Vilken Frukt Är Bäst Vid Viktnedgång
Skillnad på frukt och frukt – Innehållet i olika frukter skiljer sig förstås åt en hel del. Om målet är att gå ner eller bibehålla din vikt är det bra att välja frukter som innehåller få kolhydrater och mycket antioxidanter. Några bra frukter att välja och vraka bland är:

Melon (både honungs- och vattenmelon). Grapefrukt. Apelsin. Äpple. Clementin. Persika. Olika typer av bär, såsom hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar.

Är frukt dåligt om man vill gå ner i vikt?

Det handlar inte om hur mycket socker eller kolhydrater du äter – men hur många kalorier du äter. – “Low carb”-anhängare (särskilt de som vill sälja dig sin bok eller kosttillskott) argumenterar ofta för att insulin gör dig tjock, men insulin fungerar inte på så sätt utan det handlar om det totala kaloriintaget. LÄS OCKSÅ Protein och viktminskning – betydelsen av protein i ett kaloriunderskott Så det handlar om kalorier och inte kolhydrater. Om du äter mer kalorier än du förbrukar så ökar du i vikt och om du äter färre, minskar du i vikt. Du kan inte spara energi från ingenstans.

 • Men hur är det med kaloriinnehållet i frukt? Det verkar som att frukt är bland de mest kalorisnåla livsmedlen.
 • Således innehåller vanliga frukter som äpple, apelsin, päron, druvor, mango och ananas cirka 50-60 kcal per 100 g trots att det är sött och gott.
 • Inte precis något som spränger din kaloribudget.

Bara för att något smakar sött så är det inte detsamma som att det är onyttigt. En av de sötaste och mest utsökta frukterna, vattenmelon, innehåller bara 30 kcal per 100 gram. Du kan då tänka att 1 kg vattenmelon (utan skal) endast har 300 kcal! Man behöver alltså inte veta mycket om energibalans innan man kan förstå att det är meningslöst att avstå från frukt om du vill gå ner i vikt.2. Frukt fyller mycket i magen på grund av högt vatteninnehåll och det ökar känslan av mättnad (3). Några av de mest mättade frukterna är apelsiner och äpplen. Överraskande nog mättar frukter nästan lika bra som grönsaker i allmänhet (4). Vidare så har frukten fördelen över grönsaker att det är lättare att äta.3.

Frukt är lättillgänglig När man talar om varaktiga livsstilsförändringar är tillgängligheten viktigast. Många tror att hälsosamma matvanor handlar om att ha mer självdisciplin och vara motiverad hela tiden, men i verkligheten handlar det mer om att göra rätt val före det enkla valet. Med andra ord gör det enkelt för dig själv att välja vara hälsosam.

Låt mig komma med ett exempel: Om du har en påse chips som står i skafferiet så är du mycket mer benägen att äta chips på autopilot än om du inte det hemma. För då måste du ju sätta på dig ytterkläder, sätta dig i bilen, köra till matbutiken och köpa chips.

 1. Det kräver mycket mer aktiva val och valet innebär ett övervägande beslut “Vill jag verkligen ha en påse chips?”.
 2. Om du istället har en skål med frukt som står på köksbänken är du mycket mer benägen att använda det som snacks.
 3. Grönsaker kräver ofta både att man skär, tillagar dem och kryddar dem medan det räcker med att skölja en frukt för att sedan kunna avnjuta den – lätt som en plätt! Man kan alltså gärna ta “genvägar” så länge slutresultatet är detsamma.4.

Frukt förhindrar överätning För att inte tala om att frukt smakar i allmänhet bättre än grönsaker – eller åtminstone kan tillfredsställa ett begär för något sött som grönsaker inte kan – eftersom man inte gärna vill gnaga på en bit broccoli om du är godissugen, men lite mango eller ananas fungerar bra. Hur kan det vara att grönsaker uppfattas som mer mättade och hälsosammare än frukt? Först av allt är grönsaker faktiskt bara marginellt mer mättade och hälsosammare än frukt – om alls (jag återkomma till detta). Vidare kan en del av förklaringen bara vara att frukt gör det lättare att begränsa sötsuget och därmed det totala kaloriintaget.5.

Att äta frukt “gör dig smal” I motsats till vad många moderna bantningsmetoder vill få dig att tro så är frukt inte dåligt. Tvärtom är frukt i allmänhet mer till nytta vid viktminskning. Det finns ingen mat i sig som är optimal för bantning, men om du byter ut en del av maten med mer mättnadande och kalorisnåla livsmedel så blir nettoresultatet en minskning av kalorier och därmed viktminskning,

Det är just detta vi kan se i alla vetenskapliga studier gällande fruktkonsumtion och viktminskning, Sålunda ser vi genomgående att fruktintag antingen leder till viktminskning eller åtminstone inte påverkar kroppsvikten negativt – detta gäller både vid randomiserade interventionsstudier och epidemiologiska studier där man observerar en population (6).

När man undersöker fruktintag i interventionsstudier där kaloriintaget är liknande mellan grupperna så ser man alltid samma viktminskning hos de som äter mest frukt – dessutom åstadkommer de stora förbättringar i kolesterolnivåer, åtminstone bland överviktiga (7, 8). Inte ens diabetiker som annars kan ha anledning att hålla tillbaka på socker, förefaller det att dra nytta av att minska på fruktintaget.

Således förbättras inte deras blodsocker eller vikt när de tar bort frukt i kosten (9). Frukt är helt enkelt bra för dig.6. Frukt är nyttigt Nu har vi slagit spiken i kistan gällande myten att frukten är onyttigt. Men trots att mitt fokus i den här artikeln har varit kroppssammansättning så är det också relevant att nämna att frukt är nyttigt. Hälsoeffekten av att äta frukt kan faktisk mätas och därför är mängden fruktintag associerat med en minskning av både den totala dödligheten och dödligheten från cancer, kardiovaskulära sjukdom och diabetes – liksom en lägre risk för diabetesutveckling (10, 11). LÄS OCKSÅ Hur mycket frukt och grönsaker ska du äta?

Vilka frukter går man upp i vikt av?

Dessa innehåller flest kalorier –

Fikon: Sockerinnehållet närmar sig 20 gram och det ger väldigt många kalorier och en kraftig påverkan på blodsockret. Granatäpple: Som tur är, är det svårt att äta de här djupröda saftbomberna i stora mängder, för sockerinnehållet på 16,6 gram är skyhögt. Mango: Nästan 15 gram socker per 100 gram får kaloriinnehållet att skjuta i höjden och belastningen på blodsockret är inte att leka med. Vindruvor: Den söta smaken är inte för inte, sockerinnehållet är på 13,3 gram och det ger en massa kalorier. Ananas: 11,6 gram socker är relativt mycket. Speciellt eftersom det är lätt att äta mycket av ananas, när man väl har skurit upp den.

: 5 frukter som du går upp i vikt av

Vad är bäst att äta när man vill gå ner i vikt?

7 kostråd för viktnedgång –

Ät regelbundet på någorlunda bestämda tider, hur ofta du behöver äta är individuellt men många mår bra av att äta cirka var 3-4:e timme. Ät maten långsamt för att hinna känna mättnaden som kommer cirka 15-20 minuter efter du börjat äta. Ät gärna grönsakerna först så kommer du naturligt äta en mindre mängd mat. Låt 50 % av allt du äter under dagen bestå av grönsaker, frukt och bär. Toppa morgongröten eller yoghurten med bär eller den grova osötade rågmackan med paprikaringar. Fyll halva tallriken med mättade grönsaker till lunch och middag och låt resten av måltiden bestå av protein och fiberrika kolhydrater. Ta en frukt till mellanmål för att undvika att bli alltför hungrig till lunch och middag. Behöver du mer än så lägger du till en proteinkälla såsom keso, kvarg eller ägg. Fokusera på hög kvalitet av kolhydrater, protein och fett. De mättar bra och innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter: Fiberrika kolhydratkällor – grovt osötat bröd, havregryn, matgryn, quinoa, rotfrukter, bönor och linser. Proteinkällor – kyckling, kalkon, fisk, ägg, mejeriprodukter, bönor och linser. Fett – fet fisk, avokado, naturella nötter, raps- och olivolja. Drick vatten till och mellan måltider, 1,5-2 liter per dag. Vid högintensiv träning lägger du till 0,5-1 liter per timme beroende på hur mycket du svettas. Begränsa godis, glass, kakor, läsk och alkoholhaltiga drycker. Helst nolltolerans till dess att du nått din målvikt. Därefter kan du lägga till 1-2 tillfällen per vecka där du får unna dig något, exempelvis en efterrätt på helgen och en kaka till söndagsfikat. Under tiden du går ner i vikt, och gärna även efter att målvikten är nådd, kan du istället njuta av fruktsallad med kvarg och rostade nötter till efterrätt. Prova även att ta en god kopp te på kvällen om sötsuget slår till. Planera! Om det brister är det ofta här. Bestäm redan dagen innan vad du ska äta till samtliga måltider. Ät innan du blir alltför hungrig för att minimera risken att falla för frestelser och handla när du är mätt – även när du handlar på nätet.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Göra En Tårta?

Vill du veta mer om hur du kan träna mer effektivt för att gå ned i vikt? Här hittar du ett urval av vårt bästa träningsutbud för just viktnedgång. Läs även:

Vad bränner fett snabbast?

Mycket muskler och bra kondition – Förbränner vi mer om vi har stora muskler och bra kondition? Vi har förstått att musklerna spelar en stor roll när kroppen förbränner fett. Och faktum är att en vältränad muskel har en ännu bättre förmåga att använda fett som bränsle än en otränad.

 1. Styrketräning är därför viktigt för fettförbränning eftersom det ökar vår muskelmassa vilket i sin tur ger oss större energiförbrukning och fettförbränning under hela dygnet.
 2. En person med bra kondition har mer av ett enzym som heter LPL (lipoprotein lipas) i musklerna, än vad en person med sämre kondition har.

Detta enzym suger upp fettet från blodet och för in det i cellerna. Konditionsträning ger också bra syretillförsel till musklerna för att mer fett används som bränsle. Kontentan blir att en vältränad person förbränner mer fett än vad som lagras. – Lågintensiv träning som till exempel promenader är till viss del ett bra sätt om man vill förbränna fett.

Vilken mat bryter ner bukfetma?

Byt animaliskt fett mot vegetabiliskt – Titta på vilken typ av fetter du får i dig och i vilken mängd. Ställ dig frågan om du äter mycket livsmedel som kommer från kossan, till exempel korv, chark, smör, grädde, ost och andra feta mejeriprodukter. Då får du sannolikt i dig mycket mättat fett.10 saker fetmaexperterna önskar att du visste om viktnedgång Försök att byta ut så mycket det går mot bra vegetabiliska alternativ och fett som kommer från havet.

 1. Välj gärna fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner.
 2. De innehåller mycket av de nyttiga fleromättade fetterna.
 3. Självklart kan du njuta av ost, yoghurt och mjölk ibland men välj hellre de lätta, magra varianterna som innehåller mindre mättat fett än de feta produkterna.
 4. När det gäller vegetabiliska oljor är raps-, oliv-, solros- och avokadoolja bra val.

Däremot ska du använda så lite kokos- och palmolja som möjligt eftersom de, trots att de är vegetabiliska, innehåller mycket av de “dåliga” mättade fetterna. Byt i möjligaste mån ut korv, bacon och andra charkvaror mot fisk eller vegetariska alternativ.

Är banan bra för bantning?

Go bananas – allt du behöver veta om bananer Bananer är en av de mest mångsidiga frukterna. Så det är ingen överraskning att det är en av våra medlemmars mest registrerade livsmedel. Du vet antagligen att bananer är hälsosamt, men har du någonsin undrat varför? Våra dietister och näringsexperter delar här med sig av fakta om bananer.

Näringsinnehåll per banan (105g) 100 kcal 0,1 g fett 0,03 g mättat fett 22,4 g kolhydrater 19 g socker 1,47 g fiber 1,2 g protein 346,4 mg kalium 28,4 mg magnesium 9,4 mg C-vitamin 0,326 mg vitamin B6 Är bananer bra för dig?

Bananer är ett hälsosamt val att lägga till dina vanor. De är fyllda med viktiga näringsämnen som kalium, magnesium, fiber, vitamin B6 och vitamin C. Det finns många hälsofördelar med att äta mer frukt och grönt, så bananer är en av de frukter som är bra för dig.

Vilka är hälsofördelarna med att äta bananer? Att äta banan är positivt för din hälsa på många sätt. Men viktigt att komma ihåg är att inget enskilt livsmedel är någon mirakelprodukt, men banan är absolut ett bra val. Bananens näringssammansättning är bra och kan hjälpa till att bygga en hälsosam livsstil.

Är det okej att äta en banan varje dag? Det är helt okej! En banan om dagen kan inte hålla läkaren borta, men den kan hjälpa dig att tillgodose ditt dagliga intag av frukt och grönt. Vet du en till positiv grej med att äta en banan varje dag? Du ökar ditt intag av kalium, magnesium och C-vitamin, som är positivt för vår hälsa.

 1. Blir du tjock av bananer? Om du är orolig för viktökning är bananer osannolikt det som orsakar det.
 2. Med 100 kalorier och knappt något fett alls är det banan totalt sett ett bra val.
 3. En kost med mycket frukt och grönsaker är kopplat till ett lägre BMI och en minskad risk för kroniska sjukdomar.
 4. Dessutom är de ju lika goda som näringsrika, kan det blir bättre? Nej vi tror inte det.

Är bananer bra för din tarmflora? Bananer är en bra källa till fiber. Det innebär att banan kan vara bra för din tarmflora, eftersom fiber hjälper till att få magen att må bra. Du har troligtvis hört talas om probiotika (goda bakterier) när det pratas om tarmflora.

Bananer är packade med prebiotika vilket är en typ av fibrer som är fermenterbara vilket innebär att de hjälper bakterierna i tarmen att trivas, vilket är positivt för din hälsa. Innehåller bananer mycket socker? En banan innehåller ungefär 19 gram naturligt socker, vilket kan tyckas verka mycket, men man får inte glömma att den också är fylld med många vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen, såsom fiber.

Fibrer hjälper till att bromsa upptagningen och absorptionen av socker i blodomloppet, vilket främjar mättnad och ger en mer stabil frisättning av energi jämfört med koncentrerade sockerkällor, som juice eller andra sötade drycker. Vad är det bästa sättet att äta banan på? Det finns inget sätt som är bäst.

Vilka frukter är nyttigast att äta?

Här är några av hjärtats favoriter – Amerikanska Cleveland Clinic och Mayo Clinic har ställt samman rekommendationer för vilka frukter och bär som bäst kan bidra till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Båda klinikerna rekommenderar färsk frukt minst tre gånger om dagen.

 1. På topplistan finns: Äpplen – innehåller nyttiga flavonoider, C-vitamin och kalium (ett mineral som är viktigt för normal hjärtfunktion).
 2. Aprikoser – innehåller vitamin A, C, E, och K samt viktiga mineraler.
 3. Bananer – innehåller vitamin B6, kalium och magnesium.
 4. Hallon, blåbär, björnbär – rika på C-vitamin, folater, antocyaner (starka antioxidanter som bland annat motverkar skadlig oxidation), mangan och kalium.

Melon (som nätmelon) – vitamin A, B6 och C, folater och kalium. Kiwi – innehåller vitamin C och E samt magnesium. E-vitamin bidrar till minskad oxidation av LDL-kolesterol. Persikor – rika på vitamin C, E och K samt kalium. Papaya – med vitamin A, C och E, kalcium, magnesium, kalium.

Är Kiwi bra för viktnedgång?

3. Effektivt vid viktnedgång – Kiwi har lågt glykemiskt index vilket gör att du får en jämn blodsockerkurva. Ett jämnt blodsocker gör att du inte får lika stort sötsug vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Vilka grönsaker ska man äta för att gå ner i vikt?

Grönsaker är som de flesta känner till bra för hälsan för dess innehåll av näring men att öka intaget av grönsaker kan även hjälpa till vid viktminskning eller när man vill hålla vikten efter viktnedgång. Till grönsakerna räknas även rotfrukter, bönor och linser.

Hur ska jag äta för att gå ner 10 kg?

Det hela är egentligen busenkelt. För att gå ner 1 kilo i vikt behöver du lägga dig på ett underskott på 7 000 kilokalorier. Ett underskott på 1 000 kilokalorier om dagen innebär alltså att du kan gå ner 1 kilo på en vecka. Vill du då gå ner 10 kilo, så ja, ge det 10 veckor bara.

Hur går man ner 5 kilo på en vecka?

Här gäller det att äta massor av grova, kalorisnåla grönsaker, inte minst olika sorters kål. Dessutom bör man undvika förädlade livsmedel och livsmedel som innehåller stora mängder socker och salt, och i stället köpa färska livsmedel. Man bör också fokusera på att hålla sig till fiberrika kolhydrater, som t.

Hur går jag ner 3 kg på en vecka?

2. Så gör du en snabb kickstart – Tid: En vecka. Viktnedgång: 2-3 kilo. Du äter bara två gånger om dagen, lunch och middag senast klockan 19, och fastar helt där i mellan (så kallad periodisk fasta). Du äter inga mellanmål. Ditt kaloriintag per dag ska ligga på under 1000 kcal. Satsa på en lunch som innehåller under 500 kcal och en middag på mindre än 600 kcal.

Hur kan man ta bort bukfett?

Träna bort bukfett – Att minska midjemåttet går ofta hand i hand med att gå ner i vikt generellt. Det går nämligen inte att bränna fett på magen utan att också bli av med fett på andra ställen. Goda kostvanor är viktigt för att må bra. Även fysisk aktivitet och träning främjar god hälsa och välbefinnande.

 • Fysisk aktivitet kan, liksom en god kost, förebygga många olika typer av sjukdomar.
 • Olika typer av träning har olika effekt, vilket många känner till.
 • Men vilken träningsform är egentligen bäst för att bli av med bukfett? Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan.
 • Intensiv konditionsträning, såsom löpning eller explosiv träning, är känt för att förbränna mycket energi.

Styrketräning förbränner inte lika mycket under själva träningspasset, generellt sett. Däremot kan man öka sin fettförbränning genom att öka muskelmassan och minska fettmassan. Mer muskelmassa leder nämligen till ett högre behov av energi, vilket kan plockas från fettväv.

 • Styrketräning har också fördelen att det minskar belastningen på lederna, vilket är en fördel för den som är överviktig.
 • Av dessa anledningar handlar det i grunden om att hitta en träningsform man tycker om.
 • Ju roligare man tycker att det är att träna, desto oftare kommer man troligen att göra det – och regelbundenheten är betydligt viktigare än vilken träningsform man ägnar sig åt.

Läs istället om att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt,

You might be interested:  Hur Många Koppar Kaffe På 1/2 Kg?

Hur lång promenad för att gå ner i vikt?

Hur länge måste man promenera för att det skall ha effekt? Du känner säkert till att promenader är bra för hälsan och kan hjälpa till vid viktnedgång eller när du vill behålla en lägre vikt. Då kanske du också funderat över hur mycket man måste promenera för att det skall få effekt? Räcker det med en kvart, 1 timme eller behövs så mycket som 2 timmar? Det korta svaret på den frågan är att det kan räcka med bara några minuter åt gången.

 • I tidigare riktlinjer så sade man att det krävdes minst 10 min.
 • Kontinuerlig måttligt intensiv fysisk aktivitet för att få effekt på hälsan.
 • I senare riktlinjer har man tagit bort denna gräns eftersom man ser positiva effekter nästan direkt.
 • Det är främst den totala mängden som är viktig.
 • Det räcker med lite drygt 20 minuter per dag för att må bättre och få bättre hälsa och vikt på lång sikt, d.v.s.

totalt 150 min per vecka. Två raska 10 minuters promenader per dag kan alltså vara tillräckligt. Huvud budskapet är att röra på sig då och då så att man inte sitter still så mycket. Lite är bättre än inget alls. Det behöver inte vara specifikt promenader utan cykla, dansa eller ett rörligt jobb fungerar också så länge som man rör på sig med vad man kallar “måttligt intensivt”.

 1. För att få en träningseffekt beror det på vilken nivå man ligger på för tillfället.
 2. Innebär 20 min promenad en något större eller intensivare fysisk insats än man normalt gör så kan promenaden innebära en viss träningseffekt.
 3. Anstränger man sig något hårdare, det vi i dagligt tal oftast kallar för “träning” så kan 75 min per vecka, eller 25 min 3 ggr per vecka, räcka.

Den här mängden av aktivitet gör att man mår bättre rent psykiskt, men minskar även risken för en lång rad vanliga sjukdomar. För ännu större hälsofördelar och en tydligare effekt på vikten rekommenderas 200-300 min per vecka, d.v.s.30-45 min per dag eller mer.

 • Tränar man hårdare räcker det med 150 min per vecka.
 • För bästa effekt på vikten är det som mest effektivt att kombinera kost och motion.
 • Att “bara” promenera 30 min per dag utan att ändra på sina kostvanor kan säkert göra att man mår bättre och kanske ökar motivationen för andra positiva förändringar, men har i sig självt en begränsad effekt på vikten.

Att röra på sig lite då och då i olika former gör det enkelt att skrapa ihop till en meningsfull mängd aktivitet under en vecka. Det behöver inte vara så svårt eller jobbigt. Underlätta för dig själv och försök att bygga in dessa tillfällen på ett naturligt sätt i din vardag så blir det ännu enklare.

 1. Ett tips är dock att planera in någon typ av “träning” vid några fasta tider under en vecka.
 2. Det har visat sig vara ett framgångskoncept för viktnedgång och för att hålla vikten! World Health Organization, Global recommendations on physical activity for health.2010.U.S.
 3. Department of Health and Human Services, The Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd edition.2018.

Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor.2018. Swift, D.L., et al,, The role of exercise and physical activity in weight loss and maintenance. Progress in cardiovascular diseases, 2014.56(4): p.441-447. Expertpanelen, Leg. Dietist Modifast LCD kostersättningar kommer under hösten 2022 att uppdateras och få ett förbättrat näringsinnehåll. Produkterna kommer att innehålla mer protein och fler näringsämnen jämfört med tidigare. Som alltid när ingredienser tillkommer och nivåer ändras, kan det påverka smaken.

 1. För Modifast gäller att vi aldrig tummar på de goda smakerna och stor möda har lagts vid att även de nya recepten ska vara riktigt goda.
 2. Målsättningen har varit att smakerna ska vara så nära de tidigare produkterna som möjligt, eller bättre.
 3. Ostersättningar är framtagna för att kunna ersätta all mat under en begränsad period.

Fyra portionspåsar per dag ger minskat energiintag och samtidigt alla näringsämnen som kroppen behöver. Det förbättrade innehållet i våra LCD kostersättningar innebär att rekommenderad period för strikt kur (då samtliga måltider ersätts) nu förlängs från tre till åtta veckor på egen hand utan kontakt med sjukvården.

Gravida, ammande samt personer med sjukdomstillstånd och/eller medicinering uppmanas alltid ha kontakt med sjukvården innan eventuell diet. Uppdateringen kommer att ske stegvis och därför kan det under en period finnas två olika varianter av samma smak ute på marknaden. Modifast LCD kostersättningar följer nationella och internationella regelverk och ovanstående uppdatering av innehållet följer EU förordning nr 2017/1798.

Håll utkik för mer information här på vår hemsida då vi allt eftersom kommer att publicera mer information om vårt nya sortiment. Dietisten tipsar: Bjud vännerna på skördefest med en trerätters meny. Den här tiden på året har vi det färgsprakande skafferiet utanför dörren, passa på att ta tillvara på det och njut smakerna som bara närodlat och nyskördat kan frambringa. Inspireras av denna meny eller kopiera den rakt av, du kommer inte att bli besviken.

Vad ska man äta för att öka förbränningen?

Maximera din förbränning med rätt kost Genom att kombinera din träning med rätt kost kan du hjälpa kroppen att tillgodogöra sig träningen, bygga upp musklerna och maximera fettförbränningen. Vill du gå ner i vikt bör intaget av kalorier understiga det du gör av med, men du måste fortfarande se till att få i dig alla ämnen som kroppen behöver.

Brister på olika näringsämnen kan nämligen medföra hormonrubbningar som gör att du lagrar fett även om du äter mindre. Rivstarta förbränningen redan på morgonen med en kopp svart kaffe och en rejäl frukost, ät sedan både lunch och middag, samt två-tre mellanmål varje dag, så slipper du blodsockerfall och onödigt sötsug.

Genom att äta lite, men ofta, håller du dessutom förbränningen på topp hela dagen. Fibrer och långsamma kolhydrater, som bland annat finns i frukt, baljväxter, råris och fullkornsprodukter, får magen att arbeta och håller dig mätt länge, vilket både ökar förbränningen och minskar risken för att du ska stoppa i dig onyttiga saker mellan målen.

 • Inkludera högvärdigt protein i alla måltider, exempelvis från kött, fisk, kyckling – eller baljväxter och spannmål om du är vegetarian.
 • Det hjälper kroppen att bevara muskelmassan när du går ner i vikt, vilket samtidigt har en positiv effekt på förbränningen eftersom muskler förbrukar mycket energi.
 • För att aktivera musklernas återhämtningsprocess och maximera fettförbränningen är det extra viktigt att äta ett mindre mellanmål innehållande både proteiner och kolhydrater direkt efter träningen.

Heta kryddor, som chili och kajennpeppar, förhöjer inte bara smaken på maten, de höjer också kroppstemperaturen och ökar därmed även förbränningen. Minska ner på fettet i maten, men uteslut det inte helt – det kan ha negativ effekt på förbränningen. Kroppen behöver alltid en viss mängd fett, bland annat för att kunna ta upp fettlösliga vitaminer, men det är viktigt att du väljer rätt fett.

Ät gärna fet fisk, som lax och makrill, då de innehåller mycket nyttigt Omega-3 och använd enkelomättade fetter, som exempelvis olivolja, i matlagningen istället för margarin. Se upp med lightprodukter! De kanske innehåller en mindre mängd fett, men många är riktiga sockerbomber. Så läs innehållsförteckningen ordentligt innan du köper! Frukostflingor är en annan produkt som vanligtvis innehåller mycket mer socker än man tror.

Och socker är ju i grund och botten snabba kolhydrater, vilket du ska försöka undvika överlag. Enda gången du egentligen kan ha nytta av snabba kolhydrater är om du behöver fylla på med energi strax innan, under eller efter träningen. : Maximera din förbränning med rätt kost

Vad bränner mest fett på magen?

#1: Du dricker socker – Socker är den enskilt största orsaken till att människor samlar på sig stora mängder fett på magen. Sannolikheten är stor att du får i dig mycket mer socker än vad du tror, särskilt om du dricker mycket läsk, energidrycker och kaffe eller te tillsammans med mjölk, socker eller andra sötsaker.

Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater, på samma sätt som det är skillnad på protein och protein – till exempel animaliskt protein och sojaprotein. Det handlar inte bara om vilken sorts näringsämne vi pratar om, utan vad näringsämnet består utav. Studier har visat att socker är en vanlig orsak till magfett och annan forskning visar att människor som dricker mycket läsk har sämre insulinkänslighet och mer magfett.

Lägg därtill att kalorier i vätskeform inte mättar lika bra som mat, vilket gör att du äter mer samtidigt som det är lätt att konsumera för mycket läsk, så har du många starka anledningar att undvika läsk och andra drycker med socker i. Socker är något du vill undvika i allmänhet, men drycker som innehåller socker vill du undvika i synnerhet, eftersom det i högre utsträckning ökar risken att du lägger på dig magfett.

Vad är bäst för att bränna fett?

Bästa träningsformen för fettförbränning Blev det lite för mycket av det goda under julen? Blev sommarformen inte som du tänkt dig? I så fall är du inte ensam, men nu är det dags att komma tillbaka till rätt vanor igen. Här guidar vi dig genom djungeln av träningsformer och tipsar dig om träningen som bränner mest fett. I denna artikel kan du läsa om: BURN Waterloss Arctic Omega-3 Core CLA Core Green Tea Core Caffeine Chili Diet Högintensivt eller lågintensivt? Bränner man mer innan frukost? Är löpning bättre än promenader? Det här med och träning är en fråga som förvirrar många. Vad är egentligen bäst? Konditionsträning, det vill säga träning där du främst tränar konditionen, är en bra träningsform om man vill bränna fett.

 1. Detta beror på att konditionsträning kräver mycket energi, vilket gör att vi gör av med kalorier.
 2. Att konditionsträning är den enda träningsformen som bränner fett är dock inte sant.
 3. Vill man bränna fett på riktigt bör man komplettera sin konditionsträning med styrketräning, men mer om det senare.
 4. Onditionsträning är exempelvis promenader, löpning, cykling/spinning, gympa och dans, eller kort sagt – träning där du får upp flåset.
You might be interested:  Hur Mycket Socker Äter Jästen Upp?

Om det är bäst att träna kort och intensivt eller länge men med låg intensitet? Du kanske har hört att det är bra att träna lågintensivt (50-65 % av maxpuls) under en längre tid eftersom att det bränner mer fett än om du tränar högintensivt. Detta är delvis sant.

LöpningPowerwalkCykling/SpinningCrosstrainerRoddDansHIIT/TabataIntervallträning

Konditionsträning i alla dess former är bra för att kicka igång fettförbränningen. Tittar man däremot på vad som händer efter ett träningspass ser det helt annorlunda ut. Efter ett lågintensivt träningspass där kroppen använt fett som främsta energikälla kommer kroppen främst att utnyttja kolhydrater för att få energi.

 • Har man tvärtom ägnat sig åt högintensiv träning som bränner mest kolhydrater kommer kroppen efter avslutat pass att främst utnyttja fett för att få energi.
 • Med andra ord spelar det inte så stor roll vilken träningsform du väljer.
 • Fördelen med högintensiv träning som exempelvis intervaller är att den fettförbrännande effekten håller i sig under längre tid, även om den inte är lika hög som under pågående aktivitet.

När det gäller påståendet att man bränner mer på morgonen innan frukost är även detta bara delvis sant. Hur mycket du förbränner skiljer sig bara marginellt om du tränar på morgonen eller någon annan tid på dygnet. Att ta en rask promenad innan frukost kan dock vara mycket uppiggande och ett skönt sätt att starta dagen på.

Ur fettförbränningssynpunkt verkar det dock inte vara bättre än att promenera någon annan tid på dygnet. Sammanfattningsvis när det gäller konditionsträning verkar det som att det inte spelar någon roll om du väljer högintensiv och kortvarig eller lågintensiv och långvarig träning. Det viktigaste är att du hittar en träningsform som passar dig.

Gillar du inte att springa i spåret kanske en varierad intervallträning kan vara något för dig. Intervallträning kan utföras såväl i löparspåret som i roddmaskinen, på spinningcykeln och på löpbandet. För dig som gillar att springa eller promenera är det bara att knyta på sig skorna och ge sig ut den tid det passar dig bäst.

Glöm heller inte den så viktiga vardagsmotionen. Lämna bilen hemma, ta cykeln istället för bussen, eller skippa matkassen hem till dörren och ge dig iväg ut och storhandla. Sett över hela dagen kan du enkelt bränna upp mot 500 kcal extra, bara genom att utföra dina vardagliga sysslor. Gratis är gott, brukar det ju heta.

Styrketräning är mycket viktigt under en diet eftersom det både bromsar nedbrytningen av muskelmassa och ökar ämnesomsättningen. Den intensiva ansträngningen vid tung styrketräning gör dessutom att du bränner kalorier. Att bygga muskler är en mycket ansträngande process för kroppen och det åtgår en hel del energi för att klara av detta.

Muskelmassan i sig kräver mycket energi, vilket gör att ämnesomsättningen hos en muskulös person är högre än hos en person med mindre mängd muskler. För att bränna fett på gymmet är det en god idé att satsa på basövningar som fokuserar på kroppens stora muskelgrupper. Försök att satsa på marklyft, bänkpress och knäböj som involverar de stora ben-, bröst- och ryggmusklerna.

De stora musklerna kräver mer energi, vilket gör att du kan bränna mer fett både under och efter ditt träningspass. Är du ovan kan det vara bra att ta hjälp av en personlig tränare eller coach. Du kan även använda något av våra för att komma igång.

MarklyftBänkpressArmhävningarBenpressKnäböjChins/Pull ups

För att bränna fett är det alltså en god idé att kombinera styrketräning och konditionsträning. För maximal förbränning kan du kombinera konditionsträning, exempelvis raska promenader eller joggingturer, med intervallträning och styrketräning. Ett förslag till ett sådant träningsupplägg ser du nedan.

Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
Kondition 5 km 5 km 5 km Vila 5 km Vila 5 km
Intervall 60/30 Vila Vila 60/30 Vila
Styrka Basövningar Vila Basövningar Vila Basövningar Vila Basövningar

Glöm inte bort att vila eftersom det är då du tillåter kroppen att bygga upp sig och återhämta sig. För att bränna fett är det dessutom nödvändigt att tänka på vad man äter. Vi har flera intressanta artiklar som tar upp vad du bör äta och vilka tillskott som passar vid fettförbränning. Läs mer om : Bästa träningsformen för fettförbränning

Vad ska man äta för att öka förbränningen?

Maximera din förbränning med rätt kost Genom att kombinera din träning med rätt kost kan du hjälpa kroppen att tillgodogöra sig träningen, bygga upp musklerna och maximera fettförbränningen. Vill du gå ner i vikt bör intaget av kalorier understiga det du gör av med, men du måste fortfarande se till att få i dig alla ämnen som kroppen behöver.

 1. Brister på olika näringsämnen kan nämligen medföra hormonrubbningar som gör att du lagrar fett även om du äter mindre.
 2. Rivstarta förbränningen redan på morgonen med en kopp svart kaffe och en rejäl frukost, ät sedan både lunch och middag, samt två-tre mellanmål varje dag, så slipper du blodsockerfall och onödigt sötsug.

Genom att äta lite, men ofta, håller du dessutom förbränningen på topp hela dagen. Fibrer och långsamma kolhydrater, som bland annat finns i frukt, baljväxter, råris och fullkornsprodukter, får magen att arbeta och håller dig mätt länge, vilket både ökar förbränningen och minskar risken för att du ska stoppa i dig onyttiga saker mellan målen.

 1. Inkludera högvärdigt protein i alla måltider, exempelvis från kött, fisk, kyckling – eller baljväxter och spannmål om du är vegetarian.
 2. Det hjälper kroppen att bevara muskelmassan när du går ner i vikt, vilket samtidigt har en positiv effekt på förbränningen eftersom muskler förbrukar mycket energi.
 3. För att aktivera musklernas återhämtningsprocess och maximera fettförbränningen är det extra viktigt att äta ett mindre mellanmål innehållande både proteiner och kolhydrater direkt efter träningen.

Heta kryddor, som chili och kajennpeppar, förhöjer inte bara smaken på maten, de höjer också kroppstemperaturen och ökar därmed även förbränningen. Minska ner på fettet i maten, men uteslut det inte helt – det kan ha negativ effekt på förbränningen. Kroppen behöver alltid en viss mängd fett, bland annat för att kunna ta upp fettlösliga vitaminer, men det är viktigt att du väljer rätt fett.

Ät gärna fet fisk, som lax och makrill, då de innehåller mycket nyttigt Omega-3 och använd enkelomättade fetter, som exempelvis olivolja, i matlagningen istället för margarin. Se upp med lightprodukter! De kanske innehåller en mindre mängd fett, men många är riktiga sockerbomber. Så läs innehållsförteckningen ordentligt innan du köper! Frukostflingor är en annan produkt som vanligtvis innehåller mycket mer socker än man tror.

Och socker är ju i grund och botten snabba kolhydrater, vilket du ska försöka undvika överlag. Enda gången du egentligen kan ha nytta av snabba kolhydrater är om du behöver fylla på med energi strax innan, under eller efter träningen. : Maximera din förbränning med rätt kost

Vad bränner fett i kroppen?

Så fungerar förbränningen Förbränningen av fett sker i nästan alla celler i kroppen även om musklerna och vissa organ står för den större delen av förbränningen. Det överskott vi stoppar i oss, det vill säga det som kroppen inte kan förbruka, lagras som fett i kroppen.

 1. Roppen lagrar fett både som underhudsfett och fett mellan organ.
 2. Det är fettlagringen kring kroppens inre organ som skapar ölmage och kärlekshandtag.
 3. Genom träning, både styrka och kondition, kan du öka kroppens förmåga att använda fett som bränsle i stället för att lagra den i kroppen.
 4. Från tallriken till magen Maten du har på din tallrik omvandlas till energi i kroppen.

Olika typer av mat ger olika typ av energi. Förbränningen av maten börjar redan när du tillagar den och fortsätter sedan i ditt matsmältningssystem. Är matsmältningen rubbad eller om du stoppar i dig mer energi än vad du gör av med är det lätt att gå upp i vikt.

 1. Maten bryts ner i tarmarna och här tas vatten, näringsämnen och salter upp för att kunna transporteras till rätt ställe i kroppen via blodet.
 2. Roppen gör sig sedan av med resterna genom avföring.
 3. Proteiner hjälper till att bygga kroppens olika beståndsdelar, medan fett och kolhydrater är energikällor.

Förbrukas inte kolhydraternas energi så omvandlas de till fett som lagras i kroppen. Fett omvandlas däremot till nedbrutna kolhydrater.

Mer muskler – mer förbränning Andra knep som hjälper förbränningen

Fett som du äter lagras i cellerna, men behöver transporteras till muskler för att förbrännas. Fettet omvandlas till fria fettsyror i blodet som då kan transporteras och förbrännas, fett löser fett helt enkelt. Ju mer du tränar, ju högre mängd fettsyror frigörs i kroppen.

 • En konditionstränad muskel har större möjlighet att tillgodogöra sig fettet som bränsle än en otränad muskel, och musklerna har ju en stor del i själva förbränningsprocessen, därför ger ökad muskelmassa en högre förbränning.
 • Muskler förbrukar helt enkelt mer energi än kroppsfett.
 • Ju bättre kondition du har, ju bättre förbränning har du både vid träning och vila.

En god kondition ökar syresättningen av blodet och ökar då användandet av fett som bränsle. För att metabolism ska fungera optimalt gäller det att hålla vätskebalansen, så att dricka mycket vatten hjälper förbränningen på traven. Likaså finns vissa kryddor, som chili och kanel, som sätter fart på systemet.