Vilka Fröer Ska Sås I Januari
Så i januari – Med växtbelysning kan du börja så de fröer i januari som ska riktigt tidigt i jorden för att hinna utvecklas, till exempel chili och pelargoner. Om du har tillgång till en pallkrage är det även dags för kronärtskocka och purjolök. Längtan efter färskt grönt är som störst nu.

Vilka frön sås i februari?

Förbered årets första sådd – I februari kan du börja förodla en del av sommarens grönsaker och blommor. Purjolök, selleri, kronärtskocka och chili är några av dem som bör i jorden tidigt för att hinna utvecklas. På blomstersidan är det pelargon, heliotrop och jätteverbena som ska sås först.

Vilka frön kan sås tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.

Vilka växter kan Kallsås?

Äntligen är det dags att börja smyga igång sådderna av fröerna som ska bli till sommarens maffiga blomsterbuketter! Att kallså blomsterfrön av tex klint, rosenskära och lejongap i godislådor är mitt absolut bästa odlingsknep. Det är plättlätt, tar ingen plats inomhus och sådden sköter sig nästan helt själv! Dessutom blir plantorna stadiga och fina och redan avhärdade när det är dags för utplantering i rabatt. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Rosenskära Purity och Collarette White. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Rosenskära Vilka Fröer Ska Sås I Januari Blåklint och slöjsila VARFÖR JAG FÖRODLAR Att kallså blomsterfröerna från mitten på mars är perfekt för mig i odlingszon 1, och kanske även för stora delar av vårt avlånga land. Jag förodlar mina sommarblommor av två anledningar, jag behöver ett försprång jämte mot mördarsniglarna som gillar späda små blomsterskott och jag vill ha blommor som ger skörd lite tidigare. Vilka Fröer Ska Sås I Januari ATT KALLSÅ FRÖER När man kallsår efterliknar man de naturliga omständigheterna med värme och solljus som gör att det lilla fröet vaknar. Det börjar gro och utvecklar sig till en knubbig, välmående planta under kontrollerade former i en godislåda med lock, vilket fungerar som ett litet drivhus för växterna. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Vilka Fröer Ska Sås I Januari GÖR HÅL I GODISLÅDAN Jag borrar hål i botten och i locket. Det är ingen skönhetstävling, dessa hål kan se ut lite hur som helst. Det är ingen fara om plastburken spricker lite, funktionen man vill åt är att det inte blir vatten stående utan att det rinner ut så det inte blir för vått om fötterna för plantan. Vilka Fröer Ska Sås I Januari FYLL MED JORD Godislådan fyller jag med Hasselfors Garden P-jord och packar jorden lätt genom att jag placerar flera askar i varandra och trycker till en aning. Sedan vattnar jag igenom ordentligt så jorden är riktigt fuktig. Därefter störsslar jag ut ett ca 1 cm tunt lager med Hasselfors Garden S-jord och fördelar fröna jämt (försöker i alla fall) över ytan och ser till så att de har god kontakt med jorden. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Vilka Fröer Ska Sås I Januari Vilka Fröer Ska Sås I Januari BÄSTA JORDEN Hasselfors Garden S-jord som omfamnar det lilla fröet är lätt och lucker och ger fröet de bästa förutsättningarna för en bra start i livet. När sedan det lilla fröet börjar utveckla rötter söker de sig ner till Hasselfors Garden P-jord som är mörk och myllig och ger fröna näring och växtkraft. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Vilka Fröer Ska Sås I Januari PLACERA GODISLÅDAN UTOMHUS Jag märker sedan både godislådan och en etikett med namnet på vad jag har sått och datum och sätter på locket. Sådden placerar jag sedan utomhus i skyddat läge, dvs en plats där solen inte gassar för hårt eller regn kan komma och dränka dem.

Lådorna kan vara bra att ha lite koll på, den första tiden kanske det räcker med att titta till dem en gång i veckan om det fortfarande är väldigt kallt ute. Jag kan villigt erkänna att jag personligen går och kollar dessa sådder både morgon och kväll, man är ju så ivrig att få se det gro, men det fiffiga med detta sätt är att fröna vaknar först när det är rätt tid för dem.

När de första hjärtbladen har börjat kika upp, tar jag av locket, flyttar fram dem i solen och vattnar så att inte sådden torkar ut. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Vilka Fröer Ska Sås I Januari DET FIFFIGA MED ATT KALLSÅ! Lämpliga sommarblommor att kallså är tex blåklint, rosenskära, vallmo, lejongap, vädd för att nämna några. Så fort fröerna har börjat gro behöver man hålla lite koll på lådorna och temperaturen. De små plantorna kan vara lite känsliga för väldigt många minusgrader och då kan det vara bra att antingen ta in dem inomhus över natten eller täcka med en filt eller ett par lager väv. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Det fififiga är också att man kan dra upp väldigt många frön utan att belamra alla möjliga fönster och ljusinsläpp man har inomhus. Men mina absolut dyraste och käraste frön som jag kanske bara har ett fåtal av sår jag hellre i vindruvsaskar inomhus. Då fyller jag botten med Hasselfors Garden P-jord och lägger sedan ungefär en centimeter Hasselfors Garden S-jord som jag sedan sår fröna på. Vilka Fröer Ska Sås I Januari BREDSÅDD OCH SKOLNING När jag kallsår frön i godislådan har jag en tendens att så hela fröpåsen (man behöver inte göra det har jag hört från någon, men vem är måttfull när det kommer till blomster?) och då kan det bli olika trångt i godislådorna. Att så på detta vis kallas bredsådd och för att varje planta ska utvecklas optimalt mår de bra av att skolas, dvs planteras i en egen kruka, i ny näringsrik P-jord efter ett tag. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Vilka Fröer Ska Sås I Januari Vilka Fröer Ska Sås I Januari Då stjälper jag upp hela godisburkens innehåll på en bricka och petar försiktigt i sär plantorna och flyttar dem till ny näringsrik och mullrik jord genom att försiktig hålla dem i bladen och lyfta ner dem i sin nya kruka. Hos mig i odlingszon 1 planterar jag ut dessa plantor på sin växtplats i rabatt eller blomsterbädd i slutet på maj ungefär, då brukar den värsta frostfaran vara över och dessa blommor kan börja sin tillväxt mot ståtliga blomsterhav. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Jag hoppas att du ska känna dig inspirerad av detta blogginlägg om kallsådd och testa att odla några sommarblommor på detta vis. Berätta gärna för mig hur det går! Ännu en gång vill jag tacka Hasselfors Garden som gör det möjligt för mig att producera dessa långa och informativa blogginlägg.

You might be interested:  Hur Länge Är Man Pigg Av Kaffe?

Vad kan man Förså i januari?

Så i januari – Med växtbelysning kan du börja så de fröer i januari som ska riktigt tidigt i jorden för att hinna utvecklas, till exempel chili och pelargoner. Om du har tillgång till en pallkrage är det även dags för kronärtskocka och purjolök. Längtan efter färskt grönt är som störst nu.

Vad ska Försås i mars?

Vad är det som kan sås under mars? – Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.

Vilka grönsaker kan Kallsås?

Spenat tål kall jord och kyla – Hur är det egentligen med spenat, tål den att sås i kall jord? Och blir skörden verkligen tidigare om jag sår i januari istället för att vänta till april? Sent igår kväll fastnade jag vid ett inlägg och en tråd om spenat.

Frågan handlade om huruvida det är lönt att så spenat norröver i jord som kommer att tina och frysa om vartannat innan temperaturerna stabiliserar sig och våren blir varm och skön. Bu och bä löd svaren. Jag älskar vintersådd! Nu odlar ju inte jag i norr (odlar i zon 3), men eftersom sådder av grönsaker i riktigt kall jord redan under vintern roar mig mycket tänkte jag bara dela några bilder om saken.

De tidiga sådderna, alltså de som görs redan under vintern i jord som ömsom fryser, ömsom tinar, är viktiga för vårt hushåll. Dels för att jag kan beta av en del sådder när inte så mycket annat finns att göra i trädgården och förstås för att jag får skörd flera veckor tidigare än om jag väntar.

Och jag kan inget annat än att tänka mig att det också för dig som odlar norröver kan ha betydelse att få saker i jord tidigt som sedan själva avgör när det är dags att växa. När det gäller spenat återvänder jag till exemplet med fröpåsar som jag brukar berätta om när jag föreläser. På fröpåsarna står det att spenat lämpligen sås i april-juni.

I april skördar jag min första spenat, från enkla bäddar täckta med lock. Så här växer spenaten i min köksträdgård just nu. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Spenat ‘Viking’ växer i tunnelväxthuset efter att ha övervintrat på platsen. Den spenat som kommit längst och som gett störst skörd är den som övervintrat i tunnelväxthuset. Plantorna såddes under hösten och sattes ut i bädden i oktober. De har stått under enkel fiberduk fram till februari och utan duk sedan dess. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Rad efter rad av välmatade plantor av spenat ‘Butterfly’ i kallbänk. I en enkel kallbänk (odlingsram med lock) såddes mängder av spenat i slutet av januari (läs Många sorters spenat i kallbänk ). Både frön och plantor har utsatts för kalla temperaturer sedan dess, men se så fint spenaten växer. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Spenat av någon sort med mer runda blad står i varmbänken. I varmbänken ser den direktsådda spenaten ut så här. Här har jorden hållt minst 25 graders värme sedan varmbänken anlades i februari, så spenaten har haft det varmt och fint (läs Tätt, tätt står grönsakerna i varmbänken ). Vilka Fröer Ska Sås I Januari Under en enkel fiberduk fylls nu en lång bädd av fina små spenatplantor. Den senaste sådden av spenat är den tio meter långa djupbädden (läs Trettio meter spenat i djupbädden ). Den är endast täckt med fiberduk och har liksom kallbänken utsatts för väldigt växlande temperaturer.

 1. Senast igår var det rejält många minusgrader men som du ser har det inte bekommit plantorna det minsta.
 2. Om inget konstigt händer kan vi antagligen börja skörda här i maj, främst för infrysning.
 3. Våga så i kall jord på skyddad plats Spenatfrön klarar att ligga i kall och frusen jord, som tinar och fryser om vartannat.

När fröerna bedömer att förutsättningarna är bra nog, vad gäller temperatur och fukt och ljus, så gror de. Det är inte texten på fröpåsen som avgör när det är dags, det är möjligheterna jag ger sådderna som gör det. Någon gång emellanåt kan det vara intressant att mäta jordtemperaturen på olika växtplatser – det är stor skillnad och gör stor skillnad på hur fröerna gror och sedan växer vidare (läs Stora temperaturskillnader i bäddarna ).

Andra grönsaker som tål att sås i kall jord och ger bra resultat hos mig är till exempel palsternacka, morot, sallat, kål, persilja och dill. Jag har gjort flera klipp som visar hur jag sår saker och ting i kall jord, kanske kan de inspirera fler till att våga så tidigt, tidigt, för att kunna skörda tidigt, tidigt.

Lycka till! /Sara Bäckmo Vintersådd av spenat i kallbänk i februari – YouTube Sara Bäckmo 62.9K subscribers Vintersådd av spenat i kallbänk i februari Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device.

När Kallså zinnia?

Vilka Fröer Ska Sås I Januari Nu för tiden sår vi zinnia kallt! Adjö till halvdöde gängliga plantor som ska avhärdas och grejas med. Enklare än så här kan det knappats bli. När man väl slår in på den enkla vägen med att kallså alla möjliga grönsaker, perenner och blommor har man valt den enkla vägen.

Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel. OBS: Detta var ett erbjudande för april 2021. Till den 18 april har Impecta Fröhandel en kampanj på zinnia, köp 3 för 2: Sinnliga Zinnia Över 70 % av alla växter vi odlar sår vi kallt. Det har förenklat vårt odlande enormt och har dessutom givit fina kompakta plantor som är redo för utplantering utan avhärdning när det våras.

Kallt, hur ska det gå kanske man tänker? När man förvarar frön under lång tid och vill behålla grobarheten gör man det i minusgrader. Att frön ligger kallt är således inga problem. Är de bara torra kan de ligga kallt och sova jättelänge, i årtionden. Att så frön varmt är en god idé för växter som har en lång utvecklingstid eller som är känsliga för kyla, som tex chili, aubergine, gurkväxter och bönor.

Men fler växter än vad man tror kan sås kallt. I princip alla ettåriga sommarblommor sås kallt hos oss och att kallså zinnia, som är en av mina absoluta favoritblommor, har blivit en tradition. Från januari fram till i början, mitten av maj, kan man så dem i ouppvärmda växthus. Jag har inte sått zinnia inomhus på över 10 år, alla sorter startar i kallväxthuset hos oss.

You might be interested:  Hur Många Procent Vatten I Gurka?

OBS: Detta var ett erbjudande för april 2021. Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det framtida odlingsåret kommer att återkomma till ett flertal gånger. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet.

 1. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita.
 2. Det var innan internet fanns! För att inspirera till zinniasommar har Impecta Fröhandel satt ihop ett färgstarkt erbjudande gällande Zinnia.
 3. Köp 3 men betala bara för 2, De bjuder på den billigaste påsen.
 4. Erbjudandet gäller t.o.m.

den 18 april, 2021.  OBS: Detta var ett erbjudande för april 2021. Läs gärna: Där allt en gång började och Mitt trädgårdsliv del 3 – Odlandet startar. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Zinniafrön sår jag i grupper, så att de bildar tuvor.

Vad kan jag så i februari?

Dags att förså – Chili, purjolök, kronärtskocka, blomstertobak, pelargon, flitiga Lisa, lobelia, viol, jätteverbena och pensé är sorter som vi kunde förså redan i januari. I början av februari är det hög tid att dessa fröer kommer ner i jorden.

Vad kan man så på vintern?

Grönsaker som brukar gå fint att vinterså – Prova penat, asiatisk kål, portlak, morot, palsternacka, rädisa, olika sorters sallad som till exempel ruccola, dill, gräslök eller olika sorters kål och salladslök. Lite beroende på växtzon kan du behöva experimentera dig fram, men spenat och portlak brukar vara enkla att lyckas med överallt.

Vilka frön växer snabbast?

Sorter att odla med barn – För att odlingen ska bli spännande och rolig är det bra att välja fröer som gror och växer snabbt. Solros, ringblomma, pumpa, blomsterböna, krasse och sockerärtor är bra alternativ för otåliga. När intresset väl har väckts kan ni gå vidare med mer tålamodsprövande sorter som tar lite längre tid.

Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Vattna med jämna mellanrum.

Ska ni så sockerärtor kan du visa barnen hur en först sköljer sockerärtorna i natten för att de ska gro ännu snabbare. Därefter sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller krukan ni vill odla dem i. Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra.

Ett växtstöd kan ni göra själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen. Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen. Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum.

Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid. Vill ni ta odlingen ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av klättrande växter. Här får ni tips om hur ni går till väga, Vilka Fröer Ska Sås I Januari När ni väntar på att det ska växa kan ni göra fågelskrämmor, skyltar och dekorera pallkragar. Foto tv: Markus Danielsson

Kan man Vinterså zinnia?

Kallså / vinterså zinnia –

På vårkanten har många entusiastiska odlare ont om plats på fönsterbrädor och växtbord. Då är det himla smidigt med vintersådd. Zinnia hör till de sommarblommor som man kan vinterså utomhus i odlingskärl, från december till mars. Fröna känner av när det är dags att gro och får en tidig start på våren.

  När ska man börja så frön?

  Då bör du sätta igång förodlingen – Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar.

  Kan man Kallså tomater?

  Tomater kan sås kallt Tomater kan sås i kalla växthus under vintern och våren utan värme och belysning. OBS: För att helt säkert lyckas bör man vänta till i början av april och vid nätter det är minusgrader ställa in en kupévärmare. Vissa skulle väl säga att det inte går att så tomater i kallväxthus och med den inställningen går det ju inte heller för då prövar man ju inte, jag vet för ibland hamnar jag också där.

  1. Men förra året tog jag mig i kragen och testade ifall det även kunde fungera att vinterså tomater och det fungerade och det blev väldigt fina plantor.
  2. Det är ju inte så att tomaterna vill ha det kallt men genom att vinter eller vårså dem i vårt kalla växthus ligger de redo att titta upp när det våras.

  Alla som råkat få tomat som ogräs via sin kompostjord vet ju intuitivt att tomater inte behöver starta inomhus. Den 28 mars behagade plantorna titta upp detta år och varje dag efter den 28 ser vi nya blad och nya sorter. Tänk om inomhussådd av tomater är ett minne blott, att det är så här jag och flera andra kommer att kunna så denna grönsak framöver.

  ( senare anmärkning, så har det blivit för oss 2019 sådde vi alla tomater allt i april) Det är viktigt att poängtera att vi odlar i odlingszon 2 och 3 och om du som läser det här bor i en högre odlingszon kan du behöva tillföra någon slags värme under natten om du vet att det blir flera minusgrader.

  Ni som ser det här för första gången, tänk på att det inte är försent att så dem ute i era växthus nu om ni inte hunnit gjort det än. Ni har hela april på er. Skulle du vara oroligt lagd? Så hälften ute och hälften inne så har du en backup ifall det skulle gå galet eller i alla fall en känsla av trygghet.

  1. Så här ser tomaterna ut när de häver sig upp ur den iskalla jorden och möter vårens varma solstrålar.
  2. Det här är första året för mig där alla tomater jag odlar startar på det här sättet.
  3. Utan växtbelysning, värmematta och odlingskällare.
  4. De kommer inte ens behövas avhärdas och de får så mycket ljus de bara kan önska.

  Lycka till där ute i era växthus. Här kan ni kika på filmen när jag vintersår. : Tomater kan sås kallt

  Kan man så tomater i januari?

  Kruktomat – I januari börjar många av oss att så grönsaker som sedan ska planteras ut i köksträdgården eller planteras i krukor som ska stå ute. Högväxta tomater sås vanligtvis på våren, men redan i januari kan du prova att så några plantor av sorterna som kallas för kruktomater.

  Min favorit är en sort som heter ‘Vilma’. Så till exempel fem frön (inte för många, för de tar stor plats inomhus även om plantorna är förhållandevis små) i en kruka. Plantera om till enskild kruka när plantorna blivit lite större. Tänk på att du måste ha växtbelysning om du ska odla inomhus på vintern.

  Annars blir plantorna klena och har svårt att växa bra. Kruktomater som sås nu i januari kan ge skörd från maj, beroende på sort. Läs mer: Odla tomater inomhus Vilka Fröer Ska Sås I Januari De rosa blommorna i förgrunden av bilden är en låg sort av blåklint, ‘Tom Pouce Pink’, som passar fint att odla som kantväxt.

  När kan man så fröer ute?

  Så direkt på våren och skörda på sommaren – Det vanligaste är ju att så grönsaksfröer direkt i jorden på växtplatsen utomhus på våren och försommaren under april, maj och juni. Tidpunkten kan dock variera lite beroende på vilken växtzon du bor i. Så fort eventuell tjäle gått ur marken och jorden är tillräckligt varm går det att börja så.

  När ska man odla persilja?

  Odla persilja utomhus – Persilja går fint att så direkt på växtplatsen under hela året, men den går också att så inomhus i små krukor i början av våren. Fröerna går utmärkt att så sent på hösten eller vintern, då gror de på våren. När du väl har en rugge persilja i din trädgård har du den sannolikt för lång tid framöver.

  • Även om persiljan är tvåårig frösår den sig lätt om den trivs.
  • Låt den gärna blomma, åtminstone till slutet av sommaren, så går den i frö och lever vidare.
  • Persilja behöver inte särskilt mycket skötsel ute i rabatten eller pallkragen, men det är bra att vattna om det är alltför torrt.
  • I kruka behöver du vattna oftare, eftersom den torkar ut snabbare.

  Bästa läget för persilja är i solen eller i lätt skugga, växande i en näringsrik jord. Vilka Fröer Ska Sås I Januari Persilja går bra att odla inomhus året runt, så länge som den får tillräckligt med ljus. Foto: Annika Christensen

  Kan man Vinterså i mars?

  Om man inte hunnit så i början av mars? – Ibland kan det såklart hända att vi inte hinner med att vinterså i slutet av februari eller i början av mars. Det som kan vara bra att veta är att allt som man kan så i början av mars, kan man också så under hela mars och även senare.

  Men i slutet av mars, då det brukar vara lite mer vår hos oss bör man nog kalla sådden för en kall tidig vårsådd, och inte en regelrätt vintersådd. Men ur odlingssynpunkt är det skitsamma vad sådden heter, bara man gör den! Känner man sig det minsta orolig för om man ska våga kasta sig ut i kallsåddens äventyr, ja då kan man väl göra ett litet experiment.

  Ta några frön av flera olika grönsaker som vi listat ovan och resten av fröna sår du på ditt vanliga sätt. Sedan kan du själv göra en utvärdering. Lycka till med utomhussådderna i mars! Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

  När kan man börja så frön inne?

  Då bör du sätta igång förodlingen – Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar.

  När kan man börja så frön ute?

  Så direkt på våren och skörda på sommaren – Det vanligaste är ju att så grönsaksfröer direkt i jorden på växtplatsen utomhus på våren och försommaren under april, maj och juni. Tidpunkten kan dock variera lite beroende på vilken växtzon du bor i. Så fort eventuell tjäle gått ur marken och jorden är tillräckligt varm går det att börja så.

  Vilka frön växer snabbast?

  Sorter att odla med barn – För att odlingen ska bli spännande och rolig är det bra att välja fröer som gror och växer snabbt. Solros, ringblomma, pumpa, blomsterböna, krasse och sockerärtor är bra alternativ för otåliga. När intresset väl har väckts kan ni gå vidare med mer tålamodsprövande sorter som tar lite längre tid.

  Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Vattna med jämna mellanrum.

  Ska ni så sockerärtor kan du visa barnen hur en först sköljer sockerärtorna i natten för att de ska gro ännu snabbare. Därefter sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller krukan ni vill odla dem i. Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra.

  • Ett växtstöd kan ni göra själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen.
  • Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen.
  • Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum.

  Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid. Vill ni ta odlingen ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av klättrande växter. Här får ni tips om hur ni går till väga, Vilka Fröer Ska Sås I Januari När ni väntar på att det ska växa kan ni göra fågelskrämmor, skyltar och dekorera pallkragar. Foto tv: Markus Danielsson

  Kan man så tomater i februari?

  Odla tomater från frö – Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver tomater alltid förodlas, Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt. Men din tomatsådd inomhus går alltid till på samma sätt.