Brygga kaffe ute i en perkulator – 1. Häll kallt och lagom mycket färskt vatten i perkulatorn. Vid bryggningen kommer vattnet att filtreras genom kaffet flera gånger och måste därför ha utrymme att röra sig på. 2. Dosera 60 till 65 gram lite grövre malet kaffe per liter kallt vatten eller 1 kaffemått per kopp (cirka 7 gram malet kaffe till 1,25 deciliter). Pressa kaffet, men bara lite lätt, för att vattnet ska kunna cirkulera fritt genom det. Visste du att Det kan stavas perkulator eller perkolator, men oavsett stavning har bryggningstekniken fått ett uppsving bland dagens kaffekonnässörer – inte minst för den goda smakens skull. 3. Montera ihop perkulatorn enligt tillverkarens anvisningar och kolla att locket sitter på ordentligt. Placera den på ett galler över öppen eld. Värm upp långsamt och perkulera tills kaffet har fått fin färg genom den genomskinliga knoppen. Vattnet ska nätt och jämnt sjuda, inte koka, för att kaffets smaker och aromer ska extraheras på bästa sätt. 4. Ta perkulatorn från värmen. Låt stå några minuter så att kaffe som eventuellt har sipprat genom filtret hinner sjunka till botten. Häll upp kaffet, insup doften och känn lugnet!
Contents
- 1 Hur kokar man kaffe mått?
- 2 Hur mycket kaffe och vatten i perkulator?
- 3 Hur många skopor kaffe i perkulator?
- 4 Hur kalkar man av en perkulator?
- 5 Varför ska man inte värma kaffe?
- 6 Hur många mått kaffe till 4 koppar?
- 7 Hur många skopor kaffe till 1 liter?
- 8 Hur många koppar räcker 500 g kaffe till?
- 9 Hur många matskedar på ett kaffemått?
- 10 Hur många skopor kaffe till 1 koppar?
- 11 Hur många skopor kaffe till 4?
- 12 Hur gör man en kopp bryggkaffe?
- 13 Varför brygger inte perkulatorn?
Hur perkulator kaffe?
Perkulator – en exklusivare termos I en perkulator, också kallad perkolator, strömmar vattnet runt i perkulatorns två delar – från vattendelen där vattnet kokas och sedan genom kaffepulvret. Vattnet passerar kaffefiltret om och om igen, tills vattnet når kokpunkten.
Hur använder man en perkolator?
Hur fungerar en perkolator? – NetOnNet Många människor tycker att kaffe gjorts med en perkolatortrakter är det allra bästa kaffet. En perkolator är lika enkel att använda som en vanlig kaffebryggare men du slipper kaffefilter. Perkolatorn ser nästan ut som en termos och består av två delar: En del innehåller vatten, som kokas upp och i den andra delen är det malt kaffe.
- Vattnet strömmar genom ett rör runt i perkolatorn och genom kaffepulvret.
- På det viset får du kaffe som kan jämföras med filterbryggning.
- Rengöring En perkolator rengörs på samma sätt som andra kaffebryggare.
- Hårt vatten (kalk-vatten) gör att glas kan få en dyster grå beläggning som kan vara svårt att få rent.
Detta är kalk partiklar som är kvar när vattnet har avdunstat och detta sker också i en perkolator. När vatten strömmar genom systemet fastnar de små kalkpartiklar på insidan av burken och i röret, vilket bildar en beläggning. För att förhindra tjock beläggning, så att vattnet kan fortsätta strömma lätt igenom, bör man avkalka perkolatorn.
Gör detta regelbundet så perkolatorn inte får totalt stop, för då kan det vara mycket svårt att få bort beläggningen. En ren och kalkfri kaffebryggare ger också ett mycket bättre kaffe! Avkalkning görs enkelt med Kaffe Kaffe är en färskvara. En öppnad behållare av malt kaffe håller i cirka 1-2 veckor, medan hela bönor har en hållbarhet på cirka 1-2 månader.
Ett tips är att hålla kaffet mörkt, svalt och torrt, och att temperaturen ligger runt 15 ° C. Bästa kaffesmak får om du förvarar kaffebönorna i frysen, och maler dem precis innan. Storlek på ett kaffemått är ca.15 ml, och motsvarar ungefär en matsked. Kaffekvarn En Kaffekvarn maler snabbt och effektivt kaffebönor till brygg- eller kokmalet kaffe.
Kan man värma kaffe i perkulator?
Om bryggaren varit urkopplad och överblivet kaffe skall värmas upp, måste först stigrör och kaffebehållare med lock plockas ur bryggaren. Viktigt! Se till att det finns tillräckligt med kaffe i bryggaren innan den kopplas på. Drag alltid ur nätsladden innan rengöring.
Hur kokar man kaffe mått?
Hur doserar jag bryggkaffet? – Löfbergs / / / Hur doserar jag bryggkaffet? För att få riktigt gott i din kaffebryggare använd 1 kaffemått eller 1 rågad matsked per 1,5 dl vatten. Idealisk bryggtemperatur är 92-96° C, då utvecklar kaffet sin fulla arom och styrka.
Hur mycket kaffe och vatten i perkulator?
Brygga kaffe ute i en perkulator – 1. Häll kallt och lagom mycket färskt vatten i perkulatorn. Vid bryggningen kommer vattnet att filtreras genom kaffet flera gånger och måste därför ha utrymme att röra sig på. 2. Dosera 60 till 65 gram lite grövre malet kaffe per liter kallt vatten eller 1 kaffemått per kopp (cirka 7 gram malet kaffe till 1,25 deciliter). Pressa kaffet, men bara lite lätt, för att vattnet ska kunna cirkulera fritt genom det. Visste du att Det kan stavas perkulator eller perkolator, men oavsett stavning har bryggningstekniken fått ett uppsving bland dagens kaffekonnässörer – inte minst för den goda smakens skull. 3. Montera ihop perkulatorn enligt tillverkarens anvisningar och kolla att locket sitter på ordentligt. Placera den på ett galler över öppen eld. Värm upp långsamt och perkulera tills kaffet har fått fin färg genom den genomskinliga knoppen. Vattnet ska nätt och jämnt sjuda, inte koka, för att kaffets smaker och aromer ska extraheras på bästa sätt. 4. Ta perkulatorn från värmen. Låt stå några minuter så att kaffe som eventuellt har sipprat genom filtret hinner sjunka till botten. Häll upp kaffet, insup doften och känn lugnet!
Hur många skopor kaffe i perkulator?
#1
Hejsan! Jag har nyss skaffat en perkulator och tänkte att jag skulle koka lite kaffe nu ikväll, men det blev fruktansvärt! Det va det suraste kaffet jag någonsin druckit, helt vidrigt. Jag antar att jag gjorde fel på något sätt helt enkelt, så jag tänkte fråga hur man gör för att göra gott kaffe med en perkulator. Tack på förhand
#2
Surt, hmm kanske lite grovt malet? /Gotlänning
#3
Jaa, kanske det. Jag använde vanligt bryggkaffe. Ska det vara mer finmalet?
#4
Perkulator.kanske det fulaste ordet på detta forum.Jag gör kaffe hos svärfar när jag är där, svårt att hålla rent du har en ny så där är inte ditt problem. Vattnet snurrar runt runt och som jag har förstått det så är det ett bra sätt att frigöra garvsyra från kaffet.
#5
Jag har ju druckit kaffe från en perkulator innan, och det va inget fel med det alls, det va riktigt gott faktiskt. Men detta blir bara vidrigt. Tyvärr har jag inte riktigt råd att prova med nymalet kaffe, då jag är student och lever på studentmedel.
#6
Min svärmor kör alltid perkulator, vi själva kör den ibland när vi är många som ska dricka kaffe samtidigt. Svärmor kör alltid bryggmalet medan vi maler lite grövre. Tycker vårat grovmalda ger bättre smak och mindre sump i koppen. Svärmor får någon form av bismak i sitt kaffe vilket inte vi får.
- Då tar vi ändå vattnet ur samma brunn.) Så jag skulle mao prova lite mer grovmalet kaffe.
- Det kan nog vara lätt att feldosera om man inte tänker på att perkulatorn (iaf våran) har måttskala i dl istället för antal koppar.
- Nu är det så länge sedan jag körde våran perkulator, men jag vill minnas att jag körde 8 mått kaffe till 12 dl.
vatten.
#7
Det jag är inte säker på, se om det finns inget annat svar?
#8
Jag sitter och dricker perkulator kaffe i skrivande stund. Testa en gång att köpa kok-kaffe till din perkulator, har för mig att mormors bryggare ger bäst kaffe med den sorten, medan min ger bäst med just bryggkaffe. Sedan med dosering har vi alltid kört med ett kaffemått per kopp. möjligen ett halvt mått mer beroende på hur starkt du vill ha kaffet.
#9
Gammal tråd, men ändå Bryggkaffe är lite för fint för perkulator, man får en massa sump i kaffet. Kör med kokkaffe istället. Jag brukar dosera genom att ta antalet koppar + 2, då blir det nog starkt. (10 koppar = 12 skopor kaffe). Hittills har Löfbergs lila funkat bäst (godast) för oss.
Denna webbplats använder cookies för att hjälpa till att anpassa innehållet, skräddarsy din erfarenhet och hålla dig inloggad om du registrerar dig som medlem. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies.
Hur länge ska perkulator koka?
Steg för steg – Så här gör du perkulatorkaffe – Att brygga kaffe i en perkulator är enkelt och det går dessutom relativt snabbt. När du använder din perkulator för första gången ska du rengöra alla delar med varmt vatten för att kaffet ska få en god smak. Efter det behöver du dock inte skölja av bryggaren innan användning.
För att brygga perkulatorkaffe börjar du med att ta bort alla delar från bryggaren. Det inkluderar locket, kaffebehållaren med silen och stigarröret. Därefter häller du i kallt vatten. Du måste fylla perkulatorn med minst 40 % av dess maximala vattenmängd. Om du häller i för lite vatten kan perkulatorn nämligen inte fungera korrekt. Det är dessutom viktigt att vattnet är just kallt, annars kan perkulatorn tro att den bara ska hålla vattnet varmt snarare än brygga kaffe. När du hällt i vattnet sätter du tillbaka stigarröret och sedan kaffebehållaren utan silen. Nu är det dags att lägga i kaffepulvret. Lägg i ungefär 1 msk kaffe per kopp. Använd gärna bryggkaffe och inte kokkaffe. Sätt dit silen över kaffebehållaren och sätt sedan på locket på kannan. Starta bryggaren så att perkulatorn kan brygga kaffet. När perkulatorns lampa lyser så har vattnet nått kokpunkten och kaffet är färdigt. Därefter är det direkt redo att serveras.
: Bästa perkulatorn 2022 – Så här gör du kaffe i en perkolator
Vilket kaffe ska man ha till en perkulator?
Start / Frågor och svar / FAQ / Vad skall jag använda för malning till perkulator? Grovmalet Prezzokaffe är speciellt anpassat för beredning i perkulator och pressobryggare. Det är ett lite grövre malet kaffe med fyllig arom. Passar naturligtvis också i traditionell filterbryggare.
Är perkulator bra?
Smaken på kaffet – Med en perkolator så får du starkt kaffe som är robust. Beroende på den kaffesort du väljer så kan smaken beskrivas som lite bitter vilket en del inte gillar. När kaffet får tillagas längre så kommer smaken att intensifieras. Kaffe som redan har kokats körs genom perkolatorn igen och får då ännu mer smak.
- En automatisk kaffemaskin ser till att rätt temperatur hålls hela vägen genom processen så det här ska inte påverka smaken.
- Affebryggaren kommer också att hålla rätt temperatur på det färdiga kaffet men det blir inte lika kraftfullt som det som körs flera gånger genom kaffepulvret.
- Vad är godast? Det här är otroligt individuellt.
Om du vet med dig att du gillar skarpare kaffe så är det ganska troligt att du kommer att gilla perkolatorn bättre än kaffebryggaren. Om du vill bli bättre på kaffe så kanske du vill ta en baristakurs och lära dig mer om allt som kommer att påverka smaken. Skräddarsytt kaffe med vacker kaffemaskin! ✓ Spara inställningar ✓ Touch-skärm ✓ Automatisk mjölkskumning
Hur kalkar man av en perkulator?
Tips: – Viktigt – Knoppen Ta inte av locket genom att hålla och/eller vrida knoppen! Har du en plastknopp med “vridfäste” så kommer du förr eller senare att vrida sönder knoppen, ta istället tag runt hela locket när du öppnar perkulatorn. Plastknoppar är inte det bästa, köp hellre en knopp i metall, de håller betydligt bättre! Rengör innan: Många anser att kaffet får den bästa smaken med en perkulator.
- De som köper en sådan kaffebryggare bör däremot vara medveten om att den bör rengöras med varmt vatten innan man använder den första gången.
- Detta gäller både behållaren, silen, röret och insidan av själva bryggaren.
- Däremot ska man aldrig föra ner hela bryggaren i vatten eller köra den i diskmaskin.
- Rengör efter: Rengör alltid kaffebryggaren efter bryggning.
Var extra noga vid fördjupningen för stigarröret då det lätt fastnar sump där. Om avkalkning behövs (vid mycket hårt vatten) används citron eller vinäger. Man ska aldrig använda kemikalier i köksmaskiner. Starta din perkulator med 1 liter vatten och saften från en pressad citron.
- Ör bryggaren en gång och låt den sedan stå en halvtimme.
- Vid avkalkning med vinäger fylls behållaren upp med 1 liter vinäger men startas inte.
- Låt den istället stå en timme.
- Var nog med att skölja ordentligt efteråt.
- Vatten – Kallt Det är mycket viktigt att det alltid finns vatten i en perkulator innan den slås igång.
De allra flesta perkolatorerna har ett säkerhetssystem som gör att de stängs av om de startas utan vatten. Om så sker ska kontakten dras ut och man ska avvakta några minuter så att apparaten får svalna ordentligt. Dessutom bör det alltid vara kallt vatten man häller i den eftersom perkulatorbryggaren annars kan “tro” att kaffet redan är bryggt och bara ska hålla värmen, perkulatorn startar helt enkelt inte! Ej för lite i bryggaren Även om man bara vill ha någon kopp så bör man ändå fylla upp perkolatorn med mer vatten.
- Det finns rekommendationer som ibland säger minst 40% av maxkapacitet.
- Dock låter det som att tillverkaren tagit i lite grann i överkant för att vara på den säkra sidan.
- En allmän rekommendation är att inte försöka brygga mindre än 3 koppar i de små modellerna och inte mindre än 4 i de stora.
- Om det finns säkerhetsfunktioner som slår av bryggaren så kan man testa sig fram – finns inte det så ta det försiktigare! Nya knoppar Som det nämns ovan så är det oftast knoppar av plast på locket, dessa finns även som reservdel att köpa på många ställen.
Det går även att köpa en metallknopp till perkulatorn, vissa av dessa sätts fast med en stor mutter i underkant istället för den vanliga vridfunktionen. Ibland kan det vara svårt att hitta dessa reservdelar.
Varför ska man inte värma kaffe?
Nja, helst ska man inte värma upp kaffet i mikron “Kallt kaffe”, sjöng bandet Kent om tidigt i sin karriär. Och många känner säkert igen koppen på skrivbordet, som stått ett par timmar. En del av oss gillar det till och med, och faktum är att aromerna känns som allra tydligast när kaffet börjat svalna, vilket ger oss argument för att fortsätta dricka kallt.
Men hur gör vi om vi vill värma upp kaffet igen? Ställer det i mikron? Nja, det bästa sättet är att försiktigt värma det på spisen i en kastrull eller kanna. Hastig uppvärmning, som det är risk för i mikrovågsugnen, kan förstöra aromerna och samtidigt öka på syra och beska i smaken. Allra bäst, om du vet att du är en långsamdrickare som gillar varmt kaffe, är att förvara det i termos efter bryggning, och hälla upp lite åt gången.
Läs gärna mer om alla de tusen aromer och smaker som man kan finna i kaffe, och då gärna när det svalnat lite,, Senast uppdaterad: 20 mars, 2019 Detta var en av våra nyheter i nyhetsbrevet mars 2019. Vill du ha fler spännande kaffenyheter i framtiden från oss, anmäl dig då supergärna till vårt nyhetsbrev! : Nja, helst ska man inte värma upp kaffet i mikron
Hur länge ska man koka kaffe?
Kokkaffe över öppen eld – 1. Mät upp grovmalet kaffe i kaffepannan enligt doseringsanvisningen på förpackningen (vissa gör tvärtom och börjar med vattnet, men då finns en risk att kaffet inte kommer att blandas ordentligt). Du kan antingen välja en grövre malning i din kaffekvarn, eller utgå från ett färdigmalet kaffe anpassat för kokning.
2. Häll på kallt, friskt vatten. Sätt på locket och placera kaffepannan över elden/glöden.
3. Låt kaffet precis bara koka upp. Ta då kaffepannan direkt från värmen för om det får fortsätta koka blir det lätt för beskt. Rör om så att vattnet extraherar väl med kaffet. Låt stå och dra 6–8 minuter, tills all sump har sjunkit till botten (det är nu du ska orka vänta).
Visste du att För att få ut optimal smak ur kaffet ska vattnets temperatur ligga strax under kokpunkten, någonstans mellan 94 och 98 grader. Så även om det heter kokkaffe ska det snarare sjuda. När kaffet har kokat upp brukar sedan Fredrik Telléus hälla upp lite kaffe i sin kåsa för att rensa pipen från kaffesump.
Sedan häller han tillbaka det i kannan och låter kaffet dra. 4. Kokkaffet är färdigt att avnjutas! Kaffesumpen då? Den har ett lågt pH-värde, vilket ofta är bra för växtligheten. Så i de flesta fall kan du sprida ut den i ett tunt lager på marken. Skölj ur kaffepannan med vatten och torka med en näve gräs eller mossa. Lägg i en påse och diska rent när du kommer hem.
Hur många mått kaffe till 4 koppar?
3) Dosera rätt – Ditt kaffe består vanligtvis av en blandning av många olika slags goda bönor. För att det ska smaka så gott som möjligt är det viktigt att du doserar rätt. Använd ett kaffemått eller en rågad matsked per kopp (6-8 g per 1,5 dl). Vill du ha ett starkare kaffe så välj hellre en mörkare rostningsgrad istället för att ta ett extra kaffemått eller två.
Hur många skopor kaffe till 1 liter?
Lite av styrkan kan du reglera genom att använda lite mer eller mindre kaffe. Men spelrummet är inte så stort som många tror.60 gram kaffe per liter vatten ger ett gott och fylligt kaffe och det är den dosering som rekommenderas av European Coffee Brewing Center.
Hur mycket vatten och kaffepulver?
Brygga kaffe med stor smak Ett bra kaffe garanterar inte ett gott kaffe. Men med några enkla råd kan du vara säker på att du får ut det bästa ur ditt kaffe.1. Förvaring Kaffets värsta fiende är syre; så fort du öppnar förpackningen börjar de eteriska oljorna i kaffet att oxideras och smaken sakta försämras.
- Behåll kaffet i ursprungsförpackningen, förslut den väl och ställ den i en lufttät burk med lock.
- Förvara kaffet svalt, torrt och mörkt – även ljus påverkar kaffets kvalitet.
- Håll kaffet borta från spisen där det kan suga åt sig väta.
- Att låta kaffet stå i kylskåpet kan vara ett litet plus, men inte om kaffet omringas av starka lukter från till exempel mögelost och lök.2.
Välj vitt filter Använd blekta vita filter när du brygger. Filter som är blekta av syre (inte klor) är miljövänliga. Oblekta, bruna filter släpper ifrån sig partiklar och du får ett kaffe med bismak av kartong. Filtret kan vara skillnaden mellan ett gott och ett dåligt,3.
Dosera lagom Cirka 7 gram kaffepulver per kopp (1,25 dl vatten). Överdosera inte kaffet i din bryggare, det gör bara kaffet beskare. Vill du ha ett starkare, mer kraftfullt kaffe? Byt till en sort som är mer mörkrostad.4. Rent och färskt vatten 98,2 % av en kopp kaffe består av vatten. Vattnets kvalitet har därför av naturliga skäl en direkt påverkan på kaffets smak.
Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Oftast när man brygger ligger lite vatten kvar i bryggaren, se till att detta töms. Skölj även ur bryggaren med jämna mellanrum.5. Rengör din bryggare regelbundet Kalk, eventuella mjölkrester och fett från kaffet kan fastna i maskinen.
Hur många koppar räcker 500 g kaffe till?
Förbrukningen beror på vilken typ av kaffe som tillreds, men till 130-150 ml kaffe brukar man räkna med 9-11 gram kaffebönor/malet kaffe. I detta fall blir det cirka 90-110 koppar på en 1 kg kaffepåse, vilket innebär cirka 45-55 koppar på en påse med 500 gram.
Hur mycket är 7 gram kaffe?
Dosering av kaffe till en kaffebryggare – Måtta 6 gram kaffe per dl vatten eller motsvarande 1 skopa från ett kaffemått per dl vatten Ett helt vanligt kaffemått rymmer som regel just 6 gram malt kaffe för att dosera detta per 1 dl vatten. Enkelt att räkna, enkelt att dosera. Någon smart marknadsförare har dock kommit på skopan som rymmer 7 gram malet kaffe (helt enkelt för att kunderna då dricker mer kaffe). Om du använder en elbryggare så fungerar denna rekommendation alldeles utmärkt för att brygga ett välbalanserat kaffe. Hur stora våra koppar är varierar dock. Själv brukar jag ha 2 dl vatten och doserar då 2 kaffemått (12 gram) kaffe. Det blir en lagom stor kopp för mig när jag brygger i min Moccamaster.
Hur många matskedar på ett kaffemått?
Kaffemått är ett doseringsmått, motsvarande en ‘rågad’ matsked, det vill säga något mer än 15 milliliter.
Hur många skopor kaffe till 1 koppar?
Hur många gram kaffe går det åt till en kopp? – De allra flesta kaffeexperter är överens om att en bra dosering är 6 gram kaffe till 1 deciliter vatten. Doseringen kan dock variera beroende på kaffets rostning och ursprung. Ett vanligt kaffemått som många av oss använder hemma brukar rymma ungefär 6 gram kaffe, vilket alltså innebär en skopa per deciliter vatten.
- Man brukar räkna med att en normalstor kaffekopp rymmer 1,5 dl kaffe.
- Affeåtgången blir alltså cirka 9 gram kaffe till en kopp på 1,5 dl.
- Vid espressodrycker är doseringen lite annorlunda, de behövs i regel 9 – 11 gram kaffe per kopp för en enkel espresso och 18 – 20 gram kaffe för en dubbel espresso.
Doseringen kan dock skilja sig kaffemaskiner emellan.
Hur många skopor kaffe till 4?
Så doserar du kaffet på bästa sätt
Antal personer | Mängd kaffe (gram) | Mängd vatten (dl) |
---|---|---|
1 | 6 (= 1 skopor ) | 1 |
2 | 12 (= 2 skopor ) | 2 |
3 | 18 (= 3 skopor ) | 3 |
4 | 24 (= 4 skopor ) | 4 |
Hur gör man en kopp bryggkaffe?
DOSERA BRYGGKAFFE – Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. Vare sig du doserar du för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer. Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe vi kan använda per deciliter vatten. LÄS VÅR GUIDE BRYGGUIDE
Varför brygger inte perkulatorn?
Tips: – Viktigt – Knoppen Ta inte av locket genom att hålla och/eller vrida knoppen! Har du en plastknopp med “vridfäste” så kommer du förr eller senare att vrida sönder knoppen, ta istället tag runt hela locket när du öppnar perkulatorn. Plastknoppar är inte det bästa, köp hellre en knopp i metall, de håller betydligt bättre! Rengör innan: Många anser att kaffet får den bästa smaken med en perkulator.
De som köper en sådan kaffebryggare bör däremot vara medveten om att den bör rengöras med varmt vatten innan man använder den första gången. Detta gäller både behållaren, silen, röret och insidan av själva bryggaren. Däremot ska man aldrig föra ner hela bryggaren i vatten eller köra den i diskmaskin. Rengör efter: Rengör alltid kaffebryggaren efter bryggning.
Var extra noga vid fördjupningen för stigarröret då det lätt fastnar sump där. Om avkalkning behövs (vid mycket hårt vatten) används citron eller vinäger. Man ska aldrig använda kemikalier i köksmaskiner. Starta din perkulator med 1 liter vatten och saften från en pressad citron.
- Ör bryggaren en gång och låt den sedan stå en halvtimme.
- Vid avkalkning med vinäger fylls behållaren upp med 1 liter vinäger men startas inte.
- Låt den istället stå en timme.
- Var nog med att skölja ordentligt efteråt.
- Vatten – Kallt Det är mycket viktigt att det alltid finns vatten i en perkulator innan den slås igång.
De allra flesta perkolatorerna har ett säkerhetssystem som gör att de stängs av om de startas utan vatten. Om så sker ska kontakten dras ut och man ska avvakta några minuter så att apparaten får svalna ordentligt. Dessutom bör det alltid vara kallt vatten man häller i den eftersom perkulatorbryggaren annars kan “tro” att kaffet redan är bryggt och bara ska hålla värmen, perkulatorn startar helt enkelt inte! Ej för lite i bryggaren Även om man bara vill ha någon kopp så bör man ändå fylla upp perkolatorn med mer vatten.
- Det finns rekommendationer som ibland säger minst 40% av maxkapacitet.
- Dock låter det som att tillverkaren tagit i lite grann i överkant för att vara på den säkra sidan.
- En allmän rekommendation är att inte försöka brygga mindre än 3 koppar i de små modellerna och inte mindre än 4 i de stora.
- Om det finns säkerhetsfunktioner som slår av bryggaren så kan man testa sig fram – finns inte det så ta det försiktigare! Nya knoppar Som det nämns ovan så är det oftast knoppar av plast på locket, dessa finns även som reservdel att köpa på många ställen.
Det går även att köpa en metallknopp till perkulatorn, vissa av dessa sätts fast med en stor mutter i underkant istället för den vanliga vridfunktionen. Ibland kan det vara svårt att hitta dessa reservdelar.
Hur doserar man Presskaffe?
Att brygga presskaffe – Till presskaffe använder du lite grövre malet kaffe med en malningsgraden någonstans mitt emellan brygg- och kokkaffe. Maler du hela bönor i egen kvarn brukar det finnas ett läge för pressobryggning. Mal kaffet så nära inpå bryggningen som det går. Förvärm gärna kannan med hett vatten för att det färdiga presskaffet inte ska svalna för snabbt. Sedan är det bara att:
- Dosera rätt mängd. Beräkna 1 kaffemått (7 gram) per kopp à 1,25 deciliter.
- Koka upp vatten. Ta kastrullen från värmen precis vid kokpunkten och låt vattnet svalna till 92–96 grader för att få optimera smaken på ditt presskaffe. Alternativt använd en vattenkokare med temperaturreglering.
- Häll vattnet över kaffet. Börja med en mindre mängd vatten, låt kaffet “blomma” en liten stund, och häll sedan på resterande vatten. Rör om 4–5 varv med en trä- eller plastsked (inte i metall då det kan skada det uppvärmda glaset och orsaka sprickor).
- Ta tid. Sätt på locket utan att trycka ner filterstången och låt kaffet stå 3–4 minuter. Pressa därefter försiktigt ner filterplattan till botten.
- Servera. Avnjut kaffet direkt efter pressning för bästa temperatur och smak!