Hur Länge Håller En Prinsesstårta I Frysen
Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.

Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra. Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse. Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna. Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.

När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.

Hållbarheten för olika livsmedel varierar. Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär. Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan. Luktar den fräscht är den okej att laga till. I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen. Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.

Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.

  • Fläskkött: 4 månader
  • Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
  • Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
  • Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
  • Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
  • Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
  • Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.

Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.

  • Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
  • Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
  • Oberoende – Du kan lita på oss
  1. Från 59 kr/mån
  2. Du kan avsluta när du vill.

: Så länge håller maten i frysen

Kan man frysa in en prinsesstårta?

Hur länge håller en prinsesstårta? – Prinsesstårtan kan du förvara i kylen i ett par dygn, men den går även utmärkt att frysa in om den inte ska ätas på en gång. Låt den tina långsamt i kylskåp när du tar ut den ur frysen och pudra på florsockret innan servering.

Hur länge kan man äta en prinsesstårta?

Frågor om tårtor Hur långt i förväg kan man göra tårtan? Vanligtvis gör man tårtan dagen innan servering. Men det är många som gör den redan två dagar före. Det man bör tänka på är att gräddfyllningen i tårtan håller kortare tid efteråt, helt logiskt. En färdig tårta som hålls kyld kan hålla i 4-5 dagar utan problem.

  • Hur länge kan man förvara en färdig tårta? En färdig tårta som hålls kyld kan utan problem hålla upp till 4-5 dagar.
  • An tårtan stå framme innan den serveras? En tårta som stått väl kyld i många timmar före servering klarar utan problem att stå framme någon timme innan servering.
  • Det man dock bör ha i åtanke är att ju längre den står framme i rumstemperatur desto kortare blir hållbarheten efteråt.

Måste man stryka upp tårtan med smörkräm innan man lägger på sugarpaste eller marsipan? Om man skall göra tårtan dagen innan brukar vi rekommendera att man lägger en under eller för att undvika att denna börjar svettas. Skall den ätas samma dag eller några timmar senare brukar det inte vara några problem att hoppa äver smörkrämen.

  1. För att läsa lite mer om varför man inte bör lägga sugarpaste eller marsipan direkt på grädde – Hur skall jag göra för att fyllningen inte skall rinna över? Det bästa är att använda någon form av – eller en gräddfyllning med gelatin för att fylla tårtan.
  2. Om man dessutom fyller tårtan i bakformen man bakat den i och låter den stå några timmar i kylen innan man klär den så håller den bättre.

Om du använder att fylla i – lägg först i en ren plastpåse så du sen får ut tårtan ur formen. Genom att lägga en ring med i utkanten på tårtbotten, i varje lager så hjälper det också till att hålla ihop fyllningen. Om du dessutom spacklar tårtan med smörkräm i flera lager och mellan varje lager kyler den i kylskåp blir den betydligt stabilare.

  1. Hur beräknar jag hur många bitar en tårta räcker till? Vi har gjort en tabell med beräkning på ungefär hur många tårtbitar man får ut på en viss storlek på tårta.
  2. För att komma till tabellen.
  3. Hur många bitar räcker en långpannetårta till? En normal långpannetårta räcker till ca 40-45 personer, under förutsättning att tårtan är minst 7 cm hög.

För att läsa mer hur många bitar olika storlekar på tårta räcker till – Det är bra att ha med i beräkningen att det numera finns många olika typer av ugnar och de är oftast mindre än de var förr, vilket gör att en långpannetårta kan variera i storlek.

  • Vad är vegetable shortening? Vegetable shortening är ett vitt, vegetabiliskt fett som används i många amerikanska och engelska recept.
  • Det kan vara lite svårt att få tag på i Sverige men i en del specialbutiker kan man hitta det som kallas som är just vegetable shortening.
  • En del brukar byta ut det mot cocosfett.

Det fungerar någorlunda även om det inte har riktigt samma egenskaper och dessutom har lite kraftigare smak. Hur gör man när man skall ställa ett tungt brudpar på tårtan? Vissa kan vara lite tunga. Men det utgör inget problem att ställa dem på en tårta i alla fall.

Det man kan göra är att man sätter i ett par grillpinnar under brudparet för att undvika att det skall sjunka genom tårtan. Det är dock viktigt att man ser till att de blir lika höga så brudparet inte hamnar snett. För att sätta fast brudparet ytterligare kan man spritsa dit lite fast kristyr under som lim.

Hur får jag ut tårtbotten ur en hel bakform som inte är en springform? Det är inga problem att få ut tårtbotten ur en utan löstagbara kanter. När du tar den ur ugnen – låt den stå till sig 3-4 minuter. Håll därefter bakformen på högkant och rulla försiktigt runt den tills den har släppt från kanterna.

Sjtälp upp tårtbotten. Tips: Om du har t ex en bakform på 24 cm och du egentligen skulle behöva en tårtbotten på 22 cm, kan du bara fortsätta rulla bakformen på högkant så krymper tårtbotten i diameter. Med rulla menar vi att du håller bakformen med båda händerna och snurrar bakformen t ex medsols. Hur fäster jag blommor på sidan av tårtan? Blommor som skall sitta på sidan av en tårta är bäst att fästa med kristyr.

Enbart ätbart lim håller inte. Tyngre blommor som t ex rosor kan också fästas med en bit spaghetti i rosen som man sedan sticker i sidan av tårtan. kan man använda till att fästa blommor ovanpå tårtan eller för att limma ihop sk sugarflowers, marsipanrosor eller sockerfigurer.

Hur länge ska fryst prinsesstårta Tina?

Tillagning – Tag ur produkten ur pappkartongen men behåll plastkupolen på. Tiden för upptining i rumstemperatur är ca 4 timmar, i kylskåp ca 5 timmar. Det går utmärkt att dela vår princessstårta fryst om du bara vill ha en bit eller två. Värm gärna kniven i varmt vatten, då går det lättare att skära. Bör ej frysas om efter upptining.

Hur länge kan man ha saker i frysen?

Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar.

You might be interested:  Hur Ofta Ska Man Dricka Grönt Te?

Hur gammal är prinsesstårta?

Detta visste du inte om prinsesstårtan! –

  • Prinsesstårtan hette från början Grön tårta, kort och gott!
  • Originalreceptet från 1929 skiljde sig från dagens recept och innehöll varken marsipan eller sylt. Istället täcktes tårtan med färgad mandelmassa.
  • Receptet togs fram av matskribenten och hushållsläraren Jenny Åkerström, som höll en husmorsskola för unga flickor på Östermalm i Stockholm i början av 1900-talet. Bland eleverna fanns prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, alla tre döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg.
  • Jenny Åkerström samlade recepten som användes i undervisningen i “Prinsessornas kokbok – husmanskost och helgsdagmat”. Boken innehåller över 1000 recept på allt från tårta till sockerdricka.
  • Det sägs att prinsessorna var särskilt förtjusta i den gröna tårtan, att den snart fick byta namn till Prinsesstårta.
  • För 60 år sedan var det pinsamt för män att ertappas med en bakelse. Det ansågs omanligt och skulle därför ätas i smyg. Kvinnor satte gärna i sig en eller flera – de visste hur gott en bakelse kunde göra för humöret!
  • Vi äter en himla massa tårta – varje år säljs ungefär en halv miljon prinsesstårtor i Sverige. Och när prinsessan Estelle föddes 2012 sålde prinsesstårtorna slut i hela vårt avlånga land.
  • Under Prinsesstårtans vecka varje år går 10 kronor av varje köpt prinsesstårta till Victoriafonden. De arbetar för att ge stöd till kroniskt sjuka och funktionshindrade barn och ungdomar. Källor: Dagens Nyheter, Nationalencyklopedin, Sveriges bagare och konditorer.
  1. Kan man frysa in marsipan?

    Ja, det kan man. Det är bra om den får tina långsamt i kylskåp, speciellt marsipanen. Men för övrigt är det inga problem att frysa de pastor som vi säljer. Ett tips är att frysa modelleringspastan och flowerpasten i småbitar och plocka upp efter hand som man behöver.

    • Ofta kanske man inte använder ett helt paket av dem och det är synd att behöva slänga rester.
    • Problemet är ju inte att de blir för gamla utan att de torkar.
    • Detta kan man alltså förhindra genom att frysa dem.
    • Då håller de betydligt längre än bäst före datumet.
    • Man kan utan problem lägga till ett halvår till och kanske ännu längre.

    Så länge pastan inte torkat eller luktar dåligt går den att använda. Hur Länge Håller En Prinsesstårta I Frysen

    Vad händer om man äter gammal tårta?

    Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.

    Vad är det för skillnad på prinsesstårta och Operatårta?

    Namn och varianter – Prinsesstårta, ibland stavat princesstårta, har historiskt sett eller i varianter kallats grön tårta, regenttårta och operatårta, Varianter med andra färger på marsipanöverdraget kan få namn som prinstårta, och ibland Carl Gustaf-tårta med gult marsipanöverdrag.

    En groda är en bakelse som (förutom lite smörkräm) är ett slags mindre prinsesstårta dekorerad så att den liknar ett grodansikte, där ett snitt i marsipanen blir till mun. Översta lagret i en prinsesstårta ska bestå av endast vispad grädde. Ofta ser man varianter med sylt i det undre lagret, men då är det egentligen inte en prinsesstårta, utan en operatårta,

    En teori till att tårtan kallas prinsesstårta är att prinsessorna, som hushållsläraren Jenny Åkerström undervisade, skulle ha varit speciellt förtjusta i den. En annan teori är kopplingen till prinsessmandel, som under andra hälften av 1800-talet och första halvan av 1900-talet salufördes som den finaste mandelsorten.

    Hur förvarar man Marsipantårta?

    Baka prinsesstårta så här: –

    1. Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd.
    2. Knäck äggen i en bunke och häll på strösockret. Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp.
    3. Tillsätt bakpulvret och vispa så det blir blandat.
    4. Tillsätt vetemjöl och potatismjöl. Vispa eller rör till en jämn smet. Blanda inte längre tid än att det är blandat.
      • 1 dl
      • 1 dl
    5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. (Kakan ska släppa kanten och man kan även känna med en provsticka att den är klar, provstickan ska vara torr.)
    6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat, en skärbräda eller något annat lämpligt. Lägg över en bakhandduk och låt svalna.
      • ca 2 dl (hemgjord är godast)
        • eller ca 2 dl marsankräm som man kokar
    7. Vispa grädden (till vaniljkrämen) tjock, den ska vara ganska fast. Blanda den vispade grädden med vaniljsocker och vaniljkrämen när vaniljkrämen svalnat lite så den är ljummen. Blanda till en jämn smet. Ställ sedan i kylskåp där den kan stå tills det är dags att lägga ihop tårtan.
      • 4 dl (till vaniljkrämen)
      • 1-2 tsk
    8. Skär tårtbotten i 3 delar. Detta görs enklast med en lång brödkniv och man skär lite runt om innan man skär igenom.
    9. Lägg den understa tårtbotten på ett tårtfat. Bred drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den understa tårtbotten.
    10. Lägg på den mittersta tårtbotten. Bred på drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den mittersta tårtbotten.
    11. Lägg sedan på den översta tårtbotten och bred ut den resterande vaniljgrädde-krämen ovanpå.
    12. Vispa grädden (till “foder”) ganska så fast. Bred ut grädden ovanpå vaniljkrämen och runtom på kanten på tårtan. (Det är viktigt att inte vaniljkrämen eller tårtbotten kommer i kontakt med marsipanen. Grädden fungerar alltså som ett “foder” mellan tårtan och marsipanen, syftet är att motverka att marsipanen börjar “svettas”.)
      • 2 dl (till “foder”)
      • Lägg på marsipanlocket.
      • (Om du gör eget marsipanlock så färgar du marsipanen och kavlar ut den till en rund platta som du sedan lägger på tårtan.)
      • Pudra över florsocker.
    13. Dekorera tårtan med marsipanros och blad som går att köpa färdigt om man inte vill göra själv. (Gör om du vill en egen marsipanros: Färga en liten klutt marsipan med röd karamellfärg och en annan klutt med grön karamellfärg. Forma små blad av den röda marsipanen och med bladen bygger du ihop en ros. Forma löv av den gröna marsipanen. Tryck med kniv i bladen om du vill ha mönster i bladen. Dekorera tårtan med ros och blad.)
    14. Tårtan är nu klar. Prinsesstårtan blir godare om den får stå i kylskåp mellan 4 och 12 timmar innan servering. Förvara tårtan i kylskåp.

    Planeringstips: Tårtan kan göras kvällen före servering. Förvara i kylskåp. Hållbarhet och förvaring: Förvara tårtan i kylskåp. Marsipanen kan börja “svettas” efter några dygn beroende på hur bra man “fodrat” den (läs i receptbeskrivningen). Min tårta på bilderna höll sig 4-5 dygn innan den började “svettas”. ✏️ Skrivet av Luisa 2020-05-19 02:51 Hej! Jag bor in Argentina och det är lite svårt at hitta alla ingredienserna till receptet här. Kan jag använda maizena eller majsstärkelse istallet för potatismjöl? I så fall, hur mycket måste jag använda. Tack så mycket!!!! Luisa ✏️ Skrivet av Ingrid 2020-05-18 18:48 Hej! Jag har alltid varit ett stort fan av prinsesstårta, och fick en bit av min mamma i dag, som då var köpt på konsum, inget fint, men detta är andra gången som prinsesstårtan var helt utan sylt när den var köpt.

    Detta har aldrig hänt mig förut, så jag kollade upp ditt recept och du valde också att inte ha sylt i fyllningen. Jag undrar om detta endast är en smaksak, eller om det är någon “revolution” som pågår med prinsesstårtan, och tänkte att du kanske har en synpunkt på saken. Tack på förhand, Ingrid ⭐ webmaster 💬 Svar till Jennie ✏️ Skrivet av Susanne 2019-07-14 19:31 ✏️ Skrivet av Jennie 2019-07-13 16:57 Kan man ersätta bakpulver med kronjäst? ⭐ webmaster 💬 Svar till Yasin ✏️ Skrivet av Susanne 2019-03-20 17:21 Ja det går bra! Troligtvis blir det ännu bättre för då räcker marsipanen ordentligt runt tårtan.

    Av, : Prinsesstårta

    Hur många kalorier är det i en bit prinsesstårta?

    100 g Princesstårta ( Prinsesstårta fylld m grädde vaniljkräm hallonsylt marsipan) innehåller 295 kcal, vilket är ganska mycket kalorier. En portion (110 g) innehåller 325 kcal.

    Vad kostar en fryst prinsesstårta?

    FRÖDINGE.480 g. Jfr-pris 119.79 kr/kg.

    Hur stor tårta till 20 personer?

    Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar Hur Länge Håller En Prinsesstårta I Frysen Funderar du över hur mycket marsipan eller sockerpasta du behöver för att täcka tårtan? Eller hur många personer tårtan kommer att räcka till? Se guiden som en riktlinje för hur mycket marsipan/sockerpasta som behövs till tårtor i olika storlekar. Du får också en indikation för hur många tårtbitar det blir av tårtan.

    Storlek tårta Antal bitar Mängd
    10 cm 4 300 g
    15 cm 8 400 g
    20 cm 12 500 g
    25 cm 20 750 g
    30 cm 28 1 kg
    35 cm 36 1,5 kg

    Beräkna bitar och marsipan/sockerpasta till fyrkantiga tårtor

    Storlek tårta Antal bitar Mängd
    10 x 10 cm 5 300 g
    15 x 15 cm 10 400 g
    20 x 20 cm 16 600 g
    25 x 25 cm 24 800 g
    30 x 30 cm 34 1,1 kg
    35 x 35 cm 44 1,5 kg
    40 x 30 cm (långpanna) 45 1,7 kg

    Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar

    Hur länge kan man ha grädde i frysen?

    Använd en rymlig burk – När du fryser mjölkprodukter kommer volymen att expandera lite. Därför är det en god idé att ha lite extra plats i behållaren som du fryser in i. Är paketet oöppnat kan du lägga in det direkt i frysen. Fryst mjölk och grädde håller god kvalitet i runt tre månader.

    Kan man äta fryst mat som gått ut?

    Går det frysa in livsmedel på sista förbrukningsdag? Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren garanterar att ett livsmedel kan ätas utan fara för hälsan. Livsmedelsbutikerna har inte så många dagar på sig att sälja livsmedel med sista förbrukningsdag, därför händer det att dessa varor allt som oftast är prisnedsatta.

    Men om man nu inte vill laga till dem direkt, kan man då frysa in varan på sista förbrukningsdag och äta den vid ett senare tillfälle? Det generella svaret på den frågan är ja. Enligt Livsmedelsverket kan du frysa in ett livsmedel på sista förbrukningsdag och tina upp och äta det senare. Däremot ska du inte ha livsmedlet i frysen under en längre tid på grund av att det riskerar att härskna.

    Det man också bör tänka på är att se till att upptiningen sker på ett bra sätt så att livsmedlet inte blir dåligt under upptiningstiden. Har du dessutom möjlighet att tillaga livsmedlet innan du fryser in det, är det alltid bättre.

    Hur länge kan man ha en falukorv i frysen?

    Förvaring – Ofta köper vi korv och kött som vi inte planerar äta samma dag. Vad gör vi då? Jo vi lägger in det i frysen. Men hur är det egentligen, håller kött hur länge som helst om man förvarar det i frysen? Här nedan följer en liten lathund och för de magraste delarna gäller den längre tiden: Griskött: 3-6 månader Nötkött: 8-12 månader Lammkött: 6-12 månader Lever och innanmat: 3 månader Charkvaror: 1-2 månader (den relativt korta tiden beror på att rimmade och rökta varor har kortare hållbarhet än obehandlade).

    An man äta kött som legat länge i frysen eller är det farligt? Självklart kan man inte äta kött som legat fryst hur länge som helst men om det bara är en kortare tid, utöver rekommenderade frystider, så riskerar du bara kvalitets- och smaknedsättning, det är inte farligt att äta. Kött som varit fryst för länge blir torrt och förlorar smak.

    Så lukta, smaka och gör din egen bedömning men tänk på att frysen ska vara en tillfällig förvaring.

    Hur länge kan man spara en tårta?

    Tårtleverans – Levererar ni trots covid-19? Ja! Vi levererar fortfarande mumsiga tårtor direkt hem till dörren – för att ni ska kunna fortsätta fira i säkerhet! Angående covid-19 så håller vi oss ständigt uppdaterade och följer de riktlinjer folkhälsomyndigheten och regeringen hänvisar.

    Påverkar covid-19 min leverans? Ja, det kan komma att påverka leveranstiden. Vi rekommenderar att du om möjligt schemalägger leveransen till minst en vardag innan den önskade leveransdagen. Äger firandet rum på helgen så rekommenderar vi att du väljer torsdag som önskat leveransdatum. Tack vare bakverkens goda hållbarhet kommer detta inte att påverka bakverket varken smak- eller utseendemässigt! Hur mycket kostar leveransen? Inom Sverige och Finland kostar DHL Express 99 kr.

    DHL Express levererar till nästan alla adresser i Sverige inom en arbetsdag, förutsatt att man beställt sin tårta dagen innan leverans innan klockan 15.00. För Norge gäller två arbetsdagar och kostar 199 kr. För andra utlandsförsändelser, vänligen se alla leveranskostnader & -tider med mera här,

    • Levererar ni hem till dörren? JA – Vi tar hjälp av DHL Express för att leverera våra paket och dem levererar inom en arbetsdag till nästan alla adresser inom Sveriges gränser.
    • Att beställa en tårta till mamma i Göteborg, brorsan i Stockholm eller kanske mormor i Malmö är alltså inga problem! Så länge man beställer sin tårta innan kl.16.00 en vardag har vi möjlighet att leverera den redan nästa arbetsdag så länge leveransadressen inte finns med på DHL’s lista över “avlägsna orter”.

    Ni kommer se i kassan om er angivna leveransadressen ligger på DHL’s lista över “avlägsna orter” då det då kommer dyka upp en rosa varningsskylt i kassan som ber er att istället ange en annan mer central leveransadress. Om den rosa varningsskylten dyker upp och ni inte har en annan, mer central adress att ange, föreslår vi att ni om möjligt anger en tidigare leveransdag för ert paket.

    • Levererar ni på helger? Tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda helgleveranser ännu men eftersom att våra tårtor inspirerats av den engelska tårtkulturen och bl.a.
    • Därför inte innehåller råvaror som behöver kylas håller tårtorna sig goda betydligt längre än ex.
    • En traditionell prinsess-/gräddtårta.
    • Tårtorna ska de facto inte ställas in i kylskåpet eftersom att det lätt bildas kondensvatten där vilket kan skada fototrycket på tårtan samt göra tårtbottnarna och dess marsipanlock torr.

    Genom att förvara sin tårta i sin förpackning i rumstemperatur tills dess att den ska ätas håller den sig god i drygt 7 dagar efter leverans. Att beställa sin tårta till på t.ex torsdagen helgen innan den ska ätas är således inga problem! 🙂 Vilken tid levereras min tårta? Vi använder oss av DHL Express för att leverera våra tårtor i Sverige som levererar någon gång under arbetstid (09-17).

    • Dagen innan leverans kommer du att få ett SMS från DHL med din trackingkod/försändelsenummer samt ges valmöjligheten att få ert paket levererat till ert närmsta ombud/Service Point istället.
    • Om du inte väntas vara hemma hela dagen paketet ska levereras föreslår vi att du i ditt SMS från DHL väljer att få ert paket skickat till ert närmsta ombud istället.

    Alternativt ber ni redan i er beställning att få paketet levererat till er jobbadress istället för hemadressen. Om du efter att ha lagt din order samt fått SMS:et från DHL kommer på att du måste lämna den angivna leveransadressen, ber vi er till att sätta en lapp (fullmakt) på dörren där ni godkänner DHL att lämna tårtan på trappen, hos grannen eller dylikt.

    1. Om ni lämnat leveransadressen och missat att sätta upp en lapp på dörren ber vi er att kontakta DHL omgående med er trackingkod för att lösa leveransen! Mer information om tårtleveransen hittar du här,
    2. Går det att tidsbestämma min tårtleverans? Nej – Tyvärr går det inte.
    3. Vi använder oss av DHL Express för att leverera våra tårtor och dem levererar någon gång under arbetstid (09-17).

    Vi föreslår därför att man anger sin jobbadress eller annan adress där någon kan ta emot tårtan på om man inte väntas vara hemma hela dagen leveransen planeras att ske. Hur får jag tag på mitt trackingnummer/försändelsenummer? När tårtan väl bakats och gått iväg för leverans kommer ni få ett SMS från DHL med ert trackingnummer (detta sker i regel kvällen innan leveransdagen).

    Om ni inte fått det väntade SMS:et från DHL samma morgon som tårtan väntas levereras, vänligen kontakta oss på [email protected] så tar vi fram det åt er! 🙂 Vad händer om jag inte är på plats för att kunna ta emot min beställning? Är ingen anträffbar på adressen när kuriren är på plats läggs en lapp i brevlådan för mer information om när nästkommande leverans kan komma att ske samt hur du annars kan åka och hämta paketet vid deras central/närmsta ombud.

    Vi råder er till att kontakta DHL omgående med ert försändelsenummer om ni missade leveranstillfället. Jag vill att budet ringer mig innan dem kommer, går det att se till? Tyvärr har inte DHL, som vi använder oss av för att leverera våra paket, som krav på sina kurirer att dem ska ringa.

    1. Ofta ringer dom, men inte alltid.
    2. Vi rekommenderar därför att man håller koll på sin beställning via sitt försändelsenummer som skickats till en via SMS dagen innan leveransen.
    3. Om man vet med sig att det är svårt att hitta till ens adress (ex.
    4. Om man bor i andra hand och inte har sitt namn i porten) så råder vi er till att ringa DHL med ert försändelsenummer och förbereda dem på detta.

    Jag har beställt tårtan till idag och skulle behöva ändra min leveransadress, hur gör jag? Tyvärr är tårtan redan påväg till er och vi har inte möjlighet att ändra adressen längre. Vänligen kontakta DHL omgående med ert försändelsenummer för att försöka lösa leveransen! Kan jag hämta upp min tårta hos er? Vårt bageri ligger faktiskt i Köln, Tyskland! I Stockholm har vi bara ett litet kontor som har hand om administrativa uppgifter.

    Är det gris i prinsesstårta?

    Är det gris i tårtan? Ja, det kan det vara – om tårtan innehåller gelatin. Gelatin görs av gris- eller koben som kokas. Gelatin används till fyllningar i tårtor och bakelser bland annat för att få en stadigare konsistens. Det finns alternativ till gelatin för den som vill ha vegetariska alternativ, gelesockar, vegegel och agar-agar.

    Glad gris på Nordens Ark.Foto: Caroline Maino Gelatin är ett protein som kan bilda gelé. Det är en konsistensgivare som används till fyllningar i bakelser och tårtor, i geléer, glass, yoghurt, fromage, mousse, efterrätter, fruktsafter, för klarning av vin, samt inom medicin-/kosmetikaindustrin. Råvaran till gelatin är de biprodukter vid livsmedelsslakt.

    Oftast är råvaran från gris, men det kan även vara nötdjur. Gelatin finns i hud och benvävnad (bindväv) och är ett smältbart rent protein. Gelatinproteinet (kollagenet) utvinns genom att köttdelar kokas i vatten. Därefter går det proteinhaltiga vattnet igenom olika steg som rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering och torkning.

    Lagstiftningen för gelatintillverkning i Sverige och Europa ställer mycket höga krav på bakteriologisk och kemisk renhet hos gelatin. Gelatin löser sig och sväller i vatten och stelnar när det svalnar. Det finns att köpa som tunna genomskinliga blad eller som pulver (som är mer koncentrerat). Färsk frukt som innehåller enzymet papain (ananas, kiwi, papaya med flera), måste först kokas för att gelatinet skall fungera.

    Använd inte gelantin till varor som sparas länge. Alternativ till gelatin är gelésocker. Ovanpå en frukttårta kan man i stället för gelatin använda gelésocker, vatten och lite pressad citron. Om man vill kan man smaksätta med lite saft från frusna hallon eller jordgubbar.

    Oka upp och låt svalna tills det är som äggvita i konsistensen och pensla över med bred till exempel målarpensel. Eftersom gelésocker även innehåller socker måste man tänka på att minska sockermängden om man använder detta. En annan variant är vegegel, som inte innehåller socker. Läs instruktionerna ordentligt om du ska använda vevegel.

    Ytterligare ett alternativ är agar-agar, en alg, som används på samma sätt som gelatin. Det är tillverkat av rödalger (precis som karragenan) och innehållet i påsen man köper är rödalgspulver. Agar-agar innehåller inte heller socker. Om du ska byta ut gelatinpulver eller gelatinblad, tänk på att läsa instruktionerna ordentligt.

    Du kommer också troligtvis behöva ändra om i receptet du följer. De vegetariska alternativen är betydligt dyrare än det animaliska gelatinet så om du vill göra recept som innehåller mycket gelatin så finns det risk att det kommer märkas i plånboken. På sidan läser vi att gelatin inte är någon nymodighet som börjat användas på senare tid i det moderna samhället.

    I själva verket har gelatin funnits länge och haft sina funktioner genom historien. Redan på faraonernas tid kände man till och använde gelatin. Kommersiellt började gelatin att framställas i slutet av 1880-talet. Innan dess var det omständigt att använda gelatin.

    Varför prinsesstårta första torsdagen i mars?

    Första torsdagen i mars – därför firar vi med massipan! Första torsdagen i mars, även kallad “fössta tossdan i mass”, anses sedan några år tillbaka vara Smålands inofficiella nationaldag som firas med marsipantårta. Men varför började man fira den här dagen egentligen? Här hittar du svaret! Allting började med en facebook-sida som startades 2010 av några smålänningar som ville hylla den småländska dialekten.

    Hur länge håller sig marsipan i kylskåpet?

    När familjen lagt ner tid och energi på att laga läckerheter till julen så är det viktigt att den förvaras rätt så att den håller smak och färskhet. ODENSEs Chefskonditor rekomenderar att konfekten förvaras i tätslutande burk vid ca 12 grader. Har du ingen möjlighet till just denna temperatur så kan du med fördel förvara konfekten kyligt tex i en sval källare eller i grönsakslådan i kylskåpet.

    När man tar ut konfekten ur kylskåpet skall den gärna få stå ca 30 min med locket på i rumstemperatur. Då kommer eventuell kondens inet att sätta sig på konfekten utan på lådan. Om du sätter in konfekten i kylskåp så är det viktigt att den inte kommer direkt från ett varmt kök, då kan konfekten lätt bli missfärgad och fläckig.

    Optimalt är att inte utsätta konfekt för mer än en temperaturskillnad på 10 grader. Konfekt som förvaras på ett riktigt sätt har en hållbarhet på ca 3 veckor.

    Är marsipan och mandelmassa samma sak?

    Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du detta. I Sverige gör vi skillnad på marsipan och mandelmassa (eller mandelråmassa som det också kan heta). Det fanns tidigare en regel om att mandelmassa måste innehålla minst 50 % mandel.

    • Hade produkten en lägre mandelhalt skulle det istället kallas för marsipan.
    • Många tillverkare följer fortfarande denna regel, men det finns många som kallar marsipan för mandelmassa trots låg mandelhalt.
    • Det enklaste sättet att se ifall produkten verkligen är vad den utger sig för är genom att läsa innehållsförteckningen.

    I Tyskland, där Lubecas mandelmassa tillverkas, kallas även mandelmassa för marsipan vilket lätt ger upphov till förvirring. Det finns fördelar med både marsipan och mandelmassa. Marsipanen är finare i texturen och passar exempelvis till att göra figurer av.

    Är det gris i marsipan?

    Tillverkning – Marsipan är en blandning av socker ( strösocker eller florsocker ) och mandel ( sötmandel, ofta med inslag av bittermandel eller bittermandelolja ) som valsas samman. Det sammanbindande medlet är mandeloljan, utvunnen av sötmandel. Marsipan innehåller olika stor andel mandel beroende på kvalitet. Ju högre andel mandel desto finare marsipan.

    Kan man frysa tårta med mousse?

    Moussetårtor har blivit otroligt populärt och har blivit något av en trend som också verkar vara här för att stanna. En riktigt god moussetårta med en seg eller krispig botten ihop med en mjuk och len mousse av goda smaker brukar ta de flesta smaklökarna till himmelriket.

    Hur förvarar jag en gräddtårta?

    Förvaring, Hållbarhet & Allergier – Hur länge håller sig tårtan? Vi inspirerades av den engelska tårtkulturen som lägger stor vikt vid dekoration när vi tog fram våra tårtrecept! Våra tårtor innehåller därför inga råvaror som behöver kylas (ex. ingen grädde eller mjölk) vilket gör att dem håller sig goda längre och klarar leveransen betydligt bättre! Tårtorna bakas dagligen efter kunds önskemål och håller sig goda minst 7 dagar efter ankomst så länge den förvaras i rumstemperatur (helst ca 18 grader).

    Läs gärna mer om våra tårtor och förvaring här 🙂 Hur förvarar jag bäst min tårta? Behåll gärna er tårta i sin förpackning, i rumstemperatur eller lite svalare (helst ca 18 grader) tills dess att den skall serveras! Tårtan ska alltså INTE ställas i kylskåpet då detta kommer göra smörkrämen hård och tårtbottnarna torra.

    Kylan kan också få marsipanen att spricka och de eventuella fototryck som gjorts på er tårta riskerar att smälta pga kondensvatten som lätt bildas i kylskåpet. Vi fick vår tårta på fredag och kommer inte äta den förrän på söndag, blir den inte dålig om den inte ställs in i kylskåpet? Eftersom att våra tårtor inte innehåller några ingredienser som behöver kylas kommer varken kvalitén eller smaken försämras av att tårtan förvaras i sin förpackning i rumstemperatur.

    Tvärtom så kommer tårtupplevelsen försämras om tårtan förvaras i kylskåp eftersom att smörkrämen kommer hårdna och tårtbottnarna bli torra. Tårtans fototryck riskerar även att smälta pga kondensvattnet som lätt bildas i kylskåpet. Vilka ingredienser används i bakverken? På varje produktsida hittar du innehållsförteckningen om just den produkten/bakverket.

    Klicka på “Ingredienser och allergiinformation så får du fram hela innehållsförteckningen. Ät du osäker eller har allergier, vänligen kontakta kundtjänst! Du hittar en lista här på ingredienserna för samtliga bakverk! Kan man få sin tårta glutenfri? OBS! Tyvärr behöver vi hålla paus för en kort tid med att erbjuda glutenfria tårtor.

    Detta beror på att det råder platsbrist i bageriet just nu och vi har inte nog med utrymme till att baka glutenfria tårtor. Så snart vi flyttar till nya, större lokaler kommer vi att fortsätta erbjuda glutenfria tårtor. Bättre och godare än någonsin! Vi beklagar omplanering som detta medför. Under tiden erbjuder vi goda, glutenfria munsbitar, som t.ex.

    macarons och vegan cake-pops 🙂 Kan man få sin tårta laktosfri? Eftersom att våra tårtor inspirerats av den engelska tårttraditionen som utgår från att man ska kunna dekorera tårtorna under en längre tid har vi uteslutit ingredienser som mjölk och grädde.

    1. Tårtorna innehåller däremot smörcreme gjort på rent smörfett vilket betyder att tårtorna fortfarande har lite mjölkprotein i sig.
    2. Pga av uteslutningen av mjölk och grädde är tårtorna låglaktos och brukar passa även för laktoskänsliga magar 🙂 Kan man få tårtan äggfri? Ägg är en så pass viktig ingrediens i våra recept att vi inte kan utesluta det i vår bakning.

    Vi har däremot supermumsiga Vegan Cake-Pops som kanske kan fungera som ett alternativ på festen! Går det att få mitt bakverk nötfri? Av våra tårtfyllningar är det endast vaniljbottnar med nougatcreme som innehåller nötter, Marsipanen från Odense som vi använder för våra tårtor är gjord till stor del av mandel,

    1. Det är möjligt att få sin tårta med så kallad Sugarpaste istället, hör då av er till oss på [email protected] och berätta vilken tårta ni önskar byta ut marsipanen på.
    2. OBS: Vi vill uppmärksamma er på att förutom att tårtorna har ett täcke av marsipan så har vi andra bakverk så som Brownies och Cake-Pops i bageriet som bakas med bland annat nötter.

    Genom luftpartiklar kan det alltså finnas spår av nötter i samtliga bakverk från oss. Går det att frysa ner tårtorna? Absolut! Tårtorna ska aldrig ställas in i kylskåpet då det bl.a. lätt bildas kondensvatten där vilket kan skada fototrycket på tårtan.

    Vad är skillnad på opera och prinsesstårta?

    ‘Skillnaden mellan en operatårta och en prinsesstårta ligger i sylten. En operatårta innehåller sylt – vilket en klassisk prinsesstårta inte gör’, enligt Expressens Mitt kök.

    Vad kostar en fryst prinsesstårta?

    FRÖDINGE.480 g. Jfr-pris 119.79 kr/kg.