Vilken Jord För Att Odla Grönsaker
AVSNITTET I KORTHET – Vilken jord ska man odla i? Att välja jord att odla grönsaker i är enkelt:

Satsa på KRAV­-märkta jordar när du odlar ätbart. Så i såjord. Använd därefter planteringsjord, som innehåller mer näring.

Ett bra alternativ är Weibulls KRAV­-märkta Grönsaksjord – en planteringsjord som är perfekt anpassad för just grönsaksodling. Hur kan man förbättra jorden om man odlar på friland? Om du odlar på friland och odlar i befintlig jord så kan du förbättra jorden på flera sätt, till exempel:

Tillsätt barkmull om du har en tung, lerig, jords om behöver lättas upp. Om du har en sandig jord kan du tillsätta torv. Torv hjälper till att binda vatten. Tillsätt gärna kompost om du har tillgång till det.

Vad är 100% återvunnen jord? En helt torvfri jord som innehåller barkmull, fibermull, trädgårdskompost, stenmjöl och hönsgödsel. Varför täckodla? Att täckodla – alltså att täcka jorden med organiskt material, t ex gräsklipp, halm och/eller löv – har många fördelar.

Det tillför näring till jorden. Det förbättrar jordens struktur. Det hjälper jorden att bevara fukten. Det håller ogräs borta.

Vad ska man ha för gödsel när man odlar grönsaker? Precis som med jord så är det bra att välja KRAV­-märkt gödsel när du odlar ätbart. Ett bra alternativ är kogödsel. Om du inte vill använda gödsel från djur, så kan du välja t ex pelleterad vegetabiliskt grönsaksgödsel, eller flytande vegetabilisk näring.

Hur ska man gödsla? Grundgödsla i samband med slutplantering. Hur mycket beror lite på vilken gröda du odlar – till exempel kräver kål mycket näring, medan potatis inte behöver mycket näring alls. Om du vill tillföra näring under säsongen är ett bra knep att göra eget näringsvatten genom att lösa upp gödsel i vatten och vattna med det.

Luktar gödsel illa? Gödsel från t ex ko och höns som man köper är behandlad för att vara bakteriefri och luktreducerad, men har ändå viss lukt. Om du vill undvika lukt är pelleterad vegetabiliskt gödsel (grönsaksgödsel) ett bra alternativ. : Smaklöken: Jord och gödsel för grönsaksodling

Vilken jord är bäst att odla grönsaker i?

Att odla grönsaker i trädgårdsland – Förbered jorden i trädgårdslandet genom att rensa ordentligt. Det är bättre att rensa bort ogräs innan det växt sig kraftigt, ogräs som växt sig stora är svårare och jobbigare att få bort. Någon eller några veckor före sådd bör du gräva om jorden och blanda i något jordförbättringsmedel och gödsel,

Lättare jordar blandas med kompostjord, torvmull eller barkmull och kogödsel. Om du har tung lerjord är barkmull bättre än vanlig torvmull, eftersom den fint rivna barken som finns i barkmullen hjälper till att förbättra lerjordens struktur. Innan du sår krattar du ut jorden så att den är jämnt fördelad och utan stenar och kvistar.

När du sår ut fröna kan det vara bra att ta hjälp av två pinnar och ett snöre för att få raderna raka och fina. Ju noggrannare du är med sådden desto lättare kommer du att få det senare med ogräsrensning och gallring.

Kan man så grönsaker i blomjord?

Måste jag använda såjord? – Nej, däremot är det större chans att lyckas med sådden om du använder särskild såjord, Denna jord är snällare mot fröet som lätt kommer igång att gro. Blomsterjord fungerar också, men för mycket näring när du sår frön kan göra att fröer gror långsammare.

Vilken jord till grönsaker i pallkrage?

I trädgården –

Placera dina pallkragar på en solig plats och gärna i anslutning till hus, förstutrapp eller altan. Då har du nära till det goda och får ett härligt blickfång. Underlaget har ingen betydelse men om du placerar kragarna på gräs kan du ta bort översta lagret av gräset och vända det upp och ner såvida du inte har rotogräs i gräsmattan. Täck botten på pallkragen med markväv, låt den gå upp en bit på insidan av kragen och häfta fast eller lägg blöta tidningar i botten. En pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord. Gör en härlig blandning jord bestående av hälften naturgödslad planteringsjord och hälften kogödsel. Om du vill kan du täcka botten med växtrester och löv.

Kan man använda U jord till grönsaker?

U – jord är det bästa valet till sommarblommorna och särskilt till näringskrävande, snabbväxande plantor som surfinia, petunia, femblad, änglatrumpet m. fl. Med kraftig gödsling och grov struktur är U – jord även utmärkt till andra näringskrävande växter i stora planteringskärl, t. ex tomater, gurka, perenner och buskar.

Vilken typ av jord till tomater?

Steg 5 – Du behöver säkert plantera om tomatplantorna ännu en gång, nu till den slutliga odlingskrukan eller hinken. När rötterna tittar ut ur hålen i botten på krukan brukar det vara dags. Tomater vill gärna ha mycket plats för rötterna, men det beror förstås på vilken sorts tomater du odlar.

Kan man odla i vanlig jord?

An error occurred. – Try watching this video on www.youtube.com, or enable JavaScript if it is disabled in your browser. I januari börjar jag så för säsongen, både grönsaker och blommor, och då pinnar jag ut och hämtar mig en påse eller säck när det behövs.

Jorden i påsarna är så porös och fin att den knappt är frusen. Jag ställer dem i badrummet några timmar innan jag behöver jorden, då hinner den värma upp sig något. Porös jord Jag har fått lära mig att frön inte får sås i allt för näringsrik jord. Fröet fixar inte ett överskott av näring då det gror. Hur litet det än är, bär nämligen fröet på all den energi det behöver för att utveckla en liten planta.

Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker

Först senare behöver näring tillföras. Och det är därför vi rekommenderas att så i näringsfattig, porös såjord. Porös ska jorden vara för att de ömtåliga små rötterna lätt ska kunna utvecklas och inte stöta på patrull i tung jord. I den tunga jorden riskerar också vatten att bunkras så att den lilla plantan dukar under av vätan.

Men hur är det då, är det bara såjord som gäller för sådder? Det kostar ju en förmögenhet för oss som vill så mycket. Nej, det behövs inte alls. Jag har tagit för vana att så allt som skulle klara av en sådd på friland, alltså i den väl gödslade jord jag har i landen ute, i vanlig planteringsjord/kompostjord.

Det gäller till exempel sallat, rödbetor, lök, sommarblommor. Det enda jag är noga med är att sålla jorden så att den blir mycket fin och inte innehåller klumpar. Väljer enklaste Jag som hobbyodlar ser ingen större skillnad på plantor uppdragna i såjord och vanlig jord.

You might be interested:  Hur Lång Tid Innan Socker Går Ur Kroppen?

Om några småplantor dukar under är det ingen större förlust, det händer ju ändå också av andra orsaker. Hur det är för er som yrkesodlar kan jag inte svara på. Ibland står det uttryckligen på fröpåsen att fröna ska sås i såjord, till exempel blandad med sand eller perlit. Då är jag mer vaksam och tänker att fröna, eller den nykläckta plantan, är extra skör och behöver mer omvårdnad.

Dessa fröer sår jag i såjord, köpt eller egentillverkad. Ibland blandar jag till och med ut såjorden med extra perlit för att få den ännu mer luftig. Perlit är en vulkanisk mineral som gör jorden luftig. Det finns att köpa i påsar i vanliga trädgårdsbutiker.

Vad är det för skillnad på blomjord och Såjord?

Förklaring på vad som skiljer olika slags jordar för trädgårdsodling Det är viktigt att veta vilken jordtyp man har att odla i. Sandjorden till vänster blir fort varm och är lättarbetad men håller vatten och näring dåligt. Till höger den tunga lerjorden som är näringsrik och håller vatten men kan slamma igen vid regn och få en typisk krackelerande ytskorpa.

 1. Det hindrar man genoma att täcka marken med växtrester, så kallad täckodling.
 2. Börja med att ta reda på vilken typ av jord du har i trädgården.
 3. Sandjorden har en lös struktur som rinner igenom fingrarna när den är torr.
 4. Motsatsen är lerjorden som håller ihop, om den fuktas kan den rullas ut i handen till en liten tunn “mask” eller till och med tråd om den är riktigt fin.

De flesta jordar är en mix men med dominans åt ena eller andra jordarten. Mager jord betyder näringsmässigt mager. Det gäller generellt för rena sandjordar, som inte har förmåga att binda partiklar som kan hålla kvar varken näring eller vatten. Men så fort sandjordar berikas med mullämnen (organiskt material) blir de fantastiskt produktiva eftersom de är varma och mullämnen kan hålla kvar både fukt och näring, även om näringen till en början behöver tillsättas i form av gödsling.

 1. Lätt jord betyder att den är lätt att bearbeta, ofta en sandblandad jord eller en mullrik, torvbaserad jord.
 2. Tung jord är en näringsrik, men svårbearbetad jord som lera.
 3. Den kan å andra sidan hålla mycket vatten.
 4. För att göra den brukbar höjer man mullhalten med tillskott av växtrester som gräsklipp och lövkompost.

Torr är en jord som är dålig på att hålla vatten. Det gäller generellt sandjordar, men kan också drabba torvjordar. Blir torv helt uttorkad har den sedan svårt att ta till sig fukt. Det finns en djungel av odlingsjordar för hobbybruk i påsar. Generellt är det följande typer som används/behövs: : en näringsfattig, lätt och porös jord som består av sand uppblandad med torv som håller fukten.

 • Aktusjord har ungefär samma mix, men med lite grövre grusstruktur.:.
 • En näringsrik, mullrik jord.
 • En bra kvalitetsjord håller strukturen bra under hela odlingssäsongen och har därför lite grövre struktur.
 • Den ska också ha långtidsverkande gödning som främjar blomning och därför är rik på kalium och fosofr men har mindre kväve som främjar skottillväxt.

Denna jord funkar för alla växter som man vill ska blomma och bära frukt som tomater, bönor, ärter och chili. : en mullrik jord som innehåller lite lera och näring som fosfor och kalium som främjar blomning. Frukt- och bärjord : samma som rosjord. : en mullrik jord som är rik på torv för att hålla ett lågt pH.

: En mullrik, näringsrik jord som innehåller mer kväve än blomjorden och som därför lämpar sig för grönsaker som ska växa vegetativt som sallat, spenat, kål och mangold. kan du läsa mer om växtnäring och olika jordar.Lycka till! Hälsar Karin

Text av: Karin Elmberg, 2018-05-18 : Förklaring på vad som skiljer olika slags jordar för trädgårdsodling

Kan man ha blomjord till tomater?

Dags för omplantering –

De små plantorna ska planteras om när du kan se riktiga tomatblad förutom de första så kallade hjärtbladen. Använd grönsaksjord eller ekologisk blomjord och välj krukor som är ca 12 cm i diameter, gärna höga. Du kan också plantera om i ursköljda mjölkkartonger, gör då hål i botten och skär av toppen. Vattna regelbundet, tomatplantan hänger snabbt om den blir för torr. Efter några veckor är det dags att plantera tomatplantorna i sina slutgiltiga kärl, använd kraftig välgödslad jord t.ex. grönsaksjord. Detta gäller även vid uppväxta plantor.

Vad är skillnad på Såjord och planteringsjord?

Minimalt gödslad såjord – Såjord då? Såjord är superfin. Den innehåller inga stora partiklar och släpper igenom massa vatten när man vattnar. Den är luftigt och väldränerad, som det heter. Perfekt för små och tunna rottrådar att nästla sig in i. En del såjord innehåller sand och kanske perlit.

 1. Perlit är små vita kulor som ser ut nästan som frigolit.
 2. Men det är ett vulkaniskt poröst material som är perfekt att blanda i jord för att den ska bli luftigt.
 3. Inget farligt alltså.
 4. Såjorden innehåller mycket mindre näring än planteringsjord.
 5. Och det är därför jag dissar den som planteringsjord till grönsaksplantor som ska växa sig stora och fina inomhus, till exempel kål, tomater, paprika, kronärtsocka och rotselleri.

Såjord är framtagen för att vara perfekt för fröer som ska gro. I den bästa av världar vill fröer nämligen ha det näringsfattigt vid tillfället för grodd, annars blir de liksom övertända och övergödslade och kan tuppa av. Den första tiden mår de bra av näringsfattig jord och planteras sedan om i mer näringsrik jord.

Måste man byta ut jord i pallkragar?

Vad betyder “jordförbättra”? – Om du har pallkragar i din trädgård och odlar grönsaker, kryddor och blommor i dessa, behöver du aldrig byta jord. Du har den jord du har och jobbar kontinuerligt med den. Bland annat behöver du gödsla massor och tillföra organiskt material.

Det kallas för att jordförbättra. Kanske har du hört om det? I en pallkrage har du ganska lite jord, jämfört med massan som odlare har att röra sig med i en stor frilandsodling. Du kan lätt uppleva att jorden blir jättedålig när du odlat en tid, men det är för att den begränsade mängden jord utarmas ganska lätt.

Jorden i en pallkrage behöver massor av gödsel och också massor av vatten, för att leverera bra. Det är därför jag brukar säga att det är svårare att odla i en pallkrage än rakt ner i jorden. Du behöver jobba mer med pallkragen som odlingsplats och det kan vara svårt att avgöra hur mycket av gödsel och vatten som behövs för att det ska växa bra.

Hur får man bra odlingsjord?

Täck med växtrester – Marktäcket förmultnar snabbt under odlingssäsongen och behöver fyllas på kontinuerligt. Ändå spar det mycket tid eftersom behovet av vattning, ogräsrensning och gödsling minskar. Se till att jordytan alltid är täckt med växtrester som gräsklipp, ogräsrens, löv, halm eller vad du har.

På sikt kommer detta att räcka för att din jord blir mullrik och bördig. På köpet blir skötselbehovet mycket mindre då avdunstningen minskar och därmed vattningsbehovet. Dessutom hindras ogräs att invadera. Beroende på vad som odlas kan man variera täcket. Växter som du vill ska växa mycket vegetativt och ge mycket skottillväxt som en häck eller bladgrönsaker, behöver kväve.

Då är färskt gräsklipp eller färska växtrester bästa alternativet. Växter som blommar, som rosor och fruktträd, behöver i stället mera fosfor och kalium. Här täcker du jorden med mogen kompost, barkmull eller löv.

You might be interested:  Hur Många Gram Är En Tesked Socker?

Vilken jord ska man välja?

Planteringsjord – Planteringsjord är den bästa och vanligaste odlingsjorden för växter i kruka och rabatt. Plantjorden passar för både inom- och utomhusbruk. Jorden är luftig och näringsrik med bra vattenkapacitet. Den höjer näringsvärdet och tillför mull vid plantering. Planteringsjord

Har Biltema planteringsjord?

En blandning av ljus siktad harvtorv och en något mörkare mald harvtorv. Jorden har vatten- och näringshållande förmåga samt tillsatser av sand och kalk.

Vad är skillnaden på matjord och planteringsjord?

Förenklat kan man säga att planteringsjorden håller en högre kvalitet än trädgårdsjorden. Trädgårdsjorden innehåller mindre näring och har en sämre kvalitet på torvmullen. Trädgårdsjordens främsta användningsområde är som utfyllnad vid enklare plantering i trädgårdar.

Hur djup jord behöver grönsaker?

3. Rätt jorddjup för rätt grönsaker – Växter med ytliga rötter, som sallat och rädisor, behöver inte mer än 20 centimeter djup jord. Men man ska tänka på att ett tunt jordlager även torkar ut snabbare. Därför är upphöjda bäddar ett bra alternativ om man bara har ett tunt jordlager eller en näringsfattig jord.

Ett bra jordlager för grönsaker och bärbuskar är 40 till 60 centimeter djupt. Väljer man att odla i pallkragar är två ovanpå varandra lagom för de flesta grödor. Läs mer om jorddjup här. Även om vissa grönsaker har grunda rötter och inte kräver mer än 20 cm jorddjup, så tjänar man på att det dubbla för att slippa vattna lika ofta.

Foto: Galyna Andrushko

Vilken sorts jord till paprika?

Paprikan kommer från Sydamerika och är en populär grönsak som går att odla själv om man har tillgång till ett varmt och ljust utrymme. Paprika har lång utvecklingstid och måste förkultiveras. Plantuppdrivning påbörjas i mars, då det tar 8 veckor från sådd till plantering.

Fröer gror vid + 22–25 grader. Låt dem växt tills de har fått några vanliga blad, omskola i enliters krukor i P-jord. Det är viktigt att småplantorna har gott om ljus under förkultiveringen. Planteras ut i växthus i månadsskiftet maj–juni med planteringsavstånd 50 cm eller i stora krukor. Växtplats i det varmaste läget i växthuset.

Behöver varmt och porös jord på minst 20 cm. Det går även att odla paprika i stora krukor med minst 10 liter jord per planta. Plantera i Eko U-jord, Jorden måste ha en temperatur på minst +15 grader. Stöd med snören eller pinnar. Se till att plantorna har god tillgång på vatten, låt aldrig plantorna torka ut.

 • Skugga växthuset när det blir för hett på sommaren.
 • Nipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större totalskörd.
 • Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem.
 • Håll uppsikt över bladlöss på topparna.
 • Bekämpa bladlössen genom att spraya med vatten och vid behov med såpvatten.
 • Paprika kan även drabbas av spinn och anna ohyra.

Frukterna skärs loss. De kan skördas innan de mogna helt på plantan för att påskynda utvecklingen av nya frukter. De gröna frukterna mognar i rumstemperatur. Det går bra att odla plantorna från frön ur paprika som man köper i mataffären men det är inte säkert de kommer se likadana ut som de som köptes Paprikaplantan är flerårig och kan sparas över vintern på en ljus men sval plats.

Kan man plantera tomater i vanlig jord?

Jord – Jord kan vara jättedyrt. Eller jättebilligt. Särskilt såjord är väldigt dyrt, men du kan lika gärna använda vanlig billig planteringsjord om den är gammal. Bäst resultat blir det av såjord, men det går utan också. Massera gärna jorden lite extra, så att du smular sönder stora klumpar.

 1. När plantorna vuxit till sig och behöver planteras om kan du köpa jättedyr (och jättebra) U-jord.
 2. Eller göra egen jord: jag brukar blanda uppgrävd jord från trädgården med löv, gräsklipp, bokashi och billig planteringsjord (eller förra årets “gamla”/begagnade tomatkrukjord).
 3. Bokashin blandas med jord i botten på tomatkrukorna (eller grävs ner i botten på tomatbädden), sen täcks jordytan på toppen med gräsklipp, vallört eller kirskål (utan rotdelar och frö).

Mer näring tillför jag senare i kannan vid varje vattning. Det finns en miljon olika “jordrecept” på internet, prova dig fram tills du hittar din egen favorit. Att göra egen jord är inte svårt, men det tar tid. Om du har bråttom så är billig köpejord med “kort” näringsinnehåll en bra genväg, men dryga ut den och gödsla upp den så att plantorna inte bara är fina i några ynka veckor.

Kan man odla tomater i samma jord?

Sättet att odla på Åbergs Trädgård är unikt eftersom Kjell Åberg valt att inte odla som branschen gör idag – med kemisk förkortning av plantor. Plantorna här odlas på ett tufft sätt som gör att du har mycket goda chanser att lyckas med dem hemma hos dig.

Inte tvärtom som det tyvärr ofta är i handeln – där växterna ser förföriskt fina ut vid försäljningen för att sedan börja vissna när de kommer hem till kunden. Vi rensar ogräs manuellt på Åbergs, något som innebär mycket arbete. Det är en evighetskamp som vi aldrig kan vinna. Så om ni ser lite ogräs i någon av krukorna så se det inte som ett misslyckade – alla här hjälps åt att rensa ogräs och vi betalar för detta i form av anställningar.

Detta har en liten påverkan på prissättningen av plantorna – något vi tror att många är villiga att betala för. Ogräsrensningen får ju även som effekt att vi granskar varje individuell planta 2-3 gånger om året vilket resulterar i att vi återvinner dåliga plantor (och krukor). Åbergs Trädgård & Café odling Ja ett sånt besvär vi har – men vilken glädje vi får! En glädje som förhoppningsvis ni också känner, när ni lyckas med era sommarplanteringar. På vårt sätt att odla går mindre växthusyta åt, mindre oljeenergi och inga kemiska förkortningsmedel.

 1. Det går däremot åt mycket arbetsenergi, större krukor, mer och dyrare jord, samt större odlingsyta.
 2. Därför är våra plantor också något dyrare per styck.
 3. Vi har lärt oss att ni våra trogna kunder förstår att uppskatta den odlingstradition och kvalitet vi strävar efter att hålla.
 4. Måste man byta jord i växthuset? Både Ja och Nej! Tomater kan du normalt odla i många år i samma jord, om du tillför rikligt med komposterad kogödsel.

Ett lager på minst 10 cm bör du mylla ner varje år. Desamma gäller för paprika, chili och äggplanta. Till slanggurka och meloner bör man byta jord eller se till att man inte odlar på samma plats oftare än vart tredje eller fjärde år. Melon odlad på samma plats som gurka och vise versa duger inte heller.

 • Det är naturligtvis inte fel att byta jord i växthuset varje år men för den som är lite lat finns ändå hopp om god skörd.
 • Farfar odlade för övrigt tomater i samma jord i mer än 50 år.
 • Men så hade han också god tillgång till kogödsel.
 • Om du inte har kor så finns komposterad kogödsel att köpa, bl.a. hos oss.

Kontakt: Telefon +46 (0)411 12554 Email: [email protected] Adress: Karlshemsvägen 37, 271 98 Ystad

Hur vet man om man har bra jord?

Titta på din jord Det allra enklaste sättet att få en uppfattning om vilken jord man har är att gräva upp ett spadtag och titta på jorden. Titta först efter mask och andra kryp. I en mullrik jord trivs maskarna eftersom det finns mycket för dem att äta. Ju mer mask desto bättre.

You might be interested:  En Kopp Kaffe Hur Många Dl?

Måste man ha Såjord till Tomatfrön?

Gör så här – Börja med att fylla tråget med porös planteringsjord. Lättast är att använda köpt jord på påse. Ta bort stora barkbitar och annat som kan finnas kvar i jorden. Du behöver inte använda särskild såjord till tomater. De gror mycket bra i planteringsjord! Det ska vara cirka 5 cm jord i tråget.

 • Platta till försiktigt med fingrarna, men tryck inte ihop jorden så den blir förfärligt kompakt.
 • Vattna sedan jorden så den är fuktig men ej genomblöt.
 • Oavsett vilken tomatsort du odlar så kan du använda tråget till sådd.
 • Bli inte orolig när vissa sorter har väldigt små eller väldigt stora fröer, det är olika beroende på sort.

Små tomatfrukter har så fröer – stora tomatfrukter har stora fröer. I ett tråg likt de jag använt till den här sådden kan du lätt så 50 tomatfröer. Jag har sått kruktomaten ‘Vilma’ från Impecta, som jag gärna odlar i krukor utomhus på sommaren. Jag odlar gärna många olika sorters tomater under året. Körsbärstomaten ‘Vilma’ är en favorit till krukor. Foto: Ida Sjöö. Körsbärstomater har ganska små fröer. Storfruktiga tomater har större fröer. Foto: Ida Sjöö. Ta nu fröerna och strössla ut dem jämnt över den fuktiga jordytan. Om fröerna hamnar på varandra eller precis intill varandra, kan du peta lite på dem så de hamnar något glesare.

Vilken jord till gröna växter?

Tips vid omplantering – Jordval De flesta växter mår bra i vanlig blomjord, men det finns undantag som fordrar specialjordar t ex orkidéer, azaleor, flamingoblommor osv. Kravet på “vanlig” blomjord är att den ska vara porös gärna med små lecakulor. För stort torvinslag gör jorden kompakt, hård och svårvattnad.

 1. Om du ska sätta eller så sticklingar rekommenderas såjord eller kaktusjord, då den vanliga jorden är för stark.
 2. Tänk på att det ska finnas vattningsmån kvar överst i krukan.
 3. Vattna igenom den omplanterade växten ordentligt.
 4. Sedan bör jorden få torka upp igen innan nästa vattning.
 5. Lecakulor Lecakulor ger bra dränering i botten på planteringskrukan, då de minskar risken för att jorden ska bli för sank om det står lite vatten på fatet eller i ytterkrukan.

Val av kruka Val av kruka lera/plast beror på den som ska sköta växterna. Lerkrukan passar den som lätt vattnar ihjäl växter. Den avdunstar vätska även genom sina lerväggar. Detta medför att växten torkar snabbare upp. Lerkrukan har lite tyngd och ger också stabilitet åt plantor som lätt välter.

Plastkrukan håller sig fuktig längre och fordrar därför inte vatten lika ofta. (Passar alltså den som är lite slarvig med vattningen). Rottemperaturen blir i plastkrukan också lite högre då ingen energi går åt till avdunstningen genom krukväggen. Den högre temperaturen stimulerar rotutvecklingen. Krukans storlek påverkar också hur ofta man behöver vattna.

En stor jordvolym håller fuktigheten längre. : Plantera om krukväxter | Tips och råd | Blomsterfrämjandet

Kan man odla grönsaker i planteringsjord?

Mer om jord: Varmbänk i pallkragar – jord – Planteringsjorden kan vara av väldigt olika kvalitet. Viss jord känns som ren torv och den tycker jag inte alls om. Annan jord är väldigt grov i sin struktur och jag kan hitta stora partiklar med gamla barkbitar eller liknande.

Det tycker jag inte heller om. Om du inte vet riktigt vad du tycker om är mitt förslag att du nästa gång du köper jord, köper en påse av varje märke för att kolla skillnaden och se vad du tycker passar till dina plantor. Själv gillar jag jord som känns som mylla, som är svart och finkornig, som luktar gott och är lätt att hantera.

Planteringsjord använder jag också till många, många sådder – helt enkelt för att den är billigare än såjord. Det mesta som kan sås utomhus, rakt i min välgödslade jord kan sås i planteringsjord. Till exempel sår jag kål, lök, tomater, ärter, bönor och sallat i planteringsjord.

Vilken jord ska man välja?

Visste du detta om jord? Valet av jord kommer påverka dina växter och hjälpa dem gå från skott till blomsterprakt. Bra jord med rätt ingredienser är grunden som skapar förutsättningen för rötterna att utvecklas och skapa mästerverk i trädgården. I vårt sortiment hittar du flera olika jordar, för olika typer av växter och ändamål.

Det som skiljer dem från varandra är näringsinnehåll, struktur och pH-värde, faktorer som vi har anpassat efter olika växters behov. Dessa faktorer gör att det inte finns en jord som är bäst, vilken jord du ska välja kommer varierar beroende på dina växter och vart dessa ska planteras. Det är jorden som ger växter förutsättningen att trivas och växa.

I våra trädgårdar har vi oftast sand- eller lerjord, det går inte att förvandla en sandjord till lerjord eller tvärtom. Däremot kan man förbättra jorden så att förutsättningarna blir de bästa för dina växter. Gå ut i din trädgård, ta lite jord med en fuktad hand och krama den.

Lerjorden blir lätt en klump som går att forma medan sandjorden smulas sönder. Lerjord håller vatten bra och innehåller naturligt mer kalk och näring. Den håller värmen längre in på hösten. En lerjord kan vara tungarbetat och bli för kompakt vilket gör att rötterna får syrebrist, den värms även upp långsammare på våren.

Du kan tillsätta för att lätta upp jorden. är också en utmärkt jordförbättrare som luckrar besvärliga jordar genom att tillföra barkbitar och mullämnen. Barkmyllan passar extra bra till tunga lerjordar. Sandjord känns grynig, är både lättarbetad och väldränerad vilket ger rötterna en luftig miljö.

Den värms upp relativt fort på våren. Sandjorden innehåller mindre kalk och är inte bra på att hålla vatten och näring utan torkar upp snabbt. Om du har en sandjord kan du jordförbättra med Du kan även använda för att jordförbättra din sandjord. Det är en gödslad specialprodukt blandad av bark och torv som är en utmärkt jordförbättrare både till tunga leriga jordar och till torra sandiga jordar.

All jord du köper på säck baseras på torv – en råvara som är utmärkt för plantering och odling. Blandat med rätt mängd sand, lera och näring skapas en jord med rätt förutsättning för dina växter. I vårt sortiment hittar du produkter som håller yrkeskvalité.

Med detta menar vi produkter som från början är använda av eller framtagna tillsammans med yrkesodlare – alltså de som odlar professionellt. Vi är stolta över att kunna erbjuda detta sortiment av hög kvalité till alla som vill odla. Du känner igen våra jordar av yrkeskvalité på Älgen som finns på säckarna.

Yrkeskvalité produkter

P-jord S-jord U-jord Reko-jord Reko U-jord K-jord R-dress

KRAV-certifierad jord måste komma från KRAV-certifierad mark, eller vara sand, krossmaterial, lera och torv från områden där inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts under 24 månader före uttag. KRAV har också begränsningar för hur mycket tungmetaller KRAV-märkt jord får innehålla.

Vilken jord ska man ha till sallad?

Det går att lyckas med sallat i de flesta jordar, men bäst skörd får du i en lucker och näringsrik jord med en jämn fuktighet. Vill du skörda riktigt god sallat ska du undvika att låta plantorna torka ut.

Vad är skillnaden på matjord och planteringsjord?

Förenklat kan man säga att planteringsjorden håller en högre kvalitet än trädgårdsjorden. Trädgårdsjorden innehåller mindre näring och har en sämre kvalitet på torvmullen. Trädgårdsjordens främsta användningsområde är som utfyllnad vid enklare plantering i trädgårdar.