Hur Mycket Sötningsmedel Istället För Socker
Sötströ, ett sötningsmedel att ersätta strösocker med. Recept med Sötströ Näringsvärden Vikt-Volym Sötströ hette tidigare Stevia Strö och är ett sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Livsmedelsverket tvingade ICA till namnbytet p.g.a. att det egentligen heter steviolglykosid. Sötströ ser ut och smakar som strösocker och doseras på samma sätt eller något mindre.

Jag tycker att ca 25% mindre mängd sötströ jämfört med strösocker kan vara lagom. Med andra ord, om det står en matsked strösocker i receptet så tar jag ungefär 0.75 msk sötströ.1 dl sötströ väger 85 g och motsvarar 1 dl strösocker som väger 90 g enligt förpackningen. Själv ersätter jag alltså med 25% mindre och då blir det så att 1 dl strösocker kan ersättas med 0.75 dl sötströ.

Vill du räkna åt andra hållet så motsvarar 1 dl sötströ då 1.33 dl strösocker. Sötströ är tyvärr ganska dyrt jämfört med strösocker vilket å andra sidan alla sötningsmedel är. Ett billigare alternativ är flytande stevia men det är svårare att dosera. Flytande stevia är också lätt att misslyckas med, tar man lite för mycket så blir smaken besk.

Hur mycket sötare är sötningsmedel än socker?

Aspartam är uppbyggt av aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra och är ca 150-200 gånger sötare än socker.

Vad är bättre socker eller sötningsmedel?

Socker eller sötningsmedel? Oavsett om maten innehåller socker eller sötningsmedel är det bra att fundera över när och hur mycket sött som är lämpligt. Mat med socker ger mycket kcal, men ingen näring. Mat sötad med sötningsmedel tillför sällan viktiga näringsämnen.

Det är klokt att begränsa mängden söta livsmedel i kosten – oavsett om det är vanligt socker eller sötningsmedel. Lightläsk och lightsaft är inga nyttigare alternativ än vanlig läsk och saft, men ger inget blodsocker, varför de är att föredra. Tänk på att sockerfritt godis sällan är kolhydratsfritt men att det är långsamma kolhydrater.

Det kan behöva insulin. Sockerfritt godis innehåller sockeralkoholer som har laxerande effekt.

Vad är nyttigast socker eller sötningsmedel?

Socker och hälsa – Rent socker har inga positiva effekter på hälsan, men är heller inte så “farligt” som många tror. Alla kolhydratskällor bryts ner till sockerarter och används som energi i våra celler. En viktig skillnad mellan att äta socker eller till exempel fullkornsbröd är hur det bearbetas och tas upp i kroppen.

  • Fibrerna och tuggmotståndet i brödet ger mättnad medan det är lätt att äta för mycket av socker, och det blir svårt att nå eller hålla en hälsosam vikt.
  • Drycker som är sötade med socker har ett särskilt starkt samband med övervikt, fetma och typ 2-diabetes, så när det gäller läsk och andra söta drycker är det klokt att välja light.

Den som äter sötsaker istället för mat får i sig mindre näring. Och att socker ökar risken för att få karies (hål i tänderna) är väl ingen direkt överraskning?! Många svenskar får i sig för mycket socker, därför kan det vara bra att se över sina sockerkällor och hellre byta ut dem mot mer näringsrika livsmedel.

Är sötningsmedel billigare än socker?

Hur ska man välja? – Socker används för sin söta smak och ibland för sitt höga energiinnehåll. I hög koncentration kan det också användas för att konservera frukt och bär. Alternativa sötningsmedel används av olika skäl. De är billigare att framställa än naturligt socker.

Eftersom de innehåller färre kalorier kan de användas för att minska energiintaget och reducera risken för fetma. Vissa minskar risken för hål i tänderna eftersom de varken sänker pH-värdet i munnen eller ger näring till bakterier som ger upphov till karies. De artificiella sötningsmedlen höjer inte blodsockret och kan därför vara fördelaktiga i många situationer för personer som lider av diabetes typ 1 och 2.

I många fall kan socker ersättas av sötningsmedel utan problem, men det finns undantag. Ett exempel är aspartam som bryts ner i en sur miljö och vid uppvärmning. Därför fungerar det mindre bra i bakning.

Hur mycket sötningsmedel kan man äta?

Det senaste året har det kommit en strid ström av larm om sötningsmedel, särskilt de som finns i lightläsk. De påstås vara minst lika onyttiga som vanligt socker, öka vår hunger och vikt samt göra oss sjuka i bland annat diabetes typ 2. Men ofta är det små och få studier som ligger bakom larmen.

  1. Tittar man på den stora helheten av forskningsrapporter ser bilden annorlunda ut.
  2. Byter man sockersötade produkter mot sötningsmedelssötade produkter så ökar förutsättningarna att gå ner i vikt, säger MåBras nutritionist Anki Sundin.
  3. Läs också: Dietisten: “Lightläsk är det bästa för kroppen” Forskare har bland annat jämfört hur mycket energi (kalorier) folk som dricker sockersötad respektive sötningsmedelssötad dryck till maten får i sig.

– De som väljer en dryck med sötningsmedel får i sig mindre energi. Men mängden mat man äter skiljer sig inte åt, man äter varken mer eller mindre oavsett dryck, säger Anki Sundin. Det är alltså sockret i den sockersötade läsken som ger den extra energin.

Påståendet att vi skulle bli hungrigare och äta mer av sötningsmedel togs bland annat upp i ett vetenskapsprogram i tv. Vad man inte tog upp var att larmet byggde på en studie där man låtit bananflugor äta extrema mängder av sötningsmedlet sukralos. Mängden motsvarade att en människa skulle äta kilovis av det varje dag.

Läs också: MåBra granskar: Hur bra är de naturliga sockeralternativen? I andra fall har larmen handlat om hälsorisker med sötningsmedel, som att de påverkar tarmflorans bakterier och därigenom ökar risken för diabetes typ 2. Den här kopplingen har man sett bland annat med sötningsmedlet sackarin.

You might be interested:  Hur Mycket Socker Innehåller Ett Äpple?

Men sackarin är ett av de minst använda sötningsmedlen i Sverige i dag. Så eftersom det handlar om ytterst få studier blir det missvisande att dra alla sötningsmedel över en kam. Ett av de sötningsmedel vi i Sverige använder mest av är aspartam. – Aspartam består av två vanliga aminosyror som finns i alla proteinrika livsmedel vi äter varje dag.

Det är inte ett dugg främmande för kroppen och vi klarar av att hantera det i mycket stora mängder, säger Anki Sundin. Läs också: 5 anledningar att skippa light-läsk Faktum är att den övre gränsen för aspartam motsvarar åtta liter aspartamdryck. Allt under åtta liter aspartamdryck om dagen anses alltså säkert för hälsan.

  1. Men självklart ska man inte dricka så mycket, det blir helt enkelt för mycket vätska för kroppen.
  2. För en frisk, vuxen person är en burk lightläsk då och då inte farligt.
  3. Att byta ut sockersötad läsk mot lightläsk kan snarare vara positivt för den som annars får i sig för mycket socker.
  4. Hur ska man då tolka rapporterna om att sötningsmedel ökar risken för sjukdomar som stroke och demens, är de helt tagna ur luften? Kanske inte, men man ska inte dra förhastade slutsatser heller, menar Anki Sundin: Läs också: Är det farligt att dricka lightläsk? – Självklart är det viktigt att ta hänsyn till nya rön.

Samtidigt blir det galet att tolka ett eventuellt samband mellan ett sötningsmedel och sjukdom som att socker skulle vara bättre. I överdrivna mängder vet vi ju att socker blir ohälsosamt. I de studier man har sett att sötningsmedel ökar vissa sjukdomar är riskökningen oftast väldigt liten.

Vad händer om man äter för mycket sötningsmedel?

Kan vara laxerande – Sötningsmedel som xylitol och sorbitol är sockeralkoholer som håller kvar vatten i tarmen. Det innebär att de har en laxerande effekt om man får i sig mycket av dem. Nils-Gunnar Ilbäck råder alla konsumenter att äta varierat för att inte få i sig för mycket av något ämne, varken naturligt eller tillsatt. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,

Kan man gå upp i vikt av sötningsmedel?

Blir man tjock av sötningsmedel? – I en dansk studie som Ingrid också visar ingick fyra grupper där några fick sockersötad läsk, andra mjölk eller läsk med sötningsmedel samt några vatten. Den grupp som ökade mest i inlagring av fett i buken och i levern var den med sockersötad läsk.

  1. Sötsuget ökar med sötningsmedel – Nej, man har inte kunnat bekräfta detta. Sug efter sött är mer betingat med vanor.
  2. Man blir hungrig av sötningsmedel –Nej, hunger beror på lägre intag av energi,
  3. Vikten ökar – Nej, man blir inte tjock av något som inte innehåller någon energi.
  4. Typ 2-diabetes ökar – Nej, det finns inget samband mellan intag av sötningsmedelssötade drycker och ökat blodsocker eller ökad risk för att få typ 2-diabetes.
  5. Ger sötningsmedel cancer – Nej, man har gjort studier på leverceller, spermierceller och benmärgsceller och inte hittat något. Det finns Inget samband mellan aspartam för de nivåer EFSA anger genom sina ADI-värden (Acceptabelt Dagligt Intag). Varken ökad risk för DNA-skador eller ökad cancerrisk.

Sista frågan från oss rör Aspartam och handlar om kroppen kan känna skillnad på om fenylalanin och asparginsyra kommer från kyckling eller från en dryck med aspartam.

Nej, det är ingen skillnad alls. Det är två aminosyror som bryts ner på precis samma sätt oavsett vilket livsmedel det kommer från, avslutar Ingrid.

ADI = Acceptabelt dagligt intag För en person på ca 65 kg är acceptabelt dagligt intag 40 milligram per kg per dag. Hon kan ta in 2,6 gram sötningsmedel per dag. Dryck får sötas med maximalt 0,6 gram aspartam – den mängden är det få drycker som sötas med, oftast används en väsentligt mindre mängd – kan hon dricka 4 liter per dag utan att komma upp i gränsvärdet.

Vad finns det för nackdelar med sötningsmedel?

Nackdelar med stningsmedel – Vid sidan av rdslan fr den cancerogena effekten, finns ven andra aspekter p stningsmedlen. Man menar att konstgjord stning skickar felaktiga signaler till hjrnan, som reagerar p precis samma stt som om vi t socker och det ger drfr ingen positiv effekt.

  1. Ven tarmfloran kan f en obalans hos den som ter stningsmedel i alltfr hg grad.
  2. Livsmedel med vissa stningsmedel mste ha en varningstext fr laxerande effekt, och denna effekt r frsts inte bra fr tarmfloran i lngden.
  3. Det omdiskuterade aspartamet skulle kunna ha skadlig effekt, men d krvs det att man ter 8 gram aspartam per dag hela livet.

Det motsvarar 2400 burkar aspartamstad lsk per dag och drfr bedms inte aspartam som farligt. Var denna artikel till hjlp? Ja Nej Tack fr din sikt!

Vilket är det bästa sötningsmedlet?

Minus – –

  • Stevia smakar inte som socker. Det har en lakritsliknande smak och en något bitter eftersmak när den används i måttliga till stora mängder. Vi rekommenderar därför sparsam användning.
  • Stevia kan vara utmanande att använda i matlagning för ge liknande resultat som socker och kan oftast inte bara bytas ut i befintliga recept.
  • Det finns inte tillräckligt många studier med lång uppföljningstid gjord på stevia för att vara helt säker på dess inverkan på vår hälsa av en regelbunden konsumtion.13
You might be interested:  Hur Många Dl Mjöl Är Det I En Påse?

Sötma: 200–350 gånger sötare än vitt socker. Bästa val: Flytande stevia eller 100 procent rent pulvriserad eller granulerad stevia. Tänk på att många märken av granulerad stevia kan vara blandningar av stevia och dextros eller erytritol (se nedan).

Kan man få diabetes av sötningsmedel?

Blodsocker och insulin – Ett flertal studier visar att icke energigivande sötningsmedel varken påverkar blodsocker, insulin eller mag-tarmhormoner (inkretiner) (13-15). Det saknas vetenskapliga belägg för att icke energigivande sötningsmedel bidrar till högre blodsocker och insulinsvar efter måltid, på samma sätt som socker och andra tillgängliga kolhydrater.

  1. Icke energigivande sötningsmedel kan därmed användas av personer med diabetes, eftersom de inte påverkar blodsockret.
  2. Sockeralkoholer ger däremot i olika grad en blodsockerhöjning efter måltid.
  3. Högst höjning ger maltitol, som i princip har samma blodsockerhöjande effekt som sackaros.
  4. Xylitol, sorbitol, isomalt och laktitol ger lägre svar, medan erytritol och mannitol i princip inte ger något blodsockersvar.

•• Icke energigivande sötningsmedel kan användas av diabetiker, eftersom de inte påverkar blodsockret. Sockeralkoholer ger däremot i olika grad en blodsockerhöjning efter måltid. Referenser 1. Peters JC, et al. The effects of water and non-nutritive sweetened beverages on weight loss during a 12-week weight loss treatment program.

Obesity 2014.22: 1415-21.2. Gibson S, et al. Consensus statement on benefits of low-calorie sweeteners. Nutrition Bulletin, 2014.39: 386-389.3. Dennis EA, et al. Beverage consumption and adult weight management: A review. Eating Behaviors 2009; 10: 237-246.4. Malik VS, et al. Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis.

Am J Clin Nutr 2013; 98: 1084-102.5. Ebbeling CB. Sugar-sweetened beverages and body weight. Current Opinion in Lipidology 2014; 25: 1-7.6. Shankar P, et al. Non-nutritive sweeteners: Review and update. Nutrition 2013; 29: 1293-1299.7. Miller PE, Perez, V. Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies.

  • Am J Clin Nutr, 2014; 100: 765-77.8.
  • Phelan S, et al.
  • Use of artificial sweeteners and fat-modified foods in weight loss maintainers and always-normal weight individuals.
  • Int J Obes 2009; 33: 1183-90.9.
  • Fowler SP, et al.
  • Fueling the obesity epidemic? Artificially sweetened beverage use and long-term weight gain.

Obesity 2008.16: 1894-900.10. Fowler SPG, et al. Diet Soda Intake Is Associated with Long-Term Increases in Waist Circumference in a Biethnic Cohort of Older Adults: The San Antonio Longitudinal Study of Aging. Journal of the American Geriatrics Society 2015; 63: 708-715.11.

Mattes RD, Popkin BM. Nonnutritive sweetener consumption in humans: effects on appetite and food intake and their putative mechanisms. Am J Clin Nutr 2009; 89: 1-14.12. Raben A, Richelsen B. Artificial sweeteners: a place in the field of functional foods? Focus on obesity and related metabolic disorders.

Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2012; 15: 597-604.13. Grotz VL, et al. Lack of effect of sucralose on glucose homeostasis in subjects with type 2 diabetes. J Am Diet Assoc 2003; 103: 1607-12.14. Ma J, et al. Effect of the artificial sweetener, sucralose, on gastric emptying and incretin hormone release in healthy subjects.

Är aspartam cancerframkallande?

Kan akrylamid orsaka cancer? – Äter du varierat och undviker hårdstekt och bränd mat så behöver du inte oroa dig. Akrylamid bildas naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, som vid stekning, ugnsbakning, rostning och fritering. Livsmedel som kan innehålla höga halter akrylamid är potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor.

I djurstudier har man sett att höga doser av akrylamid kan orsaka cancer. Men cancerrisken för människor bedöms som liten. Man behöver inte ändra sina matvanor på grund av akrylamid, men genom att undvika grilla och tillaga maten hårt kan man undvika att få i sig större halter av cancerframkallande ämnen, bland annat akrylamid.

En tumregel är att det du steker, ugnsbakar, rostar eller friterar ska vara gyllengult och inte brunt. Läs mer om akrylamid på Livsmedelsverkets sida

Vad är värst socker eller aspartam?

Aspartam eller socker? Meningarna går isär, men vad säger forskarna? Här har bloggaren Anna Ekvall luskat fram fakta om det omdebatterade sötningsmedlet. – Aspartam är ett sötningsmedel som kan användas istället för socker i lightprodukter. Det ger 4 kcal per 100 g utan någon kariespåverkan och heller inget blodsocker- eller insulinsvar.

  1. Sötningsmedlet är uppbyggt av de två aminosyrorna fenyalanin och asparaginsyra som också byggstenar i många proteiner i vår normala kost.
  2. Ofta kan man läsa på produkter som innehåller aspartam: “innehåller en fenyalaninkälla”.
  3. Som jag tidigare sa så är fenyalanin en av de 20 aminosyror som kroppen behöver varje dag för att fungera.

Fenyalanin är dessutom en av de 8 aminosyror som måste tillsättas via kosten. Både kyckling och mjölk innehåller fenyalanin till exempel.

Är sötningsmedel beroendeframkallande?

Ett återkommande påstående som dyker upp i medierna är att den som konsumerar mat och dryck med sötningsmedel blir hungrigare och triggas att äta mer. Ett annat näraliggande påstående är att sötningsmedel och socker är beroendeframkallande. Hur ligger det till med detta egentligen? Forskning på människor har visat att sötningsmedel är ett utmärkt alternativ att ersätta socker med och att det inte “lurar” hjärnan att äta mer eller gör att människor går upp i vikt, tvärtom kan det vara en hjälp att kontrollera sitt energiintag och sin vikt.

För mindre än ett år sedan gick Professor Drewnowski med flera igenom det vetenskapliga underlaget gällande just detta. Även den nyligen presenterade rapporten om om Mat vid Fetma från SBU (Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering) visar att ersättning av socker med sötningsmedel kan vara positivt för en viktreduktion, vilket uttrycks som att: “Det finns ett måttligt starkt vetenskapligt underlag för att drycker sötade med aspartam, i jämförelse med drycker ej sötade med aspartam, leder till en viktminskning hos personer med fetma”.

Det finns inget vetenskapligt underlag för att påstå att ett specifikt livsmedel, en ingrediens (t ex socker) eller en tillsats (t ex sötningsmedel) är beroendeframkallande. Organisationen “NeuroFAST” har publicerat ett uttalande gällande detta. Det uttryck man istället kan använda sig av är “sug” eller engelskans “food craving”, som mer handlar om en önskan om att konsumera en viss typ av livsmedel, ofta livsmedel med mycket socker och fett.

You might be interested:  Vilket Träd Åt Adam Frukt Av?

Vilka sötningsmedel höjer inte blodsockret?

Sötningsmedel – Det är viktigt att veta att vissa sötningsmedel (till exempel sorbitol och xylitol) kan påverka blodsockret. Aspartam, sackarin och sukralos är exempel på sötningsmedel som inte påverkar blodsockret.

Hur farligt är det med aspartam?

Aspartam är ett sötningsmedel som är godkänt och erkänt som säkert av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA. Dock finns en utbredd misstro bland allmänheten, ofta pådriven av seglivade myter och diverse oseriösa aktörer. Det finns fortfarande också många outredda frågetecken från forskningshåll.

Och det stora intresset för sötningsmedel i allmänhet och aspartam i synnerhet, gör att det hela tiden utförs nya studier. I den här artikeln tittar näringsfysiologen Anki Sundin närmare på de vanligaste påståendena om aspartam, för att ge dig en vetenskapligt grundad bild av vårt vanligaste sötningsmedel.

Är du en av dem som fortfarande är orolig för att det trots allt ska finnas något ohälsosamt med artificiella sötningsmedel i allmänhet och aspartam i synnerhet? Eller vill du bara ha ännu fler argument för att övertyga din moster om att det inte är farligt? Hur som helst – nu gör vi ett nedslag i ny forskning och teoretiska beräkningar för aspartam, inom ramen för ett antal påståenden som återkommer titt som tätt.

  1. “Aspartam är kemiskt. Det kan inte vara nyttigt.”
  2. “Aspartam är kemiskt socker”
  3. “Aspartam omvandlas till metanol i kroppen och kan leda till blindhet.”
  4. “Aspartam orsakar hjärntumörer”
  5. “Aspartam är inte bra för kroppen”
  6. “Man kan bara dricka någon deciliter lightläsk per dag innan man får i sig för mycket aspartam”
  7. “Aspartam frisätter insulin. Insulin blir man tjock av. Alltså blir man tjock av aspartam.”
  8. “Aspartam ökar matintaget och försämrar ämnesomsättningen”
  9. “Folk som dricker lightläsk är fetare än andra”
  10. “Aspartam kan inte brytas ned i kroppen utan fastnar och lagras”
  11. “Lightläsk gör att vi äter mer mat”
  12. “Aspartam orsakar metabola förändringar”
  13. “Aspartam påverkar mikrobiotan”
  14. Sammanfattning: Är aspartam helt ofarligt?

Du kan hoppa direkt till valfri rubrik genom att klicka på länkarna ovan!

Kan man få diarré av sötningsmedel?

Stora mängder av vissa sötningsmedel t. ex. sorbitol, kan ge diarré.

Är sötningsmedel inflammatoriskt?

Livsmedel som är inflammatoriska – Jag tycker egentligen inte om att fokusera på de livsmedel som man ej bör äta, tycker det är bättre att utgå från listan över maten man mår bra av. För att vara tydlig har jag listat livsmedlen som bör undvikas och kan påverka kroppen inflammatoriskt.

  • Hel- & halvfabrikat – Laga maten från grunden istället och ta sikte på livsmedel med så kort ingredienslista som möjligt.
  • Hårt stekt & friterad mat – Undvik att tillaga mat i för höga temperaturer, ju högre temp desto färre näringsämnen. Dessutom bildas giftiga ämnen som akrylamid. Tillaga gärna i ugn, helst ej över 120-130 grader.
  • Mjölkprodukter – Mjölkprotein kan utlösa en sekundär korsreaktion i kroppen när man har en pågående autoimmun sjukdom. Det vill säga att immunförsvaret inte gör någon skillnad på spannmålsprotein, bakterier, virus, parasiter och mjölkprotein.
  • Raffinerat socker & artificiella sötningsmedel – Dessa typer av sötning innehåller ingen näring alls och kan trigga inflammationsprocesser i kroppen. Jag använder istället yaconsirap, men med måtta.
  • Snabba kolhydrater – Välj bort pasta, ris, majs och potatis
  • Gluten – All spannmål som innehåller gluten.
  • Oljor & fett – Välj bort vegetabiliska oljor som innehåller mycket omega-6: margarin, solrosolja, druvkärnesolja, palmolja och matolja.
  • Charkuterier – Allt processat kött som skinka, korv, pastej mm.
  • Kött & fågel – Undvik kött från konventionellt uppfödda djur, då de har en helt annan sammansättning av fettsyror.

Kan man dricka Coca Cola Zero när man har diabetes?

Drick inte läsk, saft, juice, nyponsoppa eller nektar som är sötade med socker. Du kan dricka lightläsk eller lightsaft som är sötade med sötningsmedel. Använd fett som rinner eller är mjukt även om det står i kylskåp. På smörgåsen kan du ha ett mjukt smörgåsmargarin.

Är det kalorier i sötningsmedel?

Det finns 3 kalorier i Sötningsmedel (1 portion 1 förpackning).

Hur mycket sötare är aspartam än socker?

Aspartam är lika kaloririkt som socker (4 kcal per gram) men i praktiken är det i princip fritt från energi. I och med att det är 180–200 gånger sötare än socker behövs små mängder för att ge samma sötma som socker. Smaken är söt men inte bitter.

Hur mycket sötare är stevia än socker?

Som namnet antyder har växtens blad en söt smak. Sötman kommer från steviolglykosider som finns i stevias blad. Steviolglykosider är 50–450 gånger sötare än vanligt socker. Stevia har i århundraden använts som sötningsmedel av urbefolkningen i Paraguay och centrala Sydamerika.

Är sötningsmedel samma som socker?

Vad r stningsmedel? – Ett stningsmedel erstter ofta socker och kan komma frn naturliga kllor, som stevia, eller vara konstgjort, som aspartam. Mnga stningsmedel r mycket stare n socker och krver drfr en betydligt mindre mngd, men med den stora skillnaden att det inte pverkar blodsockerniverna p samma stt som socker gr.

Hur mycket agave motsvarar 1 dl socker?

Agave – Ämne: Agave är en sirap som utvinns ur en kaktusliknande växt som kallas agave och framför allt finns i Mexiko. Det är en naturlig produkt som inte raffineras eller modifieras på kemisk väg. Kalorier: Agavesirap är 25 procent sötare än socker. Men den har ett mycket lägre GI-värde och ska ha liten påverkan på blodsockret.

  1. Smak: Agavesirap liknar honung i smaken, men har betydligt högre sötma.
  2. Användning: Bakning för att söta te och smoothies eller för att ringla över exempelvis gröt, fil eller desserter.
  3. Dosering: På grund av den koncentrerade sötman räcker det med en tredjedel av den andel socker som anges i receptet.