Vilken Ålder Får Man Dricka Kaffe
Kaffe bara från 14 år – För barn under 14 år bör därför kaffe förbli tabu som allmän regel, för här absorberas onödiga kalorier och koffein ofta redan genom andra livsmedel, till exempel choklad eller kolsyrade drycker. En ytterligare och stimulerande källa som kaffe bör därför undvikas om möjligt.

 1. Från 14 års ålder kan enstaka kaffekonsumtion dock tillåtas utan problem.
 2. Ändå bör en hälsosam balans upprätthållas.
 3. Om du till exempel dricker kaffe på helgerna, bör du undvika andra koffeinkällor och socker.
 4. I den här åldern bör det aldrig bli en daglig rutin att gå till kaffemaskinen.
 5. Som vanligt i livet är en balanserad och hälsosam livsstil det roligaste och håller dig frisk.

: Vid Vilken Ålder Ska Du Dricka Kaffe?

Kan en 13 åring dricka kaffe?

Barn under 15 år borde inte dricka koffeinhaltiga drycker som till exempel kaffe eller energidrycker överhuvudtaget. Också små mängder koffein orsakar irritation, rastlöshet och sömnsvårigheter hos barn, konstaterar Statens näringsråd. I energidrycker läggs dessutom andra uppiggande ämnen till, och halterna kan bli höga ifall man dricker mycket av dem.

Får 11 åringar dricka kaffe?

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbud mot försäljning av energidrycker som innehåller koffein och taurin till barn under 15 år. På senare tid har det blivit allt vanligare att både barn och vuxna dricker energidrycker.

 • Utan vetskap om vad vissa av dessa innehåller går drickandet allt längre ner i åldrarna och allt fler burkar konsumeras per dag.
 • Det är inte ovanligt att barn dricker 4–5 burkar om dagen och i vissa fall ännu fler.
 • Detta är möjligt då många lågprisbutiker säljer energidrycker för ca 5 kr/burken.
 • Innehållet i en energidryck varierar, men i stort sett kan man säga att de farliga är uppbyggda av två viktiga ingredienser, koffein och taurin (vissa innehåller även azofärger).

När det gäller koffeinet i energidrycker är detta ofta kemiskt, gjort av guarana, en lian från Sydamerika, eller från kolabusken. Koffeinet är dock inte det största problemet, om man är vuxen och håller mängden på en acceptabel nivå. Men som 10–11-åring är det på tok för tidigt att börja dricka koffein och då inte minst i den nivå som en energidryck innehåller.

Syntetiskt koffein används främst i mediciner men nu även i vissa billigare energidrycker. Syntetiskt koffein är billigt att framställa, exempelvis genom att ta vara på koffeinet vid framställning av lågkoffeinhaltigt kaffe, och priset på drycken kan hållas på en nivå så att även barn med dålig ekonomi lockas att köpa.

Koffeinet anses bedöva hungerskänslorna och gör att man i stället dricker en burk till i stället för att äta. Det finns studier på att koffein skulle kunna vara lika beroendeframkallande som alkohol eller nikotin. Det är därför rimligt att anta att personer under 15 år inte skall dricka överdrivna mängder med drycker som innehåller koffein.

Kan en 14 åring dricka kaffe?

Enligt den europeiska livsmedelsmyndigheten är det säkert för ungdomar i denna ålder att inta 3 mg koffein per kilo kroppsvikt dagligen. En 14 – åring som väger minst 50 kg skulle alltså kunna dricka 3 koppar kaffe om dagen.

Kan man dricka kaffe när man är 12?

Drick inte energidryck samtidigt som du dricker alkohol eller tränar hårt – Livsmedelsverket ger rådet att inte dricka energidryck samtidigt med alkohol, eftersom det kan göra att du blir mindre medveten om hur berusad du är. De dödsfall som har skett med personer som har druckit energidryck har varit i samband med att personen även har druckit alkohol.

Får 10 åringar dricka kaffe?

Kaffe bara från 14 år – För barn under 14 år bör därför kaffe förbli tabu som allmän regel, för här absorberas onödiga kalorier och koffein ofta redan genom andra livsmedel, till exempel choklad eller kolsyrade drycker. En ytterligare och stimulerande källa som kaffe bör därför undvikas om möjligt.

Från 14 års ålder kan enstaka kaffekonsumtion dock tillåtas utan problem. Ändå bör en hälsosam balans upprätthållas. Om du till exempel dricker kaffe på helgerna, bör du undvika andra koffeinkällor och socker. I den här åldern bör det aldrig bli en daglig rutin att gå till kaffemaskinen. Som vanligt i livet är en balanserad och hälsosam livsstil det roligaste och håller dig frisk.

: Vid Vilken Ålder Ska Du Dricka Kaffe?

Får 15 åringar dricka?

Langning av alkohol – För att stoppa langning till ungdomar arbetar polisen med att identifiera och ingripa mot langare. Det kan exempelvis ske genom att polisen bedriver spaning mot misstänkta langare. Polisen spanar också runt försäljningsställen som systembolag för att upptäcka misstänkta langare.

Med langning menas att någon illegalt förser personer med droger, till exempel alkohol, oftast genom försäljning. Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år. På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att köpa alkohol. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

Är koffein en drog?

Negativa effekter av koffein – Koffein har dock inte bara positiva effekter. Vid ett riktigt högt intag blir de negativa effekterna allt flera och mer märkbara. Och koffein kan faktiskt kallas för en drog, eftersom det som typiska droger stimulerar nervsystemet, skapar beroende och kan leda till besvär med abstinens.

Kan en 11 åring dricka Clean?

Ingen laglig åldersgräns – I dag finns det ingen lag om åldersgräns för att konsumera energidrycker. Och det är alltså inte olagligt för barn att dricka det. LÄS MER: Få följer åldersgräns för energidryck – De här dryckerna säljs i hela EU så vi kan inte ha egna regler i Sverige om vi inte visar att vi svenskar är mer känsliga än resten av Europa.

 1. Så det ligger utanför vad Sverige kan bestämma själv, utan vi måste få godkänt om vi gör åldersgräns eller något annat förbud, säger Ulla Beckman Sundh.
 2. I de flesta stora matvarukedjor i Sverige måste man ändå vara 15 år för att köpa en energidryck, men detta gäller inte överallt.
 3. De butiker som inte ingår i Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag behöver inte följa denna åldersrekommendation.
You might be interested:  Hur Mycket Kaffe I En Presskanna?

När Lilla Aktuellt frågade barn om det är svårt att få tag i drycken uppger många att det inte är det. – Det finns några butiker som har åldersgräns, men de flesta vi har varit hos har inte det, säger Hugo Carmback. – Vi har varit i typ fem stycken affärer och en av dem har haft åldersgräns, säger Wilmer Olofsson, 12 år.

Får barn dricka svart te?

Vi har inga specifika råd om te till barn 6-13 år. För mindre barn är vårt råd att inte ge dem kaffe eller större mängder svart te och coladrycker. Den individuella känsligheten för koffein är väldigt stor.

Vad är max intaget av koffein för en 13 åring?

Säkert intag av koffein – Hos vuxna bedömer den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, att intag av tre mg koffein per kg kroppsvikt vid ett tillfälle (en dos) är säkert (3). För vanemässigt intag bedömer Efsa att 5,7 mg koffein per kg kroppsvikt och dag, det vill säga fördelat över dagen i mindre doser, är säkert (3).

Efsa konstaterar att det saknas vetenskapligt underlag för att fastställa en övre nivå för säkert intag av koffein hos barn och ungdomar. Eftersom omsättningen av koffein hos barn är samma som hos vuxna bedömer dock Efsa att motsvarande enstaka dos som hos vuxna är säkert även för barn, det vill säga tre mg per kg kroppsvikt.

Efsa föreslår även denna övre gräns som säker dos för vanemässigt koffeinintag per dag, hos barn och ungdomar (3). Anledningen till att Efsa föreslår en lägre nivå för vanemässigt intag för barn och ungdomar, jämfört med för vuxna, är att det råder stor osäkerhet kring de långsiktiga effekterna av koffeinintag hos barn och ungdomar, på grund av få långtidsstudier av koffeinintag i denna grupp.

Hur många koppar kaffe är det i en monster?

Mamman har stämt företaget – Hennes mamma har stämt företaget bakom energidrycken, Monster Beverage. Vid obduktionen visade det sig också att Anais Fourniers ska ha lidit av en ärftlig sjukdom som kan försvaga blodkärlen, skriver, Till tidningen har Monster Beverage själva sagt att man inte på något sätt är ansvarig för Anais Fourniers död.

Får barn köpa kaffe?

till Statsrådet Maria Larsson (KD) Åtskilliga dödsfall bland barn och ungdomar har kunnat kopplas till konsumtion av energidrycker. Även om ett underliggande hjärtfel, överdriven alkoholkonsumtion eller annat angetts som dödsorsak så har kombinationen med stora mängder energidryck bidragit till den fatala utgången.

Enligt en forskningsstudie pumpade hjärtats kammare hårdare en timme efter försökspersonernas intag av energidryck vilket ledde till att hjärtrytmen förändrades. Forskaren Jonas Dorner menar att stort intag av koffein kan leda till snabba hjärtslag, hjärtklappning, förhöjt blodtryck och i värsta fall anfall eller plötslig död.

Koffein är dessutom beroendeframkallande. Den höga koffeinhalten är kännetecknande för energidryck. Det finns ingen maxgräns för koffeininnehållet. Ofta motsvarar en liten burk energidryck en kopp kaffe, men det förekommer också att en liten burk motsvarar tre koppar kaffe.

 1. Det finns dessutom så kallade små “shots” till försäljning med extra hög koffeinhalt.
 2. Livsmedelsverket avråder personer med hjärtfel från att dricka energidryck.
 3. Detsamma gäller barn och gravida.
 4. Energidryck bör inte heller användas som törstsläckare, drycken fungerar i stället vätskedrivande.
 5. Särskilt bör drycken undvikas som törstsläckare kopplat till hård träning.

Trots det förekommer det att barn ges energidryck som “prestationshöjare” i samband med träning och match. Många svenska butiker har infört en 15-årsgräns. Men det finns ingen lagstadgad åldersgräns, ingen maxgräns för koffeinhalten eller ens krav på varningstext.

Hur mycket koffein är det i Trocadero?

A. koffein *), surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumcitrat, fosforsyra), konserveringsmedel kaliumsorbat, sötningsmedel (aspartam**, acesulfam K), färgämne E150d och antioxidationsmedel askorbinsyra. *Koffeinmängd 7,9 mg/100 ml färdig dryck.

Är koffein farligt för barn?

Sköra ben – Även om koffein är skadligt för barn i alla åldrar är det värre för barn mellan 3 och 8 år. Det är då benen utvecklas som mest, och att dricka kaffe kan förhindra att kroppen absorberar det kalcium ett barn behöver, Kalcium är också nödvändigt för att hålla ett barns tänder starka och friska.

Hur många koppar kaffe är det i en NOCCO?

Energidrycken Nocco kan ses drickas av var och varannan person – men nu går en expert ut med en varning för den populära törstsläckaren. Drycken kan nämligen vara farlig om man inte har koll på innehållet. Energidrycken Nocco har på bara ett par år blivit väldigt populär i Sverige.

Men nu varnar experter för mängden koffein i drycken. Men vad är det som är så farligt? Jo, Nocco innehåller nämligen otroligt mycket koffein. Faktiskt dubbelt så mycket koffein som till exempel en bruk Red Bull – det innebär hela 180 milligram. Det är nästan två gånger så mycket som en stor kopp kaffe.

En standardburk Redbull är visserligen minde än en Nocco, men mängden koffein per milliliter är fortfarande mer. – Koffeinmängden kan snabbt bli för hög i förhållande till rekommenderat intag för barn och unga. Då är det också oroväckande att se att det är bland barn och unga som försäljningen ökar mest, säger idrottsvetaren Therese F Mathisen, till norska TV2 i programmet “Matkontrollen”.

Nocco Sverige bemöter kritiken i ett mejl till Nyheter24 : “Innehållet i en burk NOCCO motsvarar koffeininnehållet i två burkar kaffe. EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har slagit fast att en koffeinkonsumtion om 400 mg/dag inte anses problematisk ur säkerhetssynpunkt för vuxna (undantaget barn, gravida och ammande som inte bör dricka koffein, vilket vi även är tydliga med).

Påståendet om att det kan vara farligt att dricka är alltså kraftigt överdrivet. Att enskilda personer har en annan uppfattning får stå för dem, vi kan dock konstatera är att deras uppfattning avviker från EFSA:s sammanvägda bedömning” Utöver koffein innehåller Nocco också vitaminer och BCAA, en förkortning av “branched-chain amino acid” (förgrenade aminosyror).

 • Detta ska hjälpa till att bygga muskler, vilket har gjort drycken populär även hos de som tränar mycket.
 • BCAA är en förkortning av branched-chain amino acid (förgrenade aminosyror).
 • Dessa bygger upp protein, som väldigt många bryr sig om eftersom det ger bättre muskeltillväxt, säger idrottsvetaren Therese F Mathisen till TV2,
You might be interested:  Hur Länge Är Man Pigg Av Kaffe?

Studier har visat att just BCAA hjälper till vid muskelbyggande, men annan forskning har visat att det faktiskt inte har någon direkt effekt, skriver Aftonbladet,

Får barn under 15 dricka Koffeinfri NOCCO?

Hitta svaren på dina frågor i NOCCOs FAQ NOCCO är en välsmakande funktionsdryck framtagen under det svenska hälso- och träningsinriktade varumärket No Carbs Company. NOCCO finns flera olika varianter, som alla är berikade med olika vitaminer och är sockerfria.

Flera innehåller också BCAA och/eller koffein. Se respektive produkts näringsdeklaration för exakta värden. NOCCO är en förkortning av No Carbs Company, ett svenskt dryckesvarumärke med inriktning på hälsa och träning. Till en medveten och aktiv vuxen konsument som önskar en välsmakande, funktionell och sockerfri dryck.

BCAA står för Branched Chain Amino Acids och betyder grenade aminosyror. BCAA omfattar följande tre essentiella aminosyror; leucin, valin, isoleucin. En burk NOCCO innehåller B-vitaminerna biotin, folsyra, niacin, B6 och B12 som alla bidrar till att minska trötthet och utmattning.

 1. Biotin, niacin, B6 och B12 bidrar till normal energiomsättning.
 2. NOCCO BCAA innehåller både BCAA (2500-3000 mg beroende på variant och marknad) och koffein.
 3. NOCCO BCAA+ är helt koffeinfri men innehåller en större mängd BCAA (5000 mg).
 4. NOCCO Focus innehåller inte BCAA, men innehåller koffein.
 5. Samtliga innehåller vitaminer och är sockerfria.

NOCCO finns i varianter med och utan koffein. På de varianter som innehåller koffein framgår koffeinhalten tydligt på burkens etikett. Koffeinhalten kan variera något beroende på vilket land produkten säljs i. Majoriteten NOCCO-varianter innehåller koffein.

Änslighet för koffein är individuellt och kan variera från person till person. Därför rekommenderar vi att begränsa konsumtionen till två burkar om dagen, vilket ligger i linje med rekommendationerna kring koffein från EFSA (European Food Safety Authority). NOCCOs drycker passar bra att dricka i samband med träning.

NOCCO BCAA och BCAA+ innehåller fria aminosyror som kan tas upp direkt av kroppen. De NOCCO-varianter som innehåller koffein kan bidra till förbättrad koncentration och fokus. Vi rekommenderar inte barn, gravida och ammande personer att konsumera NOCCOs produkter.

Personer som är känsliga för koffein bör inte konsumera de varianter som innehåller koffein. NOCCOs funktionella drycker är framtagna för aktiva vuxna som tränar och vill få i sig BCAA och annat som är positivt vid träning. Då våra produkter inte är utvecklade för barn är även vår koffeinfria NOCCO (grön burk) väl märkt med texten att den inte rekommenderas för barn.

NOCCO BCAA innehåller 2500-3000 mg BCAA beroende på variant och marknad. NOCCO BCAA+ innehåller 5000 mg BCAA. NOCCO Focus innehåller inte BCAA. Fördelningen av de grenade aminosyror som BCAA utgörs av varierar mellan olika produkter och marknader. Kontakta gärna oss om du vill veta den exakta fördelningen för just din produkt.

Fysisk aktivitet ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver “repareras”. Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar. Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella, och måste tillföras via kosten eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

BCAA består av tre av dessa aminosyror som redan är spjälkade och därför kan tas upp snabbare av kroppen. Sukralos är ett sötningsmedel. Sukralos är vanligt förekommande i livsmedel. Syntetiskt och icke energigivande sötningsmedel. Cirka 130-200 gånger sötare än vanligt socker.

Citronsyra är vanligt förekommande i livsmedel och bidrar med både smak och sänkt pH-värde. Den citronsyra vi använder är framställd genom fermentering, med majs som ursprungsråvara (det är inte processtekniskt möjligt att använda syra direkt från frukter). Inga råvaror innehållande allergener har använts vid framställningen.

Ja, samtliga produkter från NOCCO är veganska. NOCCO Ice Pop är en sockerfri isglass utan koffein eller BCAA. Här kan du läsa mer om NOCCO Ice Pop är en svalkande sockerfri isglass som är god att äta året om. Vår sockerfria NOCCO Ice Pop är till för alla.

Får barn under 15 dricka Clean?

FAQ Vilken Ålder Får Man Dricka Kaffe Varför ska jag dricka Clean drink? Clean drink är en god, kolsyrad funktionsdryck helt producerad i Norden. Den är vegansk, berikad med 10 olika vitaminer och mineraler och helt fri från konserveringsmedel, färgämnen, taurin och socker. Du hittar Clean drink med eller utan koffein men alltid berikad med BCAA (grenade aminosyror), vilka fungerar återhämtande för dina muskler i samband med träning.

Clean drink dricker du för ökad energi, ökad återhämtning i samband med träning och för att du vill ha en god törstsläckaren. Hur mycket koffein innehåller Clean drink? En burk på 330 ml innehåller 180 mg koffein. Det är ungefär lika mycket koffein som i två koppar kaffe. Är Clean drink helt vegansk? Ja, Clean drink är 100% vegansk! Jag är gravid/ammar – kan jag dricka Clean drink? Den höga koffeinhalten gör att vi avråder gravida, ammande, barn och personer som är känsliga för koffein.

Enligt livsmedelsverket bör gravida begränsa sitt koffeinintag till 200 mg per dag. En Clean drink innehåller 180 mg koffein. Hur du fördelar ditt koffeinintag är i slutändan upp till dig. Finns det någon åldersgräns på Clean drink? Det finns ingen generell åldersgräns utan det är upp till respektive återförsäljare att bestämma åldersgräns.

Det som gör att vi avråder barn från att konsumera Clean drink är den höga koffeinhalten. Vi har även koffeinfria Clean drink. Kan jag bli ambassadör/ha ett samarbete med Clean drink? Skicka ett mail till [email protected] där du presenterar dig, varför du vill samarbeta med just oss och länka till dina sociala kanaler.

Vi får in en stor mängd förfrågningar så lägg gärna lite tid på din presentation för att vi ska få en känsla för just dig, det ökar dina chanser drastiskt. : FAQ

Får man köpa Koffeinfri NOCCO om man är under 15?

Publicerat torsdag 14 september 2017 kl 05.32 Pressbyrån säljer energidrycken Nocco även till barn – trots att tillverkaren själv avråder just barn från att dricka deras produkt. Hamida Cenanovic från Töreboda blev mycket upprörd när hennes tioårige son lyckades köpa Nocco.

 • Jag blev chockad, jag trodde att Pressbyrån som är en stor kedja hade åldersgränser för den här sortens drycker, menar hon.
 • Hon ifrågasatte hur en tioåring kan få köpa en produkt som av tillverkaren själv anses olämplig för barn.
 • Hon hänvisades vidare i Pressbyråns organisation, och väntar fortfarande på svar.
You might be interested:  Var Kan Man Köpa Tipo 00 Mjöl?

– Man läser om att ungdomar drabbas av hjärtflimmer och illamående, det vill man inte ska drabba vare sig ens egna eller andras barn, säger hon. Pressbyråns ägare, Reitan Convenience, vill inte intervjuas i radio. I ett mejl förklarar man att man tycker det som hänt är beklagligt.

Får man dricka 2.25 under 18?

Svar – Det får de inte. I den svenska alkohollagen kallas drycker som innehåller mer än 2.25 % för alkoholdrycker och för att få köpa dessa måste man vara över 18 år. Drycker som är starkare än 3,5 % får inte säljas i vanliga butiker utan endast på systembolaget eller serveras på restaurang med särskilt tillstånd.

 1. Det är faktiskt inte så vanligt att personer under 18 lyckas köpa alkohol, i alla fall inte på restaurang.
 2. När man frågar unga hur de får tag på alkohol så svarar de flesta istället att de får hjälp av äldre syskon, äldre kompisar eller kompisars syskon.
 3. Både Systembolaget och restauranger har under de senaste åren jobbat mycket med att se till att hålla de åldersgränser som finns och man har också blivit bättre på att kontrollera att åldersgränserna följs.

Senast uppdaterad

Får en 20 åring bjuda en 18 åring på alkohol?

Svar – Vi utgår ifrån att du menar alkohol från systembolaget. Svaret beror på hur serveringen sker. Huvudregeln är att man inte ska bjuda alkoholdryck till den som är yngre än 20 år. I alkohollagen finns det dock ett undantag vad gäller just servering, där står: “Det är dock tillåtet att bjuda den som inte har uppnått föreskriven ålder (20 år) på en mindre mängd alkoholdryck under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden samt det med hänsyn till den unges ålder och utveckling och omständigheterna i övrigt framstår som försvarligt.” Så om du med servering menar en mindre mängd alkohol och det sker enligt ovan så går det bra i lagens mening.

Vad en bör betänka är dock att tillställningar med alkohol lätt kan gå från ordnade till oordnade. Det behöver inte handla om att någon tappar kontrollen helt och hållet men väl att en ansvarig vuxen bjuder mer än vad som var tänkt från början. Gränser för vad lagstiftaren ansett som rimliga kan lätt passeras utan att det alls var meningen från början.

Om man med mening eller av misstag bjuder för mycket alkohol begår man brott om “olovligt anskaffande av alkoholdrycker” vilket kan ge allt från böter till fängelse beroende på omständigheterna. Föräldrar eller andra vuxna kan ibland ha svårt att förhålla sig till att den som är över 18 år får gå på krogen och köpa större mängder alkohol i miljöer som inte alltid är lika ordnade som en privat hemmabjudning.

Får jag bjuda min 16 åring på alkohol hemma?

DET GER FEL SIGNALER – Enligt lag är det inte förbjudet att bjuda sina egna barn på en mindre mängd alkohol om det sker under ordnade förhållanden. Men det ger fel signaler. Om man säger att unga inte ska dricka och att alkohol kan vara skadligt blir det förvirrande för tonåringen om man ändå bjuder på ett glas då och då.

Vad är max intaget av koffein för en 13 åring?

Säkert intag av koffein – Hos vuxna bedömer den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, att intag av tre mg koffein per kg kroppsvikt vid ett tillfälle (en dos) är säkert (3). För vanemässigt intag bedömer Efsa att 5,7 mg koffein per kg kroppsvikt och dag, det vill säga fördelat över dagen i mindre doser, är säkert (3).

 • Efsa konstaterar att det saknas vetenskapligt underlag för att fastställa en övre nivå för säkert intag av koffein hos barn och ungdomar.
 • Eftersom omsättningen av koffein hos barn är samma som hos vuxna bedömer dock Efsa att motsvarande enstaka dos som hos vuxna är säkert även för barn, det vill säga tre mg per kg kroppsvikt.

Efsa föreslår även denna övre gräns som säker dos för vanemässigt koffeinintag per dag, hos barn och ungdomar (3). Anledningen till att Efsa föreslår en lägre nivå för vanemässigt intag för barn och ungdomar, jämfört med för vuxna, är att det råder stor osäkerhet kring de långsiktiga effekterna av koffeinintag hos barn och ungdomar, på grund av få långtidsstudier av koffeinintag i denna grupp.

Hur påverkar kaffe barn?

Koffeindrycker utgör en potentiell risk för barns hälsa – Många barn dricker inte kaffe, men de dricker istället läsk eller andra drycker som innehåller koffein, vilket ger samma resultat. Barn som dricker mycket läskedrycker har en tendens att drabbas av fetma och ofta diabetes. Vissa utvecklar andra problem, som svårigheter att sova eller dåligt beteende.

Vilka åldrar dricker mest kaffe?

Svenskarnas kaffevanor I undersökningen visar det sig att 86 procent av alla svenskar mellan 18-79 år dricker kaffe, vilket i sig inte är särskilt iögonfallande.61 procent dricker kaffe flera gånger om dagen och var femte kaffedrickande svensk (18 %) tror dessutom att de dricker fler koppar kaffe per dag jämfört med genomsnittet i Sverige.

Får barn köpa kaffe?

till Statsrådet Maria Larsson (KD) Åtskilliga dödsfall bland barn och ungdomar har kunnat kopplas till konsumtion av energidrycker. Även om ett underliggande hjärtfel, överdriven alkoholkonsumtion eller annat angetts som dödsorsak så har kombinationen med stora mängder energidryck bidragit till den fatala utgången.

Enligt en forskningsstudie pumpade hjärtats kammare hårdare en timme efter försökspersonernas intag av energidryck vilket ledde till att hjärtrytmen förändrades. Forskaren Jonas Dorner menar att stort intag av koffein kan leda till snabba hjärtslag, hjärtklappning, förhöjt blodtryck och i värsta fall anfall eller plötslig död.

Koffein är dessutom beroendeframkallande. Den höga koffeinhalten är kännetecknande för energidryck. Det finns ingen maxgräns för koffeininnehållet. Ofta motsvarar en liten burk energidryck en kopp kaffe, men det förekommer också att en liten burk motsvarar tre koppar kaffe.

 1. Det finns dessutom så kallade små “shots” till försäljning med extra hög koffeinhalt.
 2. Livsmedelsverket avråder personer med hjärtfel från att dricka energidryck.
 3. Detsamma gäller barn och gravida.
 4. Energidryck bör inte heller användas som törstsläckare, drycken fungerar i stället vätskedrivande.
 5. Särskilt bör drycken undvikas som törstsläckare kopplat till hård träning.

Trots det förekommer det att barn ges energidryck som “prestationshöjare” i samband med träning och match. Många svenska butiker har infört en 15-årsgräns. Men det finns ingen lagstadgad åldersgräns, ingen maxgräns för koffeinhalten eller ens krav på varningstext.