Hjärtat och blodkärlen – Den som får i sig mycket socker har en ökad risk för högt blodtryck och höga kolesterolvärden. Dessutom ökar risken för övervikt och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdom samt typ 2-diabetes.
Contents
Vad händer i hjärnan när man äter socker?
Påverkas hjärnan av vad vi äter? – Det är inte bara lösa teorier. Det går att påverka sin psykiska hälsa genom kost, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, som bland annat skrivit böckerna Mat för hjärnan och Kokbok för hjärnan. Socker, fett och gluten tillhör de mest omtalade ämnena, men kan de verkligen påverka vårt psyke? – Socker påverkar mest fetma och aktivitetsnivå.
- Det upptäcktes i USA på 1970-talet att hjärnan aktiveras av stora mängder socker, och man såg ett samband mellan stora mängder socker i koncentrerad form och hyperaktivitet, typ adhd.
- Största boven är läsk, som tas upp direkt av kroppen.
- Sockret i andra söta produkter, som godis och glass, tar längre tid eftersom det består av mer än vätska som bara sugs in i kroppen.
Till exempel måste fett i glass brytas ner först. Gluten kan ge inflammation Sett till autism gäller det enligt Charlotte Erlanson-Albertsson att undvika proteinerna gluten och kasein. Gluten finns i vete, kasein i mjölkprodukter: – Gluten och kasein tar tid för tarmen att bryta ned, och det kan då bildas en inflammation som inte bara påverkar tarmen utan även sprider sig till hjärnan.
Tarmen och hjärnan har en tät förbindelse, och inflammationen frisätter specifika hormoner som påverkar hjärnan och psyket, som ångest och depression. Vid långsam matsmältning stannar födan länge i kroppen, vilket gör att skadliga ämnen har tid att sprida sig i kroppen. Barn kan också vara mer mottagliga då de är allmänt mer känsliga än vuxna.
Extra känsliga blir de personer med dålig matsmältning. I studier på autistiska barn och unga har man sett effekt på hjärnan hos de som går på en gluten- och kaseinfri diet. – Symtomen har inte försvunnit helt, men lindrats, säger Erlanson-Albertsson, och tillägger att hon tror att det har betydelse även för vuxna: – Många som går på LCHF-diet (Low Carb High Fat) upplever att de mår bättre.
Anske blir de av med sin inflammation genom att sluta äta till exempel bröd. Det finns även teorier att det kan mildra symtom hos bipolära och schizofrena. Kontroversiellt i Sverige Några studier kring det här har inte gjorts i Sverige, men i många andra länder. Norge, Danmark, England, Frankrike, Japan och USA, för att nämna några.
I Sverige är det aningen kontroversiellt att påstå att det finns ett samband mellan kost och psykisk hälsa. Charlotte Erlanson-Albertsson möter ofta kritik. – Det är känsligt att tala om kost när det handlar om vår mentala hälsa. Här i Sverige vill snarare se genetiska orsaker.
Jag skulle vilja vända på det hela “Vad underbart om det går att påverka endast med kosten, då blir det inga biverkningar av mediciner!” Charlotte Erlanson-Albertssons tips till den som vill pröva att påverka med kostförändring Förenkla kosten genom uteslutningsprincipen, testa dig fram steg för steg.
Börja med att äta neutral mat, som frukt, potatis och kyckling. Den ska till en början inte vara så variationsrik. Se vad som händer, har det någon effekt? Utgå från ett symtom, det kan vara ångest eller att man är högljudd och stökig, och se om och hur det påverkas av att äta/inte äta vissa saker.
Är socker bra för kroppen?
Varför är socker skadligt för kroppen? – Till att börja med så innehåller vitt socker inte någon som helst näring i form av vitaminer, mineraler eller antioxidanter. Så här skriver Livsmedelsverket 2021 i sina rekommendationer kring vitt socker: “Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker.
Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.” Socker är också direkt skadligt för oss människor och kan bidra till olika former av sjukdomstillstånd.
Vi har redan nämnt fetma och diabetes typ 2. Men ett för högt intag av vitt socker kan också ligga bakom karies, gödning av cancerceller samt inflammation. Just inflammation är intressant. Det som händer på cellnivå när kroppen ska ta hand om och bryta ner kolhydrater, fett och protein är att processen inne i cellerna ökar de fria radikalerna vilket leder till oxidation.
Detta bryter ner cellerna och man kan likna det vid att de “rostar” vilket i sin tur bidrar till inflammation. Denna process kallas för postprandiell inflammation och sker vid alla måltider, men man kan se att det blir värre vid konsumtion av just snabba kolhydrater. Ju mer socker man äter, desto fler fria radikaler bilas vilket alltså bidrar till mer inflammation runt om i kroppen.
Varför är det då så farligt med inflammationer? Jo alla sorters inflammationer aktiverar immunförsvaret och gör att vi blir trötta, försvagade och mer mottagliga för annan sjukdom som förkylning och infektioner. När immunförsvaret är upptaget med att stoppa inflammation produceras även cytokiner i kroppen vilket leder till att vi blir nedstämda.
- Roniska inflammationer i kroppen ligger också bakom aktivering av autoimmuna sjukdomar.
- När immunförsvaret attackerar den egna kroppens vävnader uppstår just inflammation i dessa områden och beroende på var detta sker så heter tillstånden lite olika saker.
- I huden kallas inflammationen för vitiligo eller psoriasis, i sköldkörteln hypotyreos, i lederna RA och i tarmarna ulecrös kolit och Crohn’s.
Därför är det viktigt att undvika att utsätta sig för sådant som driver på inflammation – som socker.
Varför man inte ska äta socker?
Fördelar med att äta mindre socker – Socker påverkar både tänder och kropp negativt. Fördelarna med att äta mindre socker är bland annat:
Du behåller friska tänder. Socker ökar risken för att bakterier i munnen bildar syra som kan orsaka karies (hål i tänderna). Du kan lättare hålla din vikt. Socker innehåller mycket energi som kroppen ibland inte kan göra av med. Det leder på lång sikt till viktökning. Du minskar din risk för sjukdomar. För mycket socker ökar risken för sjukdomar som fetma och diabetes typ 2.
Hur mycket socker klarar kroppen?
Livsmedelsverkets råd uppdateras – Efsas resultat kommer att ingå som ett av flera underlag i ändringar av de nordiska näringsrekommendationerna som pågår just nu. Där deltar Livsmedelsverket tillsammans med forskare och myndigheter i de andra nordiska länderna.
En systematisk genomgång av över 30 000 publikationer som undersökt vilka effekter på hälsan som socker har.Genomgången har gjorts efter önskemål från Sverige och de övriga nordiska länderna.Ett av önskemålen var att Efsa skulle ta fram en övre gräns för hur mycket tillsatt socker man kan äta innan det blir ohälsosamt.Efsas genomgång kommer att ingå som ett av flera underlag i revideringen av de nordiska näringsrekommendationerna som pågår just nu.
: Ny genomgång visar: Så dåligt är socker
Får man en kick av socker?
Snarare gör socker oss trötta, visar en genomgång av 31 studier på området enligt Må bra. Genomgången är ett samarbete mellan tre olika universitet, däribland University of Warwick i Storbritannien, och bygger på data från nästan 1 300 deltagare. Resultatet visar att ingenting tyder på att sockerkickar existerar, och att socker inte har någon positiv inverkan på energi, humör eller prestationsförmåga, oavsett mängd och kvalitet.
Hur påverkas huden av socker?
Vad kan du göra? – Så vad ska du då göra om du känner att din hud har påverkats negativt av socker? Först och främst, minska ditt sockerintag! Detta är det enskilt viktigaste hjälpmedlet. Försök utesluta snabba kolhydrater som bryter ner kollagenet och fokusera på en proteinrik kost som istället förbättrar hudens egen produktion av kollagen.
Vilket organ bryter ner socker?
Kolhydrater – Kolhydrater, eller stärkelse och socker, börjar brytas ner redan i munnen av matsmältningsenzymerna i saliven. Kolhydrater förvandlas till glykos och tas upp i tunntarmen. Kolhydrater ger kroppen energi.