Du kan gå ner i vikt genom att skära ut socker ur kosten, men det finns också andra variabler som går in i detta. – För att klargöra, gör sockret inte att du går upp i vikt. Att äta för mycket socker kan bidra till viktökning. Precis som det finns olika element som går upp i vikt, finns det några faktorer som bidrar till att tappa extra kilo.
- Att sänka socker är bara en av dessa saker.
- När du minskar eller eliminerar socker kommer lagring av fett att minska långsamt och du kommer att gå ner i vikt.
- Det tar dock tid, med effekten som vanligtvis börjar en till två veckor”, sa Glatter till INSIDER,
- Om du hoppas att utelämnande av socker från din kost kommer att leda till snabb, betydande viktminskning, sade Glatter dock att man äter mer protein och följer en regelbunden träningsrutin som inkluderar både hjärt- och styrketräning.
: Vad händer med din kropp och hjärna när du slutar äta socker
Contents
Vad händer om man inte äter socker på 10 dagar?
På bara 10 dagar utan socker kommer du nämligen att: – 1. Bli gladare De första dagarna utan socker brukar vara de tuffaste och nej, du kanske inte kommer vara ditt gladaste piggaste jag först, men sen så. Enligt studien kunde man nämligen se mer stabila blodsocker- och insulinnivåer efter bara 10 dagar med en sockerfri diet.
Något som påverkar ditt välmående då ett pendlande blodsocker ofta leder till humörsvängningar och irritation. Pendlande blodsocker kan också öka risken för övervikt.2. Få minskade fettnivåer Trots att studien bara pågick under några dagar kunde man tydligt se en dramatisk minskning av blodfetterna triglycerider och det farliga kolesterolet.
Två blodfetter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. LÄS ÄVEN: 3 snacks helt utan socker – shoppa nyttigheterna som stoppar sötsuget 3. Få lägre blodtryck Även blodtrycket sjunker av en sockerfri diet. En viktig faktor för personer som lider av högt blodtryck.
Högt blodtryck ökar nämligen risken för framförallt stroke, men även för hjärtinfarkt, njursjukdom, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation i benen.4. Få minskad risk för diabetes typ 2 Eftersom blodsockernivåerna normaliseras så minskar därmed även risken för diabetes typ 2. Andra sätt att minska risken för diabetes typ 2 är att hålla en normalvikt och motionera regelbundet.5.
Få färre finnar, Socker är inflammationsfrämjande och därmed en trigger för acne. En studie från American Journal of Clinical Nutrition visade att när en testgrupp bestående av personer som aldrig drack läsk plötsligt fick dricka en 33 centiliters burk med läsk om dagen i tre veckor ökade deras inflammationsnivåer i kroppen med 87%.
Hur mår man när man slutar med socker?
Beroende av socker – Att så många känner sig mer eller mindre beroende av sötsaker är heller ingen tillfällighet. När du äter socker börjar kroppen nämligen producera signalsubstansen dopamin, som skickar sådana impulser av välbehag till hjärnan att du gärna vill ha mer av samma vara.
- För att bli av med sockerberoende är det allra bäst att göra en detox då du helt undviker tillsatt socker i minst en vecka.
- Även om det är jobbigt under de första dagarna – abstinensbesvär som huvudvärk, trötthet och sömnproblem är inte ovanliga – kommer du snabbt att märka hur ditt sötsug försvinner samtidigt som din energi ökar.
Kanske är symptomen dessutom en indikation på att du verkligen behöver rensa ditt system från socker?
Hur mycket går man ner i vikt om man slutar äta socker?
Ät samma middag – men rasa i vikt, slipp suget och må bättre! Inget konstigt alls. Extrakilona beror oftast på allt vi äter vid sidan av: Snacks, sötsaker och andra onyttigheter. – Bara genom att välja bort det tillsatta sockret kan du tappa 19,5 kilo kroppsfett på ett år, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.
Hur lång tid tar det att avvänja sig från socker?
Så blir du sockerfri på 7 dagar TV Slå på ljud Känner du att det är svårt att stå emot sockret är det bästa knepet att vara hård i början, för de allra flesta ger det värsta suget med sig efter några dagar. Ladda skåpen med andra saker du tycker är goda, men som inte innehåller socker, annars är risken att det kommer det kännas som en livsstil du aldrig kommer hålla och du kommer falla i fällan fort.
Vad blir man tjockast av godis eller chips?
Experten svarar: Är chips bättre än godis? Är verkligen chips och pommes frites så hemska ur kalorisynpunkt? Jag läser ofta på olika hälsosidor att de bara har dåliga fetter och mättat fett, men de flesta stora chipstillverkare använder ju numera solros- och i vissa fall rapsolja istället för som tidigare palmolja eller annan onyttigare olja.
Visst, potatis innehåller kolhydrater, men om man väljer mellan en påse lösgodis och en påse chips är väl ändå chips ett bättre alternativ än kemiskt hopsatt godis med enbart onödig energi och tomma kalorier i form av vitt, raffinerat socker? Erik Dietisten svarar Jag förstår dina funderingar kring att välja det “naturliga” eller det “kemiskt hopsatta”.
Ur kalorisynpunkt är det viss skillnad mellan godis och chips. Om man tittar på 100 gram ger gelé- och skumgodisar 350–400 kcal, choklad 550 kcal och chips 500 kcal (alla cirkatal). Godis består oftast av en blandning av glukossirap, glukos-fruktossirap, stärkelse, fullhärdade fetter, gelatin, aromer, syra och färgämnen – ingredienser som inte ger kroppen någon näring men en himla massa kalorier och i värsta fall ett högt blodsocker.
Chips i sin tur består av potatis, olja, salt, kryddblandningar och jästextrakt. Oljan är raffinerad och tål därför de högre temperaturerna, men det bildas ändå ämnen som förmodligen inte är bra för oss. Potatisens näringsmässiga fördelar har i stort sett friterats bort. Kvar finns mindre mängder mineraler och ett högt innehåll av kalium, vilket är positivt.
Oljan i chips kan eventuellt bidra med en viss mättnadskänsla. Så för att sammanfatta, även om chips uppfattas som “naturliga” är det precis som godis en produkt med lågt näringsinnehåll och tomma kalorier. Marginellt ger chips mer -näring men det kan inte försvara deras höga kaloriinnehåll.
- Vad ska jag äta vid benskörhet? Sedan något år tillbaka har jag konstaterad benskörhet (biverkan av tidigare och nuvarande medicinering!).
- Min vårdcentral har ingen dietist, men enligt en lista från en tidning bör man vara försiktig med följande: nötter i allmänhet, frön, kaffe, rödvin, salt, havre, ris.
Finns nyare rön eller ska jag avstå från detta? Jag är 82 år och äter sedan i mars kortison (på grund av muskelreumatism) + Kalcipos-D och Alendronat. Tacksam för svar, Margareta M Dietisten svarar Generellt ges tillskott av vitamin D och kalcium vid kortisonbehandling.
- Vid konstaterad brist eller lågt intag från maten kan tillskott ges vid benskörhet, men då oftast som tillägg till övrig behandling.
- För skelettet behövs även magnesium och K-vitamin, men tillskott av dessa brukar inte ges.
- Det finns vissa studier som visar koppling till lågt intag av magnesium och lägre bentäthet, och andra som motsäger detta.
Eftersom du tar tillskott av både D-vitamin och kalcium tycker jag du ska tänka på ditt magnesium- och K-vitaminintag. Gröna bladgrönsaker innehåller båda dessa i större mängder. Kött, fisk, skaldjur och baljväxter innehåller mycket magnesium. Oljor, äggula och kålsorter har högt innehåll av K-vitamin.
- Jag håller inte med om att näringsrika nötter, frön och havre ska undvikas.
- Dessa innehåller snarare näringsämnen som din kropp behöver.
- Alkohol i större mängder regelbundet ska undvikas liksom salt i större mängder.
- Ett högt saltintag verkar vid låga intag av kalcium kunna öka förlusterna av kalcium.
- Affe, koffein, verkar gå bra i moderata mängder.
Om dina kalciumvärden inte ökar som de ska kan det vara aktuellt att se över ditt tillskott. Kalcipos innehåller kalciumkarbonat som kräver en viss surhet (från magsyran) för att absorberas. För äldre med minskad produktion av saltsyra kan det vara bättre med kalciumcitrat som inte kräver samma sura miljö.
Vad händer om du slutar äta socker i 30 dagar?
Ditt sötsug blir mindre – Ju längre tid din kropp har gått utan socker, desto enklare kommer du med stor sannolikhet ha att säga nej till sötsaker. Ditt sötsug blir helt enkelt mindre när du slutar att äta socker. Du blir inte beroende av att äta socker på samma sätt som du blir beroende av rökning, alkohol eller andra ämnen.
- Det finns det inget vetenskapligt belägg för.
- Men varje gång du äter något sött belönar din hjärna dig genom att utsöndra signalämnen som får dig att må bra.
- Det är helt naturligt att vilja uppnå den känslan igen och igen.
- Men ju längre tid det går utan ett sockerrus, desto större chans är det också för att din hjärna glömmer sambandet, och din viljestyrka blir starkare.
Dina tänder är ett av de första ställen i kroppen som pustar ut när du minska ditt sockerintag. Oavsett om du äter godis, torkad frukt eller dricker läsk så ökar risken för hål i tänderna väsentligt när du äter sockerhaltiga matvaror. Bakterierna på dina tänder lever nämligen av socker, som de gör om till syra och den syran ger hål i tänderna.
Vad ska man äta för att bli av med sötsuget?
9. Ät något nyttigt – Kanske är dags för ett mellanmål om det var några timmar sedan du åt? Ät gärna grovt rågbröd med ost och kalkon eller ett ägg. En frukt kan också vara ett bra alternativ. Min personliga favorit är grapefrukt – att äta något beskt kan göra under för sötsuget.
Hur känns Sockerabstinens?
Socker påverkar signalsubstanserna – Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare.
Hur mycket påverkar socker vikten?
Övervikt – Den som börjar äta mer socker går upp i vikt medan den som minskar på sockret minskar sin vikt. Det finns flera undersökningar som visar detta liksom att barn som dricker mer läsk och andra söta drycker har större risk för att bli överviktiga.
Är socker fettbildande?
Blir man tjock av socker? – – Det som många verkar tro är att socker har en magisk fettbildande egenskap eller att socker i sig nästan är ett gift. Men den forskning som finns i dag – det har forskats mycket på socker – tyder inte på att socker i rimliga mängder är farligt eller att det har en egen fettbildande egenskap.
- Sara Ask berättar att man i studier låtit människor få så mycket som halva sitt energibehov täckt genom socker, utan att ha sett att de går upp i jämförelse med deltagare som får en mindre mängd.
- Men det är lite mer komplicerat än så.
- En del kan ha en kosthållning som innehåller mycket socker utan att gå upp ett gram.
Det betyder däremot inte att de äter sunt – det tillsatta sockret tar plats från näringsrika livsmedel. För andra kan en sockerrik diet göra att det dagliga kaloriintaget förhöjs, vilket i sin tur kan bidra till viktuppgång, förklarar Sara Ask. – Socker är lite lömskt eftersom vi tycker att det är gott, och det gör det svårt att äta lagom mycket av det man äter.
- I den värld vi lever i nu har vi också ganska fri tillgång till saker som är väldigt goda.
- Det är som att vi lever i en sötsaksdjungel som vi inte alls är anpassade för.
- Det hade naturligtvis varit lämpligare om vi bara tyckte att socker var lite lagom gott.
- När det kommer till kaloriintaget har sockrade drycker som läsk, lättdryck och saft verkar de kunna spela spratt med hungerkänslorna.
Dryckerna innehåller energi, men skänker oftast inte en känsla av mättnad. Sara Ask har skrivit boken “Bli vän med sockret”. Foto: Pressbild Ask lyfter också fram att alla har olika genetiska förutsättningar när det kommer till att gå upp i vikt. Men fettlever då? Det finns studier som tyder på att fruktos kan orsaka fettbildning i levern, men det rör sig då om stora mängder socker.
Vad är farligast för kroppen fett eller socker?
Vad är värst – fett eller socker (största hälsoskurken är.) Debatten om vad som är värst när det kommer till socker och fett går långt tillbaka och båda har fått sig en släng av sleven genom åren. Men alla fetter är inte dåliga. Man kan inte heller påstå att allt socker är dåligt.
- Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor på Karolinska institutet, menar att man kan göra bra val både när det gäller socker och fetter.
- Det är enorm skillnad på sockret i ett päron och i en näve lösgodis – Socker är en kolhydrat, och det finns både jättebra kolhydrater och dåliga kolhydrater.
- Om vi pratar om vitt socker i en läsk eller i en kaka så skulle vi kunna ta bort det och bara vinna hälsa.
För vitt socker är tomma kalorier och ökar riskerna för övervikt, bukfetma, höga blodfetter. Det ger ingen näring alls, utan kan istället utgöra en risk för vår hälsa, säger hon. Detsamma gäller fett, här finns det också bättre och sämre alternativ, och det gäller att välja rätt.
- Därför är dagens kostråd ännu tydligare med vilken sorts fett vi ska äta.
- – När det gäller fett är vi inte lika tjatiga om mängden som med socker, utan nu är fokus på att välja rätt sort, säger Mai-Lis Hellenius.
- Så vilken sorts fett ska vi välja?
– Vi i Sverige äter för mycket animaliskt fett från smör, ost, yoghurt, glass, kött och korv, och de fetterna borde vi minska på och istället öka på vegetabiliska fetter från nötter och fetter från havet. Så det är skiftet från kossans fetter till gröna fetter och havsfetter som måste ske.
Unde vi samtidigt dra ner på det vita sockret så skulle vi bli väldigt mycket friskare. Ska vi ta bort yoghurt och ost helt? – Nej, det ska vi inte, men vi måste få en bättre balans. Vi ska absolut inte ta bort fettet, fett handlar inte så mycket om mängden, utan om kvaliteten. Det handlar om att välja rätt kost.
Grejen med kost och mat är att det är så otroligt komplext, och människan är ett däggdjur som ska äta så varierat som möjligt. Vad vi ska äta och vad vi ska plocka bort är inte helt enkelt att förhålla sig till, eftersom dieter och nya rön kommer och går i rask takt, samtidigt som experterna motsäger varandra.
- Pendeln slår så väldigt kraftigt.
- En del tar bort alla kolhydrater i jakten på att få bort sockret och vissa tar bort allt fett, och båda är fel.
- Det vita sockret är inte bra för vår hälsa, men det betyder inte att vi ska vara rädda för allt som smakar sött.
- Lösgodis och päron innehåller båda socker, men påverkar oss väldigt olika.
– Det kanske är fem sockerbitar i ett päron, men det är bra socker! Det är enorm skillnad på sockret i ett päron och i en näve lösgodis. Päronet har ett lågt glykemisk index, vilket betyder att päronet ger en långsam blodsockerstegring och du får en mättnad som varar mycket längre.
- Med samma mängd socker i en näve godis hade du fått blodsockret att stiga snabbt och fått snabb tillfredsställelse, men blodsockret sjunker ju snabbt och då kommer suget tillbaka.
- Och då sticker man ner näven i godispåsen igen.
- Hur vi påverkas av socker hänger också ihop med hur aktiva vi är.
- En stillasittande livsstil gör att onyttigheterna lägger sig kring magen.
– En vältränad längdskidåkare klarar att äta socker, eftersom hon omedelbart omsätter det till bränsle. Men den som är lite rund om magen, och lika stillasittande som så många av oss är idag – hon klarar inte alls socker lika bra. För då läggs det på som extra kalorier, ofta i form av bukfett.
Går det att säga vad som är värst, socker eller fett? – Nej, för det är så individuellt. Om jag ser till svenska kvinnor generellt, då är det både och. Vi äter för mycket rent socker, för lite av de nyttiga fetterna och för mycket av de animaliska, onyttiga. Mitt råd är att dra ner på det vita socket och att skifta fettkvalitet.
Att göra den förändringen skulle påverka hjärt- och kärlsjukdom, stroke och diabetes i långa loppet. Och här och nu blir du piggare, smalare om midjan och gladare. Det finns så mycket hälsa att vinna.