Hur Mycket Agavesirap Istället För Socker
Agave – Eller agavesirap som det också kallas utvinns ur rötterna på växten Agave och växer naturligt i Mexico och USA. Konsistensen är ungefär som lönnsirap. Agavesirap har ett lågt GI värde och ger en mycket lägre glykemisk belastning än socker. Agave innehåller fruktos och bör fortfarande användas sparsamt, vilket man med fördel också gör eftersom att sötningen är 25% mer än i vanligt socker.

Kan man byta ut socker mot agavesirap?

Nyttiga alternativ till vanligt socker Blogginlägg – 29 Januari 2016 12:16 Att undvika raffinerat socker är – numera – en av grundpelarna hos i princip alla hälsoförespråkare. Men vad ska man då välja om man ändå vill ha något sött? Finns det några smarta alternativ som funkar till bakning eller desserter.

  1. Vi lät vår kostexpert Ola Lauritzson gå igenom några olika alternativ.
  2. Vanligt, raffinerat socker innehåller faktiskt inget nyttigt överhuvudtaget, bara en massa kalorier som påverkar såväl blodsocker som insulinnivån i kroppen”, säger Ola Lauritzson.
  3. Men ibland vill man ändå ha något sött, inte minst till desserter och i bakning.

Glädjande nog finns det numera allt fler bra alternativ till vanligt vitt socker. Men att rakt av byta ut vanligt socker mot sötningsmedel när vi bakar blir inte alltid bra eftersom sötningsmedlen inte har samma egenskaper att “lyfta en kaka”. Ofta gäller det då att använda mer bakpulver eller vispa äggvita hårt om det handlar om en dessert.

Sötningsmedel har inte heller samma konserverande egenskaper som vanligt socker och bör inte användas för att grava lax eller göra inläggningar med sill. Generellt kan man dela in sockeralternativen i två grupper, de naturliga och de syntetiska. Till den förra gruppen hittar vi honung, agavesirap, kokossocker och vanlig torkad frukt liksom sockeralkoholer, som utvinns ur vanliga sockerarter som sackaros, fruktos och laktos, liksom det senast godkända sötningsmedlet, steviaglykosider, som utvinns ur Steviabusken.

I den andra gruppen finns sötningsmedel med kända namn som aspartam och suckralos som finns rikligt i light produkter och marknadsförs under namn som Hermesetas och Suketter. “Man bör tänka på att även syntetiska sötningsmedel kan ha negativ påverkan trots att de varken innehåller kalorier eller kolhydrater.

Den söta smaken kan trigga igång onödigt sockersug och vissa sötningsmedel tros påverka tarmfloran på ett negativt sätt. Så långt det är möjligt tycker jag man bör undvika även dessa”, förklarar Ola Lauritzson. Naturliga sockeralternativ Torkad frukt: naturlig sötma Torkade aprikoser, russin, dadlar och fikon är naturligt söta och är ett bra alternativ till raffinerat socker i desserter och bakning.

Socker i dess mest naturliga form. Dela, hacka eller mixa om du vill få till mindre bitar. Eller ät som de är istället för godis. Honung: vårt äldsta naturliga sötningsmedel Naturligt sötningsmedel som består av ungefär hälften fruktos, hälften glukos. Energiinnehållet är ungefär detsamma som hos vanligt socker, men honung är oraffinerat och innehåller en del antioxidanter, vitaminer och mineraler som kan ha en antiinflammatorisk effekt.

  • Vårt äldsta sötningsmedel som är helt naturligt.
  • Finns i olika former, där de flytande varianterna har högre fruktosinnehåll än de stela.
  • Akaciahonung har särskilt lågt GI.
  • Råsocker, farinsocker och Muscovado: mindre raffinerat socker med mer smak Innehåller något mer antioxidanter och näringsämnen än vanligt socker, men har i princip samma effekt på kroppen som vitt socker och bör därför användas med måtta.

Kan också bidra med viss smak, som lakrits eller kola, och passar därför bra till vissa rätter eller bakverk och choklad. Kokossocker: smak av kola Tillverkas av nektar från kokospalmens blommor. Sockret har en ljusbrun färg och smakar lite kola. Kan användas istället för vanligt socker och har lågt GI.

  1. Agavesirap eller agavenektar: kan passa till drycker Utvinns ur saven från en mexikansk kaktus och består till största delen av fruktos.
  2. Har lägre GI-värde än vanlig sirap och socker men är sötare.
  3. Lättflytande och kan därför passa bra även till drycker.
  4. Stevia: inga kalorier Stevia är ett växtsläkte som innehåller glykosider och är ungefär 300 gånger sötare än socker.

Innehåller inga kalorier och påverkar inte tänderna. Kan ha viss smak av anis. Steviaglykosider godkändes som sötningsmedel i december 2011 inom EU, men har använts länge i Japan. Kan användas i matlagning och bakning, tål höga temperaturer. Steviasocker: passar till bakning En blandning av stevia och erythritol, samma sockeralkohol som finns i sukrin och sötin.

Steviasocker är cirka fem gånger sötare än socker. Passar till bakning, matlagning, bär, fil, dryck som kaffe och te eller hemgjord saft. Jäsning baserad på jäst kan ta längre tid än traditionellt. Påverkar inte blodsockret nämnvärt, men den söta smaken kan ändå trigga sötsug. Sukrin/Sötin/Sötrix: passar till bakning Baseras på sockeralkoholen erythritol som finns naturligt i bland annat päron, meloner och svamp.

Sukrin, sötin och sötrix görs genom fermentering av kolhydraterna i frukten. Man tillsätter en bakteriekultur till glukosen, som sedan omvandlas till erythritol. Passar i bakverk, matlagning och drycker. Påverkar inte blodsockret nämnvärt, men kan ändå trigga sötsug.

Till skillnad från andra sockeralkoholer orsakar inte erythritol gasbildning i någon större utsträckning. Xylitol (Björksocker): ofta i tuggummin Är en sockeralkohol som tillverkas av sockerarten xylos och utvinns ur saven från björkträdet. Är ungefär lika sött som socker, men har lägre GI-värde. Stimulerar salivutsöndringen och kan därför vara bra för munhälsan.

Finns i många tuggummin. Andra sockeralkoholer: ger ofta en laxerande effekt Sockeralkoholer framställs ur vanliga sockerarter som fruktos, glukos och laktos. De innehåller färre kalorier än socker och är mindre söta. Kroppen har svårt att bryta ner sockeralkoholer vilket gör att de får en mindre påverkan på blodsockret, men också att många har laxerande verkan.

Är agavesirap bättre än socker?

Nyttigt socker? Mat Honung, agavesirap, kokossocker och björksocker – det låter naturligt och påstås vara bättre än vanligt socker. Ibland framställs det till och med som hälsosamt. Hur ligger det egentligen till med dessa trendiga sockervarianter? Av: Clara Rausing Publicerad 26 september 2016 Näringsrika och naturliga? Som konsument är det lätt att bli förvirrad i den eviga sockerdebatten. Nya sockervarianter poppar upp som aldrig förr och marknadsförs som mer näringsrika än vanligt socker, ibland till och med som hälsosamma. Är det fritt fram att äta dessa sötningsalternativ? Det stämmer att det finns sockervarianter som innehåller en del näringsämnen som inte finns i vanligt vitt socker.

  1. Dock i så pass försumbara mängder att de inte har någon effekt på hälsan i praktiken.
  2. Socker och andra sötningsmedel är helt enkelt ingen källa till näring utan endast något man bör unna sig då och då för att det är gott.
  3. Är man ute efter vitaminer, mineraler och antioxidanter är det frukt och grönsaker som gäller.

Ibland hör man argumentet att dessa produkter är mer “naturliga”. Vanligt socker är dock ingen onaturlig produkt. Det framställs ur sockerbetor eller sockerrör och är minst lika naturligt som andra alternativ. Kokossocker – Kokossocker utvinns ur kokospalmens blommor.

Det innehåller nästan lika mycket energi som vanligt socker men påverkar blodsockret i mindre grad. Däremot innehåller det betydligt mer fruktos än vitt socker. Fruktos är en sockerart man bör undvika att få i sig för mycket av eftersom det kan vara skadligt för levern. Det kan bara tas upp av levern och omvandlas i större utsträckning än glukos till fett.

Palmsocker – Palmsocker utvinns också ur kokosträdets blommor. Det påminner alltså om kokossocker men utvinns från en annan art och har en aning rökigare smak. Det ger precis som kokossocker nästan lika mycket energi som vitt socker, men belastar blodsockret i mindre utsträckning på grund av det höga fruktosinnehållet.

Björksocker – Björksocker är en sockeralkohol som länge gått under namnet xylitol. För diabetiker kan björksocker vara ett bra alternativ eftersom det har en mycket liten effekt på blodsocker- och insulinnivåer. Det har även visat sig kunna minska risken för karies. Det är lika sött som vanligt socker men energiinnehållet är mindre än hälften.

Agavesirap – Agavesirap utvinns ur stammen från olika arter av växten agave. Sirapen innehåller, precis som kokos- och palmsocker, mindre energi och påverkar inte blodsockret lika starkt som vitt socker. Däremot är det extra rikt på fruktos som kan belasta levern onödigt mycket.

Honung – Honung har länge använts som en bakteriedödande naturmedicin. Och det stämmer att honung har en viss antibakteriell effekt. Dessutom innehåller det en mindre mängd vitaminer, mineraler, antioxidanter och enzymer. De flesta nyttiga ämnen i honungen förstörs dock vid upphettning. Ur hälsosynpunkt finns det därför ingen anledning att använda honung som sötning i till exempel varma drycker eller bakverk.

Däremot kan det passa bra som sötning av kall mat. Även om det inte är nyttigare än vanligt socker ger det en annan smak och det är därför en god anledning till att använda honung. : Nyttigt socker?

Kan man använda agave sirap istället för vanlig sirap?

Agavesirap – Agavesirap är ett flytande sötningsmedel som utvinns ur plantan Agave i Mexico. Byter du ut den ljusa sirapen mot agave får du en kola med en sötma som inte är lika intensiv i smaken.

Vad är skillnad på agavesirap och vanlig sirap?

“Vad är sant om socker och sirap?” Fråga: Jag har hört att agavesirap och honung är bättre än vitt socker. Likaså sägs det att råsocker och muskovadosocker är att föredra när man bakar. Är det egentligen någon skillnad näringsmässigt?

Ulla-Lena Svar: Som du mycket riktigt påpekar finns det olika sorters socker – vanligt vitt socker, brunt råsocker, fruktsocker, men även nyare och mer spännande varianter som muskovadosocker och kokossocker.

Muskovadosocker har en skarpare smak än vanligt socker, medan smaken på kokossocker påminner lite om kola. Fruktsocker är speciellt på så sätt att det påverkar blodsockret mindre än vitt socker, men det har å andra sidan andra effekter i kroppen som inte anses vara så goda.

Jag vill poängtera att det här gäller för rent fruktsocker, inte för frukt som sådan.) Gemensamt för alla produkterna är att de fortfarande är socker – de ger sötma och en hel del energi men i stort sett ingen näring i form av vitaminer, mineraler eller antioxidanter. Honung är i allmänhet mer näringsrikt än socker, men skillnaderna är så små att det inte spelar någon större roll.

Det gäller även sirap, som många använder i stället för socker vid bakning. Oavsett vilken sorts sirap man använder är det kort och gott sirap. Men det kan ju ändå vara roligt att prova någon variant som man inte använt förut. Ganska nya sirapssorter på marknaden är dadelsirap och agavesirap.

  • Dadelsirap har en tydlig smak av dadel, och agavesirapen är något sötare än vanlig sirap och därför kan man ta lite mindre av den.
  • Dessa sirapssorter innehåller också något mer näringsämnen än den vanliga sirapen, men det är som sagt fortfarande sirap.
  • Däremot finns det andra egenskaper som man kan behöva ta hänsyn till för att bakningen ska bli lyckad.

Av erfarenhet vet jag att muskovadosocker inte lämpar sig för att bränna av crème brûlée med, och agavesirapen behöver man inte använda riktigt lika mycket av, vilket gör att man kan behöva modifiera receptet något för att få rätt konsistens. Man kan gärna experimentera med olika sorters socker och sirap – inte för att den ena varianten skulle vara bättre näringsmässigt än någon annan, utan framför allt för att det kan vara spännande med lite nya smaker.

Kan man använda agavesirap?

Agave – Eller agavesirap som det också kallas utvinns ur rötterna på växten Agave och växer naturligt i Mexico och USA. Konsistensen är ungefär som lönnsirap. Agavesirap har ett lågt GI värde och ger en mycket lägre glykemisk belastning än socker. Agave innehåller fruktos och bör fortfarande användas sparsamt, vilket man med fördel också gör eftersom att sötningen är 25% mer än i vanligt socker.

Vad använder man agavesirap?

Användning i mat och dryck – Agavesirap är 40 till 60 % sötare än vanligt socker och kan ersätta socker och honung i de flesta recept. Agave används ofta som ett alternativ i matlagning. Eftersom det är lättlöst även i kalla drycker är det ett bra sötningsmedel för,,, saft, etc.

You might be interested:  Hur Gör Man Varm Choklad Med Oboy?

Vilket är det nyttigaste sockret?

9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker: – 1. Frukt och bär (inklusive dadlar): “Inte bara tomma kalorier – Många frukter och bär är naturligt söta och funkar jättebra till både mat och bak. Söta bär i en mustig gryta kan verkligen lyfta rätten och banankakan är en klassiker.

Dadlar har blivit mycket populärt att använda i bak och passar perfekt som sötma i rawfood-bakverk. Det finns även dadelsirap att köpa. När du använder frukt och bär som sötning får du dessutom i dig massa näring och inte bara tomma kalorier.2. Björksocker: “Lågt GI” – Även kallat xylitol och likt vanligt socker till både utseende och sötma.

Har ett lågt kaloriinnehåll och ett lågt GI, vilket betyder att blodsockernivån inte påverkas lika mycket. Björksockret är mycket lättanvänt och du kan använda det precis som vanligt socker, eventuellt behövs en lite mindre mängd då en del upplever björksockret lite sötare.

Björksockret kan dock ge en kylande känsla i munnen, speciellt om den används i stora mängder och ska ej överkonsumeras då vissa kan reagera med magbesvär.3. Agavesirap: “B rett användningsområde” – En sirap som produceras från Agaveväxten. Sirapen har hög sötma och neutral smak vilket gör att den har ett brett användningsområde.

Den är lättflytande vilket gör den lätt att använda.4. Stevia: “Hög sötma – och påverkar inte blodsockret” – Stevia tillverkas av glykosider ifrån steviaväxten, även kallad sötflockel. Den finns i flera olika varianter, både flytande och i “strö” variant.

Den har mycket hög sötma och kan ge en nästan bitter bismak vid användning av en stor mängd. Stevian är helt utan kalorier och påverkar inte blodsockret alls. Någon droppe flytande Stevia fungerar mycket bra som sötning i både varma och kalla drycker, till exempel smoothies. Strövarianten kan användas som vanligt socker i bakning.

Du kan däremot inte använda samma mängd stevia som vanligt socker då stevian har en mycket högre sötma. Ett tips är att blanda Stevia med med någon annan sötning. På så vis får man en bättre sötma och mindre bismak.5. Honung: “Nyttig med karakteristisk smak” – Nyttig, söt och med karakteristisk smak.

Det finns många olika sorter och det kan vara roligt att variera dessa för att få olika karaktär i din bakning och matlagning. Honungen innehåller även vitaminer, mineraler, antioxidanter. sägs till exempel ha en mängd medicinska fördelar. Använd en liten sked i ditt te under förkylningstider.6. Sukrin: “Kan ersätta vitt socker rakt av – men har noll kalorier” – Även kallat Erythritol.

Sukrin består av en sockeralkohol som finns naturligt i en del frukt och svamp. Sukrin finns i många olika varianter allt ifrån strö till florsockersvariant samt ett brunare socker som kan användas i stället för farinsocker. Detta gör att sötningen har ett brett användningsområde.

Sukrinen upplevs lite sötare än vanligt socker och kan ge en kylande känsla/eftersmak. Kan så gott som bytas ut rakt av mot vitt socker. Precis som stevian innehåller sukrin noll kalorier och påverkar inte blodsockret. Det bruna sukrinsockret är blandat med maltextrakt samt stevia, har lite mindre kylande smak än de andra och passar därför i bakverk där det krävs större mängd.7.

Kokossocker: “Lågt GI och min personliga favorit” – Min personliga favorit. Sockret tillverkas av nektar från kokospalmen. Kokossocker har ett lågt GI och påverkar inte blodsockernivån lika mycket som vanligt socker. Kokossockret är likt farinsocker i utseende och har en god och unik, kolaaktig smak som ger bakverken en särskild karaktär.

  1. Okossocker är även rikt på mineraler.8.
  2. Yaconsirap: “Bra för tarmfloran och mycket näringsrik” – Den mörka och smakrika sirapen görs av roten på yaconväxten som är släkt med solrosen och jordärtskockan.
  3. Den kan användas på samma sätt som honung eller agave och sägs ha en mängd hälsofördelar, till exempel vara bra för tarmfloran samt vara mycket näringsrik.9.

Lönnsirap: “Naturligt rik på mineraler” – Tillverkas ifrån saven från lönnträdet. Har en god sötma och en karakteristisk smak, används med fördel i kakor och bakverk. Den är naturligt rik på mineraler. Perfekt som klassiskt tillbehör på pannkakor, kanske för en lyxig helgfrukost.

Av Isabelle G Hedander Kategori:

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken. Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation.

I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier. Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks.

Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna. Ska du dricka en svart kopp kaffe, en latte med komjölk, eller en capuccino med havremjölk idag? Ditt val av kaffe spelar större roll för planeten än du kanske tror.

Det visar WWF:s årliga Vegoguide. Hur ofta rör du vid din telefon varje dag? Troligen för många gånger. Ännu en anledning att minska ditt mobilanvändande är att det kan leda till allergier. Ser du hunden som människans bästa vän och katter som självständiga varelser som på sin höjd tolererar oss? I så fall är det dags att tänka om! Forskning visar nämligen att katter knyter an till sina ägare lika mycket som hundar.

  • Det har dykt upp nagellack i butikerna med märkningen “10-free”, som ska vara fria från de tio värsta kemikalierna som vanligen finns i nagellack.
  • Men vilka är dessa kemikalier och varför är just de värst? Och vad innehåller de mindre giftiga lacken istället? Vi frågade Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg! Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där.

Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning. Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare “fysisk aktivitet paradoxen”, och har visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

  • Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost.
  • Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika! Nu när mörkret lägger sig allt tidigare på kvällarna är det många som känner sig tröttare och mer ofokuserade.

Men lugn! Det finns faktiskt en hel del örter som bidrar till både mer energi och bättre koncentration. Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa.

Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus. Känns det snorigt och hostigt? Om du vill slippa lindrigare undan finns fler tips än C-vitamin och echinacea. Här är tre exempel på bra örter som effektiva mot just förkylning, influensa och infektioner i luftvägarna.

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen. Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva.

Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut. TikTok har blivit det mest populära sociala mediet för unga de senaste åren. Att sociala medier kan leda till psykisk ohälsa vet vi redan. Men nu visar forskning att just TikTok kan leda till osunda kroppsideal och ätstörningar hos unga. Att växa upp i ett hem med hund kan fungera som ett skydd mot att senare i livet utveckla den svåra psykiska sjukdomen schizofreni.

Hemligheten kan ligga i hundars bakterieflora. Det visar amerikansk forskning. Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar.

Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel! Har du mörka ringar eller påsar under ögonen? Eller torr hy runt ögonen med fina linjer? Håll utkik efter rätt ingredienser i ögonkrämen, utefter de behov som just du har. Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen.

Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären. Njut av ett hembakat, saftigt bröd som passar perfekt med en kopp te i höstrusket! Detta bröd är bakat med naturligt glutenfritt durramjöl.

  • Dessutom är det fullt av nyttiga vitaminer tack vare både morotsjuice och rivna morötter.
  • Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress.
  • För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott.

Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. I en amerikansk studie, där man följt 2 801 deltagares matvanor under 20 år, kunde man konstatera att de som åt mycket frukt, bär och andra växtbaserade livsmedel fick ett skydd mot demens.

  1. När män drabbas av erektionsproblem kan det vara ett tidigt tecken att de kan så småningom kan drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
  2. Nu visar en svensk studie att män som använder potensmedicin verkar leva längre.
  3. I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen.
  4. Då är det viktigt att se över sina matvanor.

Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa. Varför är så många så förtjusta i katter? Forskning tyder på att de helt enkelt är oemotståndliga för oss.

Våra hjärnor tolkar nämligen katters jamande på samma vis som spädbarnsskrik. Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

Kvinnors klimakterieålder har stigit över tid. Men var tredje kvinna har svårt att fastställa exakt ålder för när hon kommit in i klimakteriet, enligt en studie från Göteborgs universitet. Anledningen? Ökad användning av hormonspiral och p-piller. Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv – de sprider glädje, är kärleksfulla lekkamrater till barn och ett tryggt sällskap till våra äldre.

  • Men de kan även hjälpa till vid olika former av neuropsykiatriska diagnoser och vara ett stort stöd för den med psykisk ohälsa.
  • Sätt guldkant på din vardagsmiddag med en smakrik, klassisk italiensk grönsaksröra med tomater, aubergine, oliver, selleri och kapris.
  • Servera med en krämig mozarella, eller kanske bara en bit bröd! Den är färglös, saknar doft och många pratar om den.

Har du hört talas om MCT-olja? MCT8 är premiumvarianten av den trendiga kokosoljan, och ger snabbt bränsle till hjärnan. En matsked till frukost gör dig mätt och pigg hela dagen – och håller ditt blodsocker stabilt. Har du hört talas om adaptogener som gör dig lugnare och piggare? Men hur kan det komma sig att du faktiskt får mer energi av att bli lugn? Och vad är skillnaden mellan en adaptogen och en vitamin? Och hur fungerar stimulantia jämfört med adaptogener? Kurera hjälper dig att förstå skillnaderna.

Hjärtklappning, spända muskler och svettningar är alla symtom på stress och förhöjda kortisolnivåer. Men vårt stresshormon är lika viktigt som nödvändigt. För att inte ständigt gå omkring och vara trött av för hög stressnivå så finns det olika knep som gör att du går ner i varv. Här är fem tecken på stress och ännu fler lösningar.

Med ökad ålder är det vanligt att få torrare ögon, nedsatt synskärpa, hörsel och ibland smak. Att tillföra rätt näring kan motverka försämringar. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Forskning visar att känslan troligen är ömsesidig.

Är agave bättre än honung?

Agavesirap: Nyttigt eller onyttigt Jag bakar och sötar ibland med agavesirap och har fått frågan om det är nyttigt eller onyttigt. Min åsikt om detta är att jag tycker att agavesirap är ett bra alternativ till socker med tanke på dess låga GI på ca 35.

You might be interested:  Vad Kostar En Tårta På Konditori?

Vanligt vitt, raffinerat socker har ett GI på ca 97-98. Agave har också ett lägre GI än honung som ligger på ca 56-79 e. Agavesirap är också mycket sötare i smaken, därför behöver man inte lika mycket av det som av vanligt socker. Om man ändå ska gå till ytterligheter så är agavesirap däremot extra rik på fruktos, det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse.

I större mängder kan det belasta levern. Eftersom att frukt innehåller fruktos, torde det i så fall vara jättefarligt att även äta frukt. Det krävs oerhörda mängder fruktos av frukt motsvarande flera kilo per dag, för att det ska vara ett skadligt, Så är agavesirap farligt är frukt också farligt.

  • Om man inte är diabetiker förstås.
  • Det är min åsikt iallafall! Mia Postad: 16 september, 2014 Kategori: | Etiketter:,, | I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost.
  • Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg.
  • Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag.

Själv är Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren.

  1. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa.
  2. Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker.
  3. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt.
  4. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra mig Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år.

Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt.

Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av Vegetariska Matlådor Jag har börjat laga matlådor åt min mamma för att hon ska slippa äta färdigmat nu när hon inte har ork att stå vid spisen så ofta själv längre.

Det är mycket uppskattat och faktiskt nödvändigt för att hon ska må bra och inte få näringsbrist vilket många äldre kan få när de I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot.

Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret.

SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter.

Vad kan man ersätta vanligt socker med?

1. Några andra sockersorter – Det funkar bra att byta ut strösocker mot rörsocker, muscovadosocker eller farinsocker. Muscovado och farinsocker har en annan smak och färg vilket kan påverka smaken och färgen på slutresultatet. Sötningsmedel så som sötströ fungerar bra som smaksättare.

Hur mycket sirap istället för socker?

Alltså 1 dl strösocker är cirka 1 dl vit sirap.

Kan agave ge sirap?

Renée Voltaire Raw Agave Sirap görs av växtsaft från agavekaktusen. Agave är ett naturligt sötningsmedel där näringsämnen är bevarade. Den fungerar bra som ett veganskt alternativ till honung. Även konsistensen påminner om flytande honung och traditionell sirap.

Vilket är det bästa sötningsmedlet?

Minus – –

  • Stevia smakar inte som socker. Det har en lakritsliknande smak och en något bitter eftersmak när den används i måttliga till stora mängder. Vi rekommenderar därför sparsam användning.
  • Stevia kan vara utmanande att använda i matlagning för ge liknande resultat som socker och kan oftast inte bara bytas ut i befintliga recept.
  • Det finns inte tillräckligt många studier med lång uppföljningstid gjord på stevia för att vara helt säker på dess inverkan på vår hälsa av en regelbunden konsumtion.13

Sötma: 200–350 gånger sötare än vitt socker. Bästa val: Flytande stevia eller 100 procent rent pulvriserad eller granulerad stevia. Tänk på att många märken av granulerad stevia kan vara blandningar av stevia och dextros eller erytritol (se nedan).

Varför är honung bättre än socker?

Honung upplevs sötare än socker – Honung innehåller bland annat sockerarten fruktos. Vitt, raffinerat socker innehåller sockerarten sukros. Fruktos upplevs som sötare än sukros. Genom att använda honung i stället för socker kan man alltså reducera mängden och ändå få samma sötma.

Kan man äta honung om man har diabetes?

Små mängder socker eller sötningsmedel skadar inte – Det spelar inte så stor roll om du har i lite socker, sirap eller honung i maten, till exempel i en efterrätt. Blodsockervärdet påverkas inte så mycket om du äter det i samband med en måltid. En mindre mängd socker är en till två teskedar eller fem till tio gram.

  1. Att äta måttligt med sötningsmedel innebär inte heller några risker.
  2. Det kan snarare göra det lättare att minska i vikt.
  3. Mat, bakverk och godis kan exempelvis sötas med aspartam, sackarin eller cyklamat i stället för med socker.
  4. Aspartam behövs i väldigt små mängder för att smaka sött.
  5. Det påverkar inte hälsan negativt så länge du håller dig under gränsvärdet.

Gränsvärdet ligger långt över vad man äter på en dag. Läs mer om,

Hur mycket sötningsmedel istället för socker?

Sötströ, ett sötningsmedel att ersätta strösocker med. Recept med Sötströ Näringsvärden Vikt-Volym Sötströ hette tidigare Stevia Strö och är ett sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Livsmedelsverket tvingade ICA till namnbytet p.g.a. att det egentligen heter steviolglykosid. Sötströ ser ut och smakar som strösocker och doseras på samma sätt eller något mindre.

  1. Jag tycker att ca 25% mindre mängd sötströ jämfört med strösocker kan vara lagom.
  2. Med andra ord, om det står en matsked strösocker i receptet så tar jag ungefär 0.75 msk sötströ.1 dl sötströ väger 85 g och motsvarar 1 dl strösocker som väger 90 g enligt förpackningen.
  3. Själv ersätter jag alltså med 25% mindre och då blir det så att 1 dl strösocker kan ersättas med 0.75 dl sötströ.

Vill du räkna åt andra hållet så motsvarar 1 dl sötströ då 1.33 dl strösocker. Sötströ är tyvärr ganska dyrt jämfört med strösocker vilket å andra sidan alla sötningsmedel är. Ett billigare alternativ är flytande stevia men det är svårare att dosera. Flytande stevia är också lätt att misslyckas med, tar man lite för mycket så blir smaken besk.

Är agavesirap som honung?

Honung och agave – Köp på Bodystore.com Honung, denna vackert gyllengula biprodukt, har använts som sötningsmedel i alla tider. Och det är inte så konstigt, honung är både gott och nyttigt. Honung består huvuds. Honung, denna vackert gyllengula biprodukt, har använts som sötningsmedel i alla tider.

Och det är inte så konstigt, honung är både gott och nyttigt. Honung består huvudsakligen av olika sorters sockerarter, vatten och olika mineraler, vitaminer och pollen. Honungen får olika smak och konsistens beroende på vilka blommor bina hämtar nektar ifrån. Agavesirap utvinns ur plantan Agave och är ett sötningsmedel som är sötare och mer lättflytande än honung.

Det används ofta som ett veganskt alternativ i matlagning och passar även bra i iste, smoothies, saft och andra kalla drycker. Människor har använt honung i tusentals år, och det användes i Europa långt innan Columbus tog tillbaka sockerrör från Amerika.

Hur länge håller agavesirap?

Förvaring

Temperatur (°C): Min: 6 °C Max: 25 °C
Total hållbarhet (dagar): 730
Hållbarhet efter öppning: 730
Förvaringsinstruktioner: Förvaras i kylskåp efter öppnande.

Hur smakar agavesirap?

Agave är sötare än socker och med sin goda unika smak passar den till nästan vad som helst. Många veganer använder agavesirap som ett alternativ till honung. I den här artikeln utser vi den bästa agavesirapen och svarar på lite vanliga frågor om denna unika smaksättare.

Vad smakar agave?

Ekologisk agavesirap, från agaveplantan. Sirap utvinns skonsamt ur plantan agave, en planta upptäcktes och älskades av Aztekerna. Agave (uttalas ah-GAH-vay) är en planta som ursprungligen kommer ifrån Mexiko. Aztekerna prisade agave som en gåva från gudarna men agave är kanske mest känt som växten man gör Tequila av, trots att den har använts i tusentals år till mat.

  1. Nektarn (sirapen) som kommer ifrån plantan kallas i Mexico aguamiel, honungsvatten.
  2. En planta kan bli upp till 30 år gammal och ser med sina tjocka blad med spetsiga toppar ut lite som Aloe Vera.
  3. Vår egen Carl von Linné döpte plantan redan 1753 till sitt latinska namn Agave americana.
  4. När agaven har blivit 7-10 år gammal skördar man den genom att skära av bladen och kvar får man “pina” eller kärnan som liknar en ananas.

Den vita nektarn pressas sedan ur kärnan, filtreras och värms under mycket låg temperatur tills kolhydraterna har brutits ned till socker.25% sötare än socker Agave är ungefär 25% sötare än socker. Smaken är jämförbar med honung men mer neutral, honung varierar också mer beroende på vilken typ av blomma den kommer ifrån.

Eftersom agaven är sötare behöver man inte använda så mycket, man brukar därför säga att agaven per msk innehållar hälften så mycket kalorier som vanligt socker. Fördelarna med agave sirap är många och dessutom går den att laga mat och baka med precis som vanligt socker. Till skillnad från syntetiska sötningsmedel så blir blir agaven krispig i kakor, den binder vätska och konserverar.

Man kan dock behöva anpassa recepten när man använder agave. Används med fördel i och på desserter, glass, bakning, kaffe, smoothies, våfflor m.m.

Hur nyttigt är lönnsirap?

Innehåller antioxidanter. Har också en antiinflammatorisk och bakteriedödande effekt. Lönnsirap. Håller betydligt högre kvalitet än vitt socker, inte minst tack vare antioxidanterna.

Var kan jag köpa agavesirap?

Agavesirap 250g från Sunny Bio | Willys.

Vad kan jag använda istället för socker?

1. Några andra sockersorter – Det funkar bra att byta ut strösocker mot rörsocker, muscovadosocker eller farinsocker. Muscovado och farinsocker har en annan smak och färg vilket kan påverka smaken och färgen på slutresultatet. Sötningsmedel så som sötströ fungerar bra som smaksättare.

Vad kan man ha i te istället för socker?

9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker: – 1. Frukt och bär (inklusive dadlar): “Inte bara tomma kalorier – Många frukter och bär är naturligt söta och funkar jättebra till både mat och bak. Söta bär i en mustig gryta kan verkligen lyfta rätten och banankakan är en klassiker.

Dadlar har blivit mycket populärt att använda i bak och passar perfekt som sötma i rawfood-bakverk. Det finns även dadelsirap att köpa. När du använder frukt och bär som sötning får du dessutom i dig massa näring och inte bara tomma kalorier.2. Björksocker: “Lågt GI” – Även kallat xylitol och likt vanligt socker till både utseende och sötma.

Har ett lågt kaloriinnehåll och ett lågt GI, vilket betyder att blodsockernivån inte påverkas lika mycket. Björksockret är mycket lättanvänt och du kan använda det precis som vanligt socker, eventuellt behövs en lite mindre mängd då en del upplever björksockret lite sötare.

  • Björksockret kan dock ge en kylande känsla i munnen, speciellt om den används i stora mängder och ska ej överkonsumeras då vissa kan reagera med magbesvär.3.
  • Agavesirap: “B rett användningsområde” – En sirap som produceras från Agaveväxten.
  • Sirapen har hög sötma och neutral smak vilket gör att den har ett brett användningsområde.
You might be interested:  Vad Är Bäst Att Spritsa Tårta Med?

Den är lättflytande vilket gör den lätt att använda.4. Stevia: “Hög sötma – och påverkar inte blodsockret” – Stevia tillverkas av glykosider ifrån steviaväxten, även kallad sötflockel. Den finns i flera olika varianter, både flytande och i “strö” variant.

  • Den har mycket hög sötma och kan ge en nästan bitter bismak vid användning av en stor mängd.
  • Stevian är helt utan kalorier och påverkar inte blodsockret alls.
  • Någon droppe flytande Stevia fungerar mycket bra som sötning i både varma och kalla drycker, till exempel smoothies.
  • Strövarianten kan användas som vanligt socker i bakning.

Du kan däremot inte använda samma mängd stevia som vanligt socker då stevian har en mycket högre sötma. Ett tips är att blanda Stevia med med någon annan sötning. På så vis får man en bättre sötma och mindre bismak.5. Honung: “Nyttig med karakteristisk smak” – Nyttig, söt och med karakteristisk smak.

Det finns många olika sorter och det kan vara roligt att variera dessa för att få olika karaktär i din bakning och matlagning. Honungen innehåller även vitaminer, mineraler, antioxidanter. sägs till exempel ha en mängd medicinska fördelar. Använd en liten sked i ditt te under förkylningstider.6. Sukrin: “Kan ersätta vitt socker rakt av – men har noll kalorier” – Även kallat Erythritol.

Sukrin består av en sockeralkohol som finns naturligt i en del frukt och svamp. Sukrin finns i många olika varianter allt ifrån strö till florsockersvariant samt ett brunare socker som kan användas i stället för farinsocker. Detta gör att sötningen har ett brett användningsområde.

  • Sukrinen upplevs lite sötare än vanligt socker och kan ge en kylande känsla/eftersmak.
  • An så gott som bytas ut rakt av mot vitt socker.
  • Precis som stevian innehåller sukrin noll kalorier och påverkar inte blodsockret.
  • Det bruna sukrinsockret är blandat med maltextrakt samt stevia, har lite mindre kylande smak än de andra och passar därför i bakverk där det krävs större mängd.7.

Kokossocker: “Lågt GI och min personliga favorit” – Min personliga favorit. Sockret tillverkas av nektar från kokospalmen. Kokossocker har ett lågt GI och påverkar inte blodsockernivån lika mycket som vanligt socker. Kokossockret är likt farinsocker i utseende och har en god och unik, kolaaktig smak som ger bakverken en särskild karaktär.

  1. Okossocker är även rikt på mineraler.8.
  2. Yaconsirap: “Bra för tarmfloran och mycket näringsrik” – Den mörka och smakrika sirapen görs av roten på yaconväxten som är släkt med solrosen och jordärtskockan.
  3. Den kan användas på samma sätt som honung eller agave och sägs ha en mängd hälsofördelar, till exempel vara bra för tarmfloran samt vara mycket näringsrik.9.

Lönnsirap: “Naturligt rik på mineraler” – Tillverkas ifrån saven från lönnträdet. Har en god sötma och en karakteristisk smak, används med fördel i kakor och bakverk. Den är naturligt rik på mineraler. Perfekt som klassiskt tillbehör på pannkakor, kanske för en lyxig helgfrukost.

Av Isabelle G Hedander Kategori:

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken. Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation.

I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier. Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks.

  • Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar.
  • När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.
  • Ska du dricka en svart kopp kaffe, en latte med komjölk, eller en capuccino med havremjölk idag? Ditt val av kaffe spelar större roll för planeten än du kanske tror.

Det visar WWF:s årliga Vegoguide. Hur ofta rör du vid din telefon varje dag? Troligen för många gånger. Ännu en anledning att minska ditt mobilanvändande är att det kan leda till allergier. Ser du hunden som människans bästa vän och katter som självständiga varelser som på sin höjd tolererar oss? I så fall är det dags att tänka om! Forskning visar nämligen att katter knyter an till sina ägare lika mycket som hundar.

  • Det har dykt upp nagellack i butikerna med märkningen “10-free”, som ska vara fria från de tio värsta kemikalierna som vanligen finns i nagellack.
  • Men vilka är dessa kemikalier och varför är just de värst? Och vad innehåller de mindre giftiga lacken istället? Vi frågade Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg! Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där.

Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning. Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare “fysisk aktivitet paradoxen”, och har visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

  • Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost.
  • Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika! Nu när mörkret lägger sig allt tidigare på kvällarna är det många som känner sig tröttare och mer ofokuserade.

Men lugn! Det finns faktiskt en hel del örter som bidrar till både mer energi och bättre koncentration. Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa.

Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus. Känns det snorigt och hostigt? Om du vill slippa lindrigare undan finns fler tips än C-vitamin och echinacea. Här är tre exempel på bra örter som effektiva mot just förkylning, influensa och infektioner i luftvägarna.

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen. Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva.

  • Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.
  • TikTok har blivit det mest populära sociala mediet för unga de senaste åren.
  • Att sociala medier kan leda till psykisk ohälsa vet vi redan.
  • Men nu visar forskning att just TikTok kan leda till osunda kroppsideal och ätstörningar hos unga.
  • Att växa upp i ett hem med hund kan fungera som ett skydd mot att senare i livet utveckla den svåra psykiska sjukdomen schizofreni.

Hemligheten kan ligga i hundars bakterieflora. Det visar amerikansk forskning. Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar.

Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel! Har du mörka ringar eller påsar under ögonen? Eller torr hy runt ögonen med fina linjer? Håll utkik efter rätt ingredienser i ögonkrämen, utefter de behov som just du har. Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen.

Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären. Njut av ett hembakat, saftigt bröd som passar perfekt med en kopp te i höstrusket! Detta bröd är bakat med naturligt glutenfritt durramjöl.

Dessutom är det fullt av nyttiga vitaminer tack vare både morotsjuice och rivna morötter. Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott.

Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. I en amerikansk studie, där man följt 2 801 deltagares matvanor under 20 år, kunde man konstatera att de som åt mycket frukt, bär och andra växtbaserade livsmedel fick ett skydd mot demens.

  • När män drabbas av erektionsproblem kan det vara ett tidigt tecken att de kan så småningom kan drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
  • Nu visar en svensk studie att män som använder potensmedicin verkar leva längre.
  • I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen.
  • Då är det viktigt att se över sina matvanor.

Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa. Varför är så många så förtjusta i katter? Forskning tyder på att de helt enkelt är oemotståndliga för oss.

  1. Våra hjärnor tolkar nämligen katters jamande på samma vis som spädbarnsskrik.
  2. Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten.
  3. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

Kvinnors klimakterieålder har stigit över tid. Men var tredje kvinna har svårt att fastställa exakt ålder för när hon kommit in i klimakteriet, enligt en studie från Göteborgs universitet. Anledningen? Ökad användning av hormonspiral och p-piller. Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv – de sprider glädje, är kärleksfulla lekkamrater till barn och ett tryggt sällskap till våra äldre.

Men de kan även hjälpa till vid olika former av neuropsykiatriska diagnoser och vara ett stort stöd för den med psykisk ohälsa. Sätt guldkant på din vardagsmiddag med en smakrik, klassisk italiensk grönsaksröra med tomater, aubergine, oliver, selleri och kapris. Servera med en krämig mozarella, eller kanske bara en bit bröd! Den är färglös, saknar doft och många pratar om den.

Har du hört talas om MCT-olja? MCT8 är premiumvarianten av den trendiga kokosoljan, och ger snabbt bränsle till hjärnan. En matsked till frukost gör dig mätt och pigg hela dagen – och håller ditt blodsocker stabilt. Har du hört talas om adaptogener som gör dig lugnare och piggare? Men hur kan det komma sig att du faktiskt får mer energi av att bli lugn? Och vad är skillnaden mellan en adaptogen och en vitamin? Och hur fungerar stimulantia jämfört med adaptogener? Kurera hjälper dig att förstå skillnaderna.

Hjärtklappning, spända muskler och svettningar är alla symtom på stress och förhöjda kortisolnivåer. Men vårt stresshormon är lika viktigt som nödvändigt. För att inte ständigt gå omkring och vara trött av för hög stressnivå så finns det olika knep som gör att du går ner i varv. Här är fem tecken på stress och ännu fler lösningar.

Med ökad ålder är det vanligt att få torrare ögon, nedsatt synskärpa, hörsel och ibland smak. Att tillföra rätt näring kan motverka försämringar. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Forskning visar att känslan troligen är ömsesidig.

Hur mycket sötningsmedel istället för socker?

Sötströ, ett sötningsmedel att ersätta strösocker med. Recept med Sötströ Näringsvärden Vikt-Volym Sötströ hette tidigare Stevia Strö och är ett sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Livsmedelsverket tvingade ICA till namnbytet p.g.a. att det egentligen heter steviolglykosid. Sötströ ser ut och smakar som strösocker och doseras på samma sätt eller något mindre.

Jag tycker att ca 25% mindre mängd sötströ jämfört med strösocker kan vara lagom. Med andra ord, om det står en matsked strösocker i receptet så tar jag ungefär 0.75 msk sötströ.1 dl sötströ väger 85 g och motsvarar 1 dl strösocker som väger 90 g enligt förpackningen. Själv ersätter jag alltså med 25% mindre och då blir det så att 1 dl strösocker kan ersättas med 0.75 dl sötströ.

Vill du räkna åt andra hållet så motsvarar 1 dl sötströ då 1.33 dl strösocker. Sötströ är tyvärr ganska dyrt jämfört med strösocker vilket å andra sidan alla sötningsmedel är. Ett billigare alternativ är flytande stevia men det är svårare att dosera. Flytande stevia är också lätt att misslyckas med, tar man lite för mycket så blir smaken besk.

Hur smakar agavesirap?

Agave är sötare än socker och med sin goda unika smak passar den till nästan vad som helst. Många veganer använder agavesirap som ett alternativ till honung. I den här artikeln utser vi den bästa agavesirapen och svarar på lite vanliga frågor om denna unika smaksättare.