Hur Gör Man Big Mac Sås
Big Mac-sås Vill du prova och göra din egen Big Mac? McDonald’s har nu släppt det hemliga receptet på såsen och i samarbete med dem så delar jag den vidare till er. En klassisk Big Mac innehåller: 100 % nötkött, isbergssallad, cheddarost, hackad gul lök, salt gurka och Big Mac-såsen.

Big Mac-sås till 4 hamburgare: 1 dl majonnäs, 2 msk finhackad inlagd gurka, 2 msk senap, 1 1/2 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 1 tsk paprikapulver

Blanda alla ingredienser i en bunke och rör om. Fyll såsen i en flaska/burk och förvara den i kylen. ViktVäktarna

WW PersonligaPoints: hela satsen har 13 personliga points med lätt majonnäs. Delar du det på 4 portioner så blir det 3 pp per portion. mittWW Smartpoints BLÅ: för hela satsen är det 14 smartpoints med lätt majonnäs. Det blir 4 smartpoints per portion eller hamburgare. mittWW Smartpoints GRÖN: för hela satsen är det 14 smartpoints och då har jag räknat med lätt majonnäs. Delar man det på 4 så är det 4 sp/portion.

: Big Mac-sås

Vad har man på en Big Mac?

Big Mac är McDonald’s huvudmål och dess mest kända hamburgare. Det är en dubbelburgare bestående av nötkött, sallad, ost, gurka, lök, sås samt vitt bröd med sesamfrön.

Är det senap i Big Mac?

Vatten, rapsolja, inlagd gurka, ättika, socker, modifierad majsstärkelse, äggula, kryddor (innehåller senap ), salt, glukos-frukossirap, förtjockningsmedel: xantangummi, naturliga aromer, emulgeringsmedel: kalciumklorid.

Hur stor är en Big Mac?

Det är två 45 g -kött i den, alltså totalt 90 g precis som det var när den uppfanns i USA 1968. Skönt att du ej tog de dåligt.

Vad är världsrekordet på att äta en Big Mac?

Don Gorske – Wikipedia Don Gorske Född Donald A. Gorske 28 november 1953 Fond du Lac,, Känd förRekordhållare flest ätna Big Mac-hamburgareMakaMary Gorske (1975 – idag) Donald A. “Don” Gorske, född i i, är en -entusiast som innehar för flesta ätna Big Mac-: 32340 stycken.

Vad kostade en Big Mac 1980?

Föregångaren till den första McDonald’s-restaurangen startade 1948 i San Bernadino, USA. Bröderna Dick och Mac McDonald serverade högkvalitativa burgare – och det gick snabbt. – Vår historia Bröderna McDonald hade sedan 1940 drivit en drive in-restaurang tillsammans, men i och med att tiderna förändrades, människor var bilburna och hade ont om tid, så behövde bröderna ändra sitt koncept.

  1. De plockade bort en rad rätter från menyn som bantades ned till åtta rätter – med hamburgare i högsätet.
  2. Det nya konceptet, snabb service och god mat blev deras lyckokast och verksamheten blomstrade.
  3. I Illinois, USA, fanns Ray Kroc (1902-1984).
  4. Han jobbade som försäljare av den så kallade Multimixern – en milkshake-maskin som kunde blanda fem shakes – samtidigt! Bröderna McDonald köpte så många maskiner att Ray Kroc bestämde sig för att åka och besöka bröderna.

Ray Kroc blev mäkta imponerad av det han fick se. Enkelheten, snabbheten, kvaliteten och de låga priserna fascinerade Ray Kroc som genast såg möjligheten att starta fler restauranger. Bröderna McDonald välkomnade Ray Kroc som partner och dagens McDonald’s var född.

Ray Kroc grundade McDonald’s franchisekedja, McDonald’s Cooperation, och blev 1955 den förste franchisetagaren med sin McDonald’s-restaurang i Des Plaines, Chicago. Fem år senare, 1960 köpte Ray Kroc de exklusiva rättigheterna till namnet McDonald’s. Ray Kroc trodde på entreprenörskap och belönade sina franchisetagare för deras individuella initiativ.

Många av signaturrätterna – som Big Mac, Filet-O-Fish och Egg McMuffin, skapades av franchisetagare. Samtidigt ställde Ray Kroc höga krav på sig själv och sina medarbetare och utarbetade tidigt den formel “hörnstenar” som fortfarande gäller för hur en McDonald’s-restaurang ska drivas.

Hörnstenarna blev KSR&V: Kvalitet, service, renlighet, värde. McDonald’s i Sverige Paul “Palle” Lederhausen var i början av 70-talet leverantör av maskinell utrustning till gatukök och storkök då han vid ett besök i USA fick upp ögonen för Ray Krocs McDonald’s-restaurang i Des Plaines. De fick god kontakt och Palle fick småningom erbjudandet att bli franchisetagare för Sverige och därmed grundaren av McDonald’s i Sverige.

Sveriges första McDonald’s-restaurang öppnade på Kungsgatan 4 i Stockholm den 27 oktober 1973. Då kostade en Big Mac 4,75 kr och potatisen skalades och skars till pommes frites i källaren på restaurangen.45 år senare är vi Sveriges största restaurangkedja och Sveriges mest besökta restaurang.

  • McDonald’s har 12 000 medarbetare, en omsättning om över 5 miljarder kronor och över 400 000 gäster serveras dagligen på någon av landets ca 210 restauranger.
  • Vi serverar riktigt goda burgare, vi har en unik restaurangupplevelse i en modern miljö och vi är Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare och skapar arbetstillfällen med starka utvecklingsmöjligheter på en arbetsmarknad där många unga har svårt att få ett första jobb.

Vi lyssnar på våra gäster för att hela tiden utvecklas och ligga i framkant, exempelvis genom nya digitala betal- och beställningslösningar, öppettider på dygnets alla timmar och inte minst genom att servera mat för alla.

Är det ketchup på Big Mac?

100 % rent nötkött, lök, inlagd gurka, senap och ketchup.

Hur man monterar en hamburgare?

Hamburgare med sallad, rödlök, cocktailtomat & cheddar Spara En saftig hamburgare på nötkött med krispig sallad, tomat, lök och dessutom krämig cheddarost.

  • 800 g nötfärs
  • 0,5 dl vatten
  • rapsolja, till stekning
  • 1 krispsallad, huvud, plockad och sköljd
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 12 körsbärstomat, halverade
  • 2 saltgurkor, klyftade
  • 2 dl majonnäs
  • 0,5 dl gräddfil
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk skånsk senap
  • 1 dl saltgurka, hackad
  • 4 hamburgerbröd
  • 8 skivor cheddarost
  • salt
  • peppar
  1. Blanda färsen med lite vatten till en jämn smet.
  2. Forma fyra bollar och platta ut dem till hamburgare.
  3. Salta och peppra köttet innan stekning.
  4. Stek dem i en het panna i ca 4 minuter på varje sida, hamburgaren skall fortfarande vara rosa inuti.
  5. Blanda majonnäs, gräddfil, tomatpuré, senap och saltgurka, smaka av med salt och peppar.
  6. Rosta bröden under grillgallret.
  7. Lägg dubbla ostskivor på hamburgarna och smält dem under grillgallret.
  8. Montera hamburgaren med dressing i botten, sallad, hamburgare, tomat och rödlök.
  9. Servera gärna med en extra sallad.
You might be interested:  Hur Många Gram Kaffe Per Liter?

: Hamburgare med sallad, rödlök, cocktailtomat & cheddar

Hur gör man MC hamburgare?

Cheeseburgare ingredienser/instruktioner – Klassiska Cheeseburgare: 500 g nötfärs (10%), 5 g rapsolja, 4 st hamburgerbröd, 4 skivor smältost, 4 msk ketchup, 2 msk senap, 75 g gul lök, 12 skivor saltgurka, 1 nypa salt & peppar

Forma fyra hamburgare av nötfärsen. Salta och peppra efter eget tycke. Finhacka löken. Dela bröden. Rosta dessa gärna lätt, antingen i brödrost eller i ugnen. Stek burgarna i en fettsnål panna – ta inte mer olja än du verkligen behöver. Bygg burgarna. Äkta cheeseburgers byggs upp och ner – lägg först locket upp och ner på tallriken. Fortsätt sedan med ketchup, senap, lök, gurka, ost, burgaren och slutligen underdelen av brödet.

Tips! SmartPoints i detta recept är beräknade på Korvbrödbagarens Brioche-hamburgerbröd, Heinz Ketchup (mindre socker och salt), Slotts vanliga standardsenap och Eldorado hamburgerost. Har du gjort detta (eller liknande) recept tidigare, och vet exakt hur mycket salt och peppar du gillar att använda, är det en god idé att salta och peppra färsen först, så kryddorna blir väl blandade med köttet och inte bara hamnar på utsidan. Riktiga cheeseburgare är så gott

Vem vann Hamburger SM?

Jens Drugge från Stockholm tog hem segern i sjunde upplagan av Hamburger-SM som avgjordes i Kungsträdgården i Stockholm idag. – Finalisterna tillagade och serverade sina hamburgare inför en jury bestående av stjärnkocken Tommy Myllymäki, skribenten och kokboksförfattaren Jonas Cramby, Sigrid Bárány, vinnare av Sveriges Mästerkock 2012 och Christoffer Bergfors, vice vd på Max. − Det var många heta smakkombinationer i år, alla gjorda med stor omsorg och kreativitet. Burger of Love var dock den som stack ut mest och imponerade på juryn med väl avvägda smaker” kommenterar Christoffer Bergfors, vice vd på Max. Finalen avgjordes på Kungsträdgårdens stora scen under matfestivalen Smaka på Stockholm.

Vinnaren mottog ett presentkort på en resa värd 20 000 kronor. Jens vinnarburgare Burger of Love innehåller ölbrässerad jalapeño och silverlök, bifftomat, romansallad, gruyèreost, inlagd gurka, vitlök & dijonsenapsdressing enligt eget recept, Grand de Luxe -kött och Friscobröd. −Det känns otroligt kul att få vinna, något overkligt i stunden, säger Jens Drugge, vinnare av Hamburger-SM 2013.

Mitt recept bygger på en bra balans mellan surt, sött och salt vilket jag tror tilltalade juryns smakpalett. Och sen är burgaren tillagad med kärlek såklart. Årets upplaga av Hamburger-SM är den sjunde sedan starten 2007 och i år har rekordmånga recept skickats in från hela landet.

Hur många kalorier har Big Mac?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 507 Fett 26g Kolh.42g Prot 26g

table>

Det finns 507 kalorier i 1 portion (219 g). Kalorifördelning: 46% fett, 33% kolh., 21% prot.

Hur många Big Mac har sålts?

Världens mest sålda hamburgare fyller 40 En hamburgerikon firar 40 år i år.1968 började en hamburgare som är så mycket mer än bara de ingredienser den är gjord av att säljas. Jim “MJ” Delligatti, 89 år, en av McDonald’s första franchisetagare, uppfann Big Mac på sin restaurang i Uniontown, Pennsylvania.

Bara i USA säljs ungefär 550 miljoner Big Mac årligen. Japan är tvåa i Big Mac-försäljning med ungefär 150 miljoner varje år. Trots att den första McDonald’s-restaurangen i Sverige ännu inte var öppnad då Big Mac inledde sitt segertåg 1968, har den även här blivit en stor favorit sedan 1973 då svensken för första gången kunde äta Big Mac på hemmaplan.

Per år avnjuts cirka 15 miljoner Big Mac på McDonald’s cirka 230 restauranger i Sverige. Under samma tid som Big Mac funnits, har antalet McDonald’s-restauranger i världen ökat från 1 000 till 31 000. I dag säljs Big Mac i över 100 länder och tidningen the Economist har tagit fram ett särskilt Big Mac-index som mäter valutakursen i dessa länder jämfört med amerikanska dollarn utifrån vad en Big Mac kostar.

Efter succén med Big Mac har McDonald’s plockat upp många förslag från lokala franchisetagare, som Herb Petersons Egg McMuffin, eller Lou Groen som skapade Filet-O-Fish och därmed introducerade fiskburgare på menyn. Även Sverige har bidragit till den internationella McDonald’s-menyn med hamburgaren Big Tasty.

För mer information, kontakta: Claes Eliasson, Presschef McDonald’s Sverige, 070-354 85 05 [email protected] Fakta om McDonald’s Den ledande restaurangkedjan i Sverige med cirka 230 restauranger från Ystad till Luleå och 410 000 besökare per dag.70 procent av restaurangerna ägs och drivs lokalt av egna företagare.

Landets största privata arbetsgivare för ungdomar. Här arbetar över 90 olika nationaliteter och cirka 30 procent av medarbetarna, liksom cheferna, har en annan kulturbakgrund. De cirka 11 500 medarbetarna serverar god och varierad mat samt erbjuder snabb och vänlig service i rena, moderna restauranger.

Restaurangerna erbjuder en bred meny med över 300 olika möjliga måltidskombinationer och råvaror av hög kvalitet, t ex 100 procent rent nötkött. Företaget engagerar sig i samhället både nationellt och lokalt genom bland annat Ronald McDonald Barnfond och idrottsrörelsen.

Vad på McDonalds har mest kalorier?

En stor pommes frites på McDonalds innehåller cirka 460 kilokalorier och en Big Mac lite mer än så – omkring 500 kilokalorier. Flest kalorier – fram till nu – har man på McDonalds fått när man köpt en dubbel Big Tasty med bacon. Den kaloribomben stannar dock på, i sammanhanget, blygsamma 880 kilokalorier.

Vad är det nyttigaste man kan äta på McDonalds?

Det nyttigaste på Mcdonalds är sallad utan dressing, men det mest mättande är hamburgare med flera skivor kött och utan den övre brödskivan. Ett smakrikt pålägg på burgaren räcker för minimera kalorierna. Ät frukt eller grönsaker som tillbehör – gärna utan dipp. Nedan kan du läsa mina bästa tips för hur man kan äta nyttigt på Mcdonalds! 🙂

Hur mycket kostar en Big Mac i USA?

Publicerad 16 jun 2004 kl 10.38 McDonald’s har uppdaterat sitt Big Mac-index. Indexet uppfanns av tidskriften The Economist på 1980-talet för att mäta hur olika valutor är värderade mot varandra. Det används också som en indikator på prisnivån i olika länder.

  1. Som sådant bör det dock tas med en nypa salt.
  2. Här hemma är Big Mac billig snabbmat, i många länder är den förvisso snabb, men dyr jämfört med en tallrik ris på lokalt hak.
  3. En viss vägledning ger det i alla fall när man räknar ut hur stor reskassan ska vara.
  4. Hemma i USA varierar priset på burgaren från 89 cent (6:90 kronor) till fem dollar (38:80).

Vi har tagit genomsnittspriset, 2,32 dollar (18 kronor).

Är Max större än McDonalds i Sverige?

Nyheter | 8 december 2016 – “Vi har någonstans upp mot 20 nya restauranger planerade för nästa år och det är ett rekordantal”, säger vd Richard Bergfors. NYHETER. Stora hamburgerkedjor gör mest vinst av landets alla restauranger. Det visar en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Siren.

  • I toppen hittar vi Max Hamburgerrestauranger.
  • Med 212 miljoner kronor i vinst under 2015 överglänser Max de båda snabbmatsgiganterna McDonalds och Burger King, listans tvåa respektive trea.
  • Det är på något sätt ett kvitto på att vi gör rätt saker och har gjort det under en lång tid.
  • Vi har hållit på i nästan 50 år, inte jag och min bror men våra föräldrar som startade Max, säger ichard Bergfors, Max vd.

Vad är ert framgångsrecept? – Den enkla förklaringen är att vi har så pass många gäster. Antalet besökare vi har är i världsklass i vår bransch skulle jag säga. Vi nyttjar våra investeringar väl och bygger våra egna restauranger. Det gäller att ha ett högt kapacitetsutnyttjande, då blir det bra resultat och tillväxt.

Hur många äter på max varje dag?

Hamburgerkriget – I början av 50-talet startar en hamburgerkedja i Kalifornien, USA. Snart växer kedjan med en explosionsartad fart. Den erövrar världen och är idag utan jämförelse störst med över 30000 restauranger i mer än 119 länder. Varje dag äter närmare 50 miljoner människor hos dem.

  • Deras framgångsresa har tagit dem till de mest avlägsna platser på vår planet, så även Umeå och Luleå.1986 slog de upp portarna i närheten av vår restaurang och det stora hamburgerkriget var snart igång.
  • Vi uppfattades nog inte som något större hot, med våra svenska restauranger där folk kunde köpa korv i kön medan de väntade på sina hamburgare.

Det såg rätt mörkt ut. Vi är trots allt i snabbmatsbranschen och det multinationella företaget körde med varmhållna hamburgare. Därför var de mycket snabbare än vad vi kunde vara som gjorde hamburgare på beställning. Vi kontrade med vår kunskap om Sverige och serverade gratis kaffe på maten, något vi glatt våra svenska kunder med sedan starten -68.

Ett erbjudande som fortfarande lever kvar hos oss. Det som tillslut avgjorde, var till viss del norrlänningarnas rätt aviga inställning till “de där amerikanarna”, som hamburgerjätten kallades för i folkmun. Men framför allt smaken på hamburgarna. Vi erbjöd kunderna att göra ett smaktest. Det gick ut på att man först köpte en hamburgare hos de där amerikanarna och sedan tog kvittot till oss, då vi bjöd på en av våra hamburgare.

Konkurrenten kontrade med att skriva ut “tomma” kvitton så att vi skulle tvingas att bjuda på en massa burgare. Smart tyckte de, bra tyckte vi som gärna b e v i s a d e att vi var godare. Det här vetenskapliga testet visade till slut att 8 av 10 valde våra hamburgare framför konkurrentens.

Hamburgerkriget rasade i fyra år, men -90 fick amerikanarna se sig besegrade och slog igen i både Umeå och Luleå. Det är inte ovanligt att restaurangkedjor tvingas lägga ned vissa av sina restauranger. Men för denna amerikanska jätte var nedläggningen unik. Det här var första gången i deras monumentala framgångshistoria som de fick lägga ner en resturang.

Och inte bara en utan två. Det väckte intresse runt om i världen och plötsligt handlade artiklar i affärspressen och CNN-inslag om lilla Max från Tomtens land, som fått hamburgerjätten att slå igen. Kul tyckte vi som raskt tog över deras gamla lokaler, rensade ut allt, förutom sopkorgarna med stora M på.

Har McDonalds Big Tasty?

McSelection Big Tasty Bacon Premium Beef (serveras på utvalda restauranger) Klassikern Tasty med vårt lyxiga och saftiga Premium Beef-kött, krispigt bacon, Emmentalerost, mild rödlök, skuren bataviasallad, den underbart goda Tastysåsen. Den är tasty, helt enkelt!

Hur mycket får man i lön på McDonalds?

Ungdomslön –

Under 17 år: 15 358 kr per månad eller 88,77 kr per timme. Från och med 17 år: 16 798 kr per månad eller 97,09 kr per timme. Från och med 18 år: 17 527 kr per månad eller 101,31 kr per timme. Från och med 19 år: 18 985 kr per månad eller 109,74 kr per timme. Minimilönerna för perioden 1 april 2022 till och med 31 mars 2023 fastställs av parterna i mars 2021.

Vilken McDonalds säljer mest?

Sveriges bäst säljande McDonalds finns på A6-området – ägaren berättar om hamburgersuccén

  • Annons
  • Annons

Annons Ivan Ström driver åtta McDonald’s-restauranger i Sverige – hittills – och en av dem ligger på A6-området. Annons Ivan Ström slår sig ner med en kopp kaffe inne i ett hörn av McDonald’s-restaurangen utanför Asecs köpcentrum. Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid. Visa vad som ingår i Digital Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Om du redan är prenumerant: logga in!

  1. Annons

Nästa artikel under annonsen : Sveriges bäst säljande McDonalds finns på A6-området – ägaren berättar om hamburgersuccén

Varför säger vi donken?

En ordbok fr slang, skna ord, uttryck och talestt – som du sger dom!

table>

blddra!
McDonalds: brosksemla Choklad finger Den gyllene måsen Donkans Donken donkenluffa Köttclownen maggan McDonald’s Mcnakno Restaurang gyllene måsen
! McDonalds finns inte i ordlistan. Lgg till det !
Andra frslag:
Slang för McDonalds. Med avseende på den sjukt osköna clownen Ronald McDonald som används i marknadsföringen. -Jag är hungrig! -Vi kan ju alltid tjacka en brosksemla av köttclownen? -Nej, fyy, det är ju nödproviant! den 22 december 2019
Luffa på donken, ba hänger där duvet. Jonas: jag o mina epa raggare ska till donken o luffa ska du med? Ali: wez brush jage ingen donkenluffare den 21 januari 2021
Den gyllene måsen är ett finare ord för McDonalds, Det gula “m:et” ser nämligen ut som en gyllene mås. Ordet används ofta av personer som äter mycket på McDonalds. – Jag kommer till jobbet om 10 minuter, ska bara dra förbi den gyllene måsen först. den 27 juli 2008
Donken är en synonym med Den gyllene måsen och betyder McDonalds. – Var ska vi äta? – Vi kan ju alltid ta donken så spar vi tid! den 27 juli 2008
Donken är ett annat ord för hamburgerkedjan McDonalds. (Kallas även “den gyllene måsen”) -Ey, Jocke jag är hungrig. -Okej, vi far och käkar på donken med Klara och Anna. Eller: Klara:-Är så jäkla hungrig! Anna:-Jag med! Vi far till den gyllene måsen. Klara:- Okej. den 17 juni 2012
McDonalds Vi gick till restaurang Gyllene Måsen. den 6 december 2012
Annat (nedsättande) ord för hamburgare. Ska vi äta riktig mat eller bara ta en brosksemla på Donken (McDonalds)? den 21 april 2013
Annat ord för “unibrow”. Att ögonbrynen växer ihop och bildar ett M-liknande ögonbryn som påminner om McDonald’s logga. Jag måste noppa ögonbrynen varje vecka, annars blir det McDonald’s. den 13 september 2013
Härstammar från Rissne och är ett slangord för Mcdonalds -walla jae cook hungrig ! -kom vi åker förbi rissne-maggan den 27 februari 2018
Mcdonalds – Kom bror vi drar till mcnakno – Jalla bre den 6 mars 2018

/td>

Hur gör man MC hamburgare?

Cheeseburgare ingredienser/instruktioner – Klassiska Cheeseburgare: 500 g nötfärs (10%), 5 g rapsolja, 4 st hamburgerbröd, 4 skivor smältost, 4 msk ketchup, 2 msk senap, 75 g gul lök, 12 skivor saltgurka, 1 nypa salt & peppar

Forma fyra hamburgare av nötfärsen. Salta och peppra efter eget tycke. Finhacka löken. Dela bröden. Rosta dessa gärna lätt, antingen i brödrost eller i ugnen. Stek burgarna i en fettsnål panna – ta inte mer olja än du verkligen behöver. Bygg burgarna. Äkta cheeseburgers byggs upp och ner – lägg först locket upp och ner på tallriken. Fortsätt sedan med ketchup, senap, lök, gurka, ost, burgaren och slutligen underdelen av brödet.

Tips! SmartPoints i detta recept är beräknade på Korvbrödbagarens Brioche-hamburgerbröd, Heinz Ketchup (mindre socker och salt), Slotts vanliga standardsenap och Eldorado hamburgerost. Har du gjort detta (eller liknande) recept tidigare, och vet exakt hur mycket salt och peppar du gillar att använda, är det en god idé att salta och peppra färsen först, så kryddorna blir väl blandade med köttet och inte bara hamnar på utsidan. Riktiga cheeseburgare är så gott

Hur man monterar en hamburgare?

Hamburgare med sallad, rödlök, cocktailtomat & cheddar Spara En saftig hamburgare på nötkött med krispig sallad, tomat, lök och dessutom krämig cheddarost.

  • 800 g nötfärs
  • 0,5 dl vatten
  • rapsolja, till stekning
  • 1 krispsallad, huvud, plockad och sköljd
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 12 körsbärstomat, halverade
  • 2 saltgurkor, klyftade
  • 2 dl majonnäs
  • 0,5 dl gräddfil
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk skånsk senap
  • 1 dl saltgurka, hackad
  • 4 hamburgerbröd
  • 8 skivor cheddarost
  • salt
  • peppar
  1. Blanda färsen med lite vatten till en jämn smet.
  2. Forma fyra bollar och platta ut dem till hamburgare.
  3. Salta och peppra köttet innan stekning.
  4. Stek dem i en het panna i ca 4 minuter på varje sida, hamburgaren skall fortfarande vara rosa inuti.
  5. Blanda majonnäs, gräddfil, tomatpuré, senap och saltgurka, smaka av med salt och peppar.
  6. Rosta bröden under grillgallret.
  7. Lägg dubbla ostskivor på hamburgarna och smält dem under grillgallret.
  8. Montera hamburgaren med dressing i botten, sallad, hamburgare, tomat och rödlök.
  9. Servera gärna med en extra sallad.

: Hamburgare med sallad, rödlök, cocktailtomat & cheddar

Är det ketchup på Big Mac?

100 % rent nötkött, lök, inlagd gurka, senap och ketchup.

Vem kom på Big Mac?

Don Gorske har ätit över 30 000 Big Mac En Big Mac om dagen håller doktorn borta?Smaklökarna fungerar inte längre som de skall och ofta kan han inte ens smaka vad han äter. Men kärleken till världens i särklass mest berömda hamburgare, Bic Mac, rostar aldrig. 07.05.2018 15:31 UPPDATERAD 07.05.2018 17:17 Don Gorske fick sin första bil i maj 1972. Första stoppet blev en McDonaldsrestaurang och första burgaren en Big Mac. Eller rättare sagt tre för det var vad som krävdes för att ta kål på lunchaptiten. Han återvände två gånger till under samma dag och tryckte i sig totalt nio Big Mac.

Sedan dess har det blivit smått ofattbara 30 000 Big Macs för den nu 64-årige Gorske som trots sin något tvivelaktiga diet, enligt honom själv står Bic Mac för 90 procent av hans individuella kostcirkel, inte haft några problem med hälsan. Kolesterolvärdena ligger under medeltalet och inte är han särskilt överviktigt heller.

Blodtrycket är också normalt. Han dricker alltid coca-cola till, enligt sig själv nästan det enda han över huvud taget dricker, men pommes frites rör han sällan. Han säger sig ha tappat några kilo sedan han år 2011 åt sin 25 000:e burgare. Den fjärde maj i år kom han upp i 30 000.

De pensionerade fångvaktaren, med 25 års tjänst bakom sig på högsäkerhetsfängelset Waupun Correctional Institution i Wisconsin, är en vän av lag och ordning. I synnerhet ordning för han har sparat kvittot för så gott som varje inköpt burgare. Till hans samling hör också 6000 Big Mac-förpackningar. Han säger sig ha ätit minst en Bic Mac per dag sedan den första tuggan 1972.

Oftast äter han två per dag.30 000 burgare innebär att Gorske under årens lopp fått i sig uppskattningsvis 700 liter av McDonalds speciella Big Mac-majonnäs. Och kampen går vidare. För trots att Gorske på grund av dåligt fungerande smaklökar lika väl kunde trycka i sig pulled havre utan att känna någon större skillnad har han tagit sikte på 40 000 burgare.

– Det borde ta mig ungefär 14 år. Då är jag 78 år så det är min nästa målsättning, säger Gorske till, Med tanke på att hans kropp sannolikt vant sig vid Bic Mac som näringskälla kan det vara ett klokt beslut. – Fattar jag en gång tycke för en sak ändrar jag mig inte, säger Gorske. McDonalds mest kända burgare.

Innehåller drygt 500 kalorier. Så många Big Mac säljer McDonalds. : Don Gorske har ätit över 30 000 Big Mac