Montera pepparkakshuset med smält socker – Smält sockret till karamell i en ren, torr stekpanna på medelvärme och rör hela tiden. Sockret ska bli helt smält och ljusbrunt. Var helst tre personer när husets sätts ihop. En passar sockret i pannan som ska stå på svag värme och hållas smält men inte brännas och inte hårdna.
Doppa sedan gavlarnas raka sidor i karamellen, en gavel i taget och foga snabbt ihop dem med husets långsidor. En person doppar och den andra håller ihop delarna. Sockret stelnar fort så man måste vara snabb. Bred karamell med en kniv på gavlarnas sneda sidor mot baksidan av huset och lägg snabbt på ena takdelen.
Bred sedan karamell på gavlarnas sneda sidor på framsidan av huset och lägg på den andra takdelen. Ringla lite karamell i fogen på taknocken. Doppa dörrens ena långsida i karamell och sätt fast den. Sikta över lite florsocker på taket som snö.
Contents
Hur gör man Sockerklister?
Pepparkakshusbygge Montering De flesta som byggt pepparkakshus tycker att själva monteringen av alla delar är det svåraste. Därför kan kanske lite tips kring just detta moment vara välkommet. Den allra enklaste metoden är att limma ihop alla delar med limpistol.
- Förutom att det är enkelt så håller det också mycket längre än smält socker.
- Limmet är lätt att dölja med kristyr, så ingen kommer att se att du har fuskat.
- För det är ju fusk.
- Vill man bygga pepparkakshus på riktigt använder man något ätbart klister.
- Det bästa ätbara klistret är smält socker.
- Man bara smälter strösocker på spisen i en stekpanna.
Det blir väldigt hett och kladdigt, men fungerar bra som klister. Man kan också använda kristyr om man inte vill riskera att bränna sig på hett socker, men smält socker har fördelen att det stelnar nästan med en gång. Kristyr behöver ungefär ett dygn för att stelna. Strösocker smälts i en stekpanna på medellåg temperatur. Efter ett tag övergår sockret till en mjuk massa med gyllenbrun färg och ungefär samma konsistens som sirap. När det väl har smält är det superviktigt att det inte blir bränt. Sänk värmen på spisen till låg. Sockret appliceras på delarna genom att kanterna doppas i stekpannan. Det underlättar mycket om man har ritat huset så att inga kanter är längre än att de får plats i stekpannan. Om de är det får man ta en sked och skopa upp socker och stryka på kanten, men det är lite krångligt och blir lätt kletigt. De flesta pepparkaksdelarna sväller lite i ugnen och behöver slipas till i kanterna för att passa. Lägg tillhörande pappersmall över delen och rita utmed mallen med blyertspenna på pepparkaksdelen. Använd sedan ett rivjärn och riv bort allt överflödigt som sticker ut.
Man kan också använda en vass kniv och tälja bort överflödigt material. Är kniven tandad går det också bra att såga bort utstickande pepparkaka. Ännu en bra metod är att använda en osthyvel och hyvla bort det som sticker ut. Allra mest effektivt är att använda en liten motordriven hobbysåg att fila kanterna med.
En sådan såg syns till höger på bilden ovan. Rakt under ligger spillmaterial som sågats bort. Hörnkanter fasas 45° innan montering för att skarvarna ska bli fina. Till detta används lämpligen rivjärn, kniv, osthyvel, eller annat verktyg. : Pepparkakshusbygge
Hur sätter man ihop pepparkakshus utan socker?
Limpistol ger också ett stabilt pepparkakshus, även om det inte ger ett riktigt lika hårt resultat som smält socker. Det går enkelt att applicera och ger även lite längre torktid än smält socker, vilket gör att du precis som med kristyren har lite tid på dig få ihop bitarna.
Vad gör man med smält socker när man är klar?
Du behöver också: –
liten stekpanna av gjutjärn
Smält socker, eller karamell, är inget jag använder särskilt ofta. Mest till jul att sätta ihop ett pepparkakshus med. Smält socker blir väldigt, väldigt hett, så här gäller det att vara extra försiktig så att man inte bränner sig. Just för att socker blir så hett är det lämpligt att använda en stekpanna i gjutjärn.
- Häll sockret i stekpannan, ställ den på plattan och sätt på medelvärme.
- Håll koll på sockret i pannan. Det tar en stund, men snart börjar det bubbla och bli gyllengult. Rör hela tiden försiktigt med trägaffeln.
- När sockret bubblar ordentligt börjar det också bli allt mer brunt i färgen. Fortsätt att röra.
- När sockret är ljust brunt och bubblar över hela ytan har du fått karamell. Sänk värmen på plattan till lägsta värme.
- Nu gäller det att doppa delarna av pepparkakshuset i karamellen och sätta ihop dem snabbt. Sockret får inte kallna, då stelnar det direkt.
- När du är klar, ta av pannan från värmen och låt pannan och sockret svalna. Om du häller vatten på direkt finns risken att pannan spricker.
- När pannan svalnat kan du spola hett vatten i den, då löses sockret upp. Även trägaffeln är det bara att spola i hett vatten.
: Smält socker, karamell
Varför mjuknar pepparkakshus?
Pepparkakshus & 10 bästa tipsen!
- Årets pepparkakshus är klart, lagom till 1:a advent och allt! Det har tagit mig 2 dygn ganska exakt för jag fick ju för mig att
- rita
- huset själv också Mäta, räkna och klippa till delar i bakplåtspapper, det tog verkligen sin tid!
(Måtten kan ni få om så önskas, men jag vet inte hur man lägger upp allt i “mall-format”?!) När jag sen hade bakat ut alla delar och de fått torka och jag precis hade satt mig för att börja spritsa så hade jag väl glömt att grädda en gavel *åhh, hur kan man glömma nåt sånt??!* Men de va bara att ta fram deg och kavel igen och sätta fart! Idag “limmade” jag ihop hela huset och gjorde de sista på dekoren.
- Använd hemmagjord deg, det tar inte länge att röra ihop och den är bra mycket mer hållbar i konsistensen än köpedeg.
- När du gräddar alla delar så ska du grädda dom lite för länge, dom ska bli lite brända annars mjuknar dom snabbt och huset viker sig!
- Torka gärna alla delar EN gång till i ugnen på eftervärmen i ett par timmar
- Skippa smält socker till monteringen, man bränner sig bara å det är ett fasligt kladd o spill
- Dekorera alla delar med kristyr INNAN du sätter ihop huset.
- Använd kristyrsmet med äggvita, florsocker och ättika att limma ihop huset med! Huset håller till nästa jul
- Köp inga dyra spritsar, de mest hållbara är strutar av bakplåtspapper, dom spricker aldrig och du kan ha många olika för varje färg!
- Kosta däremot på dig några metalltyllar, de kostar inte många kronor men blir så mycket bättre & dessutom roligare att spritsa med!
- När huset är ihoplimmat och allt är på plats, låt det torka. Sen sätter du en sista hand vid dekoren och fixar till skarvar, taknock, istappar och husknutar!
- Nu när huset är 100% färdigt är det bra om du använder en ljusslinga eller likande som du sätter inuti huset, självklart för att det ska lysa fint men också för att det håller huset torrt av värmen från slingan.
Lycka till!!!
- Recept på pepparkaksdeg (en rejäl klump som räcker gott o väl till 2 stora hus) : 250 gram riktigt smör 2 dl ljus sirap 2 dl vatten 4 dl strösocker 1 msk bikarbonat
- 12 dl vetemjöl
- Kryddor : 2 ½ msk malen kanel 1½ msk mald kryddnejlika
- 1 tsk mald ingefära
GÖR SÅHÄR : Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke eller en gjutjärnspanna som jag gjort. Slå på smörblandningen och rör om kraftigt! Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen.
- Recept på kristyrsmet (räcker till 1 normalstort hus) : 2 äggvitor ½ kork ättika
- nästan 1 pkt florsocker (500g, beroende på äggvitornas storlek)
GÖR SÅHÄR : Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt ättika och florsocker lite o taget tills du får en ganska tjock konsistens, den ska inte rinna, det ska bli hårda toppar när du “drar” i den!
- Dom små tyllarna kommer från
: Pepparkakshus & 10 bästa tipsen!
Kan man sätta ihop pepparkakshus med kristyr?
Betyg (1-5): Betyg Betyg (2) Recept på kristyr att dekorera pepparkakor och pepparkakshus med. Kan också användas för att limma ihop delarna på pepparkakshuset. Tillagningstid: 10 minuter 4 dl
- 4 dl florsocker
- 1 äggvita
- 2 krm ättiksprit (12 %)
Kan man ha kristyr som lim?
Kristyr till pepparkakshus! 13:35 | december 06, 2010 / Denna kristyr är lämpligt BÅDE för dekoration av pepparkakshuset OCH till att limma ihop det! Det blir berghårt och håller bättre än smält socker! Jag brukar kunna spara mina pepparkakshus till nästa jul Spritsa delarna först.
Låt torka. Sätt ihop huset utom taket, låt torka. Limma dit taket + ev. skorsten sist. Fyll i knutar och taknock med sprits när huset är helt klart! Räcker till garnering av 1 hus Det här behöver du : 1 äggvita 1 kork ättika (Perstorps Ättika) 4-5 dl florsocker ev. mer GÖR SÅHÄR : Vispa äggvitan riktigt hård med elvisp.
Häll i en kork ättika och blanda i florsocker för hand med en sked tills du får en jämn kristyr. Kristyren ska inte vara rinnande utan bilda toppar när man “drar upp” den med gaffeln! GÖR EN SPRITSPÅSE : Vik ett bakplåtspapper dubbelt och forma till en strut.
- Tejpa noga kring spritsöppningen.
- Fyll struten med kristyr och klipp ett tunnt hål för spritsning.
- Spritsa! Jag har provat alla modeller även med dyra, köpta spritspåsar i tyg och med pyttesmå tyllar! Det resulterar oftast i att påsen spricker Den bästa spritspåsen är alltså den hemmagjorda! TIPS ang.
kristyre n :
Kristyr som blir över kan du förvara i kylskåp. Lägg hela spritspåsen i en vanlig plastpåse och knyt igen. Den håller sig ca 1 vecka. Du kan behöva göra en ny spritspåse av bakplåtspapper dock. Om kristyren blivit lite lös, blanda i mer florsocker bara.Denna kristyrsmet är inte så god att äta. Vill du göra ätlig kristyr rekommenderar jag att byta ut ättikan mot pressad citron.
TIPS till färdiga byggsatser : Kör delarna i ugnen i 225 grader tills de blir nästan brända! Då håller dom sig stadiga och “säckar” inte ihop och blir mjuka efter nån vecka!Montera huset på ett runt stort knäckebröd!Använd gelatinblad till fönster. Limma fast dom med kristyr före du monterar delarna.
Något bra recept på deg till just pepparkakshus har jag inte, men ibland har jag gjort hus efter mitt vanliga pepparkaksdeg-recept och det funkar finfint det också! Jag tycker det är mycket roligare att spritsa än att baka ut mallar så därför köper jag färdiga delar! 😉 : Kristyr till pepparkakshus!
Kan man äta Baking Glue?
Ätbart lim för montering av pepparkakshus. Kan även användas för att fästa annan bakdekoration.
Vad ställer man pepparkakshus på?
Bygga pepparkakshus – så lyckas du bäst Publicerad: 30 november 2018 Uppdaterad: 22 november 2019 Bästa tipsen för att lyckas med pepparkakshusbygget. Foto: Thinkstock Att bygga pepparkakshus med ungarna kan vara väldigt kul – eller en mardröm. Här är 12 tips på hur du lyckas bäst med ditt bygge. Husgavlar som spricker, skorstenar som bryts av och brännblåsor av lavahett socker.
Rita upp bra mallar. För att få ett bra resultat måste du vara noggrann redan från början. Mät och rita upp mallarna på ett smörpapper. Vill du ha stekoll klipper du ut bitarna i kartong och provbygger så ser du om något behöver justeras. Håll det enkelt, det blir svårt ändå. Fönster på flera sätt. Det kan vara pilligt att skära ut fönster. Känns det för svårt kan du i stället spritsa fönster med kristyr när du dekorerar ditt pepparkakshus. Se till att pepparkakasdegen är ordentligt ihoparbetad. För lös eller för hård deg är inte bra. Då riskerar den antingen att spricka när du kavlar eller flyta ut när du gräddar. Dags att skära. Lägg på mallarna och skär försiktigt med vass kniv. Den smarte gör några reservdelar också för säkerhets skull. Sortera upp bitarna i storleksordning. Det kanske låter självklart men tänk på att lägga småbitarna på en plåt och de stora bitarna på en annan. Annars riskerar de små att bli brända och de stora att blir för lite gräddade. När bitarna kommer ut ur ugnen är de mjuka och då går enkelt att jämna till kanterna med en vass kniv om det behövs. Tänk på att inte lägga bitarna för tätt så du får plats att skära. Det kan vara smart att grädda varje plåt i två omgångar och jämna till kanterna emellan, då kommer passningen bli mycket bättre när du ska montera. Ta ett djupt andetag, Nu är vi framme vid riskmomentet. Bästa tipset är att ta det riktigt lugnt, här går det inte att stressa. Doppa kanterna som ska monteras ihop i smält socker. Men bestäm först hur de ska sitta så du vet om du ska doppa kanten eller stryka på socker på någon sida i stället. Som sagt, lugn och fin. Dekorera huset innan du monterar det. Smart va? Det är ju mycket lättare än att försöka spritsa lodrätt. När du sedan monterat ihop huset kan du fylla igen eventuella springor med kristyr och spritsa istappar. Montera ihop huset på en bricka så att det är lätt att flytta omkring det och du får plats att dekorera med “snö” och tomtar. Undvik limpistolen. Visst det är lättare men hur kul är det med ett pepparkakshus som inte går att äta, det är ju halva nöjet. Förvarar pepparkakshuset torrt så håller det länge. För hög luftfuktighet får det att säcka ihop som ett fuskbygge. Pudersnö. När du dekorerat klart kan du pudra över lite florsocker med hjälp av en sil så ser det ut som att första snön har fallit över huset. Inget tålamod? Ja, man får köpa en färdig byggsats om det går åt skogen.
Bra mallar, dekorera innan montering och ja man får köpa färdiga delar om man inte vill eller orkar baka egna. Foto: Thinkstock : Bygga pepparkakshus – så lyckas du bäst
Hur gör man sockervadd utan en maskin?
Spunnet socker
Häll först vatten och sedan socker i en kastrull. När sockret börjar smälta, drar man ner till svag värme och rör sedan tills det smält helt och börjat koka. (Skumma eventuellt ytan med hålslev och skölj sleven i vatten mellan skumningarna). Se till att inget osmält socker sitter fast på insidan av kastrullen. Tillsätt glukos, lägg på ett lock och låt det koka på hög värme. När temperaturen stigit till 152 grader drar man av kastrullen och sätter den på en träskiva i 2 minuter så det svalnar lite och tjocknar. Lägg smörpapper på golvet, och olja in eller häng smörpapper över kvastskaftet som man lägger som en bro mellan t ex 2 stolar. Håll ihop gafflarna och doppa ner dem i sockret. Sväng gafflarna fram och tillbaka Över skaftet. Samla ihop trådarna på en oljad plåt.
: Spunnet socker
Kan man använda vanligt socker till sockervadd?
Sockervadd Du är här:: / / Sockervadd Spunnet socker består inte av något annat än socker och färgämnen, och det är synnerligen enkelt att framställa, om man I mitten av maskinen häller man socker i en skål som värms upp, så att sockret övergår från kristallin till flytande form.
- När skålen roterar, tvingas det flytande sockret genom en rad ganska små hål.
- Så snart sockret kommer i kontakt med luften kyls det ned och blir poröst.
- Det får inte tid att kristallisera fullständigt igen utan bildar i stället de långa, välkända sockertrådarna.
- I byttan runt skålen med flytande socker samlas trådarna längs kanten.
Om man sticker ned en pinne längs kanten, fastnar sockertrådarna på pinnen, och man har ett spunnet socker redo att ätas. Häller man vatten över en pinne med spunnet socker, löses sockertrådarna omedelbart upp, och man kan se att alltihop består av två matskedar socker.
Hur mycket socker i spunnet socker?
Sockervadd – Wikipedia Sockervadd som blir spunnen i en sockervaddmaskin. Sockervadd, även spunnet socker, är en som görs av som smälts och dras ut till tunna trådar för att sedan samlas upp till en boll av massa. En sockervadd innehåller ungefär två matskedar socker.
Kan man göra eget socker?
Vid framställning från sockerbetor så tvättas, strimlas och blötläggs sockerbetan i 80-gradigt vatten. Därefter kokas vätskan och florsocker (finmalt socker ) tillsätts, florsockret fungerar som ett litet frö som sätter igång kristalliseringen vilket annars kan ta väldigt lång tid.
Är råsocker och strösocker samma sak?
Skillnad på råsocker och rörsocker? – Råsocker och rörsocker är oftast samma socker, ett mellansteg på vägen när man framställer vitt socker. Skillnaden är att rörsocker alltid framställs ur sockerrör medan det som kallas råsocker även kan vara framställt av betor.
När ska man slå sönder pepparkakshus?
På pepparkakshusets gård brukar man lägga bomullsvadd, som ska föreställa snö och bomullsvadd i skorstenen för att efterlikna rök, Fullskaligt pepparkakshus på Stockholms centralstation 2009, som reklam för margarin. Pepparkakshusbak: Glasyr på väggar för att kunna fästa dekorerande godis. Ett pepparkakshus är ett modellhus gjort av gräddad pepparkaksdeg, De byggs traditionellt inför julen och rivs eller äts upp i samband med julgransplundringen, Pepparkakshusets delar brukar sammanfogas med smält socker,
- Husets takpannor och andra detaljer kan bestå av kristyr eller godis, särskilt non stop,
- På pepparkakshusets gård brukar man lägga bomullsvadd, som ska föreställa snö,
- Ibland placerar en tuss bomullsvadd i skorstenen för att efterlikna rök,
- Ofta bakar man pepparkaksdjur, pepparkaksgubbar och pepparkaksgummor som placeras kring huset för att representera boende.
Genom att sikta florsocker över pepparkakshuset kan man efterlikna nysnö. Pepparkakshuset behöver inte föreställa ett bostadshus, även om det är det vanligaste. Det kan vara allt från slott till en liten stuga,2013 bakade exempelvis Güntherska hovkonditoriet i Uppsala en pepparkaksmodell av Uppsala domkyrka,
Hur gör man snö på pepparkakshus?
SAMMANFOGA: – Som murbruk/fogmassa kan du använda smält socker eller kristyr. Varje material har sina för- och nackdelar. Smält socker torkar snabbast och håller bäst. Men det blir fruktansvärt varmt och är inte kul att få på fingrarna! Smält sockret i en stor stekpanna (gjutjärnspanna är att föredra) eller långpanna så att du får plats att doppa husdelarna.
Rör hela tiden så att det inte blir bränt. Det ska bli ljusbrunt, inte svart. Doppa snabbt den del som du ska sammanfoga och håll ihop med nästa del i några sekunder. Det torkar snabbt. Akta fingrarna! Kristyr är ett barnvänligt material som ingen bränner sig på. Det blir heller ingen jobbig stekpanna att diska efteråt.
Kristyr gör man ju ändå för att dekorera huset med, då kan det kännas lättare med bara ett material. Däremot tar det bra mycket längre tid att torka än smält socker och håller tyvärr inte lika bra. Det här receptet på kristyr kan jag verkligen rekommendera.
Det är från ica.se och jag är inte ensam om att tycka att det funkar jättebra.1 äggvita 4 dl florsocker 1 tsk ättiksprit (12%) Rör ihop äggvita, florsocker och ättiksprit. Använd gärna elvisp! Lägg kristyren i spritspåse och dekorera. Man måste inte vispa med elvisp, men om du kan så gör det, för kristyren blir tjock och luftig och lättare att spritsa.
Om du inte har en spritspåse kan du använda en plastpåse som du klipper av spetsen på ett hörn på. Tänk på att det är mycket lättare att dekorera om hålet inte är för stort, och det blir lätt större än man tänkt sig. 😉 Den här instruktionsvideon från Lundbergs konditori ger dig bra vägledning när du ska dekorera och sammanfoga ditt pepparkakshus!
Vilket godis till pepparkakshus?
4. Dekorera pepparkakshuset innan montering – Spritsa kristyr och dekorerar husets delar innan du monterar ihop det. Du kommer lättare åt och riskerar inte att huset går sönder om du vrider och vänder på det. Låt barnen vara med och dekorera. Här är det bara fantasin som sätter gränser! Dekorera med små mandelbiskvier, mandelflarn, polkagriskäppar och annat godis.
Varför har man ättika i kristyr?
Ättika eller citron är valfritt att ha i men det är för att få kristyren att hålla sig extra vit.
Varför stelnar inte kristyren?
Världens bästa kristyr Med denna kristyr kan du pikera och pynta dina pepparkakor. Den är kritvit och fluffig och blir stenhård när den torkar. Här kommer ännu ett tips och recept från min kära syster. Men sedan jag började göra kristyr så här så har jag till och med börjat tycka att det är roligt att pikera pepparkakor! Kristyren blir kritvit. Den stelnar inte när du hanterar den, du kan ha den i en tät påse i kylen i veckor, och när du väl spritsat ut den på dina pepparkakor så stelnar den ganska snabbt. Den rinner inte ut och håller sig där den ska. Ja, men ni fatta! Dunderkristyr! Man kan såklart göra pappersstrutar som proffsen när man pikerar, men jag tycker helt enkelt det är enklast att hälla i en spritspåse och sen klippa ett pyttelitet hål.
Vad är det för skillnad på kristyr och glasyr?
Kristyr och glasyr till pepparkakorna? – Skillnaden mellan kristyr och glasyr till dina pepparkakor är att kristyr görs på äggvita, florsocker och ättika, medan glasyr görs på vatten florsocker och ättika. Ingen stor skillnad kan tyckas, men kristyren blir hårdare och fastare, och håller bättre.
Hur gör man snö på pepparkakshus?
SAMMANFOGA: – Som murbruk/fogmassa kan du använda smält socker eller kristyr. Varje material har sina för- och nackdelar. Smält socker torkar snabbast och håller bäst. Men det blir fruktansvärt varmt och är inte kul att få på fingrarna! Smält sockret i en stor stekpanna (gjutjärnspanna är att föredra) eller långpanna så att du får plats att doppa husdelarna.
- Rör hela tiden så att det inte blir bränt.
- Det ska bli ljusbrunt, inte svart.
- Doppa snabbt den del som du ska sammanfoga och håll ihop med nästa del i några sekunder.
- Det torkar snabbt.
- Akta fingrarna! Kristyr är ett barnvänligt material som ingen bränner sig på.
- Det blir heller ingen jobbig stekpanna att diska efteråt.
Kristyr gör man ju ändå för att dekorera huset med, då kan det kännas lättare med bara ett material. Däremot tar det bra mycket längre tid att torka än smält socker och håller tyvärr inte lika bra. Det här receptet på kristyr kan jag verkligen rekommendera.
- Det är från ica.se och jag är inte ensam om att tycka att det funkar jättebra.1 äggvita 4 dl florsocker 1 tsk ättiksprit (12%) Rör ihop äggvita, florsocker och ättiksprit.
- Använd gärna elvisp! Lägg kristyren i spritspåse och dekorera.
- Man måste inte vispa med elvisp, men om du kan så gör det, för kristyren blir tjock och luftig och lättare att spritsa.
Om du inte har en spritspåse kan du använda en plastpåse som du klipper av spetsen på ett hörn på. Tänk på att det är mycket lättare att dekorera om hålet inte är för stort, och det blir lätt större än man tänkt sig. 😉 Den här instruktionsvideon från Lundbergs konditori ger dig bra vägledning när du ska dekorera och sammanfoga ditt pepparkakshus!
När ska man krossa sitt pepparkakshus?
Mellandagarna 25-30 December – är dagarna mellan annandag jul och nyårsafton. Beroende på hur många vardagar som infaller på mellandagarna är det en populär tid att ta ut sparade semesterdagar eftersom få dagar under vissa år kan ge osedvanligt lång ledighet. Tidigare var det vanligt att besöka en julbock under julperioden.
Vilket godis till pepparkakshus?
4. Dekorera pepparkakshuset innan montering – Spritsa kristyr och dekorerar husets delar innan du monterar ihop det. Du kommer lättare åt och riskerar inte att huset går sönder om du vrider och vänder på det. Låt barnen vara med och dekorera. Här är det bara fantasin som sätter gränser! Dekorera med små mandelbiskvier, mandelflarn, polkagriskäppar och annat godis.