Vilka Grönsaker Är Bra För Hundar
Goda grönsaker för hundar

 • Morötter. Morötter kan ges i både kokt och rå form.
 • Ärter. Hundar kan äta ärtor bra då de innehåller många vitaminer som A, B, C och K.
 • Blomkål. Blomkål är hälsosamt för hundar och det är en hälsosam fiberkälla och är rik på vitaminer K, C, kalcium och kalium.
 • Spenat.
 • Potatisar.
 • tång.

Vilka grönsaker är inte bra för hundar?

Farliga grönsaker för hunden – Du ska inte ge hunden någon typ av lök, i både rå och tillagad lök finns allicin som kan orsaka blodbrist hos din hund. Undvik också majskolvar som kan fastna i tarmen och kräver operation för att tas ut. Även avokado är olämpligt att fresta hunden med. Vindruvor kan orsaka akut njursvikt hos hundar. Lista på ämnen som är giftiga för hund

Är det bra för hundar att äta morötter?

Morötter – Morötter är mycket hundvänliga och du kan ge vovven råa, rivna, kokta eller ångkokta morötter. Morötter ger hunden stora mängder beta-karoten, vilket har en välgörande effekt på ögon, hud och päls. Dessutom kan morötter hjälpa till att rengöra hundens tänder och ge vovven bättre andedräkt. Därtill innehåller de gott om fiber och A-vitamin.

Kan jag ge min hund gurka?

Eftersom gurka består av 96% vatten är det helt okej att ge din hund en gurkbit lite då och då. Tänk bara på att skära gurkan i små bitar så att de inte fastnar i halsen.

Kan man ge kokt ägg till hund?

Kan hundar äta ägg? – Tro det eller ej, men hundar kan faktiskt äta ägg! Ägg innehåller mycket protein och många viktiga fett- och aminosyror. Detta gör ägg till ett gott – och hälsosamt – mellanmål när de steks eller kokas. Ägg kan också vara en viktig proteinkälla i vissa vanliga hundfoder.

Hur mycket morötter kan en hund äta?

Att bjuda på en morot då och då kan bli en rolig sysselsättning för din hund. Här listar vi fem grönsaker och bär som hunden kan äta. Morötter Tycker många hundar är goda att knapra på, rengör tänderna, ger mättnadskänsla och innehåller fibrer som är bra för magen.

Sötpotatis Innehåller många bra näringsämnen. Ge den inte rå, utan skär den i skivor och koka eller torka i ugn och använd som belöningsgodis. Gurka Innehåller mest vatten och är knaprigt att tugga på. Spenat Innehåller antioxidanter och mineraler. Blåbär Om hunden smakar på blåbär under skogspromenaden är det inget du behöver oroa dig för.

Se bara till att den inte får i sig för stor mängd. Kom ihåg! Många bär, frukter och grönsaker är rika på fruktsocker och ska därför inte ges i för stor mängd till hundar. Den huvudsakliga kosten ska alltid bestå av ett bra foder anpassat för hund. Frukt och grönsaker ska inte ersätta hundfoder, men kan ges som snacks eller godis någon gång då och då.

Är banan bra för hundar?

Vad får hunden inte äta? Livsmedel som du inte bör ge hunden överhuvudtaget – Alltför fet, starkt kryddad och salthaltig mat kan inte hundar smälta eftersom de har en annan sorts ämnesomsättning än människor. Hundar kan kräkas eller få diarréer av mat av den här sorten.

Grönsaker som ger gaser som t.ex. kål och lökväxter, bl.a. lök, vitlök och gräslök samt purjolök är verkligen giftiga för hunden. Samtidigt finns det en stadigt ökande trend bland många kostmedvetna hundägare att ge hundar en liten(!) mängd grön smoothie att dricka. Det sägs att de får en finare päls och mer energi.

Även vindruvor, russin och sultanrussin anses skadliga för hundar även om det inte verkar gälla alla. Men i grund och botten kan hundar få tecken på förgiftningar redan när de fått i sig 10g vindruvor per kg kroppsvikt eller mindre än 2,8g russin per kg kroppsvikt.

Andra sidan förekommer det t.ex. på vingårdar att hundar äter vindruvor och inte får några synliga symptom. En vindruveförgiftning kan ge symptom som kräkningar och/eller diarré, generella problem i mag-tarm-regionen, apati, dålig aptit, förändrade blodvärden, uttorkning, oliguri (otillräcklig urinproduktion), anuri (ingen urinproduktion) samt njursvikt och död.

Det finns för närvarande en hype kring avokado som mänsklig föda på grund av dess hälsofrämjande egenskaper. Avokado är tyvärr mycket skadligt för hundar. Viss avokado innehåller nämligen fettsyraderivatet persin som räknas som oskadligt för människor, men giftigt för nästan alla sällskapsdjur.

Symptom på en persinförgiftning är andnöd, ascites (vätskeansamlingar i bukhålan), diarré, kräkningar och hosta. För hundar är det heller inte bra med nötter, dvs. jordnötter, macadamianötter, omogna valnötter och svarta valnötter. Om hunden äter dessa, kan den få epilepsiartade eller epileptiska anfall, kräkningar, skakningar, muskelkramper och nervkramper.

Chips är givetvis inte heller hundföda. Hunden behöver bara få i sig en liten mängd på 1 till 2 chips för att få magproblem. Du bör också vara väldigt försiktig med växter i potatisväxtfamiljen som t.ex. tomater, aubergine och paprika. De innehåller nämligen solanin.

 1. Potatis som börjat gro och gröna tomater innehåller speciellt mycket av detta naturliga giftämne.
 2. Därför bör hunden bara få kokta potatisar utan skal eftersom det också finns en speciellt hög andel solanin i potatisskal.
 3. Förgiftningssymptom är slemhinneinflammation, diarré och kräkningar.
 4. Om du ger hunden fisk, bör du se till att fisken inte har några ben.
You might be interested:  Vad Händer Om Barn Dricker Kaffe?

Proteinerna i fisken är också en riskfaktor. Men en liten läckerbit som mellanmål för en gångs skull är okej, om fisken exempelvis har blivit pocherad innan. Sedan bör inte hunden äta citrusfrukter överhuvudtaget därför att det kan leda till allergier.

Om den får i sig för mycket syra kan den få problem i mage och tarmar. Tänk även på att frukt kan innehålla en hög andel socker. Ett litet mellanmål med äpple eller banan då och då är okej – det vill säga om hunden gillar det överhuvudtaget. Rädisor och rättikor bidrar till att ge hunden gaser och kan leda till att den får halsbränna i magregionen.

Choklad är väldigt giftigt för hundar eftersom det innehåller teobromin. Olika sorters choklad innehåller olika mängder av detta ämne. I vit choklad finns det 0,009 mg/g, i mörk choklad så mycket som 26 mg/g. En chokladkaka innehåller därför ungefär 1600 mg (dvs.1,6g) teobromin.

 • Möjliga tecken på förgiftning är t.ex: andningsbesvär, medvetenhetsstörningar, diarré, kräkningar, feber, krampor och hjärtrytmrubbningar.
 • Lök är strängt förbjudet för hundar.
 • Om hunden äter lök, blir de röda blodkropparna förstörda.
 • En väldigt liten mängd kan vara giftig, dvs.5g lök per kg kroppsvikt.

Det spelar ingen roll om löken är färsk, stekt, kokad eller torkad. Vi önskar dig och din hund god hälsa! Kom ihåg att en av flera avgörande faktorer är högkvalitativt hundfoder,

Kan man ge hunden kokt potatis?

ÄR DET FARLIGT FÖR HUNDAR ATT ÄTA POTATIS – Det är inte farligt för hundar att äta kokt potatis. Däremot ska du aldrig ge din hund rå potatis då hundar precis som människor har svårt att smälta potatis. Grön potatis kan också innehålla förhöjda halter av solanin som inte är bra för hundar. Symptom på att hunden fått i sig rå potatis kan vara kräkningar, diaré, yrsel och kramper.

Kan man ge hunden tonfisk på burk?

Mat som både du och din hund kan äta Om det är något som våra hundar är duktiga på så är det att tigga mat från oss människor. Vi alla vet hur svårt det är att stå emot den där berömda puppy-eyes-blicken. Det går ju inte att säga nej? Eller? Trots att det kan vara svårt att säga ifrån, finns det flera anledningar till att tänka efter innan du ger din hund mat från din tallrik.

Vissa ingredienser är dåliga eller skadliga för hundens hälsa. Servera ett hundfoder av hög kvalitet gjort på naturliga ingredienser då vet du att din hund får i sig det den behöver för att må bra. Du kan läsa mer om vår hundmat ! Men visst finns det ingredienser som både vi människor och hundar kan äta – tillsammans! Här har vi listat ingredienser som är helt okej att ge till din hund.

Persilja Hundar har naturligt inte den mest väldoftande andedräkten. Precis som för oss människor, kan persilja hjälpa till att förbättra munhälsan. Ett tips är att hacka upp en matsked persilja och blanda in i hundens mat. Persilja är dessutom en bra näringskälla för vitamin A, B, C och K, samt mineralerna järn och kalium.

 1. Alla våra recept innehåller persilja!) Fet fisk Både lax och tonfisk är rikt på omega-3-syror, vilket förbättrar både immunförsvaret och pälskvaliteten.
 2. Notera att fisken måste serveras tillagad, alternativt genom att tillsätta fiskolja i hundens vanliga mat.
 3. Ärtor Ärtor innehåller mineralerna kalium och fosfor, samt vitamin B, vilket både människor och hundar behöver.

Så nästa gång du äter ärtor, var inte rädd att ge några till din hund – förutsatt att din hund gillar det. Fänkål Det är inte farligt att mata sin hund med fänkål, tvärtom – det är till och med hälsosamt. Fänkål hjälper till med matsmältningen för båda människor och hundar.

 • Det kan även hjälpa till att stärka immunförsvaret.
 • Dock är det viktigt att skölja fänkålen innan du ger den till din hund, då många grönsaker är besprutade.
 • Var även försiktig med att inte ge för stora mängder, då det kan ha en laxerande effekt.
 • Morötter Morötter är fantastiska för tänderna, förebygger plack och tar bort matrester mellan tänderna.

Morötter innehåller även kalium och antioxidanter som kan hjälpa till att sänka kolestrolnivån. Missa inte vår foderrådgivning Svårt att veta vad din hund bör äta? Vår foderrådgivare Mathilda sätter ihop en skräddarsydd kostplan av naturlig hundmat för just din hunds behov.

Kan jag ge min hund yoghurt?

Undvik dessa livsmedel till din hund Vem kan inte motstå när Bamse sätter sig framför dig med stora ögon och viftande svans beredd att göra vilken piruett som helst, – en liten mums bit från bordet kan väl inte skada? han är ju såå söt bara! Eller att man springer ifrån bordet 2 sekunder, o vips sitter Bamse där med grädde som tomteskägg o tittar nöjt på dig.

 • Den tårtan kan ha varit sötad med xylitol.
 • Eller glassen som på bilden.
 • Nu blir det inte så roligt för Bamse längre.
 • Är du inte uppmärksam kan det bli skadligt för Bamse, för vissa livsmedel kan vara rent ut farliga.
 • Vi börjar med xylitol helt enkelt för att det finns i så många livsmedel idag.
 • Xylitol är ett sötningsmedel som används istället för socker.

Finns i många dietiska hälsofrämjande livsmedel (lightmat) för människan, men också i bakelser, bullar, kakor, godis eller tandkräm. Det är just detta som gör det farligt. Vanligast var tuggummi förr i tiden. Ca 0,1gram per kg hund kan orsaka att hundens blodsocker rasar, (Hypoglykemi) Det går fort, på ca 10 minuter syns darrningar, trötthet, apati.

 • An orsaka skador hos levern som märks av först efter ca 8 timmar.
 • Vanliga symptom är diarré, blödningar apati, uppkastningar.
 • Uppsök veterinär snarast.
 • Vad göra om detta händer? märker du att din hund tuggat eller ätit något med xylitol så försök få den att kasta upp (spy upp) ser allt bra ut utfodra kolhydratrikt, exempelvis använd lite honung.
You might be interested:  Hur Mycket Gram Är En Dl Mjöl?

Uppsök veterinär snarast. (obs är att aktivt kol fungerar inte här) Choklad Dom flesta vet att choklad är giftigt för hundar. Choklad innehåller kakao som i sin tur innehåller substansen teobromin (släkt med koffein). Det finns i alla typer av choklad, ju högre kakaohalt desto giftigare exempelvis mörk choklad och osötad bakchoklad.

 1. Symptom som kräkningar och diarré.
 2. Det kan också orsaka hjärtproblem, skakningar, kramper, ja i värsta fall död.
 3. Mycket små doser är giftiga.
 4. Uppsök veterinär snarast Druvor och russin kan orsaka njursvikt och bara en liten mängd kan göra en hund sjuk.
 5. Symtom som kräkning och diarré som sedan kan gå vidare och utvecklas till njursvikt.

Hunden visar ofta symtom inom några timmar men njurskador kan visa sig efter 2 dygn. Håll denna fruktskål högt upp och långt borta från hunden. Skulle du misstänka att hunden ätit druvor eller russin, försök få den att kasta upp,

 • ( ge tablett aktivt kol om du har) uppsök veterinär snarast.
 • Lök & Vitlök är direkt farligt oavsett rått eller tillagat i större mängder, i små mängder finns det hälsofördelar med vitlök men dumt att chansa. Förstör röda blodkroppar och kan orsaka anemi,
 • Symtom som illamående kräkning diarré & andningsproblem

Alkohol har samma effekt på hundens lever och hjärna som den har på människor. Men det krävs mycket mindre för att förgifta din hund. Bara lite öl, sprit, vin eller mat med alkohol kan vara dåligt. Det kan orsaka kräkningar, diarré, koordinationsproblem, andningsproblem.

Affe, Te innehåller Koffein och kan vara dödligt. Håll din hund borta från kakao, choklad, kola och energidrycker. Ca 15mg /kg kroppsvikt börjar bli giftigt, en kopp bryggkaffe innehåller ca 90mg koffein, 1 kopp te innehåller ca 50mg koffein. Tecken på förgiftning är hyperaktivitet, rastlöshet, överdrivet kissande, törst, flåsande, diarré.

Tror du att din hund fått i sig koffein? åk till veterinär så snart som möjligt. Mjölk och mjölkbaserade produkter kan orsaka diarré och andra matsmältningsproblem för din hund, men inte direkt farligt, laktosintolerans helt enkelt. Yoghurt, kefir, a -fil är att föredra om man vill ge sin hund mejeriprodukter.

 1. Avokado Avokadoväxten har ett naturligt skydd som kallas persin, för att skydda sig i sin miljö mot fåglar och insekter.
 2. Hundar och katter är känsliga mot giftet och det kan orsaka diarré och kräkningar.
 3. Tar upp avokado för att den blivit vanligare i diskarna) Om du nu fått för dig att odla avokado hemma av någon anledning så håll alla husdjuren borta från växterna.

Persin finns nämligen i högre koncentrerad mängd i blad, frön och bark. Vilka vanliga livsmedel kan hunden äta då ? Mitt bästa tips är morötter 🙂 Färska morötter är bra för din hunds tänder, och gott snacks. Morötter är dessutom kalorifattiga, har mycket fiber och innehåller vitaminer.

 1. Du kan också koka dem lätt, Det är inte heller en dålig idé dela morötterna i bitar om man vill det.
 2. Gurka, zucchini, gröna bönor, vattenmelon, honungsmelon ( ta bort frön), äpple, bär såsom blåbär jordgubbar björnbär hallon, som några exempel
 3. Ja det finns mer som hunden kan äta tack o lov 🙂 än som kan skada.

: Undvik dessa livsmedel till din hund

Kan en hund äta äpple?

Färska äppelbitar är bra för hundar Äpplen har massor av kalium, fiber, vitamin A och vitamin C. Ett enda äpple innehåller ungefär 25 gram socker. Ett hel äpple kan vara för mycket socker för din hund, men små äppelbitar kan vara ett bra alternativ till hundgodis.

Får hundar äta gul vattenmelon?

Är vattenmelon säkert för hundar? – Vattenmelonens fruktkött är säkert och näringsrikt för hundar, men om din hund äter för mycket kan den få ont i magen. Vattenmelon innehåller också socker, men den höga vattenhalten gör att den inte borde orsaka några ohälsosamma blodsockertoppar.

Kan hundar äta små tomater?

Kan hundar äta makrill i tomatsås? – Ja, om din hund tål tomat kan den också äta makrill i tomatsås. Hundar tål inte de gröna delarna av tomatplantan och även den röda delen ska endast ges i små mängder. Detta beror på att tomater innehåller ämnet solanin, vilket kan vara giftigt för hundar.

 • Om du vill ge din hund lite mer fisk i vardagen har vi både godis och mat som innehåller mycket fisk.
 • I vår SMALL SIZE ESSENTIAL OLDER finns det gott om skotsk atlantlax, vilket ger din hund en bra källa till omega-3.
 • Vi har också läckra ESSENTIAL ICELAND FISH DELIGHTS.
 • Det är utsökt 100 % torkat isländskt torskskinn.

Det är jättegott!

Får hundar äta gul Kiwi?

Vilka frukter och bär är okej för hunden? En av de absolut vanligaste frågorna vi får in till redaktionen är vilka frukter hunden kan äta. Och det är verkligen inte allt! Kolla listan för att få veta vad som är okej och inte.

 • Äpple OK, om hunden inte äter på tok för mycket kärnor.
 • Avokado Inte ok, hunden kan kräkas av det.
 • Banan OK! Många hundar verkar gilla banan

Blåbär OK! Det finns många vovvar som gärna går runt i blåbärsskogen och njuter av att plocka blåbär! Körsbär Inte ok, kan bli giftigt i stora mängder. Dessutom kan kärnorna ställa till det.

 1. Vindruvor Absolut inte ok kan orsaka allvarliga njurproblem.

Kiwi OK! Men känner du till någon hund som gillar kiwi?

 • Citron OK!
 • Apelsin OK!
 • Persika OK, men låt inte hunden äta kärnan.
 • Ananas OK!
 • Russin Inte ok, kan orsaka njurproblem eftersom det ju är torkade vindruvor som kan vara farliga för hunden.

Jordgubbar OK! Mums! För hela familjen.

 1. Vattenmelon OK, men ge inte skalet till hunden.
 2. (Källa: Vet. Edward Cooper/Huffingtonpost)
You might be interested:  Hur Får Man Bort Kaffe På Matta?

: Vilka frukter och bär är okej för hunden?

Är kokt ris bra för hundar?

Om magsjukan varar mer än ett dygn kan man ge diet. Koka ris – gärna grötris – och vatten. Ta mer vatten än vanligt – ca 5 delar vatten och 1 del ris – och koka längre än vanligt – ca 30 minuter. Ta vara på vätskan – risavkoket.

Varför ska inte hundar äta banan?

Varning för skalet
 – Själva frukten är alltså bra för hundar, men undvik att ge dem skalet. Även om de inte är direkt giftiga, bortsett från bekämpningsmedlen på besprutade bananer, kan skalen vara svåra att smälta och orsaka förstoppning. Skalen kan också medföra kvävningsrisk, så skala därför bananen först. LÄS OCKSÅ: Så blir du en klimatsmart hundägare

Hur ofta kan man ge äggula till hund?

Ägg. Ägg innehåller ALLA hundens essentiella aminosyror (som ALLA råkar finnas i kött), fett av god kvalitet och biotillgängliga vitaminer och mineraler (i motsats till ultraprocessat hundfoder).Ägg innehåller en mängd olika bioaktiva proteiner som har antimikrobiella och immunskyddande egenskaper – varav majoriteten kan hittas i äggvitafraktionen.

De dominerande äggvitaproteinerna som kan påverka inflammation inkluderar äggalbumin (54% av äggvitaprotein i vikt), ovotransferrin (12%), ovomucin (3,5%), lysozym (3,4%) och avidin (0,5%) De innehåller även fosolipider, lutein och zeaxantin (vitalt för ögonhälsan, båda de senaste är svåra för köttätare att hitta om de inte äter ögon från deras byten tex.

Det behöver väl inte sägas att ägg av frigående höns, som inte äter majs som förändrar fettsyraprofilen, är bäst ägg 🙂 Inom hundvärlden finns mycket skrönor. Och mycket som inte studerats förrän nyligen och som vi därför inte visste tidigare. Därför kan råd skilja sig åt.

Ägg är tex. en sån sak som det alltid debatteras om. Eller äggvitan snarare. En stor hundtidning publicerade just en artikel om ägg. Att äggvita inte ska ges. De har inte sakfel. Men idag vet vi att vi inte behöver varna för att äta hela ägg med rå äggvita. Äggvita innehåller avidin, en Biotin-hämmare. Biotin är ett av B-vitaminerna.

Biotin är viktigt för din hunds cellväxt, fettsyrametabolism och för frisk hud och päls. Men, äggulor innehåller mycket biotin, så länge du ger hela ägget är det få bekymmer. Dessutom, biotinbrist är sällsynt. Och de skulle behöva äta en extraordinär mängd ägg för att skapa en brist.

Det är bara när hunden får ägget som avidinet kan påverka. Det fortsätter inte att vara så resten av hundens liv, inte ens resten av dagen. Med tanke på hur mycket näring det är att få ett helt rått ägg, med skal och allt, så rekommenderar jag att ge råa ägg. Mina hundar får det 3-4 gånger i veckan. Du kan ge ett ägg om dagen om du vill.Ägget kan också kokas en kort stund så äggvitan stelnar.

Då försvinner avidinet. Men det är fortfarande mer näringsrikt helt rått. Glöm inte att ge hela, med skal och allt!

Och för er som barfar, biotin finns i annat också, tex lever är biotinrikt. Ägg är en av de mest kompletta källorna till aminosyror, byggstenarna för protein, Dessutom innehåller de:Vitamin A Riboflavin Folat Vitamin B12 Järn Selen Fettsyror

Hundiagården vill värna om din personliga integritet. I samband med den nya EU-förordningen GDPR (General Data Protection Regulation) som ersätter PUL (Personuppgiftslagen) har vi uppdaterat vår integritetspolicy. Lagen har som syfte att skydda dig och dina personuppgifter.

Är det farligt för hundar att äta ost?

Kan hundar dricka mjölk? Ok at ge mjölk till hundar? Undvik att ge din hund mjölk, ost eller andra mjölkprodukter då vovven saknar de enzymer som behövs för att bryta ner laktos. Valpar kan bryta ner mjölksocker, men förmågan försvinner allt eftersom hunden blir äldre. : Kan hundar dricka mjölk? Ok at ge mjölk till hundar?

Är det farligt för hundar att äta jordgubbar?

Kan hundar äta jordgubbar? – Hundar kan äta jordgubbar och det är näst intill riskfritt. Även frysta jordgubbar fugnerar bra för hunden. Du bör inte ge din hund jordgubbssylt, jordgubbssirap, jordgubbskräm eller andra produkter med mycket socker. Mer om riskerna med jordgubbar för hundar kan du läsa om senare i artikeln Dessutom går vi igenom olika sätt du kan variera sättet att mata hunden med jordgubbar och vad du kan göra om din vovve inte vill smaka på de härliga bären.

Kan en hund äta räkor?

Avslutande tanker kring räkor för hundar – Räkor är helt okej för din hund och i många fall nyttigt. Tänk igenom innehåller av räkorna du köper eller tillagar så de bara är just räkor och inte massor av tillsatser som kan skada din fyrbente vän. Kontakta din veterinär vid osäkerhet om och hur mycket räkor du bör ge din hund.

Vad händer om en hund äter tomat?

Mogna tomater är inte på listan över farlig mat för hundar, men om din hund äter en grön, omogen tomat eller det lilla lövet på plantan (stammar också). Omogna tomater och tomatväxter innehåller ett gift som heter solanin, som kan orsaka gastrointestinal smärta, slöhet, svaghet och förvirring.

Vad är farligt att äta för en hund?

Tips: ha alltid sparris hemma – Om din vovve får i sig något vasst föremål, som kan vara väldigt farligt för hundar, kan du mata hunden med sparris. Sparrisen lindar och kapslar in det vassa föremålet. Föremålet kan sedan färdas genom hundens kropp den normala vägen utan att skada hunden. : Vad får hundar inte äta – farligt för hundar att äta

Är spenat giftigt för hundar?

Spenat – Spenat i sig är fullt av järn och vitaminer och mycket nyttigt för hunden. Men du bör ändå inte ge hunden spenat alltför ofta eller i alltför stora mängder, då det kan ha en hämmande effekt på nybildandet av röda blodkroppar.