26 augusti 2009 av Hrboll i klotterplank (9 svar) Hur f bort fastbrnt socker i kastrull? Jag frskte gra ingefrskarameller och har numera en kastrull full med fastbrnt socker. Jag tog inte tag i det nr det var nytt utan har bara tittat olyckligt p kastrullen nr jag gtt frbi i tv dagar nu. Ngon som har tips om hur jag enklast ska f kastrullen ren? Som medlem kan du hr lsa lite kort info om Hrboll och g vidare till medlemsprofilen. z_AnnelioCharlie Medlem 2008-11-02 #1 26 augusti 2009 av z_AnnelioCharlie Re: Hur f bort fastbrnt socker i kastrull? Om det suttit fastbrnt i flera dagar r det nog svrt att f bort. Du kan ju testa med ganska mycket diskmedel och riktigt hett (kokt) vatten som fr st ett tag! Annars r det nog tyvrr bara att kpa en ny! ‘);$(‘#infopopup’).show(‘fast’);return false;”>Svara p detta inlgg Kaati Medlem 2002-10-07 #2 26 augusti 2009 av Kaati Ta en sockerbit och gnugga p botten av kastrullen. Eller lt lite maskindiskmedel dra i hett vatten i kastrullen ver natten. ‘);$(‘#infopopup’).show(‘fast’);return false;”>Svara p detta inlgg Eco Medlem 2002-12-16 #3 26 augusti 2009 av Eco Re: Hur f bort fastbrnt socker i kastrull? Socker r vattenlsligt s hll p kokande hett vatten frn t.ex. en vattenkokare, lt st och hll av nr vattnet kallnat. Upprepa tills allt r upplst, men vrm inte kastrullen fr d brnner du det bara nnu mer underifrn. Det tar lite tid, men det borde f bort det fastbrnda sockret. ‘);$(‘#infopopup’).show(‘fast’);return false;”>Svara p detta inlgg Kaati Medlem 2002-10-07 #4 26 augusti 2009 av Kaati Rttelse. Ta en sockerbit och gnugga p botten av kastrullen. Eller lt lite maskindiskmedel dra i hett vatten i kastrullen ver natten. Det kommer g t FLERTALET sockerbitar, men i de flesta fall fungerar det riktigt bra p bottenbrnda saker i kastruller. ‘);$(‘#infopopup’).show(‘fast’);return false;”>Svara p detta inlgg Rosagrandma Medlem 2005-12-18 #5 26 augusti 2009 av Rosagrandma Det mesta fljer med om man hller ett lager av maskindiskmedel ver botten och sen hett vatten p lt st och dra ordentligt Sen lossnar allt och fljer med som en tjock kaka Detta praktikserade vi nr yngste sonen skulle lra sig laga sin lskilngsrtt mannagrynsgrt nr mamma var p jobbet, det gick fr det mesta bra men till slut kpte jag honom faktiskt en alldeles egen teflonkastrull fr grten 🙂 Hjlper inte det kanske du fr ta en tur till IKEA eller Obs eller Duka eller nt. Hller tummarna ‘);$(‘#infopopup’).show(‘fast’);return false;”>Svara p detta inlgg Hrboll Medlem 2006-07-19 Hrboll Medlem 2006-07-19 #7 26 augusti 2009 av Hrboll Mirakel! Testade att vrma vatten frn en vattenkokare. Bytte precis vatten och det var bara en smal rand p ett stlle kvar efter frsta gngen ‘);$(‘#infopopup’).show(‘fast’);return false;”>Svara p detta inlgg Eco Medlem 2002-12-16 #8 26 augusti 2009 av Eco Re: Mirakel! Bde miljvnligt och effektivt. Funkar dock bara om det r socker det handlar om. ‘);$(‘#infopopup’).show(‘fast’);return false;”>Svara p detta inlgg z_Blond Medlem 2004-07-14 #9 26 augusti 2009 av z_Blond Re: Hur f bort fastbrnt socker i kastrull? Skrapa med hrd sockerbit ‘);$(‘#infopopup’).show(‘fast’);return false;”>Svara p detta inlgg
Contents
Hur får man bort bränt socker på spisen?
1 AV 3 Fiffiga husmorsknepet: Så rengör du din spishäll 2 AV 3 Ättika, bakpulver och bitsocker är knepet för att lyckas med en ren spishäll. Foto: Istock 3 AV 3 Bitsocker är jättebra att använda på hällen om du har mat som bränts fast på spisen. Foto: Istock Publicerad: 02 nov 2021, kl 15:07 Uppdaterad: 07 okt 2022, kl 09:31 Är du trött på att kämpa på med hällskrapan och alla rengöringsmedel som ger huvudvärk bara för att hålla spisen ren? Med den här guiden får du både en skinande ren spishäll och slipper starka kemikalier från vanlig sprej – och knepet funkar även på induktionshällen.
Ättika + bikarbonat + bitsocker = sant? Ja, åtminstone när det kommer till fläckar och fastbränd mat på spisen. Bort med fastbränd ost och kastrullringar på spisen efter att pastavattnet kokat över. Och med din egen putsblandning slipper du den ofta fräna doften av rengöringsmedel som kan sitta kvar länge.
Dessutom slipper du kemikalierna.
Hur får man bort bränt socker i stekpanna?
Tips! –
- Använd gärna en gjutgärnspanna då socker kan bli väldigt varmt och gjutjärn är då mer lämpligt. Den är även lättare att rengöra efteråt.
- Använder du en non-stick-panna kan du rengöra den genom att blötlägga den i hett vatten och diskmedel i ett par timmar.
- För ännu bättre resultat kan du använda en termometer. Socker har en smältpunkt på ca 130 grader och blir till karamell vid ca 150-200 grader.
Hur tar man bort Fastbränt?
Vidbrända kastruller och grytor Glömt en kastrull eller panna på spisen eller bränt dem vid själva matlagningenoch fått en vidbränd kastrull eller en vidbränd gryta?Det spelar ingen roll vilken orsaken är, men det finns hopp för dina kastruller och grytor. Så har du fått bränt i en kastrull eller i en gryta, följ våra husmorsknep för att få bort det inbrända så dina kärl och pannor blir som nya igen.
Rengör med såpa: Rengör med bakpulver: Se fler
Koka upp vatten tillsammans med lite såpa i den vidbrända kastrullen på spisen, låt sedan kastrullen stå med locket på och diska den därefter. Såfår du bort det vidbrända i kastrullen.Häll lite vatten med bakpulver i den vidbrända kastrullen och låta det koka några minuter.
Ett annat alternativ är att strö bakpulver i botten på grytan eller kastrullen och sedan hälla på lite vatten och låt den stå över natten.Tvätta sedan grytan efteråt, så är den som ny igen.Du kan också blanda bikarbonat och varmt vatten i grytan eller pannan och låta det stå över natten. Resterna brukar lossna över natten och du kan då lättare kan skrubba bort dem.
För koppargrytor bör du använda grovsalt istället för bikarbonat. Rengör med ättika: Koka upp lika delar vatten och ättika i den vidbrända kastrullen, så kan du sedan diska bort det vidbrända i grytan eller kastrullen. Rengör med Coca-Cola: Koka upp Coca-Cola (låt hela botten täckas av läsken) i någon minut och diska sedan grytan eller kastrullen, s å får du bort det brända.
Få bort knäck och kola från din kastrull Har du kokat kola eller knäck och vill göra rent din gryta? Smeten stelnar lätt och det kan kännas som ett svårt uppdrag, men det behöver det inte vara! Gör så här för att få bort knäck eller kola från kastrullen: Ställ kastrullen med hett vatten och gärna lite diskmedel i och låt stå över natten.
Sen brukar det inte vara några problem att bli av med smeten från kastrullen. : Vidbrända kastruller och grytor
Hur får man bort bränt?
Så här gör du: –
- Fyll kastrullen eller stekpannan med varmt vatten, det måste täcka de brända områdena, och häll sen i lite diskmedel.
- Vänta 5-10 minuter innan du tömmer ut av en del av vattnet och börjar skrubba bort det som bränt. Tänk på att använda en borste eller svamp som inte repar metallen.
- Om det är en särskilt envis vidbränd kastrull eller stekpanna kan du med fördel upprepa processen och även låta diskmedlet verka längre. Om den brända kastrullen eller pannan blötläggs under en längre period kan du också fylla på med nytt varmt vatten och diskmedel med jämna mellanrum.
Kan socker börja brinna?
Vad händer då något brinner?
Enligt den sk brandtriangeln så behövs tre saker för att en brand ska uppstå:, brännbart föremål samt värme. Första delen, syret finns det gott om luften omkring oss och är den absolut vanligaste förbränningsgasen (i vissa enstaka fall kan eller vara ersättare). Luften innehåller ungefär 21 % syre och skulle den innehålla en högre halt så skulle antalet bränder troligtvis öka rejält.
En pulverbrandsläckare t.ex. fungerar genom att pulvret som sprutas över elden tar värme från elden när det sönderdelas till, Nedkylningen av elden är den viktigaste effekten av pulvret (höger sida av brandtriangeln). Men den utvecklade koldioxiden bidrar även till släckningen genom att den hindrar nytt syre att komma i kontakt med elden och kväver på så sätt den (vänster sida av brandtriangeln).
- Sedan behövs ett brännbart ämne,
- Vanligtvis tänker man nog på trä och papper men många fler ämnen än man normalt tänker på som brännbara kan fås att brinna.
- Vid stora skogsbränder är ett sätt att hindra dem helt enkelt att såga ned skogspartier som ligger intill elden för ta bort det brännbara materialet för elden.
På så sätt dör elden ut när materialet tar slut. De ämnen som man inte kan få att brinna vid rumstemperatur kan börja brinna om man ökar syretillförsel eller värmen. Till sist behöver man också värme, alla brännbara ämnen måste uppnå en viss temperatur innan de kan brinna. Vissa ämnen kan brinna redan vid rumstemperatur men de flesta behöver först upphettas. Den lägsta temperatur vid vilken en vätska avger antändbara halter av ångor kallas flampunkt,
- Ju lägre denna punkt är desto brandfarligare är vätskan.
- Bensin har en flampunkt som ligger på -30 °C och är därför mycket brandfarligt och det är därför det är förbjudet att röka vid bensinmackar.
- Ligger flampunkten över rumstemperatur behöver man oftast värma vätskan innan antändbara ångor avges.
- För fasta ämnen talar man istället om antändningstemperatur,
Det är den temperatur bränslet måste upp till för att kunna brinna. Socker som man normalt inte tänker på som ett brännbart ämne kan man dock få att brinna, men det måste då först värmas till ca 400 °C. Här visas ett par bilder. Den vänstra visar några olika antändningstemperaturer och den högra några flampunkter.
Foto: © Svante Åberg, Umeå Universitet |
Det gula ljuset, som en vanlig eld avger, brukar bildas i det som kallas för kolzonen, detta på grund av att den består till stor del av kol från sönderdelade kolväten. Kolet som värms upp blir så varmt att det börjar glöda och sänder då ut ljus. Ljuset består av alla färger men det är i huvudsak det gula ljuset som syns för ögat.
- Av den energi som förbrukas vid en eld är det bara en bråkdel som blir ljus, det mesta omvandlas till värme.
- När man släcker en fotogenlampa eller ett stearinljus så kan man ibland de det stiger lite rök från veken, denna rök kommer från att den varma veken förångar kolväten ur fotogenet/stearinet och dessa kondenseras senare i luften.
Tänder man en tändsticka och för den mot molnet kan lågan tändas igen genom att elden går från stickan via rökstrimman och fram till veken.
Varför ska man inte röra när man smälter socker?
Du behöver också: –
liten stekpanna av gjutjärn
Smält socker, eller karamell, är inget jag använder särskilt ofta. Mest till jul att sätta ihop ett pepparkakshus med. Smält socker blir väldigt, väldigt hett, så här gäller det att vara extra försiktig så att man inte bränner sig. Just för att socker blir så hett är det lämpligt att använda en stekpanna i gjutjärn.
- Häll sockret i stekpannan, ställ den på plattan och sätt på medelvärme.
- Håll koll på sockret i pannan. Det tar en stund, men snart börjar det bubbla och bli gyllengult. Rör hela tiden försiktigt med trägaffeln.
- När sockret bubblar ordentligt börjar det också bli allt mer brunt i färgen. Fortsätt att röra.
- När sockret är ljust brunt och bubblar över hela ytan har du fått karamell. Sänk värmen på plattan till lägsta värme.
- Nu gäller det att doppa delarna av pepparkakshuset i karamellen och sätta ihop dem snabbt. Sockret får inte kallna, då stelnar det direkt.
- När du är klar, ta av pannan från värmen och låt pannan och sockret svalna. Om du häller vatten på direkt finns risken att pannan spricker.
- När pannan svalnat kan du spola hett vatten i den, då löses sockret upp. Även trägaffeln är det bara att spola i hett vatten.
: Smält socker, karamell
Hur räddar man en bränd stekpanna?
3. Diskmedel över natten – Skölj av stekpannan med vatten först. Lägg sedan i ett par droppar diskmedel, fyll pannan med varmvatten och låt den sedan stå så över natten. Nästa dag häller du ut allt, lägger pannan under varmt vatten och börjar skrapa/dra loss det som har fastnat.
Varför ska man inte diska stekpanna med diskmedel?
Gjutjärn – Stekpannor och grytor av gjutjärn mår inte bra av maskindisk. Det tar bort den feta ytan som byggts upp under användning, och du måste bygga upp ett nytt fettlager. Diska gjutjärn för hand men undvik diskmedel, som också förstör den feta ytan.
Varför bränna in stekpanna?
Varför ska jag bränna in min gjutjärnspanna – Att din gjutjärnspanna är väl inbränd är A och O, framför allt för att förhindra att maten bränner fast. I en fabriksny panna är detta oftast inte något du behöver oroa dig över, numera bränns gjutjärnspannorna in redan i fabriken.
- Med tiden kommer dock beläggningen att slitas och då kan det vara bra att bränna in din gjutjärnspanna på nytt.
- Om maten bränner fast i större utsträckning än tidigare, om du kan se tydliga skiftningar i beläggningen eller om det har uppstått rost någonstans, bör du fundera på att bränna in din panna på nytt.
Det här är ett projekt som visserligen tar ett par timmar, men majoriteten av tiden sköter det sig självt. Med andra ord perfekt för en dag när du har annat att pyssla med i hemmet. Det är lättare än vad du tror, och när du väl har bemästrat proceduren så är det något du bör med dig livet ut.
- En händig skicklighet att ha med sig och lära ut till andra.
- Vissa stekpannor kan ha inslag av andra material.
- Det är något du behöver ta reda på innan du startar processen för inbränning.
- Har du till exempel en så behöver du skruva av trähandtaget innan du påbörjar inbränningen.
- Annars är det inga konstigheter.
Du står snart med en inbränd gjutjärnspanna framför dig som är redo att användas igen. Med den kan du laga en mängd olika maträtter, från grytor till bröd, efterrätter och pasta. Gjutjärnspannor är bland de mest praktiska (och fina) verktygen du har i din köksarsenal.
ger fin stekyta håller i generationer är hälsosamma.
Utöver det så är gjutjärn mer miljövänligt än exempelvis teflon. Teflon har en väldigt kort livslängd och beläggningen skadas lätt av hårda redskap. Därmed måste de ofta slängas efter bara några års användning. Det är onödigt, både för naturen och dig som konsument.
Får man använda Svinto i ugn?
Rengöra ugn och mikrovågsugn När man rengör spisen är det en bra idé att passa på att rengöra ugnen också. Många använder ugnen och är sedan så trötta på sitt kök och gör annat, eller tar hand om disken. Sedan lämnas ugnen åt sitt eget öde. Det gör med tiden att ugnen blir väldigt smutsig.
- Får man sedan spill på ugnsbotten börjar det osa och ryka för att spillet bränns vid.
- Efter ett tag luktar ugnen illa och du har ingrodda fläckar som inte vill gå bort i ugnen.
- Då kan du göra så här: 1.
- På samma sätt som du låter vatten lösa upp fläckar på spisen, kan du hetta upp vatten och hälla det kokheta vattnet i ugnsbotten.2.
Ju mer ingrodda fläckar som du har, desto längre tid bör du låta det kokheta vattnet lösa upp dem i ugnen.3. Ta sedan en mjuk svamp med mycket diskmedel och gnugga sedan på fläckarna tills de försvinner.4. Om fläckarna inte vill försvinna, kan du läsa i bruksanvisningen om du kan använda stålull (Svinto) i ugnen.
Hur gör man rent en ugn bäst?
Rengöra ugnen med ånga – Ställ en skål med vatten längst ner i ugnen, sätt ugnen på 50 grader och kör den på undervärme i en halvtimme. Därefter öppnar du luckan och torkar ugnen med trasa eller svamp. Sedan rengör du med varmt vatten med lite diskmedel i. Det finns även ugnar med inbyggd ångrengöring och spisar med ånga,
När bränns socker?
Karamell – Wikipedia För musikgruppen, se,
Inslagna karameller. | Diverse karameller. |
En tallrik med karamell. Thailändskt majsgodis i form av en karamell. En karamell (ursprungligen franska, caramel ) är en sötsak baserad på smält, Karameller finns i många smaker, och brukar oftast vara hårda och knapriga. De är inte gjorda för att tugga på utan för att suga på.
- De brukar oftast vara inlindade i,
- Arameller säljs även i påsar och som,
- Hårda karameller började tillverkas efter att sockerpriset sjönk i början av 1800-talet, i samband med att många nya godissorter kom till.
- Socker smälter vid en temperatur strax över 130 grader.
- När det åter stelnar blir det hårt och genomskinligt.
Egentligen avser karamell endast produkter där sockret upphettats mera, till 150-200 grader. I det temperaturområdet inträder den så kallade karamelliseringen. Färg, smak och konsistens förändras då, och förändringen kvarstår även då sockret svalnat och stelnat.
Sockret blir brunare ju högre temperaturen är och smaken blir allt beskare och övergår i bränt. Oftast tillsätter man smakämnen, till exempel kryddor, eller fruktaromer. eller kanderade mandlar är mandlar som värmts upp tillsammans med socker till en temperatur då sockret karamelliserat. Ett annat användningsområde för karamelliserat socker är som klister till pepparkakshus.
I har man blandat luft i det karamelliserade sockret för att få det vitt och ogenomskinligt igen. Så kallat är trots likheten med karamell framställt på ett helt annat sätt, nämligen genom att en koncentrerad sockerlösning fått dunsta så att socker bildats.
Inom har karamell en helt annan betydelse. Där syftar karamell på en polkagrissmet som kan färgas och formas till olika figurer. När man bereder en karamellsmet blandar man socker, glykos och vatten. Detta kokar man till 142-151 grader beroende på sockrets och glykosens kvalitet och vilken färg man vill att karamellen ska ha.
Sedan kyler man ner karamellen snabbt. Då har smeten en temperatur på 110-120 grader. Därefter har man ett par minuter på sig att forma figurer innan sockret har stelnat och är hårt såsom polkagris.
Hur bränner man ut en ugn?
Pyrolys ger ofta det bästa resultatet. Ugnen värms upp till 500 grader, så att fett och matrester bränns bort och förvandlas till aska. Det blir helt rent, utan att du behöver tvätta eller rengöra efteråt. Pyrolys är vanligt i inbyggnadsugnar och ses sällan i fristående modeller.
Hur gör man ättika?
Värt att veta om ättika – Ättika som vi kallar det är en blandning av ättiksyra och vatten. Beroende hur vi blandar få den olika namn och olika funktion. Det vi kallar för “Ättika” är alltså olika ättiksyrelösningar. Därmed är ättika alltså sur inte basisk, utgångsläget är till och med en syra, ättikssyra.
- Ättika används i hushåll för att ta bor kalkavlagringar till exempel i kaffebryggare och diskmaskiner eller vattenkokare för den delen.
- Ättiksyra är mycket stark och har en konserverande effekt.
- Den håller bakterier och mögel borta från olika inläggningar och användes flitigt av husmödrarna innan frysen gjorde entré i Sverige.
Både ättika och vinäger tillverkas genom oxidation. Ättika gör man genom att alkohol får oxidera, då bildas ättiksyra. Etanolen försvinner samtidigt som ättikan bildas. Det kan finnas spår av alkohol i ättika, men inga mängder- Vinäger innehåller också ättiksyra, men tillverkas genom att oxidera vin, eller cider till exempel äppelcidervinäger som är mycket populärt just nu.
Hur gör man rent rostfria kastruller?
Presenteras av: Rostfria stek- och kokkärl klarar hög värme från spisen men för att hålla dem snygga finns några tips att tillgå. • En panna eller gryta som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från avlagringar som t.ex. inbränt fett, sot från gasspis eller liknande då detta försämrar magnetismen.
Salta vatten i kärlet först efter det kokat upp, eller rör noggrant så saltet löses upp helt, annars kan bildas vita fläckar på botten. Om fläckar uppstått pröva att ta bort dem med polermedel. • Använd matfett vid stekning i rostfri stekpanna för fin stekyta. Rostfria stekpannor tål hög värme. • Diska med varmt vatten och diskmedel.
• För att få bort eventuell inbränd mat, koka upp vatten med lite maskindiskmedel i för att underlätta rengöring. • Använd polermedel för att få bort fläckar. • Vid svårare fläckar eller inbränd mat kan 12 procent ättika användas för att avlägsna dem. PUBLICERAD av Karin Cushing den 2015-10-20
Hur gör man rent undersidan på stekpannan?
Presenteras av: Belagda kokkärls non-stick-funktion underlättar inte bara matlagningen utan även rengöringen. Genom att ta hand om dina belagda stekpannor, kastruller och grytor ökar du dess livslängd. I filmen får du tips på hur du sköter om din stekpanna och hur du ger den bästa förutsättningar för ett långt och lyckligt liv på spisen,
- Överhetta aldrig din belagda panna eller gryta.
- Non-stick-funktionen kan förstöras och pannan blir “trög” och kräver mycket smör eller olja för att inte maten ska fastna.
- Låt en belagd panna eller gryta svalna innan den diskas i varmt vatten med diskmedel.
- Läs i produktinformationen om den tål maskindisk men undvik helst detta då det sliter på produkten.
• Diska alltid en belagd panna noggrant, kvarlämnade matrester kommer brännas fast vid nästa användning vilket försämrar non-stick-funktionen. • Gnugga pannan med hushållspapper för att torka torr och för att se att den är riktigt ren. • Använd ättika eller putsmedel för att ta bort svåra fläckar på den rostfria underdelen av pannan.
- Induktion En panna eller gryta som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från avlagringar som t.ex.
- Inbränt fett, sot från gasspis eller liknande då detta försämrar magnetismen.
- Ett experiment Scanpan har utfört visar att om kokkärlet lyfts en aning från hällen har det liten inverkan på induktionen men om man förde in ett papper under kärlet fungerar inte den längre.
Detta visar på att underhåll av pannans undersida är viktig. PUBLICERAD av Karin Cushing den 2015-10-13
Hur får man bort märken på spisen?
Problem | Orsak och lösning |
---|---|
Inbränd smuts är svår att ta bort | Ämnen med socker kan bränna fast i emaljen
|
Ljus/blank yta på kokplattan | Plattorna blir smutsiga under användning
|
Rost | Mat kokar ofta över
Den här metoden sparar både energi och vatten Plattorna är blöta
Plattorna har inte blivit behandlade med korrosionsskydd regelbundet Dessa plattor är tillverkade av järn. Plattorna kan med tiden rosta om de inte regelbundet skyddas mot korrosion. Skydda plattorna mot korrosion så här:
|
Skyddet | Rester av fukt eller rengöringsmedel
Den keramiska glasplattan har blivit fuktig under tillagningen och/eller det finns rester av rengöringsmedel
|
Silverfärgade märken | Aluminium överförs från kastruller
Ta bort märkena/fläckarna så här:
|
Är baserat på bränt socker?
Karamell – Wikipedia För musikgruppen, se,
Inslagna karameller. | Diverse karameller. |
En tallrik med karamell. Thailändskt majsgodis i form av en karamell. En karamell (ursprungligen franska, caramel ) är en sötsak baserad på smält, Karameller finns i många smaker, och brukar oftast vara hårda och knapriga. De är inte gjorda för att tugga på utan för att suga på.
- De brukar oftast vara inlindade i,
- Arameller säljs även i påsar och som,
- Hårda karameller började tillverkas efter att sockerpriset sjönk i början av 1800-talet, i samband med att många nya godissorter kom till.
- Socker smälter vid en temperatur strax över 130 grader.
- När det åter stelnar blir det hårt och genomskinligt.
Egentligen avser karamell endast produkter där sockret upphettats mera, till 150-200 grader. I det temperaturområdet inträder den så kallade karamelliseringen. Färg, smak och konsistens förändras då, och förändringen kvarstår även då sockret svalnat och stelnat.
Sockret blir brunare ju högre temperaturen är och smaken blir allt beskare och övergår i bränt. Oftast tillsätter man smakämnen, till exempel kryddor, eller fruktaromer. eller kanderade mandlar är mandlar som värmts upp tillsammans med socker till en temperatur då sockret karamelliserat. Ett annat användningsområde för karamelliserat socker är som klister till pepparkakshus.
I har man blandat luft i det karamelliserade sockret för att få det vitt och ogenomskinligt igen. Så kallat är trots likheten med karamell framställt på ett helt annat sätt, nämligen genom att en koncentrerad sockerlösning fått dunsta så att socker bildats.
- Inom har karamell en helt annan betydelse.
- Där syftar karamell på en polkagrissmet som kan färgas och formas till olika figurer.
- När man bereder en karamellsmet blandar man socker, glykos och vatten.
- Detta kokar man till 142-151 grader beroende på sockrets och glykosens kvalitet och vilken färg man vill att karamellen ska ha.
Sedan kyler man ner karamellen snabbt. Då har smeten en temperatur på 110-120 grader. Därefter har man ett par minuter på sig att forma figurer innan sockret har stelnat och är hårt såsom polkagris.