Aktuellt | 500 gram grönsaker, frukt och bär – så ser det ut! 07 feb 2022 Rekommendationen är att alla över 10 år bör äta 500 gram grönsaker, frukt och bär varje dag. Men att veta hur 500 gram ser ut i frukt och grönt kan vara svårt, både för stora och små. Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR12) bör alla barn över 10 år äta 500 gram grönsaker, frukt och bär varje dag.
Detsamma gäller vuxna. För barn under 10 år är siffran 400 gram. Men att veta rekommendationerna i gram innebär inte alltid att vi kan översätta de till faktiska mängder grönsaker, frukt och bär. Det vill säga, till exempel hur stor morot, hur många frukter, bär eller salladsblad vi behöver få i oss under en dag.
Att man behöver äta ganska mycket salladsblad för att komma upp i 500 gram vet nog de flesta. Men om man äter olika grönsaker och frukter under dagen så behöver det inte bli så stora volymer på tallriken eller till mellanmålet. Speciellt om man också sprider ut det över dagen. Att variera sina grönsaker eller hur man tillagar dom kan göra mycket för att kräsna magar ska våga testa något nytt eller äta samma grönsak som serverades dagen innan. Man kan också använda grönsakerna i till exempel såser, som med krossade tomater och rivna morötter i pastasåsen – eller i soppar som kan mixas släta.
Även baljväxter räknas in i dessa 500 gram som vi mår bra av att äta varje dag, och dessa går ofta bra att använda i såväl såser som biffar och sallader. Hur vi tillagar och serverar grönsaker spelar inte så stor roll. Inte heller om det blir lite mindre ena dagen och lite mer den nästa. Inte heller om det blir mest baljväxter en dag och mest rotfrukter en annan dag.
Det viktiga är att vi försöker äta lite frukt och grönt varje dag – närmare bestämt, ungefär 500 gram om dagen. Enkla tips för mer grönsaker, frukt och bär i vardagen:
Använd 50/50 köttfärs och linser i köttfärsåsen. Blanda ner eller skiva en banan på gröten, yoghurten eller filen. Använd grönsaker som bas i såser och soppor, t.ex. genom att koka och mixa morötter eller med krossade tomater. Ät en frukt till mellanmål. Servera gurk- eller morotsstavar (eller andra grönsaker!) innan middagen när alla är som hungrigast. Mixa eller blanda ut blåbär eller hallon med fil eller yoghurt för hemmagjord bärsmak. Använd frysta grönsaker, de är dels lika nyttiga som färska och håller längre.
Tips! Vill du läsa lite mer rekommenderar vi den här listan där Livsmedelsverket listar de 10 mest näringstätaste grönsakerna: I de två kollagen syns följande grönsaker, frukter och bär: Kollage 1: 4-5 cm gurka (ej uppskuren i bitar eller stavar), en banan, en apelsin, en stor tomat, en avocado och en kiwi.
Contents
- 1 Kan man äta hur mycket grönsaker som helst?
- 2 Vad händer om man äter mycket grönsaker?
- 3 Kan man gå upp i vikt av att äta grönsaker?
- 4 Hur går man ner 5 kilo på en vecka?
- 5 Är morötter bra för viktnedgång?
- 6 Vilken frukt ska man undvika om man vill gå ner i vikt?
- 7 Kan man äta för mycket sallad?
- 8 Hur ofta ska man äta grönsaker?
Kan man äta hur mycket grönsaker som helst?
Kan man äta hur mycket frukt och grönsaker som helst? Publicerad: 15 mar 2004, kl 17:05 Fråga fredrik om GI [email protected] ? Jag har en fråga om frukt och grönsaker. Kan man verkligen äta hur mycket som helst? Jag äter cirka 2 000-2 300 kcal om dagen, tränar hårt fyra till fem gånger i veckan, och kan äta frukt och grönsaker med upp till 500-600 kcal om dagen.
Vill gärna gå ner tre kilo och tänker då att jag kanske borde dra ner på mitt kaloriintag. Jag är nog en vad du kallar för “fettfobiker” och har svårt att äta saker jag vet innehåller fett. ! Fredrik svarar: I stort sett kan du äta hur mycket frukt och grönsaker som helst.500-600 kcal i form av dessa livsmedel är jättebra för både formen och hälsan.
Viktminskning nås effektivast och mest varaktigt genom att man äter föda av bättre kvalitet och ökar energiförbrukningen. Det sistnämnda är definitivt enklast att uppnå genom att man rör på sig mer. Tänk dessutom på att fett, särskilt rätt fett, snarast ökar fettförbränningen.
Hur mycket grönsaker är 500g?
500 g frukt och grönsaker i bilder – Hur mycket frukt och grönsaker äter du? Ungefär två frukter och tre rejäla nävar grönsaker är till exempel 500 g. Faller du under 500 g markeringen? Bara lugn, då finns det ju potential att förbättra din kosthållning! Ta inspiration från bildserien nedan, där varje enskild bild innehåller totalt 500 g frukt och grönt.
- Det finns även data som talar för att ett högre intag än 500 g är fördelaktigt, rekommendationen kan alltså ses som den minsta acceptabla mängden för goda matvanor.
- Tänk på att vikten gäller livsmedlets ätbara delar.
- Potatis ingår inte gruppen (trots att det också är ett näringsrikt livsmedel), men andra rotfrukter är inkluderade.
I dagsläget får även 1 dl komma ifrån fruktjuice, men personligen anser jag att det är bättre att äta sina grönsaker för att maximera näringsintaget, intaget av fibrer samt för att mat i flytande form vid upprepande tillfällen visat sig försvåra aptitregleringen (4). 290 g grapefrukt, 60 g broccoli, 100 g selleri, 50 g hallon. Exempel 2: 190 g äpple, 60 g paprika, 130 g tomat, 40 g sockerärtor, 80 g jordgubbar. Exempel 3: 110 g sparris, 110 g kiwi, 100 g björnbär, 80 g morot, 100 g banan.
Vad händer om man äter mycket grönsaker?
Varför bör vi äta frukt och grönt? – Alla studier om kopplingen mellan vegetabilier och hälsa visar att personer som äter mer grönsaker, frukt och bär löper mindre risk för en rad sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och många cancersjukdomar. – Ät tre rejäla nävar grönsaker och två frukter om dagen, då är du hemma, säger ICAs dietist.
- Vitamin B1 (tiamin) stärker hjärtfunktionen och är viktigt för matsmältningen och nervsystemet.
- Järn och kalcium är viktiga mineraler som finns i vissa grönsaker och påverkar centrala funktioner i vår kropp.
- Alcium har stor betydelse för benstommen, tänderna och muskelfunktionen, medan järn behövs för den kognitiva hjärnfunktionen, immunsystemet och syretransport från de röda blodkropparna till cellerna samt motverkar trötthet och utmattning.
- Detsamma gäller vuxna.
- För barn under 10 år är siffran 400 gram.
- Men att veta rekommendationerna i gram innebär inte alltid att vi kan översätta de till faktiska mängder grönsaker, frukt och bär.
- Det vill säga, till exempel hur stor morot, hur många frukter, bär eller salladsblad vi behöver få i oss under en dag.
- Även baljväxter räknas in i dessa 500 gram som vi mår bra av att äta varje dag, och dessa går ofta bra att använda i såväl såser som biffar och sallader.
- Hur vi tillagar och serverar grönsaker spelar inte så stor roll.
- Inte heller om det blir lite mindre ena dagen och lite mer den nästa.
- Inte heller om det blir mest baljväxter en dag och mest rotfrukter en annan dag.
- Det uppstår problem när de här allt större portionerna blir det nya normala.
- Detta kan förklara varför många människor mer eller mindre omedvetet lägger på sig extra kilon.
- För att gå upp ett halvt kilo i vikt behöver man konsumera ett överskott på 3500 kcal, vilket inte är särskilt mycket om man slår ut det på ett par veckor.
- Oftast ljuger ögonmåttet och de flesta tror att de äter mindre än de faktiskt gör.
- Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig.
- En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc.
- Utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.
- På många livsmedelsförpackningar definieras det ofta hur mycket en portion är.
- Tänk dock på att kvinnor, män och barn behöver olika stora portioner.
- En portion som definieras på paketet är inte alltid lagom för alla.
- Det kan vara bra att använda mindre tallrikar, skålar och glas.
- Vi har för vana att fylla upp tallriken, hur stor eller liten den än är.
- Grönsaker är inte bara fullspäckade med nyttigheter, de håller även nere kalorimängden i en måltid.
- De är mycket svåra att överdosera så börja med att fylla tallriken så mycket som möjligt med dem.
- Även frukt och rotfrukter är bra att fylla ut med.
- De innehåller förvisso ofta mer kalorier än grönsaker, men även många nyttiga vitaminer och antioxidanter.
- Men hur är det med kaloriinnehållet i frukt? Det verkar som att frukt är bland de mest kalorisnåla livsmedlen.
- Således innehåller vanliga frukter som äpple, apelsin, päron, druvor, mango och ananas cirka 50-60 kcal per 100 g trots att det är sött och gott.
- Inte precis något som spränger din kaloribudget.
- Frukt är lättillgänglig När man talar om varaktiga livsstilsförändringar är tillgängligheten viktigast.
- Många tror att hälsosamma matvanor handlar om att ha mer självdisciplin och vara motiverad hela tiden, men i verkligheten handlar det mer om att göra rätt val före det enkla valet.
- Med andra ord gör det enkelt för dig själv att välja vara hälsosam.
- Det kräver mycket mer aktiva val och valet innebär ett övervägande beslut “Vill jag verkligen ha en påse chips?”.
- Om du istället har en skål med frukt som står på köksbänken är du mycket mer benägen att använda det som snacks.
- Grönsaker kräver ofta både att man skär, tillagar dem och kryddar dem medan det räcker med att skölja en frukt för att sedan kunna avnjuta den – lätt som en plätt! Man kan alltså gärna ta “genvägar” så länge slutresultatet är detsamma.4.
- Att äta frukt “gör dig smal” I motsats till vad många moderna bantningsmetoder vill få dig att tro så är frukt inte dåligt.
- Tvärtom är frukt i allmänhet mer till nytta vid viktminskning.
- Det finns ingen mat i sig som är optimal för bantning, men om du byter ut en del av maten med mer mättnadande och kalorisnåla livsmedel så blir nettoresultatet en minskning av kalorier och därmed viktminskning,
Är det bra att äta mycket grönsaker?
Grönsaker innehåller också en stor mängd olika vitaminer och mineraler, och varje grönsak har sin unika sammansättning. Därför rekommenderas det att vi äter många olika sorters grönsaker. Mer variation innebär att vi får i oss av ett brett spektrum av olika vitaminer och mineraler. Till exempel våra viktigaste Findus-grönsaker:
- ärter innehåller näringsämnen som C-vitamin, folsyra och tiamin (vitamin B1) spenat innehåller näringsämnen som folsyra, A-vitamin, kalcium och järn broccoli innehåller näringsämnen som C-vitamin och folsyra gröna bönor innehåller näringsämnen som folsyra
Alla dessa vitaminer och mineraler är viktiga för en mängd olika funktioner i kroppen. A-vitamin har betydelse för synen, immunsystemet och järnmetabolismen, C-vitamin för immunsystemet och nervsystemet, folsyra stärker immunsystemet och motverkar trötthet och utmattning.
Att få i sig tillräckligt med järn är särskilt viktigt för tonårsflickor och kvinnor i förklimakteriet för att förebygga blodbrist som beror på för lite järn. Visste du att sojabönor och spenat är bra källor till järn? Kika på hela vårt sortiment av grönsaksprodukter.
Kan man gå upp i vikt av att äta grönsaker?
– Starkare immunförsvar –
Sundare tarmar Mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer Mer energi Finare hud Bättre sömn Garanterad viktnedgång
Grönsaker är bra, och vill du göra en riktigt bra insats för din hälsa och din kropp så ska du öka intaget av grönsaker. De goda argumenten står nästan på kö. Grönsaker är fyllda med såväl vitaminer som mineraler och antioxidanter som stärker immunförsvaret och sänker din risk för till exempel hjärt och kärlsjukdomar samt vissa former av cancer.
Samtidigt får du också i dig kolhydrater och proteiner samt nyttiga fetter via avokado och oliver. Det gröna guldet uträttar mirakel i dina tarmar. Grönsaker är nämligen generellt rika på kostfibrer som ger näring till de goda tarmbakterierna. Nuförtiden forskas det mycket på tarmbakteriernas betydelse, och allt tyder på att de har stor påverkan på såväl vår hälsa och vårt immunförsvar som vår energinivå och vårt psyke.
Kostfibrerna har också en annan stor fördel. De fyller magen bra och gör dig mätt länge så att du inte kastar dig över kaloribomber mellan måltiderna. Just kalorier är det ont om i grönsaksavdelningen.100 gram grönsaker innehåller en bråkdel av de kalorier som du hittar i samma mängd pasta, ris eller andra former av stärkelserika tillbehör, och därför ger ett ökat intag av grönsaker nästan säkert en viktnedgång och en lägre fettprocent.
Vilka grönsaker ska man äta för att gå ner i vikt?
Grönsaker är som de flesta känner till bra för hälsan för dess innehåll av näring men att öka intaget av grönsaker kan även hjälpa till vid viktminskning eller när man vill hålla vikten efter viktnedgång. Till grönsakerna räknas även rotfrukter, bönor och linser.
Kan man leva på bara frukt och grönsaker?
En frukterian äter i princip endast frön, frukter, bär och nötter från växter och inga bladgrönsaker, animaliska produkter eller spannmål, I dieten ingår grönsaker som botaniskt sett är frukter, exempelvis tomat och gurka, Tanken bakom är att man kan skörda växternas frukter utan att skada den enskilda plantan eller att plantan erbjuder frukterna för förtäring.
Varför ska män inte äta för mycket grönsaker?
Kan man äta för mycket grönsaker? – Ja, och nej Nej, man kan egentligen inte äta för mycket grönsaker – men det är inte bra om grönsakerna konkurrerar ut det nyttiga protein och fett-källor som vi behöver. Vi behöver alla aminosyrorna (proteiner), B-vitaminer, fett av olika sorter är nödvändigt att få i sig osv Det jag menar är att det absolut också är möjligt gå för långt åt andra hållet och glömma proteinkällorna och det nyttiga fettet vi också behöver : Vem bör äta ännu mer grönsaker?
Hur många olika grönsaker ska män äta per dag?
Aktuellt | 500 gram grönsaker, frukt och bär – så ser det ut! 07 feb 2022 Rekommendationen är att alla över 10 år bör äta 500 gram grönsaker, frukt och bär varje dag. Men att veta hur 500 gram ser ut i frukt och grönt kan vara svårt, både för stora och små. Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR12) bör alla barn över 10 år äta 500 gram grönsaker, frukt och bär varje dag.
Att man behöver äta ganska mycket salladsblad för att komma upp i 500 gram vet nog de flesta. Men om man äter olika grönsaker och frukter under dagen så behöver det inte bli så stora volymer på tallriken eller till mellanmålet. Speciellt om man också sprider ut det över dagen. Att variera sina grönsaker eller hur man tillagar dom kan göra mycket för att kräsna magar ska våga testa något nytt eller äta samma grönsak som serverades dagen innan. Man kan också använda grönsakerna i till exempel såser, som med krossade tomater och rivna morötter i pastasåsen – eller i soppar som kan mixas släta.
Det viktiga är att vi försöker äta lite frukt och grönt varje dag – närmare bestämt, ungefär 500 gram om dagen. Enkla tips för mer grönsaker, frukt och bär i vardagen:
Använd 50/50 köttfärs och linser i köttfärsåsen. Blanda ner eller skiva en banan på gröten, yoghurten eller filen. Använd grönsaker som bas i såser och soppor, t.ex. genom att koka och mixa morötter eller med krossade tomater. Ät en frukt till mellanmål. Servera gurk- eller morotsstavar (eller andra grönsaker!) innan middagen när alla är som hungrigast. Mixa eller blanda ut blåbär eller hallon med fil eller yoghurt för hemmagjord bärsmak. Använd frysta grönsaker, de är dels lika nyttiga som färska och håller längre.
Tips! Vill du läsa lite mer rekommenderar vi den här listan där Livsmedelsverket listar de 10 mest näringstätaste grönsakerna: I de två kollagen syns följande grönsaker, frukter och bär: Kollage 1: 4-5 cm gurka (ej uppskuren i bitar eller stavar), en banan, en apelsin, en stor tomat, en avocado och en kiwi.
Hur många gram per portion?
I USA har en del portioner blivit upp till fem gånger så stora jämfört med på 1950-talet. Det finns inte mycket forskning på ämnet från Sverige men vi kan anta att det inte är riktigt lika illa här. Vi vet dock med säkerhet att även våra portionsstorlekar har växt kraftigt de senaste decennierna.
Väg och mät för bättre koll Begreppet “portion” är ett mycket subjektivt mått som alla har sin egen uppfattning om. I och med att den normala portionen hela tiden växer kan det vara svårt att uppskatta hur mycket en rimlig portionsstorlek egentligen är, och att hålla sig till den mängden.
De vanligaste problemet är att man lastar upp för mycket spannmålsprodukter på bekostnad av grönsaker. Att äta för stora portioner behöver emellertid inte handla om berg av pasta. Även små variationer som några extra ostskivor varje dag kan göra stor skillnad under en längre period.
Mät upp en korrekt portionsstorlek och lägg på tallriken för att få en känsla för hur en portion bör se ut. Om man tar sig tid att göra det här några gånger utvecklar man snabbt ett mer pålitligt ögonmått. Dryga ut – Trots deras betydelse för hälsan är det många som kämpar med att få i sig tillräckligt med grönsaker.
Börja gärna måltiden med att äta grönsaker, till exempel i form av en sallad. Då tar man udden av hungern och äter troligen mindre under resten av måltiden. På restaurang – Det är givetvis också viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna när man är ute på restaurang.
Vad är det nyttigaste man kan äta?
Ät mycket grönsaker, frukt och bär. Välj gärna rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök. Du som äter fisk och skaldjur, ät detta två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra fisksorter.
Är det farligt att aldrig äta grönsaker?
De flesta av oss kan äta en måttlig portion grönsaker utan svårigheter. Frukt bör generellt avnjutas i mindre portioner eftersom de innehåller mycket socker. För en del människor kan dock både frukt och grönsaker orsaka problem.
Hur ofta ska man äta grönsaker?
Frukt och grönsaker är nyttiga och vi borde äta mer – minst 5 om dagen. Det motsvarar till exempel två frukter och tre rejäla nävar grönsaker. Hälften av grönsakerna bör vara grova, till exempel morot, broccoli eller vitkål.
Hur går jag ner 3 kg på en vecka?
2. Så gör du en snabb kickstart – Tid: En vecka. Viktnedgång: 2-3 kilo. Du äter bara två gånger om dagen, lunch och middag senast klockan 19, och fastar helt där i mellan (så kallad periodisk fasta). Du äter inga mellanmål. Ditt kaloriintag per dag ska ligga på under 1000 kcal. Satsa på en lunch som innehåller under 500 kcal och en middag på mindre än 600 kcal.
Hur går man ner 5 kilo på en vecka?
Här gäller det att äta massor av grova, kalorisnåla grönsaker, inte minst olika sorters kål. Dessutom bör man undvika förädlade livsmedel och livsmedel som innehåller stora mängder socker och salt, och i stället köpa färska livsmedel. Man bör också fokusera på att hålla sig till fiberrika kolhydrater, som t.
Är morötter bra för viktnedgång?
Hur många kalorier innehåller en morot? – Precis som fettinnehållet är mängden kalorier i en morot också väldigt låg – en normalstor morot på 65 gram innehåller nämligen endast 25 kalorier. Oavsett om du vill upprätthålla en hälsosam livsstil eller försöker att gå ner i vikt är morötter alltså ett bra alternativ om du letar efter en kalorisnål råvara,
Vilken frukt ska man undvika om man vill gå ner i vikt?
Det handlar inte om hur mycket socker eller kolhydrater du äter – men hur många kalorier du äter. – “Low carb”-anhängare (särskilt de som vill sälja dig sin bok eller kosttillskott) argumenterar ofta för att insulin gör dig tjock, men insulin fungerar inte på så sätt utan det handlar om det totala kaloriintaget. LÄS OCKSÅ Protein och viktminskning – betydelsen av protein i ett kaloriunderskott Så det handlar om kalorier och inte kolhydrater. Om du äter mer kalorier än du förbrukar så ökar du i vikt och om du äter färre, minskar du i vikt. Du kan inte spara energi från ingenstans.
Bara för att något smakar sött så är det inte detsamma som att det är onyttigt. En av de sötaste och mest utsökta frukterna, vattenmelon, innehåller bara 30 kcal per 100 gram. Du kan då tänka att 1 kg vattenmelon (utan skal) endast har 300 kcal! Man behöver alltså inte veta mycket om energibalans innan man kan förstå att det är meningslöst att avstå från frukt om du vill gå ner i vikt.2. Frukt fyller mycket i magen på grund av högt vatteninnehåll och det ökar känslan av mättnad (3). Några av de mest mättade frukterna är apelsiner och äpplen. Överraskande nog mättar frukter nästan lika bra som grönsaker i allmänhet (4). Vidare så har frukten fördelen över grönsaker att det är lättare att äta.3.
Låt mig komma med ett exempel: Om du har en påse chips som står i skafferiet så är du mycket mer benägen att äta chips på autopilot än om du inte det hemma. För då måste du ju sätta på dig ytterkläder, sätta dig i bilen, köra till matbutiken och köpa chips.
Frukt förhindrar överätning För att inte tala om att frukt smakar i allmänhet bättre än grönsaker – eller åtminstone kan tillfredsställa ett begär för något sött som grönsaker inte kan – eftersom man inte gärna vill gnaga på en bit broccoli om du är godissugen, men lite mango eller ananas fungerar bra. Hur kan det vara att grönsaker uppfattas som mer mättade och hälsosammare än frukt? Först av allt är grönsaker faktiskt bara marginellt mer mättade och hälsosammare än frukt – om alls (jag återkomma till detta). Vidare kan en del av förklaringen bara vara att frukt gör det lättare att begränsa sötsuget och därmed det totala kaloriintaget.5.
Det är just detta vi kan se i alla vetenskapliga studier gällande fruktkonsumtion och viktminskning, Sålunda ser vi genomgående att fruktintag antingen leder till viktminskning eller åtminstone inte påverkar kroppsvikten negativt – detta gäller både vid randomiserade interventionsstudier och epidemiologiska studier där man observerar en population (6).
När man undersöker fruktintag i interventionsstudier där kaloriintaget är liknande mellan grupperna så ser man alltid samma viktminskning hos de som äter mest frukt – dessutom åstadkommer de stora förbättringar i kolesterolnivåer, åtminstone bland överviktiga (7, 8). Inte ens diabetiker som annars kan ha anledning att hålla tillbaka på socker, förefaller det att dra nytta av att minska på fruktintaget.
Således förbättras inte deras blodsocker eller vikt när de tar bort frukt i kosten (9). Frukt är helt enkelt bra för dig.6. Frukt är nyttigt Nu har vi slagit spiken i kistan gällande myten att frukten är onyttigt. Men trots att mitt fokus i den här artikeln har varit kroppssammansättning så är det också relevant att nämna att frukt är nyttigt. Hälsoeffekten av att äta frukt kan faktisk mätas och därför är mängden fruktintag associerat med en minskning av både den totala dödligheten och dödligheten från cancer, kardiovaskulära sjukdom och diabetes – liksom en lägre risk för diabetesutveckling (10, 11). LÄS OCKSÅ Hur mycket frukt och grönsaker ska du äta?
Kan man äta för mycket sallad?
6) För mycket sallad. Det är absolut inte fel om det är mycket salladsblad i din sallad – tvärtom. Det är både gott, energisnålt och ger volym. Men om det innebär att salladen består av väldigt lite kyckling till exempel, är risken att du inte blir mätt.
Vilka grönsaker ska man äta för att gå ner i vikt?
Grönsaker är som de flesta känner till bra för hälsan för dess innehåll av näring men att öka intaget av grönsaker kan även hjälpa till vid viktminskning eller när man vill hålla vikten efter viktnedgång. Till grönsakerna räknas även rotfrukter, bönor och linser.
Hur ofta ska man äta grönsaker?
Frukt och grönsaker är nyttiga och vi borde äta mer – minst 5 om dagen. Det motsvarar till exempel två frukter och tre rejäla nävar grönsaker. Hälften av grönsakerna bör vara grova, till exempel morot, broccoli eller vitkål.