Många gånger kan man byta ut socker mot honung i ett recept. Eftersom honung är dubbelt så sött som socker kan t ex 2 dl socker bytas mot 1/2 dl honung. Man får dock ta med i beräkningen att honung innehåller vatten och justera vätskemängden i receptet.
- Honung har en annan brännpunkt än socker och om man bakar med honung kan man sänka temperaturen cirka 10-15 grader.
- Ta lite honung i degspadet med jästen.
- Brödet jäser mycket bättre och får en härlig smak.
- Pensla både matbröd och bullar med lite honung mot slutet av gräddningen.
- Det ger en knäckig skorpa och i matbrödet blir den lilla sötman en underbar smakförstärkare.
Skulle olyckan vara framme och man bränner sig, t ex vid matlagning, kan man stryka lite honung på såret. Honungen är bakteriedödande och mjukgörande. Små sår läker fortare och med mindre ärrbildning. Anmäl dig för en påminnare inför nästa marknad. Här hittar du vad som händer just nu på din marknad!
Contents
Hur mycket honung är 1 dl socker?
Honung är dubbelt så sött som socker. I recept som innehåller 2 dl socker kan man byta ut 1 dl av sockret mot 1 /2dl honung. Minska ugnstemperaturen med 10-20 grader eftersom honung har en lägre brännpunkt än socker.
Är honung sötare än socker?
MERA SMAK, MINDRE MÄNGD ENERGI – Honung uppfattas vara 1,3 gånger sötare än vanligt socker, men innehåller ca.20% mindre mängd energi. Därför upplever man samma sötma från honung med 40% mindre mängd energi än i vanligt socker. Det här en viktig faktor då man talar om skillnaden mellan honung och vanligt socker ur ett hälsoperspektiv.70 g honung motsvarar i söthet lika mycket som 100 g socker.
Honung har sin plats i en balanserad, hälsosam diet som ersättare för vanligt socker. HONUNGENS NÄRINGSINNEHÅLL / 100 G energi 1382 kJ eller 330 kcaläggviteämnen 0,5 gkolhydrater 80,8 gB2-vitamin 0,04 mgniasin 0,2 mgB6-vitamin 0,02 mgpantotensyra 0,07 mgC-vitamin 4,0 mgkalium 60,0 mgkalsium 5,0 mgmagnesium 3,0 mgfosfor 7,0 mgjärn 0,5 mgmangan 0,37 mgzink 0,1 mgkrom 5,0 mgfluor 8,0 mgbor 0,72 mgBekanta dig också med beträffande honungens näringsinnehåll.
: Vad innehåller honung – Suomen Mehiläishoitajain Liitto
Hur mycket honung motsvarar 1 dl sirap?
1 dl av nedanstående råvaror väger ungefär:
Vätskor och fett | 1 dl motsvarar |
---|---|
Florsocker | 60 g |
Vaniljsocker | 60 g |
Honung | 140 g |
Sirap | 140 g |
Vad är bäst honung eller socker?
Är honung nyttigare än annat socker? – Honung kan skryta med att ha bäst rykte bland sockertyperna. Den skiljer sig från de andra typerna – inte minst för att den produceras av bin som bearbetar blommornas nektar. Den gyllene vätskan har också andra fördelar.
Den är sötare än vanligt socker eftersom den innehåller mer fruktsocker som har en sötare smak. Det gör att du kan använda lite mindre och ändå få samma sötma Honung består också – liksom sirap – av mer vatten än klassiskt socker, vilket därmed betyder lite färre kalorier. Honung innehåller cirka 327 kalorier per 100 gram mot 400 kalorier i vitt socker.
Både honung och sirap är dock fortfarande cirka 80 procent socker. Det flytande sötningsmedlet har ett lite lägre glykemiskt index än den kritvita kusinen, vilket betyder att det inte får upp ditt blodsocker lika mycket, men i praktiken är skillnaden liten.
Hur mycket är 50 g honung i dl?
1 dl honung = 120 gram.
Hur mycket är 100 gram honung i dl?
Krämig kycklinggryta med svamp och bacon
Socker | 1 dl | 1 tsk |
---|---|---|
Muscovadosocker | 75 g | 4 g |
Florsocker | 60 g | 3 g |
Honung | 120 g | 6 g |
Sirap | 140 g | 7 g |
Kan man byta ut strösocker mot honung?
Många gånger kan man byta ut socker mot honung i ett recept. Eftersom honung är dubbelt så sött som socker kan t ex 2 dl socker bytas mot 1/2 dl honung. Man får dock ta med i beräkningen att honung innehåller vatten och justera vätskemängden i receptet.
Honung har en annan brännpunkt än socker och om man bakar med honung kan man sänka temperaturen cirka 10-15 grader. Ta lite honung i degspadet med jästen. Brödet jäser mycket bättre och får en härlig smak. Pensla både matbröd och bullar med lite honung mot slutet av gräddningen. Det ger en knäckig skorpa och i matbrödet blir den lilla sötman en underbar smakförstärkare.
Skulle olyckan vara framme och man bränner sig, t ex vid matlagning, kan man stryka lite honung på såret. Honungen är bakteriedödande och mjukgörande. Små sår läker fortare och med mindre ärrbildning. Anmäl dig för en påminnare inför nästa marknad. Här hittar du vad som händer just nu på din marknad!
Hur påverkar honung blodsockret?
2013-01-29 kl.08:26 #14497 Jag har för mig att jag hört eller läst att honung inte har samma blodsockerhöjande effekt som vanligt socker. Stämmer det? Honung skulle således inte vara så farligt för t.ex. diabetiker eftersom det inte krävs insulin för att plocka ner blodsockret.2013-01-29 kl.09:25 #17249 Den här frågan återkommer ibland på olika forum med varierande svar.
Men om vi skall luta oss mot definitioner av olika sockerarter och hålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet är det lämpligast att referera till en faktasida hos Livsmedelsverket. Honung innehåller glykos och fruktos. Fruktoshalten kan bli upp till 55% beroende på honungens ursprung och ev tillsatser.
Större delen är alltså glykos och den påverkar insulinproduktionen medan fruktosen har mindre påverkan. Att honung skulle vara ofarligt för diabetiker är allså en skröna som mycket annat. Läs all info om socker i följande länk. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/Sockerarter/ 2013-01-29 kl.10:21 #17250 Den här frågan återkommer ibland på olika forum med varierande svar.
Men om vi skall luta oss mot definitioner av olika sockerarter och hålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet är det lämpligast att referera till en faktasida hos Livsmedelsverket. Honung innehåller glykos och fruktos. Fruktoshalten är mellan 7-17% beroende på honungens ursprung och ev tillsatser.
Större delen är alltså glykos och den påverkar insulinproduktionen medan fruktosen har mindre påverkan. Att honung skulle vara ofarligt för diabetiker är allså en skröna som mycket annat. Läs all info om socker i följande länk. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/Sockerarter/ Var i all världen har du fått dessa siffror ifrån? En genomsnittlig svensk blomsterhonung består av 39% Fruktos, 32% Glukos, 4% Maltos, 2% Sackaros, 1% högre sockerarter, 5% kvävehaltiga ämnen samt mineralämnen, 17% vatten.2013-01-29 kl.10:34 #17251 Vad intressant! Honungsförädling tillsätter 10% fruktos för att svensk honung inte skall självkristallisera.
Den borde klara sig utan tillsatser med så hög fruktoshalt! 2013-01-29 kl.10:49 #17252 Nej, 39% Fruktos är för lite för att honungen skall hålla sig flytande. Därför tillsätter HF ca 10% ytterligare för att göra en flytande beredning. Denna beredning är inte längre honung och kallas inte heller för detta.2013-01-29 kl.10:50 #17253 Jag läste i fel kolumn, fruktoshalten i flytande honung med tillsatser kan vara upp till 55% Det betyder att honung innehåller mera kalorier än vanligt socker.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/GI—Glykemiskt-index/ 2013-01-29 kl.10:56 #17254 Läkare som arbetar med metabolism säger att fruktos ombildas i levern till glukos. Det borde i så fall påverka insulinproduktionen! 2013-01-29 kl.11:35 #17255 2013-01-31 kl.13:11 #17260 2013-02-01 kl.08:41 #17261 Som jag minns det är spermier de enda celler i folk som drivs av fruktos, det borde betyda att allt annat i kolhydratväg som kroppen skall använda på ena eller andra viset eller stället går via glukos Lars A
Varför ska man inte ha honung i te?
Ingen nytta i teet – Mycket av honungens hälsobringande ämnen, bland annat de bakteriedödande, förstörs vid upphettning över 40–45 grader, till exempel om man har den i te. Här har vetenskapen bekräftat erfarenheten. – När jag intervjuade naturfolk på Borneo, som använder vildhonung vid bland annat halsont och sår i munnen, var de noga med att den inte skulle upphettas, säger Tobias Olofsson.
- Då försvinner effekten, menade de.
- Själv sötar han ändå teet med honung för att det är så gott.
- Men jag ser också till att äta den kall, till exempel på smörgås, gröt, fil eller yoghurt, säger han.
- Tobias Olofsson är själv biodlare och uppvuxen med honung.
- Hans äldre släktingar odlade bin och hans morfar är Sveriges äldsta biodlare, 98 år och fortfarande aktiv.
– Kanske bidrar honung till ett friskare liv på äldre dagar, det är något som vår forskargrupp hoppas kunna undersöka framöver. Personer som blivit 100 år gamla är i stor utsträckning biodlare, visar en rysk undersökning.
Är honung bra för magen?
Honung är bra för magen, gynnar matsmältningen. Honung är svagt laxerande. Honung är slemlösande och hostdämpande. Honung är rik på antioxidanter, lindrar inflammationer.
Är det bra att äta honung?
Honungens hälsoegenskaper – En sorthonung från Nya Zeeland som kallas Manukahonung är väldigt populär världen över på grund av sina mycket goda antibakteriella egenskaper. I Sverige har vi ljunghonungen som motsvarighet. Den har genom forskning bevisats innehålla samma nivå av bra egenskaper som Manukahonungen.
- Honungen innehåller även antiinflammatoriska ämnen eftersom att mjölksyrebakterierna i honungen utsöndrar detta.
- Dessa ämnen verkar också som milt slemlösande.
- Eftersom honung är en väldigt skiftande produkt och inte standardiserad är det svårt att få ett helhetsgrepp om hur pass bevisad de medicinska egenskaperna i honung faktiskt är.
Trots dessa egenskaper går det inte att kalla honung nyttigt fullt ut eftersom den innehåller så mycket av sockerarten fruktos. Men tack vare att honung får sin sötma från just fruktos så innehåller honungen färre kalorier än vanligt vitt socker för samma mängd “söt smak”.
Vad kan man använda istället för flytande honung?
Recept Honung – jag vore tacksam för info om vad jag bäst byter ut den mot. Uppdaterad för 1 årtionde sedan 09:43 – 18 jan, 2008 Jag har problem med att det ofta står honung i recept, inte minst i alla underbara grillrecept nu sommartid är väldigt allergisk mot just honung.
- Därför vore jag tacksam för info om vad jag bäst byter ut den mot.
- Samt vilken mängd som motsvarar exempelvis en matsked honung.
- Tusen tack för svar Byt bara ut honungen i samma mängd mot mörk eller ljus sirap, lönnsirap eller muscovadosocker (finns i ljus eller mörk sort, den ljusa har lite kolasmak och den mörka lite kraftigare anissmak).
Min dotter konfirmeras i juli. Har tänkt att bjuda på middag eller buffé för 16 personer. Vill inte stå med för mycket “tillagning” när vi har kommit hem från kyrkan tillsammans med gästerna. Min dotter vill ha “plockmat”, men jag tycker det är svårt att förvara all mat i kylen, då jag är begränsad till ett kylskåp.
- Det är inte helt lätt att göra en buffé med plockmat om du inte kan kyla ned maten.
- Ett första tips är att planera utrymmet i kylskåpet genom att skaffa fyrkantiga kärl med lock som är stapelbara.
- Pastasallad är ett säkert kort, det mättar och kan förberedas dagen innan.
- Min favorit är med pesto, soltorkade tomater och svarta oliver.
Till 16 personer: 150 gram basilika (ungbladen och de späda stjälkarna från 4 krukor), 1,5 dl olivolja, 1 dl färskriven parmesanost, 0,5 dl pinjenötter, 2 klyftor vitlök Mixa allt snabbt i en matberedare med knivtillsats. Smaka av med salt och peppar.1 kg fusilipasta, 2 dl strimlade soltorkade tomater i olja (häll av oljan), 2 dl små kalamataoliver.
- Oka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Yl av ordentligt med iskallt vatten.
- Låt rinna av.
- Blanda med peston och sedan oliverna och tomaterna.
- Smaka av med salt.
- Förvara i kylen och häll sen upp på snyggt fat.
- Garnera med hyvlad parmesan precis innan servering.
- Vidare är det bra med ostar, framför allt ostar som blir godare om de får stå rumstempererat några timmar innan servering.
Kolla med din butik. Ha gärna paprika och druvor till, de behöver inte ligga kylda innan. En goding som min kallskänka Pernilla har lärt mig är päron i citronsockerlag, Koka 1 liter vatten och 5 dl socker. Låt svalna, pressa i saften av två citroner och skär bort eller riv i skalet utan att få med det vita.
Ärna ur päron, gärna av lite hårdare sort och klyfta. Häll över sockerlagen och låt dra svalt några timmar (se till att alla päron är täckta med vätska, lägg plast och en tallrik över). Servera med såsen. Till ostbrickan är det även gott med fikongelé eller marmelad. Om du gillar spansk fårost eller pecorinoost kan jag rekommendera tryffelhonung till.
Köp färdig honung eller gör egen genom att blanda honung och tryffelolja, gärna på vit tryffel. Ringla på bitar av fårost eller chevre. Hela salamikorvar typ felino eller chilisalami kan hänga i svala utrymmen och sedan läggas på skärbräda med kniv bredvid.
- Torkat renkött kan man göra detsamma med.
- Renköttet är dessutom gott att göra en s k carpaccio av, det vill säga marinera med citron och olivolja och sedan servera med rödlök och ruccola på toppen.
- Sen kan man bygga en “fatkyl”.
- Här måste man använda sig av lätta uppläggningsfat (typ engångs-aluminium) så kylen inte “säckar ihop”.
Köp frigolitplast på bygghandeln och sätt ihop ett skåp med hyllor, låt ena sidan vara öppen som “dörr”. Lättast är att skära till de 6 bitarna till lådan (lådan skall vara tillräckligt stor att rymma faten) och sedan tejpa dem med silvertejp. Mät ut hyllorna och gör fyra 3 cm stora hål i dem ganska långt från varandra, så att kylan vandrar i lådan.
Kan man gå upp i vikt om man dricker honung?
Honung och kanel hjälper när du vill gå ner i vikt. Rör om tills honungen löst sig. Drick en gång om dagen för ökad fettförbränning.
Kan man äta honung om man har diabetes typ 2?
Det spelar inte så stor roll om du har i lite socker, sirap eller honung i maten, till exempel i en efterrätt. Blodsockervärdet påverkas inte så mycket om du äter det i samband med en måltid.