1. Äpplen – Äpplen och päron håller längre än någon annan träfrukt, skriver Prevention. Om miljön är optimal kan de stå sig i uppåt 4 månader – men det skiljer sig förstås mellan olika arter. Vissa klarar sig längre och andra kortare. Äpplen bör förvaras i kylskåp och gärna under 6 grader.
Contents
- 1 Kan man förvara frukt i kylskåp?
- 2 Hur länge håller sig apelsiner i kylen?
- 3 Varför ska man inte lägga äpplen och bananer tillsammans?
- 4 Hur länge kan man förvara äpplen?
- 5 Varför ruttnar frukt?
- 6 Kan man ha kiwi i kylskåpet?
- 7 Vilka frukter ska man inte blanda?
- 8 Är det farligt att äta gammal frukt?
- 9 Kan man lägga bananer i kylskåpet?
Kan man förvara frukt i kylskåp?
Frukt och grönsaker – De allra flesta frukter och grönsaker trivs bäst i kylskåpet, men banan, avokado och ananas är exempel på livsmedel som inte ska förvaras i kylskåp utan i rumstemperatur, eftersom de är känsliga för köldskador. Potatis är ömtålig eftersom det giftiga ämnet solanin kan bildas om den läggs i ljus eller skadas, den bör därför förvaras mörkt, svalt (exempelvis i kylskåp) och skyddas mot stötar.
Hur länge kan man ha frukt i kylen?
Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker! | | Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker! Den ekologiska frukten skördas när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd något gentemot behandlade frukter med onaturlig livslängd. Därför bör du äta ekologisk frukt relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! På denna sida finns fler tips om hur man förvarar och vilka grödor som INTE ska förvaras tillsammans.
- Alla regler har ju undantag men generellt gäller att:
- – Bladgrönsaker är känsliga för uttorkning.
- – Rotfrukter lagras svalt och mörkt.
- – Frukter (ej citrus) kan mogna i rumstemperatur.
- – Citrusfrukter förvaras i kylskåp.
- Tänk på att dina sinnen oftast bäst avgör om en frukt eller grönsak är bra eller dålig.
Som konsument kan det vara bra att vara uppmärksam på att ekologiska grönsaker och frukt generellt sett har något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen till detta är de inte innehåller några konserveringsämnen eller besprutas med några kemiska fungicider, vilket annars är vanligt förekommande.
- Dessutom skördas den ekologiska frukten när den är relativt mogen.
- Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd ytterligare något.
- Därför bör du konsumera den ekologiska frukten relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! De ekologiska grönsakerna och frukterna kan skilja sig något i utseende.
Frukterna kanske inte alltid ser helt perfekta ut och har ofta avvikande storlek och form jämfört med konventionell frukt. Ibland kan det uppstå skönhetsfläckar, som varken är farliga eller påverkar smaken negativt. Att snabbköpets grönsaker ibland ser finare ut kan bero på att konventionella produkter ofta besprutas med vax och andra ämnen så att de ska se mer glansiga ut och hålla sin färg och form.
Det kan också vara bra att veta att vissa frukter och grönsaker producerar etylengas, vilket påskyndar mognadsprocessen för både sig själva och andra frukter och grönsaker som ligger i samma skål eller påse som dessa. Frukter och grönsaker som producerar etylengas är t.ex. paprika, päron, äpple, melon och mogen banan.
Grönsaker som däremot är känsliga för etylengas är t.ex. gurka, squash, zucchini och det är bra att tänka på att undvika kombinera dessa. Samtidigt kan etylengasen göra morötter bittra till sin smak om dessa kommer i kontakt med ämnet. Generellt sett håller sig de ekologiska grönsakerna bäst där det är mörkt och svalt.
Vissa känsliga bladgrönsaker som sallad, bladselleri och brytbönor, kryddörter och groddar är extremt känsliga för uttorkning. Dessa förvaras bäst i kylskåpet i plastpåse eller burk – men de är också känsliga för stående vatten och kondens, som gör att de ruttnar. Genom att lägga lite fuktigt hushållspapper i botten på burken eller påsen så blir det hög luftfuktighet men ingen kondens eller stående vatten i botten, och grönsakerna håller sig vanligtvis krispiga och fräscha ca 1 vecka.
Det finns även “upphöjda gallergolv” i plast att köpa till de flesta kylskåpslådor. Dessa kan bidra till att grödorna inte har kontakt med ev. kondenserat vatten på botten. Rotfrukter kan lagras mycket länge om de förvaras svalt, mörkt och med rätt luftfuktighet.
Alla vi som saknar jordkällare kan imitera dess mikroklimat enom att lägga några sidor tidningspapper i plastpåsen med rotfrukter. Tidningspapperet fyller samma funktion som den sand man gärna lagrar morötter i: det tar upp och bevarar fukt som avdunstar från rotfrukterna och förhindrar att kondensvatten bildas.
I vårt kallskafferi brukar rotfrukter hålla ca en månad på detta sätt. Rotfrukter som förvaras i enbart papperspåse skrumpnar däremot ganska snabbt ihop. Även lök lagras bäst ganska torrt – den kan gärna ligga öppet i en korg i skafferiet. I plastpåse finns risk att den möglar.
Lök förkortar livstiden för potatis, så se till att hålla dessa varor ifrån varandra. Till skillnad från ovannämnda grönsaker har de flesta frukter genom sitt skal ett naturligt skydd mot uttorkning, och kan därför förvaras utan plast i rumstemperatur, tex. på ett fruktfat, i ca en vecka. Ofta är frukten inte helt mogen när man får hem dem, och den blir då också godare av att ligga framme.
De flesta frukter, med undantag för citrusfrukter, kan förvaras i rumstemperatur tills de är ätmogna, under förutsättning att de inte är skadade. Till dessa frukter hör t.ex. bananer, äpplen, kiwi, päron och avocado m.fl. Citrusfrukter eftermognar inte på samma sätt, och i rumstemperatur torkar de snabbt, så lägg de flesta i kylen och ta fram några apelsiner i taget.
- Om också ihåg det engelska ordspråket “One bad apple will ruin the bunch”, som är sant rent bokstavligt.
- Har en frukt eller grönsak börjat mögla eller ruttna kommer svamp/mögelsporer snabbt att sprida sig till resten, så ta genast bort det som blivit dåligt, och tvätta gärna frukt som varit i närheten av det mögliga.
Men lita på dina sinnen, bara för att en frukt blivit dålig betyder det naturligtvis inte att alla ska slängas!
- Här under kommer en lista med tips på hur man bäst förvarar olika frukter och grönsaker!
- Grönsaker
- Aubergine, Äggplanta Ska ha fast konsistens och håller bäst i
- kylskåp, dock aldrig kallare än 8 plusgrader. Trivs även bra i
- rumstemperatur, men har då sämre hållbarhet.
- Broccoli Förvaras i plastpåse i kylskåp, gärna med hål i plast-
- påsen för att undvika kondens.
- Gurka, Squash, Zucchini Förvaras i plastpåse i kylskåp, runt 10
plusgrader. Känslig för etylengas. Fänkål Bäst i plastpåse i kylskåp. Skär bort blast som torkar.
- Kål (rödkål, vitkål, blomkål, brysselkål och grönkål) trivs
- bäst i plastpåse i kylskåpet.
- Majs Majskolvar vill ha kvar sin blast under förvaringen. De vill
- ha fukt och kan förvaras 3-4 dagar i kylskåp.
- Paprika Förvaras svalt, 7-12 plusgrader, i plastpåse som skydd
- mot uttorkning. Gröna paprikor håller längst, och röda häften
så länge. Paprika avger etylengas.
- Sallad Salladen ska vara fuktig och förvaras i plastpåse i en kall
- del av kylskåpet.
- Sparris Har kort hållbarhet, förvaras i grönsakslådan i kylskåp.
- Svamp Förvaras luftigt i kylen i papperspåse för hållbarhet i ett
- par dagar. Skölj inte svampen, borsta den istället ren om det
- behövs.
- Tomater Omogna tomater trivs i rumstemperatur och läggs in i
plastpåse i kylskåp när de mognat. Inte lägre än 11 grader. Rotfrukter
- Jordärtskocka Förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp.
- Lök, purjolök och vitlök Lökar ska förvaras torrt och i rums-
- temperatur, då håller den upp till en månad. Förvara inte lök
- och potatis tillsammans. Purjolök kan förvaras i plastpåse i
- kylskåp om det inte är allt för fuktigt. Den tål kyla bra men är
- känslig för uttorkning. Förvara uppskuren purjolök i plastpåse
i kylskåp. Vitlök förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp.
- Morötter Förvaras utan blast i plastpåse i kylskåp eller sval.
- Potatis Trivs där det är mörkt och svalt, mellan 5-10 plusgrader.
- Förvara gärna potatisen i en papperspåse. Grön potatis har
- utsatts för ljus och kan då innehålla giftet solanin. Förvara
- inte potatis tillsammans med lök.
- Rotselleri Förvaras i plastpåse i kylskåpet.
- Rädisor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.
- Rödbetor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.
- Frukt och bär
- Apelsin behöver ingen plastpåse och förvaras bäst i kylskåp.
- Aprikos trivs bäst i plastpåse i kylskåp.
- Avokado Omogna avokador ska mogna i rumstemperatur. När
- de är mogna ska de förvaras i kylskåp, runt 7 plusgrader
- brukar vara lagom, då håller de sig några dagar.
- Citrusfrukter Förvaras vid högst 10 plusgrader för längst håll-
barhet. Kan förvaras i rumstemperatur om de är omogna.
- Clementiner är känsliga för uttorkning och trivs i en plast-
- påse i kylskåpet.
- Chilipeppar Förvaras i plastpåse i kylskåp, men ej under 8 plus-
- grader.
- Jordgubbar kan förvaras i kylskåp en kort tid.
- Kiwi trivs bäst i plastpåse i kylskåp.
- Melon Känslig för uttorkning och förvaras i plastpåse i kylskåp
eller svalt utrymme. Producerar etylen.
- Nektarin Omogna nektariner mognar i rumstemperatur, medan
- de mogna läggs in i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen
- och har kort hållbarhet.
- Persika mognar i rumstemperatur, producerar etylen och för-
- varas i plastpåse för skydd mot uttorkning.
- Plommon Omogna plommon mognar i rumstemperatur och
mogna läggs i kylskåp. Kort hållbarhet. Päron förvaras i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen. Äpple förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp. Har kort håll- barhet i rumstemperatur. Producerar etylen.
Hur länge håller färsk frukt?
Frukt
Produkt | Kylskåp | Frysskåp |
---|---|---|
Äpplen | 1 månad | – |
Persikor | 2–3 veckor | – |
Ananas | 1 vecka | – |
Annan färsk frukt | 3–5 dagar | 9–12 månader |
Hur länge håller sig apelsiner i kylen?
Förvara apelsin De håller upp till en vecka i skålen – men ännu längre i kylen.
Vilka frukter ska man ha i kylskåp?
“Smakar bättre då” – Men hur ska man då förvara den frukt man har hemma? Är kylskåpet eller rumstemperatur bäst? Det beror lite på vad du är ute efter – den bästa smaken eller den längsta hållbarheten. Läs också: Kalorisnål smoothie på frukt och bär Om Sandra Palmqvist, matredaktör på Allers, får välja är det smaken som är det viktigaste.
Varför ska man inte ha bananer i kylen?
1. Bananer – Många lägger bananer i kylen för att de annars blir bruna alldeles för snabbt. Men kylen är faktiskt ingen bra förvaringsplats. Banan är en tropisk frukt som är mycket känslig mot kyla. Den får lätt köldskador och skalet blir mörkt och missfärgat i kylen. Om man nu inte har ett svalt skafferi så finns det tyvärr ingen riktigt bra genväg för att förvara bananer en längre tid. Det bästa är att köpa ett litet antal åt gången – så hinner du äta upp dem innan de blir bruna. Och skulle de hinna bli bruna i alla fall kan du ju alltid använda dem till en mumsig banankaka.
Varför ska man inte lägga äpplen och bananer tillsammans?
Frukt och grönsaker är vackra i skålar på arbetsbänkar och bord och det är bra att ha nära till ett äpple när suget uppstår. Men en stor fruktskål kan ta upp mycket plats, så varför inte förvara citroner och lime, som gillar rumstemperatur, hängandes i luften? Vissa frukter och grönsaker håller sig bäst i kylen, medan andra tar direkt skada av att ligga i kylskåpet.
- Här serverar vi goda råd om bra och praktisk förvaring för den gröna och sköna maten.
- Päron bör förvaras i kyla Utmaningen är att vi ofta glömmer bort frukten bakom kylskåpsdörren, samt att den kan vara kall att bita i direkt.
- En lösning är att ta fram några frukter i taget och göra ett litet vackert stilleben av dem som på bilden här.
Det gör det lättare att sätta tänderna i dem när suget uppstår och de värdefulla vitaminbomberna går inte till spillo. LÄS MER: Så får du kryddväxterna att leva längre i köket Här är ett fiffigt sätt att lagra frukt och grönsaker – om du äter en hel del! De öppna behållarna ger samtidigt en god överblick över när det är sista chansen att sätta tänderna i de olika färgglada frukterna.
- Den knepiga avokadon Avokado är en av våra mest komplexa frukter, för det är verkligen svårt att veta när den är absolut perfekt.
- Öppna den en dag för tidigt, och den är stenhård – vänta en dag för mycket och det kan vara för sent.
- Avokado är snyggt att ha i en fruktskål, och här ska de ligga tills de är mogna.
Då kan du lägga dem i kylskåpet och därmed förlänga hållbarheten några dagar. Men lägger du dem i kylen från början kan du få en avokado med sorgligt trist och trådigt fruktkött. Lök gillar mörker Vi tenderar att slänga in en påse lök från affären i grönsakslådan i kylen, men här ska de egentligen inte ligga.
Det är bäst att ta lökarna ur plastpåsen och förvara dem torrt, mörkt och svalt som i denna behändiga låda. Förvaras den på rätt sätt kan lök hålla sig upp till sex månader. Aldrig banan i kylskåp Få människor älskar bruna bananer, och därför kan det vara frestande att tro att de håller bättre och längre i kylen – men kylskåpet gör dem faktiskt bruna snabbare och smaken blir trist.
Lägg dem på en tallrik i det kallaste hörnet i köket, optimalt är 12-14 grader, men vanlig rumstemperatur kan gå. Och får du ändå bananer med mörka fläckar, är det en utmärkt ursäkt för att baka en kaka. Bananer är nämligen perfekta att ersätta socker med i både pannkakor och klassiska mjuka kakor.
Ha tomaterna framme Vi vet alla hur det känns att sätta tänderna i en stor vacker tomat bara för att mötas av en urvattnad och intetsägande smak. Det är ofta vad som händer när tomater förvaras i kylskåp, för här stannar mognandet och resultatet är en ganska tråkig smak. Därför bör tomaten lagras i rumstemperatur, då du också kan njuta av den vackra färgen.
Har du flera olika sorters tomater, är det fint att lägga upp dem som på denna färgstarka tallriken. Äpplen hålls för sig själva Äpplen är vackra och perfekta att dekorera med som i detta kakfat. De bör helst inte förvaras tillsammans med andra frukter och grönsaker eftersom de utsöndrar ett ämne – etylen – som främjar mognad av andra frukter och grönsaker.
Hur länge kan man förvara äpplen?
Lagringsdugliga äpplen kan förvaras hela hösten och vintern, vissa sorter fram till mars-april. Det är viktigt att hantera äpplena varsamt vid plockning och lagring, för att de ska hålla länge. Hantera dem som om de vore ägg och släpp dem aldrig på varandra.
Välj ut de finaste och helt oskadade äpplena för lagring. Linda gärna in varje äpple i silkes- eller tidningspapper. Lägg dem sedan i en låda eller kartong som du förvarar svalt, fuktigt och mörkt, i en jordkällare eller i garaget eller källaren.3-5 plusgrader är idealet, däremot tål de inte frost. Har du bara några få äpplen kan du lägga dem i en kylväska av frigolit som du förvarar på till exempel terrassen utanför köksdörren.
Titta till äpplena då och då och plocka bort dem som är dåliga. Fallfrukt duger inte till lagring, men blir perfekta att göra äppelmos, sylt eller gelé på. Prova också att göra torkade äppleringar, nyttigt godis – lite som söta och syrliga chips. Givetvis njuter du och din familj också av ett antal goda äppelkakor när det är säsong.
Hur länge håller en ananas i kylen?
Alla dagligvaror du behöver – noga utvalt både för dig och för planeten En ståtlig frukt med sin krona av spretande grågröna blad. Förr i tiden var exotisk frukt förbehållet kungar och drottningar men idag är ananas och annan tropisk frukt lyckligtvis lätt att få tag på.
- Matlagning Det kan vara lite besvärligt att skala ananas – det lättaste sättet är att skära frukten i skivor och därefter skära bort skalet och den lite träiga mittbiten med en vass kniv.
- Ananas kan ätas färsk eller tillagad.
- Barn brukar tycka om några skivor ananas till mellanmål eller på pizza.
- Du kan också blanda ananas i fruktsallad för en exotisk touch, eller använda ananasbitar i heta, kryddiga rätter med t.ex.
kokosmjölk och curry; det ger både sötma och syrlighet, Odling Ananas odlas i Sydostasien, Latinamerika och Afrika, och växer på 1,5 meter höga, agaveliknande plantor. Inne mellan de långa spretande bladen utvecklas en vacker röd blomma som sedan blir till själva ananasfrukten,
- Frukten ser ut som ett avlångt klot med stora fjäll och en taggig bladrosett i toppen.
- Förvaring En omogen ananas är grön och hård.
- När frukten börjar bli gul, fjällen bruna och frukten ger efter lite när man trycker på den är den mogen och redo att ätas.
- Ananas ska förvaras i rumstemperatur, och en mogen ananas har endast några få dagars hållbarhet.
När du väl har skurit upp ananasen kan du bara spara resterna i kylskåpet en dag eller två, sedan får den köldskador och blir brun.
Ananassallad
Fruktsallad i ugn
Fruktsallad
Varför ruttnar frukt?
Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare. Uppdaterad för 1 årtionde sedan 00:02 – 13 sep, 2012 FRÅGA om frukt. Varför ruttnar mina plommon och äpplen på trädet? Är det problem med luften i Haverdal S? Leif Eriksson Svar direkt: Detta problem är inte specifikt för Haverdal, det är väldigt vanligt och drabbar många.
- Anledningen till att frukten ruttnar är ofta att man gallrar för lite mellan karten.
- Frukten sitter tätt i hop, det blir fuktigt mellan frukten och det torkar inte upp.
- Frukten börjar ruttna och sedan sprider det sig lätt till de andra frukterna i trädet om de hänger tätt ihop.
- Gallra med minst en knuten näves storlek mellan karten så blir det mindre angrepp.
Det kan också vara larver som orsakar röta på frukten. Sätter man på en “limring” (finns att köpa i trädgårdsbutiker) runt stammen på hösten, som larverna fastnar i, så kan problemen också lindras. Anneli Bengtsson, Trädgårdscompaniet Fotnot. På miljö- och hälsoförvaltningen i Halmstad har man inga indikationer på att luften skulle vara dålig i Haverdal.
Kan man ha kiwi i kylskåpet?
Förvara grönsakerna rätt! | | Natur, ekologi och kretslopp Som konsument bör du vara uppmärksam på att ekologiska grönsaker och frukt generellt sett har något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen till detta är de inte innehåller några konserveringsämnen eller besprutas med några kemiska fungicider, vilket annars är vanligt förekommande.
- Dessutom skördas eko-frukten när den är relativt mogen.
- Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd ytterligare något.
- Därför bör du konsumera den ekologiska frukten relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! Det är också viktigt att du packar upp frukten så fort du får den, så du kan ge den rätt förhållanden.
Ekofrukt inte lika “perfekt” De ekologiska grönsakerna kan även skilja sig något i utseende. Frukterna kanske inte alltid ser helt perfekta ut och har ofta avvikande storlek och form jämfört med konventionell frukt. Ibland kan det uppstå skönhetsfläckar, som varken är farliga eller påverkar smaken negativt.
- Att snabbköpets grönsaker ibland ser finare ut kan bero på att konventionella produkter besprutas med vax och andra ämnen så att de ska se mer glansiga ut och hålla sin färg och form.
- Generellt sett håller sig de ekologiska frukterna och grönsakerna bäst där det är mörkt och svalt.
- Vissa känsliga grönsaker, som sallad, bladselleri och brytbönor, kan med fördel förvaras i en försluten plastpåse i kylskåpet.
Äpplen, päron och mogna bananer utsöndrar etylengas, vilket hjälper till att göra närliggande frukter mogna, om man placerar dessa tillsammans. Samtidigt kan etylengasen göra morötter bittra till sin smak om dessa kommer i kontakt med ämnet. Lök förkortar livstiden för potatis, så se till att hålla dessa grödor ifrån varandra.
- Auberginer håller sig bäst i en temperatur runt 15 grader.
- Blir det för kallt kommer stjälken och bladen snabbt att bli bruna och fläckar kommer att synas på skalet.
- Hållbarhetstiden är mellan tre och sju dagar, beroende på auberginens mognad vid inköpet.
- Tomaters smak beror till stor del på hur de förvaras.
Helst ska de hållas svalt under sin förvaring, men får mer smak om de hålls i rumstemperatur innan förtäring. Ät inte gröna, omogna tomater, eftersom dessa kan innehålla det naturliga giftet solanin, ett ämne som försvinner under mognadsprocessen. Vindruvor bör ätas direkt eller förvaras i en plastpåse separat från annan frukt i kylskåpet.
- Då håller de sig upp till en vecka.
- Bäst smak får de om man låter de stå i rumstemperatur 20 minuter före konsumtion.
- Iwifrukter kan ätas med eller utan skal.
- Frukterna mognar efter några dagar i rumstemperatur och processen skyndas på om man lägger frukten i en plastpåse.
- Omogna kiwifrukter kan hålla sig i kylskåp i upp till tre veckor.
Släng dem som blir skrynkliga eller mosiga. Päron ska förvaras ganska svalt, men för att de ska kunna utveckla så mycket smak som möjligt bör de förvaras i 4 – 6 dagar i rumstemperatur innan förtäring. Paprikor förvaras bäst otvättade i en plastpåse i kylskåpet.
De håller sig färska i ungefär en vecka, och de gröna paprikorna håller sig lite längre än de gula och röda. Alla citrusfrukter kan förvaras både i rumstemperatur och i kylskåp. Citrusfrukter med tunt skal blir saftigare om de håller sig i rumstemperatur, medan de med tjockare skal ger mest fruktsaft om de förvaras kallt.
Mangos håller sig upp till 2 veckor i kylskåp. De mognar snabbt i rumstemperatur i en påse tillsammans med ett äpple eller banan. När de väl är mogna kan mangofrukter förvaras i kylen i några dagar, men inte kallare än 10° C. Avokados är känsliga för kyla, men kan lagras i kylskåp.
Vilka frukter ska man inte blanda?
Tips för längre hållbarhet Mat Varje svensk slänger drygt 50 kg fullt ätbar mat och dryck per år. Ett onödigt slöseri som belastar både miljön och plånboken. Här kommer tips som förlänger livslängden på det som slängs allra mest: frukt och grönsaker. Av: Clara Rausing Publicerad 6 september 2016 Etylengas En del frukter och grönsaker utsöndrar etylengas som hjälper dem att mogna. Förvaras dessa i närheten av andra frukter och grönsaker mognar, och förstörs, även de snabbare. Äpplen, päron, melon, persikor, nektariner, tomater och paprika producerar extra mycket etylen.
- Nuförtiden kommer frukter och grönsaker ofta i plastförpackningar.
- Förvara dem gärna i dessa förpackningar för att skydda dem från andra etylengasutsöndrande livsmedel.
- Förläng hållbarheten Att förvara frukter och grönsaker mörkt och kallt bromsar vanligtvis mognadsprocessen.
- De flesta bör därför förvaras i kylskåpet om de inte ska ätas omgående.
Vissa grödor förstörs istället av kyla och förvaras bäst i en sval källare eller i rumstemperatur, dock aldrig i direkt solljus. Tomater ska till exempel inte förvaras i kylen om de inte är riktigt mogna. Där blir de smaklösa och vattniga. Även potatis, pumpa, vitlök, gurka och banan trivs bäst utanför kylen.
Se till att kylen är ren och att hyllor och lådor är helt torra. De flesta frukter och grönsaker är känsliga och bör hanteras varsamt. Är de kantstötta blir de snabbt dåliga. Gör dig av med frukter och grönsaker så fort de blivit dåliga. Ett ruttet äpple producerar stora mängder etylen som snabbt kommer förstöra även annan frukt. Släng dock inget bara för att de ser trötta eller skrumpna ut. Gummiaktiga rotfrukter och trötta bladgrönsaker kan till exempel utan problem användas i grytor och soppor. Tvätta inte frukter, grönsaker och bär förrän de ska ätas. Fukt gör att de blir dåliga snabbare. Sallad, grönkål, spenat och andra bladgrönsaker är särskilt känsliga. De bör förvaras i kylen i öppna plastpåsar så att luft kommer till. Slå gärna in dem i lite hushållspapper som suger upp eventuell fukt. Förvara gärna äpplen och potatis tillsammans. Etylengasen som äpplena utsöndrar förhindrar faktiskt att potatisen gror. Vindruvor bör förvaras i kylen för att dämpa mogningsprocessen. När man väljer druvor i affären bör man leta efter gröna, böjbara stammar. Det tyder på att de är färska. Äldre druvor får en mörkare och mer träaktig stam. Det är en konst att hitta en perfekt avokado. Passa på att köpa upp ett litet lager när de är på extrapris. Köp dem hårda och förvara dem i kylen. Ta ut dem ett par dagar innan de ska användas och låt dem mogna i rumstemperatur. Vill man snabba på mognadsprocessen kan man lägga dem i en papperspåse tillsammans med ett par etylenutsöndrande äpplen. Har man för många mogna avokado går det utmärkt att frysa in dem. Mosa först köttet och tillsätt en skvätt citron så att det inte missfärgas i frysen. Även bär, färska örter och grönsaker som purjolök, salladslök och paprika kan frysas in för att förlänga hållbarheten. Grönsaker och örter bör hackas innan det läggs i frysen. Sedan kan man enkelt ta fram precis så mycket man behöver.
: Tips för längre hållbarhet
Hur vet man om en apelsin är dålig?
Goda mogna apelsiner. Recept med Apelsiner Näringsvärden Apelsiner kan ätas färska som de är men är också goda i pajer, kakor och sallader. Man kan också göra saft, juice och marmelad av apelsiner. Rivet apelsinskal ingår i en del bakverk. När man river apelsinskal, tänk på att använda ett bra rivjärn och att inte riva av mer än det yttersta oranga skalet och inget av det vita för då blir smaken besk.
Tänk också på att tvätta skalet ordentligt innan. Apelsin är en citrusfrukt som är en viktig c-vitaminkälla och god att äta som den är. Kläm lite på frukten så blir den lättare att skala. Använd gärna apelsinskalare (små billiga plastverktyg) eller skär apelsinen i 4 klyftor och ät. Apelsiner är lite temperaturkänsliga.
Om apelsinerna får köldskador får de bruna insjunkna fläckar. Gamla apelsiner får också bruna fläckar, mest vid stjälkänden. Apelsiner kan också drabbas av mögel, röta och uttorkning. Släng apelsiner som är dåliga. Det går inte att skära bort delar av en dålig apelsin och äta resten.
Är det farligt att äta gammal frukt?
1 AV 2 Hur ofta slänger du mat som legat lite för länge i frysen? Foto: Shutterstock 2 AV 2 Faktum är att det mesta går att frysa väldigt länge. Det kan tappa smak och konsistens men blir inte dåligt eller farligt. Foto: Shutterstock Publicerad: 26 dec 2017, kl 19:00 Är det farligt att äta mat som legat länge i frysen? Det korta svaret är ett rungande NEJ.
Men det finns andra faktorer som spelar in i om du vill äta det eller inte. Här listar vi hållbarheten för en rad olika livsmedel, som kyckling, grönsaker och nötkött, och avslöjar hur länge du kan frysa dem innan det blir dags att säga adjö. Vi svenskar slänger otroligt mycket mat. Enligt Naturvårdsverket står våra hushåll för 717 000 ton matavfall varje år, vilket motsvarar cirka 74 kilo per person.
Och mycket av det som slängs är helt i onödan. Många glömmer exempelvis bort att frysen är en utmärkt apparat för att livsmedel inte ska gå till spillo. Mycket av det vi äter går nämligen alldeles utmärkt att frysa och ofta längre än vad vi tror. Exakt tidsbegränsning kan skilja sig beroende på vilken organisation du frågar.
Kan man äta gamla äpplen?
GP Konsument köpte in elva olika varianter av äpplen. Några var av samma sort men i olika storlek. Andra var av samma sort men förpackades i olika fabrikats påsar. Vi lade ett helt och ett ituskuret äpple av varje på numrerade tallrikar och väntade. Och väntade.
- Äpplehalvorna såg aptitliga ut i runt två veckor.
- En månad efter inköpet var de flesta halvorna rejält ruttna och/eller mögliga.
- Flera av de hela äpplena såg däremot i stort sett opåverkade ut efter två veckor.
- Men Discovery-äpplet från Sverige var till hälften mögligt och Red Paula i påse från Willys rejält angripet.
Ekologiska Gala Bio hade blivit lite slappt i skalet medan Golden Delicious och Granny Smith fortfarande såg helt nyinköpta ut. Två veckor senare, var Gala Bio helt genomruttet och slängdes tillsammans med oätliga Discovery samt de två olika Paula Red-äpplena, de senare förpackade i påsar från kedjorna Willys och Icas lågprismärken.
En dryg månad senare, efter sammanlagt tio veckor, var det dags för de två svenska äpplena Aroma och Röd Gravensteiner att vara helt oätliga och slängas. Två veckor efter det, nästan tre månader efter inköpet, såg Granny Smith-äpplet fortfarande ut som om det vore helt nytt. Det var först efter sammanlagt 14 veckor som ledaren i äppleracet började tappa formen för första gången.
Inte utseendemässigt, det såg fortfarande lika slätt och fint ut, men under ytan började det bli mjukt och svampigt. När vi efter drygt 20 veckor skar det fortfarande fint gröna äpplet mitt itu var det alldeles brunt inuti. Vad beror det på att äpplena håller sig så olika länge? – Det går inte att slå fast att det beror på hur de lagrats, att äpplena håller så olika länge.
Mest beror det på vilken sort det är. Jonagold kan du utan problem lagra upp till femton månader. Pink lady kan du också lagra länge, likaså svenska Aroma men gärna under fem grader annars kan de drabbas av lagersjukdom, det är vanligt, säger Jan Louen, rådgivare på Äppelriket, Sveriges största medlemsförening för äppelodlare.
Han vill inte göra någon värdering av vad som är bra eller dåligt. Det äpple som höll sig fräschast längst i vårt test, ett Granny Smith från Frankrike, såg i stort sett lika fint ut utanpå hela tiden men var efter tjugo veckor helt brunt inuti. Vad beror det på? – I Frankrike använder man sig av en efterskörds-behandling, Smartfresh.
Man kan använda helt andra procedurer på ett sådant hårt äpple, säger Jan Louen. GP Konsument avslöjade i maj 2006 att metoden Smartfresh används på äpplen som säljs i svenska butiker. Metoden innebär att äpplen gasas med 1-metylcyklopropen efter att de skördats. Gasen förhindrar äpplet från att bilda etylengas, vilket är en förutsättning för att mognadsprocessen skall fortskrida.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, säger i en utvärdering att användningen av 1-MCP på äpplen “enligt god jordbrukspraxis inte ger resthalter som medför någon hälsorisk för konsumenter”, något svenska Livsmedelsverket instämmer i. I realiteten kan det betyda det att äpplet du äter kan vara över ett år gammalt.
Fakta: Gammal frukt Det finns över tusen äpplesorter som odlas i världen. Den äldsta sortbeskrivningen kommer från ett kloster i England och är från 1204. Man kan hitta många rester från äpplen vid boplatser från yngre sten- och bronsåldern i Centraleuropa. I norden nämns äpplet tidigast i Snorre Sturlassons Edda.
Fram på 1700-talet var äpplet en frukt för lite finare klasser och användes i gröt, tryfferade stekar samt till äppelvin. Enligt den nordiska mytologin åt asarna åt av Iduns äpple för att slippa åldras. Cajsa Warg nämner i sin kokbok från 1755 äpplet som en av ingredienserna i en skånsk äppelkaka, gjord av äppelmos och brynt, rivet bröd.
- Älla: ekdahl.org Fakta: Förvaringsmetoder Innan äpplena kommer till butik har de ofta varit lagrade i så kallade ULO-lager (Ultra Low Oxygen).
- I dessa lager finns inget syre vilket gör att mognaden av äpplena avstannar.
- ULO-lagren gör att hållbarheten ökar avsevärt och att äpplena går att lagra under en längre tid.
Direkt när äpplena plockas ut från ULO-lagret börjar mognadprocessen igen och hållbarheten sjunker från dag till dag. Äpplena är en färskvara. Om äpplena stöter emot varandra så kommer röta att utvecklas under skalet vilket minskar äpplets hållbarhet. Källa: alltomapple.se Detta innehåller äpplet Näringsvärde i ett äpple per 100 gram: Energi 56 kcal/232 kJ Protein 0 gram Fett 0,1 gram Mättade fettsyror 0 gram Kolhydrater 12 gram Fibrer 2 gram C-vitamin 12 milligram D-vitamin 0 mikrogram Folat 2 mikrogram Järn 0,1 milligram Zink 0 milligram Kalcium 4 milligram Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas 2014-01-28.
Kan man överleva på frukt?
Hälsorisker – Enligt näringsfysiologer måste vuxna vara försiktiga att följa en frukteriansk kost för länge. En frukteriansk kost är inte lämplig för tonåringar och helt och hållet olämplig för barn. En rent frukteriansk diet ökar risken för bristsjukdomar.
Kan bananer förvaras i kylskåp?
Förvaring – Är bananerna gröna när du får hem dem är det bäst att förvara dem i rumstemperatur. Lägg dem gärna i en plastpåse så att de inte torkar ut och så att deras naturliga etengas kan hjälpa till med processen. Det bör inte ta längre än ett par dagar innan de blir gula. Lägg dem inte i kylskåpet, bananer tycker inte om kyla.
Kan man ha äpplen i kylskåpet?
Förvaring – Äpplen förvaras helst längst ner i kylskåpet. Ligger de i rumstemperatur blir de snabbt mjöliga. Ett annat utmärkt sätt att förvara äpplen på är att helt enkelt förädla dem på något sätt. Koka mos, chutney, olika inläggningar, torka dem eller göra must till exempel. Då kan de räcka riktigt länge.
Hur länge håller sig äppelmos i kylen?
Vad händer när vi utesluter socker? – Att tillsätta socker till vanligt äppelmos/sylt är en effektiv konserveringsmetod. En hög sockerhalt är det som gör att vanlig sylt håller sig länge i en burk i kylen. Osötad äppelmos behöver därför frysas in om du gör en stor sats. I kylen håller den sig lite mer än en vecka.
Kan man förvara äpplen i kylskåpet?
Förvaring – Äpplen förvaras helst längst ner i kylskåpet. Ligger de i rumstemperatur blir de snabbt mjöliga. Ett annat utmärkt sätt att förvara äpplen på är att helt enkelt förädla dem på något sätt. Koka mos, chutney, olika inläggningar, torka dem eller göra must till exempel. Då kan de räcka riktigt länge.
Kan bananer förvaras i kylskåp?
Förvaring – Är bananerna gröna när du får hem dem är det bäst att förvara dem i rumstemperatur. Lägg dem gärna i en plastpåse så att de inte torkar ut och så att deras naturliga etengas kan hjälpa till med processen. Det bör inte ta längre än ett par dagar innan de blir gula. Lägg dem inte i kylskåpet, bananer tycker inte om kyla.
Kan man lägga bananer i kylskåpet?
Bananer – Bananer ska inte förvaras i kylskåp, eftersom detta gör dem svarta. Bananer mognar snabbt tillsammans med andra mogna bananer eller med tomater och avokado. De producerar nämligen mycket ethylen som är det ämne som frammanar mognaden av omogen frukt.
Kan man ha banan i kylskåpet?
1. Bananer – Många lägger bananer i kylen för att de annars blir bruna alldeles för snabbt. Men kylen är faktiskt ingen bra förvaringsplats. Banan är en tropisk frukt som är mycket känslig mot kyla. Den får lätt köldskador och skalet blir mörkt och missfärgat i kylen. Om man nu inte har ett svalt skafferi så finns det tyvärr ingen riktigt bra genväg för att förvara bananer en längre tid. Det bästa är att köpa ett litet antal åt gången – så hinner du äta upp dem innan de blir bruna. Och skulle de hinna bli bruna i alla fall kan du ju alltid använda dem till en mumsig banankaka.