkla vägen.

 • Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel.
 • OBS: Detta var ett erbjudande för april 2021.
 • Till den 18 april har Impecta Fröhandel en kampanj på zinnia, köp 3 för 2: Sinnliga Zinnia Över 70 % av alla växter vi odlar sår vi kallt.
 • Det har förenklat vårt odlande enormt och har dessutom givit fina kompakta plantor som är redo för utplantering utan avhärdning när det våras.

Kallt, hur ska det gå kanske man tänker? När man förvarar frön under lång tid och vill behålla grobarheten gör man det i minusgrader. Att frön ligger kallt är således inga problem. Är de bara torra kan de ligga kallt och sova jättelänge, i årtionden. Att så frön varmt är en god idé för växter som har en lång utvecklingstid eller som är känsliga för kyla, som tex chili, aubergine, gurkväxter och bönor.

Men fler växter än vad man tror kan sås kallt. I princip alla ettåriga sommarblommor sås kallt hos oss och att kallså zinnia, som är en av mina absoluta favoritblommor, har blivit en tradition. Från januari fram till i början, mitten av maj, kan man så dem i ouppvärmda växthus. Jag har inte sått zinnia inomhus på över 10 år, alla sorter startar i kallväxthuset hos oss.

OBS: Detta var ett erbjudande för april 2021. Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det framtida odlingsåret kommer att återkomma till ett flertal gånger. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet.

Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! För att inspirera till zinniasommar har Impecta Fröhandel satt ihop ett färgstarkt erbjudande gällande Zinnia. köp 3 men betala bara för 2, De bjuder på den billigaste påsen. Erbjudandet gäller t.o.m.

den 18 april, 2021.  OBS: Detta var ett erbjudande för april 2021. Läs gärna: Där allt en gång började och Mitt trädgårdsliv del 3 – Odlandet startar. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Zinniafrön sår jag i grupper, så att de bildar tuvor.

När ska man börja sätta frön?

Då bör du sätta igång förodlingen – Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar.

När är det dags att börja så?

När kan jag sätta igång att så mina frön? – Redan i januari, februari är det dags att så frön med lång utvecklingstid såsom selleri, purjolök, aubergine, chili och paprika, Bland sommarblommorna är palettblad, pelargon, sommarljus och verbena först ut.

Kan man Kallså zinnia?

Kallså / vinterså zinnia –

På vårkanten har många entusiastiska odlare ont om plats på fönsterbrädor och växtbord. Då är det himla smidigt med vintersådd. Zinnia hör till de sommarblommor som man kan vinterså utomhus i odlingskärl, från december till mars. Fröna känner av när det är dags att gro och får en tidig start på våren.

  Vad kan man plantera tidigt på våren?

  Krokus, tulpaner, scilla och snödroppar kan tidigt sticka upp sina förhoppningsfulla knoppar i rabatterna. Och tidigt på säsongen känns det härligt att förstärka blomsterprakten, innan rabatterna blomstrar. Några krukor och korgar med tidigblommande lökväxter, söta penséer, färgglada ranunkler och primulor vid entrén till huset eller på balkongen livar upp.

  Hur får man fröer att växa så snabbt som möjligt?

  Placering av sådden – Den första tiden behöver fröet fukt, värme och luft för att gro. Sådder som står inomhus där det normalt är relativt låg luftfuktighet behöver täckas med en plastkupa för att slippa passa kontinuerligt med spray och vattning. Utomhus minskas avdunstningen enkelt med en fiberduk,

  Ställ sådden varmt och ljust. Endast ljusgroende växter behöver ljus för att gro, men så snart små plantor visar sig behövs ljus också till övriga sådder. Rumstemperatur räcker men faktum är att de flesta fröer gror bättre vid 22-27 grader. Använd undervärmematta, ställ sådden över element eller på ett värmegolv.

  Mer om undervärme vid frösådd kan du läsa i artikeln Undervärme vid uppdragning av plantor, Ljus är viktigt för ett bra resultat. Använd en växtlampa med rätt effekt och täckning av den yta du förodlar på. I artikeln Bra att veta om växtbelysning kan du läsa mer om hur du väljer rätt lampa för ditt behov.

  Vad ska man så i januari?

  Kronärtskocka – Möjligen är kronärtskockan den ståtligaste av alla köksträdgårdens växter. De behöver lång växtperiod för att ge skörd och därför sår jag dem redan i januari. Precis som allt annat vid den är tiden står de under extraljus. Det finns många olika sorter av kronärtskocka. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Den vackra blomknoppen till kronärtskockan skördas innan den spricker upp och är lika utsökt i smak som utseende. Bilden är tagen av Maria Fors Östberg till boken om Skillnadens Trädgård.

  Vilka grönsaker tål inte frost?

  Frost på hösten – så här tar du reda på när det är troligt att första frosten kommer hos dig För att få en uppfattning om när den första frosten normalt kommer där du bor har bland annat SMHI samlat in data för genomsnittlig första frost på hösten. Läs mer om hur du kan ringa in när det är troligt att första frost kommer inträffa där du under ‘Höst – Första frost’.

  Vilka växter ska jag skydda? Vissa växter i trädgården förstörs av minsta köldknäpp. Tomater, squash, pumpor, aubergine och potatis tillhör denna grupp. i övrigt tål de flesta grönsaker lite kyla. All kål, spenat, rädisor, rotfrukter och purjo tål många minusgrader. Läs mer om olika växters frostkänslighet i avsnitt ‘Höst – Växter som tål minusgrader’.

  Som tur är finns det metoder du kan använda för att skydda dina växter från frosten. Metoder för att skydda mot frost

   Ett sätt att skydda dina växter mot frost är att börja plantera ut eller ställa krukorna på de platser i din trädgård där risken för frost är som minst. Närmast husväggen och i rabatter som ligger i söderläge skyddade från vind brukar i regel vara mindre utsatta.Lägg på en fiberduk över ettåriga växter under frostiga höstnätter så överlever de ett tag till. Är det bara enstaka frostnätter som ligger strax under nollan kan du även känsliga medelhavsväxterna på nätterna också så kan du njuta av växterna lite längre.Precis som att du under våren kan skydda dina övervintrande plantor med löv, fungerar motsvarande även på höstkanten.En fiberdukkan ha flera användningsområden och på våren är den särskilt lämpad som skydd mot frost. Fiberduken fungerar nästan som ett växthus och håller kvar värmen från marken, vilket kan få dina plantor att växa lite snabbare. Om du bara vill skydda din odling mot frost kan du gott lyfta av den på dagen. Då kan både sol och regn nå dina växter

  Mer hjälp i Växtbiblioteket I ‘Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om när och hur de ska sås. Du kan också filtrera bland växterna och välja ‘Efterkultur’ för att få fram de växter som går att så på hösten. Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att så dina valda växter för just din plats i Sverige.

  Vad ska man plantera i mars?

  Börja förodla – Nu kan du börja förså flera sommarblommor, Även tomater liksom vissa bladgrönsaker är bra att fördolda i mars, om du har plats för dem inomhus. Försådda blommor och grönsaksplantor klarar både snigelangrepp och starka vindar betydligt bättre än när du sår dem direkt ute i jorden. Vilka Fröer Ska Sås I Februari Försådd av sommarblommor. Här är det zinnia som är på gång i en Pluggbox. Foto: Annika Christensen

  Vilka växter kan man plantera i mars?

  Köldtåliga växter att pryda entrén med – Penséer små ljuvliga glädjespridare som klarar flera graders frost. De passar bra både som välkomnande blommor vid entrén, till balkongens lådor och altanens krukor. Murgrönor och påskliljor av alla de slag är bra kompisar i krukor som även de tål kalla nätter. Perfekt i början av säsongen.